Г. Витошките квартали с канализацияДата08.05.2018
Размер183.55 Kb.


09.03.2009 г.

Витошките квартали с канализация
Стартира нов про­ект на стойност 1,4 милиона лева, който предвижда разши­ряване на градската канализационна мрежа в посока ви­тошките квартали. "Софийска вода" направи първа копка на проекта в мест­ността Гърдова гла­ва вчера. Изгражда­нето на главен кана­лизационен колек­тор там е стратеги­ческо решение за развитието на инфраструктурата в ра­йон Витоша.


09.03.2009 г.

Спират водата във вилна зона „Киноцентъра”
От 09.00 до 21.00 часа във вторник без вода ще останат живеещите във вилна зона „Киноцентъра” в района на ул. „Нарцис” - от ул. „201” до ул. „Димитър Ненов”, съобщиха вчера от „Софийска вода”. Вода няма да има и в селата Горни Лозен и Долни Лозен. При продължителност на ремонтите над 12 часа водоноски ще има на кръстовището на ул. „Нарцис” и ул. „Димитър Ненов”, на площада в с. Долни Лозен, на ъгъла на ул. „Бузлуджа” и ул. „Простор” в с. Горни Лозен.


08.03.2009 г.

Трамвай №9 зави заради метрото
Движението на трам­вай №9 по столичния бул. „Черни връх" бе­ше спряно вчера в 4,30 ч сутринта заради изгражда­нето на втория диаметър от метрото. Промяната в маршрута на мотрисата, която в следващите 4 годи­ни ще заобикаля през Се­минарията и ул. „Граф Игна­тиев", обърка столичани в съботния ден.

„Едва сега разбирам за промяна в маршрута. От общината даже не се по­стараха да сложат уведо­мителни бележки няколко дни по-рано, за да не се из­ненадваме неприятно", ко­ментира вчера по обед Стояна Димитрова. Жена­та разбра за новия марш­рут, докато чакаше на обръщалото в кв. „Хладил­ника", и сподели недовол­ството си с другите чакащи.

„Хората не спират да ме питат защо не минавам през техните спирки и от сутринта не съм спрял да обяснявам. Въпреки това не се е стигало до сериозни скандали. Не ми се мисли обаче какво ще е в работни­те дни", каза пред „Труд" ватманът на трамвай №9 Ангел Николов.

Според него най-големи­ят проблем ще е, когато на ул. „Граф Игнатиев" се образува „тапа" от трамваи.

„Сега по тази отсечка ми­нават мотриси с номера 2, 10, 12, 18 и 19. Като доба­вим и моята линия, задръ­стването е гарантирано", каза още Николов. По него­ви думи при новия маршрут един курс от кв. „Хладилни­ка" до надлез „Надежда" ще продължава 102 минути, което е с десетина мину­ти повече от стария преход. Ватманът, който е със 7-годишен стаж в градския транспорт, обаче призна, че преминаването през Бо-рисовата градина ще е зна­чително по-леко, отколкото по бул. „Черни връх".

Столичната община пус­на вчера и автобус №9ТМ, който ще се движи от НДК по стария маршрут на трам­вая и ще спира на всички съществуващи спирки в следващите 4г.

09.03.2009 г.

О.з. военни зоват за протест срещу Бойко Борисов
Всички българи, които обичат и милеят за България, да изразят своето несъгласие и протест срещу унижението и оклеветяването на страната ни от Бойко Борисов в изказванията му в Чикаго. Това се призова в декларация на 6-ата столична конференция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. "Свидетели сме на политически цинизъм и високомерие на един посредствен политик без чувство за мярка, морал, възпитание и национално самосъзнание", така бившите военни негодуват срещу изказването на столичния кмет за "лошия материал на българите".


09.03.2009 г.

Роми обвиниха ГЕРБ в нарушение на конституцията
Подписаният от ГЕРБ меморандум с лидерите на 12 ромски неправителствени организации нарушава конституцията. Това заявява в отворено писмо Инициативен комитет от общественици от ромски произход в Пловдив. Подписите си са положили Богомил Николов от Перник, Ачо Йорданов от Хасково, Христо Стоилов от Пловдив, Йордан Емилов от Куклен, Юсеин Карамуков от Пловдив, Росен Атанасов от Хасково и Божидар Тенчев от с. Узунджово. „Възмутени и обезпокоени сме от подписания на 5 март меморандум за сътрудничество между партия ГЕРБ и 12 ромски неправителствени организации. Омръзна ни подкупни ромски псевдолидери да спекулират с позицията на ромите и да я предлагат в подкрепа ту на една, ту на друга политическа сила", пише в документа. Подчертава се, че по закон неправителствените организации не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъща само на партиите.

"Оценяваме положително намерението на Бойко Борисов да интегрира ромите във властта, но в случая е бил подведен от своя екип", пише в писмото. Според комитета същите ромски лидери до вчера са пишели програми за интеграция с управляващите ДПС и БСП, днес се гласят за министри. "Ако в бъдещото управление ГЕРБ се работи със старите кадри, това ще сложи край на надеждите ни, че проблемите на ромите в България могат да бъдат решени", категорични са ромите.
09.03.2009 г.

Столичната боклучиада

Преливащи миризливи контейнери и пешеходци, които едва заобикалят бариерите от смет по тротоарите. Заради този периодично връхлитащ ги пейзаж софиянци вече с досада слушат безконечните препирни между кмета, общинските съветници, премиера и всеки, който уж допринася за "разкриване на причините" за неизменните през последните години боклучени кризи. След периодично и пожарно намиране на изход от камарите смет най-новото развитие на сюжета ще бъде сложено днес, след като мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет превърне в решения две идеи на лидера си кмет. Първата е за предсрочно прекратяване на договора с "Новера", според който компанията трябва да чисти 19 софийски района още пет години. А втората - да разрешат на Борисов да преговаря с банките кредиторки на "Новера" за изкупуване на нейните дългове с цел създаване на общинско дружество с техниката на сегашния чистач.


И тук започват въпросите. Ще докаже ли кметът безусловно - т.е. камион по камион и кофа по кофа, как точно т.нар. концесионер е използвал кредитите, които общината смята да плати на австрийските банки? И дали е обозримо бъдещето, в което ще бъде решен проблемът, при положение че изгоненият концесионер има право да обжалва прекратяването на договора. А в добавка има право да поиска и неустойки, което означава, че сериалът "криза с боклука" ще се преражда неминуемо, а вероятно и още по-често.

Всичко това нямаше да се случи или поне не в тези драматични мащаби, ако кметът и неговата администрация бяха положили дори минимални усилия да изработят каквато и да било стратегия за управление на отпадъците, без която не може да функционира нормално нито един европейски град с мащаба на София. Защото взимането на решения само в кризисен режим е нещо като вечен двигател за кризите. Защо нищо не се промени - всеки може сам да си отговори, но любопитно е кого ще обвинява Борисов, ако след изборите негово ще е и правителството?Войната за боклука на София влезе в нова решителна фаза

Общината прекратява договорите с „Новера”, за да прави собствено дружество

Ако нищо не се е променило в плановете на столичния кмет Бойко Борисов за управление на боклука през последната нощ, в понеделник той сигурно ще обяви, че общината най-после печели войната за сметопочистването. Поводът ще е "скъсването" на договорите с "Новера" и процедурата за създаване на общинско предприятие. Детайлите в тези решения обаче предизвикват много въпроси, крият опасности от нови боклучени кризи и оставят съмненията кой в крайна сметка ще бъде печеливш - общината или концесионера. Войната за извозването на сметта, ще продължи, а през следващите дни ще се водят няколко битки.

На извънредна сесия днес Столичният общински съвет ще гласува предложението на Борисов да бъде прекратени договорите за чистенето на 19 района в София, които изтичат през 2014 г. Ще бъде направена и крачка към осъществяването на идеята на кмета боклукът в столицата да се събира от общинско предприятие, но не е ясно кога то ще стане факт.

Решението на Борисов за предсрочно прекратяване на споразуменията с дружествата "Чистота-София" и ДИТЦ вероятно ще бъде прието от съветниците, тъй като мнозинството на ГЕРБ твърдо застава зад лидера си, а в подкрепа се обявиха и колегите им от ДСБ. До започването на процедурата се стигна след като от управляващата чистачите компания "Новера" решиха да спрат работа в петък, защото общината се забави да им плати за извършените дейности през януари.

Според общинарите договорът няма да бъде прекратен веднага, а с предизвестие. В преходния период, който не е ясно колко дълъг ще бъде, "Новера" ще е задължена да си върши работата, за което ще й се плаща, обясни съветникът Николай Стойнев (ГЕРБ) след среща със зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска. Въпреки че скъсването на отношенията с досегашните чистачи няма да стане веднага, още в събота кметът раздели обслужваните от тях райони между други фирми.

По неговите планове в 9 от изоставените от "Новера" квартали ще влязат "Титан-АС", която сега чисти "Младост" и "Витоша", в 7 района боклукът ще се събира от общин-ското дружество "Чистота - Искър" с подизпълнители, а "Заубермахер" и "Алара" ще имат по един район. Не е ясно обаче дали фирмите, които спасяват София от поредната криза с боклука, ще се съгласят да чистят с временни договори. "Не можем да си позволим да направим такава инвестиция, ако се върви към създаването на общинско предприятие", заяви управителят на "Титан-АС" Ивайло Даковски пред "Дневник".

Кризата с почистването на София се превърна и в поредния политически сблъсък между кмета и премиера. Бойко Борисов заяви, че зад действията на "Новера" "стои мандатоносителят", т.е. ДПС. Сергей Станишев пък обвини общинското ръководство, че "не се справя с нормалните си задължения", и допусна възможността държавата да се намеси в разрешаването на кризата с отпадъците. Според премиера отстраняването на "Новера" приличало повече на "нахранване и плащане на значителни средства от бюджета на Столичната община, които ще бъдат за сметка на данъкоплатците".

Основанието за прекратяването на концесионните договори с фирмите на "Новера" е спирането на работата по обслужването на поверените им райони в петък. Това изправи града пред екологична криза и опасност за разпространение на зарази и болести, обясни Борисов. Заради заплахата за околната среда прокуратурата е започнала и проверка срещу ръководството на компанията.

В договорите на "Чистота - София" и ДИТЦ е записано, че при опасност от екологична криза споразуменията могат да бъдат прекратени едностранно с предизвестие. Същият текст съществува и в Закона за концесиите, по който са подписвани договорите. Според Борисов концесията за чистенето трябва да се прекрати и заради препоръка на Европейската комисия, дошла в писмо от Брюксел през октомври миналата година.

Няма основания за прекратяване на договора, заявиха категорично от "Новера". Оттам намекнаха, че ако общината изпълни заканата си, ще потърсят правата си в съда. Можело да се стигне и до плащане на неустойки от страна на София, но размерът им щял да се уточнява допълнително. От общината умишлено ни водят към фалит, като ни бавят парите, категорични бяха от "Новера".

Според източници на "Дневник" почистващата компания има около 120 млн. лв. задължения към доставчици. Според експертите "Новера" може нарочно да е предизвикала гнева на кмета и решението му за прекратяването на концесията, тъй като компанията търпи загуби, откакто пое бизнеса през 2007 г. Възможните огромни неустойки за предсрочното скъсване на договорите щели да покрият натрупаните задължения на фирмата и тя да излезе от бизнеса без огромни загуби.

Заедно с прекратяването на договорите за събиране на сметта се очаква общинският съвет да даде мандат на Борисов да преговаря с банките кредитори на "Новера" за изкупуването на дълговете на компанията. По последна информация "Новера" дължи 34 млн. евро на две австрийски банки. Според Борисов финансовите институции са истинските собственици на техниката на дружеството и с откупуването на заемите общината ще има възможност да се сдобие с камиони за бъдещото си предприятие.

Няма да влизаме в преговори, докато не се направи оценка на активите на фирмата, заяви обаче Борисов пред "Дневник". Причината е, че може да се окаже, че тя е прекалено стара или пък стойността й е по-малка от дължимите заеми. Възможно било общината да отдели пари за купуването на техника, но не е ясно дали това може да се случи през тази година, когато изпълнението на приходната част на общинския бюджет е застрашено от финансовата криза.

За да купи дълговете, общината също планира да тегли кредит. Целта на този ход е да се улесни създаването на общинско предприятие, на което в бъдеще да бъде поверено чистенето на 19-те района, обясниха съветници от ГЕРБ. Според ръководствата на "Московска" 33 законът позволява дейностите по чистотата да се възлагат без конкурс на общинско предприятие. Изискването за обявяване на обществени поръчки важало само за търговските дружества. Според юристи обаче за дейностите по чистотата Законът за обществените поръчки изисква обявяването на конкурс.

Междувременно от администрацията вече подготвят правилника за работата на бъдещото си дружество. Краен срок за създаването му засега няма.

Идеята събирането на сметта да се даде в ръцете на общинско дружество беше представена официално от Борисов още преди година. Преди няколко месеца кметът заяви, че води преговори с "Екуест" за купуването на "Новера", но от фонда отричаха да разговарят с общината. Идеята на общинското ръководство беше да превърнат частното дружество в общинско, то да работи до 2014 г., а дотогава общинското предприятие да е учредено и да поеме събирането на сметта.

От общината обаче се отказали от идеята да придобият акциите на "Новера". Този ход става безсмислен, след като бъдат прекратени концесионните договори, тъй като след това трябва отново да се прави обществена поръчка, на която вероятно ще се явят едни от най-големите компании в Европа.

Бърза помощ от цялата страна за софийския боклук

В последните три дни София беше затрупана с отпадъци, а кофите за боклук преливаха повече от обикновено. До новата криза се стигна след поредното обтягане на отношенията между Столичната община и "Новера", която е собственик на почистващите фирми. Повод за боклучената война беше закъснението, с което общината плати на чистачите средствата за работата им през януари. Затова от 6 часа на 6 март камионите и работниците на "Чистота - София" и ДИТЦ спряха да събират отпадъците.

Общината дължеше на "Новера" над 13 млн. лв. за януари. Половината от сумата беше платена през февруари, след като чистачите на няколко пъти приканваха ръководството на "Московска" 33 да им преведе дължимите суми, за да не спрат работа. От администрацията обаче обясниха, че няма достатъчно приходи в бюджета, тъй като данъчната кампания не била започнала. След като в петък "Новера" най-накрая изпълни заплахите си да остави София затрупана с отпадъци, от общината преведоха по сметките й и последната сума от около 6.4 млн. лв. Въпреки това едва в неделя компанията обяви, че ще възобнови почистването в 20 часа същия ден, след като получила нареждане от собственика си - фонда "Екуест".

"Освен изплащане на просрочените суми искахме гаранции, че вече ще ни плащат навреме, но не ги получихме. Не са ни платили и лихвите по задълженията, парите за февруари и аванса за март", каза говорителят на "Новера" Димитър Димитров. Превели сме им всички пари, затова да си гледат концесията, заяви в петък кметът Борисов.

В късния следобед на 6 март Борисов все пак се зае да спасява града от боклучената криза и спешно извика други фирми. С възлагателно писмо без подписан договор и уточнени цени в изоставените от "Новера" райони влязоха чистачите на пет от 24-те района на София - "Титан-АС" и общинската "Чистота - Искър" с нейни подизпълнители. Заради кризисната ситуация се наложи "Титан-АС" да докара спешно камиони от цялата страна. Общинската фирма също привика по-малки дружества, за да се справи. Днес с влезлите по спешност фирми трябва да бъде проведена процедура на пряко договаряне и да се подпишат договори за извършените услуги.

Бойко Борисов заяви, че кризисното почистване няма да е по-скъпо от това на "Новера. "Ще им дадем това, което ще спестим, като не платим на концесионера", каза кметът. От привиканите да спасяват столицата компании обаче обясниха, че все още не е ясно по какви цени ще бъдат платени услугите им.

Общинските съветници от БСП и ГЕРБ пък си спретнаха истински театър на "Московска" 33. Активисти на социалистите се появиха пред общината в типичните за работниците от чистотата оранжеви дрехи и донесоха чували с отпадъци, върху които оставиха гербери. На входа на кметството ги чакаха колегите им от ГЕРБ, които ги нападнаха с обвинения, че стоят зад "Новера" и нейния истински собственик Румен Гайтански-Вълка.

Румен Гайтански консултирал "Новера"

От няколко седмици столичният кмет Бойко Борисов твърди, че зад "Новера" все още стои бившият собственик на управляваните от нея фирми Румен Гайтански-Вълка. Борисов досега не обясни на какво се основават твърденията му, че Вълка е истинският собственик на почистващите фирми. В последния си брой в. "Капитал" публикува информация от доклад на фондация "Аксес", според която Гайтански е подписал през май 2007 г. едногодишен договор за консултантски услуги с "Новера". "Към днешна дата такъв договор няма. Той трябваше да осигури преходния период при закупуването на концесията", коментира юристът на "Новера" Стоян Стоянов.
09.03.2009 г.

Заради свръхпредлагане в ЕС

Рециклиращата индустрия се срива, губи милиарди евро
Над 10 пъти е паднала изкупната цена на хартиените отпадъци
Рая Атанасова

Спад на цените, както и свръх-предлагане на вторични суровини удрят сериозно рециклиращата индустрия в ЕС, сочат данни на Европейската организация по рециклиране Pro Europe. В повечето държави се наблюдава намаление на капацитета на мощностите, в Португалия и Ирландия дори са затворени всички заводи за преработка.

Драстично са поевтинели изкупуваните хартиени отпадъци - от 50 евро/т до 0-5 евро/т, което е над 10 пъти, а това е под стойността за събиране и третиране, алармират от сектора. Цените за алуминиев скрап и пластмасови отпадъци пък са се смъкнали до нивата от 2005 г.

Негативните ефекти от глобалната криза обричат на сериозни загуби и този отрасъл, чийто годишен оборот в Европа е 95 млрд. евро и осигурява до 1 500 000 работни места.

С почти 40 000 тона е намаляло потреблението на отпадъчна хартия у нас през 2008 г. спрямо година по-рано по данни на Българската асоциация по рециклиране.

Причина за спада е и затварянето на най-големия потребител -фирмата "Майр Мелнхоф" в Никопол. Като мярка срещу кризата от организацията предлагат да отпадне 10-процентният данък за физическите лица, които предават

отпадъци на пунктовете. Сега фирмите, които изкупуват отпадъците, удържат налога авансово.

Междувременно сагата със софийския боклук вчера навлезе в нова фаза.

Иск срещу Столична община за 49 млн. лв. заведе една от сметопочистващите фирми - "Новера". Премиерът Станишев пък не изключи държавата да се намеси спешно за разрешаване на кризата.


09.03.2009 г.

БСП: Борисов да си ходи

Кметът иска да намести негови фирми, коментираха съветници. Има нещо гнило със сметосъбирането, заяви пък премиерът
Искра Милева

Истински махленски скандал спретнаха вчера хората на Бойко Борисов. Докато групата на БСП в Столичния общински съвет даваше извънредна пресконференция пред сградата на Столичната община, изведнъж отвътре излязоха представители на групата на ГЕРБ. "Мен ме боли от начина на свикване на сесията в понеделник", обърна се към колегите си от ГЕРБ съветничката от БСП Гергана Алексова. Тя и колегите й по група са разбрали за извънредното заседание на градския парламент от медиите. ГЕРБ пък не пропуснаха да отвърнат: "Вместо да давате пресконференции, защо не работите с нас." БСП отвърнаха, че кметът не може да управлява и затова е перманентно в сесия, както и че не е редно тя да се свиква по този начин.

Групата на БСП категорично се обяви за оставката на кмета Бойко Борисов. Той не може да си върши работата и трябва да се оттгели, както и да поиска "вот на доверие" от софиянци", заявиха съветниците. "На Бойко Борисов винаги му трябва враг, той иначе не може да работи. Сега има пълно мнозинство, какво му пречи да си свърши работата", запитаха общинарите от БСП. Той сега отново се изживява като Робин Худ, продължиха съветниците.

"Добре дошли в Бомбай", подхвърлиха общинарите от БСП към ГЕРБ за създалата се ситуация със сметосъбирането в столицата. "София се отдалечи от Виена и стигна до Бомбай. Боклукът вече е пред вратите на хората, коментираха още левите съветници. "Що ги слушате тия?", подвикнаха от ГЕРБ. "Ще ги слушам, щото говорят умни работи", отговори гражданин, дошъл пред общината. "А вие какво правите, елате да видите кофите пред нас. Защо си плащам такса смет", продължи той.

ГЕРБ върнаха топката, като се опитаха да обвинят БСП, че с действията си защитават концесионера "Новера". Това може да го каже само човек, който иска да направи далаверата, отвърнаха БСП. Администрацията на кмета Бойко Борисов се заяде с концесионера, който не чисти от няколко дни столицата, за да докара своя фирма в тази дейност. Става въпрос за много пари в случая, каза в отговор левият съветник Петър Курумбашев. Социалистите бяха категорични, че столицата вече е в криза, за да може да се реализира поредната корупционна схема.

"Кметът не гони Вълка, а го храни - иска да му плати много пари", бяха категорични левите общинари. Те обаче допълниха, че това са пари, които ще бъдат платени от софиянци. Общинската фирма "Чистота - Искър" се превръща в предизборната куче-касичка на ГЕРБ, продължиха левите. По думите им всички се оправдават с фирма "Новера", но всъщност проблемът е във фирмата "Далавера". От ГЕРБ пък се опитаха да "сецнат" изказванията на БСП с това, че те се били "нагушили" от концесията по почистването. Гергана Алексова обаче им припомни, че още на 25 януари 2007 г. съветниците от БСП Росен Малинов и Жельо Бойчев са внесли предложение за развалянето на договора с частника и създаването на общинско дружество. Като за последното е имало и разработен план, а не както кметът решава да го прави от ден за ден. Тогава обаче кметът не е приел това с мотива, че вече от тази дейност е изгонен Вълка (Румен Гайтански), а днес се оказва точно обратното.

Докато БСП и ГЕРБ си разменяха реплики, отстрани пък се чу: "Тези чували да ги махнем ли оттук, ама то пък няма празен контейнер, където да ги изхвърлим". Така пред главния вход на "Московска" 33 останаха няколо чувала с боклук, върху които бяха поставени червени гербери, да дочакат кмета Бойко Борисов. Символичното поздравление към градоначалника бе поднесено от Дискусионния клуб за социална местна политика.

Съветниците от БСП съобщиха, че проблемът със сметосъбирането е обсъден и с премиера Сергей Станишев. Имам сериозни притеснения, че Столичната община не се справя с нормалните си задължения, заяви междувременно премиерът, който се срещна вчера с фолклорната група "Бистришките баби". Министър-председателят изрази опасения, че може да се наложи държавата да се намеси за разрешаване на кризата с боклука, както това се случи при кризата с "Топлофикация - София". Станишев каза още, че ще действа в рамките на законовите правомощия. По думите му и в момента държавата прави много за разрешаването на кризата с боклука, като визира средствата за извозването на балите в други градове.

"Има нещо гнило в цялата ситуация, защото това, което виждаме като публична информация, поставя много въпроси за цялостния начин на управление на сметосъбирането на София и управлението на битовите отпадъци. Има много непрозрачни неща, които пораждат сериозни съмнения за интереси, включително партийни и корупционни. И това би трябвало да се провери и от Прокуратурата, бе категоричен премиерът.

Кметът Борисов не пропусна да отговори, като заяви, че кризата с боклука е изкуствено създадена. Той допълни, че ясно личи, че в случая ставало въпрос за политически интереси. Борисов заяви, че в цялата ситуация има политика, защото БСП атакували точно темата "отпадъци".

Малко след това обаче от ДСБ излязоха с позиция, че на свиканата извънредна сесия на СОС днес ще подкрепят предложението на Борисов за създаване на общинско дружество по почистването.


09.03.2009 г.

София: Криза с боклука

Титан АС спешно пое почистването на 10 района

Столичната община прекратява договора с Новера
Ралица Христова, Радостина Маркова

Процедура по едностранно прекратяване на договора за почистване с фирма Новера започва Столичната община, съобщи кметът Бойко Борисов. Очаква се днес на извънредно заседание на Столичния общински съвет той да поиска становището на всички политически групи по проблема, както и мандат за преговори за изкупуване на Новера и създаване на 100% общинско дружество за чистота.Прецедент

Ситуацията с боклука на София ескалира, след като в края на миналата седмица стана ясно, че Новера е спряла почистването на 19 столични района, обслужвани от дъщерните й дружества Чистота-София, Волф-96 и ДИТЦ. Като причина от концесионера посочиха непокритите сметки от общината. На това Борисов отговори, че още в петък по сметките на трите фирми са преведени дължимите 6.396 млн. лв. Това са парите за януари, но въпреки това фирмата не чисти, заяви кметът. Той допълни, че няма да допусне общината да бъде рекетирана. От своя страна Новера, собственост на фонда Икуест, заяви, че общината е превела парите едва след третото писмо с искане за плащане и няма гаранции, че ще плаща редовно.Изход

Заради спешната ситуация общината възложи на другия концесионер - Титан-АС, да поеме почистването в шест от районите на Новера - Лозенец, Слатина, Искър, Средец, Изгрев и Студентски град. По-късно добави към тях още четири - Сердика, Илинден, Панчарево и Банкя. Междувременно говорителят на Новера Димитър Димитров обяви, че компанията възстановява събирането и извозването на сметта в почистваните от нея райони, считано от снощи. Това засили хаоса с чистотата в София до днешната сесия на общинския съвет. Пред в. Пари управителят на Титан-АС Ивайло Даковски каза, че очаква днес общината да покани компанията на среща, за да се договорят за почистването на районите, които Новера отказа да обслужва. Все още не можем да кажем какви цени ще поискаме и за какви срокове ще говорим, тъй като всичко зависи от това дали общината ще прекрати договора с Новера, допълни Даковски. Титан-АС има договор за почистването на столичните райони Витоша и Младост.
09.03.2009 г.

Не може, когато им скимне, да работят

Бойко Борисов, кмет на София
Кризата с боклука в София е изкуствено създадена. Ясно личи, че в случая става въпрос за политически интереси. Концесия означава отговорност. Тези хора въпреки всички наши плащания за втори път за по 5-6 дни, в случая 3 денонощия, остават София с препълнени кофи за боклук и, общо взето, когато им скимне, тогава решават, че ще чистят. Има политика и това е безспорно, защото общинските съветници от БСП атакуват точно на тема отпадъци. Искам само да им напомня на тези хора, че това е умишлено инспирирана криза и банките кредитори на "Новера" много ясно в протокол заявиха, че това е недопустимо от страна на "Новера". Техните началници са се произнесли върху тяхното поведение. Освен това в понеделник имаме извънредна сесия на СОС и аз ще поискам прекратяване на концесията. Що се касае до Станишев и компания, искам да им напомня, че колкото и да прикриват доклада на Департамента на САЩ - в своя годишен доклад американците обвиняват България, че е станала перачница на мръсни пари, на трафик на наркотици, а контрабандата е на най-висшите етажи в политиката.


09.03.2009 г.,

Софиянци няма да получат скоро компенсации за парното
Николай Марченко

Софиянци няма засега да получат компенсация за гигантските си януарски сметки за парно. Парите няма как да бъдат компенсирани във февруарските им сметки, защото те вече са готови и от 16 март - другия понеделник, трябва да се плащат, съобщиха източници от столичната топлофикация.

Преди няколко седмици, на фона на масовите оплаквания от раздути сметки, министър Петър Димитров нареди на столичната топлофикация да преизчисли сметките за януари по старата цена, действала до края на 2008 г., когато беше с 18.7% по-ниска. Обещанието бе, че разликата ще се компенсира във февруарските сметки или по-нататък.

Засега обаче преизчисление не е правено. Веднага след "заповедта" на министъра шефът на борда на директорите на дружеството Георги Кадиев възрази, че отбивка от цената може да се направи с не повече от 5%, и то не за всички клиенти, а само за изрядните платци, които са към една четвърт от всичките. Дори това обаче още не е направено.

Другото обещание на Петър Димитров - да се направи подробен анализ на януарските сметки от специална комисия, също не се е сбъднало. Тази комисия се събира за първи път едва днес, и то на организационно съвещание. Тепърва ще се решава кои са най-проблемните сгради, дали ще се ходи на място, или ще се гледат само сметките и т.н. В комисията влизат представители на Техническия университет, на Комисията за защита на потребителите, на Министерството на икономиката и енергетиката и на медии. В петък Петър Димитров обеща в най-проблемните блокове топломерите да се дадат за проверка на специализирани лаборатории.

Веднага след като януарските сметки за парно излязоха, много потребители се оплакаха, че надхвърлят с 90% и дори повече процента сметките им от януари 2008 г. Не липсваха и куриози като двойно и тройно повишение. През тази една година цената на парното се е увеличила само с 34%, а и през критичните за януари дни на газова криза потреблението беше с 11% по-ниско.


ПРЕДСТОЯЩО

Според предварителните данни и февруарските сметки за парно в София няма да са особено приятни за плащане, въпреки че месецът има 3 дни по-малко от януари. Причината е, че средната температура на въздуха е била с един-два градуса по-ниска от тази през януари и това е предизвикало по-голямо потребление. Всеки градус разлика води до около 6% по-високи или по-ниски сметки за парно при равни други условия.
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница