Габровски камерен оркестърДата02.01.2018
Размер54.38 Kb.

Г
АБРОВСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР


5300 Габрово, пощ. кутия 146, ул. Тимок 2, Дом на културата, тел.: 066/ 80 44 12 и 0889 619 345

факс: 066/ 80 93 71, e-mail: istoyanov2003@yahoo.com

Обновление на фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите, присъствие на класни изпълнители от България и чужбина – с това накратко се характеризира поредното издание на международния музикален фестивал Дни на камерната музика. От създаването му през 1976 г. до днес това е най-обширната фестивална програма - 9 концерта, с изключително разнообразен и широк жанров спектър. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високообразованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин косвено влияе както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър. Част от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура. Всички концерти ще се състоят в Художествената галерия „Христо Цокев” от 19 часа и ще бъдат съпътствани от изложба на художниците, участващи в септемврийския пленер по живопис в Боженци. На 15 септември, събота от 19 часа на сцената пред кафене „Имка”, от южната страна на Дома на културата, е предвиден и джаз концерт на открито.


На 10 септември, понеделник от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” Международният майсторски клас на проф. МИНЧО МИНЧЕВ ще открие 36 – тите Дни на камерната музика Габрово 2012.

За пръв път от създаването си фестивалът ще бъде открит от студентите от Майсторския клас на проф. Минчо Минчев. Предвижда се и кратко приветствие на прочутия цигулар към габровската публика. Програмата на младите цигулари включва популярни виртуозни пиеси за цигулка.

Втората вечер, 11 септември, вторник отново е посветена на цигулката, но с акцент към сравнително по-рядко изпълнявани автори. В Габрово за пръв път ще гостуват живеещата в Германия цигуларка Дора Енчева–Хайнен и забележителната пианистка Рада Чомакова. Програмата включва Сонатата за цигулка и пиано от Морис Равел, Соната – поема от Александър Райчев – един шедьовър в родната камерна музика и произведения върху български мотиви и ритми от влюбения в нашата страна немски композитор Жано Хайнен.


В третата вечер, 12 септември, сряда по желание на габровската публика отразено в няколко поредни анкети, след 5 годишно прекъсване отново ще гостува кавалджията Теодоси Спасов. В партньорство с Габровския камерен оркестър, саксофонистът Димитър Льолев и виртуозния швейцарски цигулар Александър Дубах ще бъде представен синтетичен концерт „Джаз и фолклор” с музика от швейцарския джаз саксофонист и композитор Рафаел Цендер. Това е нов проект, който за пръв път ще бъде представен в България, и е продуциран от Рафаел Цендер специално за Теодосий Спасов и Габровския камерен оркестър.
На 13 септември, четвъртък габровци ще имат шанса да присъстват на едно уникално събитие. За пръв път в България ще прозвучат в една вечер всичките 24 капричии за соло цигулка опус 1 от Николо Паганини. Засега такова интегрално представяне е правил единствено руснака Виктор Пикайзен. Това е едно свръх изпитание за всеки виртуоз, защото техническите трудности, които трябва да преодолее са огромни, а натоварването нечовешко. Герой в този своеобразен маратон ще е швейцарския цигулар Александър Дубах – единствен в света дръзнал да запише цялото творчество на Паганини. Александър Дубах вече е гостувал веднъж в Габрово, благодарение на партньорството между Габрово и Тун. Този концерт е най-големия подарък който могат да получат почитателите на музиката Паганини в Габрово, които неизменно вписват името на великия италианец във фестивалните анкети.

Най-класният български оркестър – Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров, също традиционно ще гостува в Габрово по покана на габровската публика. Концертът е на 14 септември, петък. Програмата включва шедьоври на руската и българската класика: Камерна симфония от Дмитрий Шостакович, Миниатюри от Димитър Ненов оркестрирани от Александър Райчев и Концерт за струнен оркестър от Лазар Николов.

На 15 септември, събота от 19 часа на откритата сцена пред кафене „Имка” от южната страна на Дома на културата ще се състои дебюта на фестивална джаз формация. Тя е съставена от изявените габровски джазмени Цветомир Цанков – вокал, Стефан Косев – бас и гостуващите Александър Нейчев – пиано, и Емил Костурков – ударни инструменти. Програмата включва джаз стандарти от втората половина на ХХ век. При лошо време концертът ще бъде приютен в мраморното фоайе на партера в Дома на културата.


На 16 септември, неделя от 19 часа ще се представи още един фестивален ансамбъл. Това е клавирно трио „Филомузика” в състав: проф. Красимир Тасков – пиано и работещите в Лондон Лора Маринова – виолончело и Деворина Гамалова – цигулка. Концертът е адресиран към най-образованата част от габровската публика. Неговата концепция е опит да се реставрира домашно музициране през 18 и 19 век. А по това време в един камерен концерт са участвали разнородни състави като дует, трио и квартет. В програмата – имитация на концерт от преди два века са включени Фантастични пиеси за виолончело и пиано от Роберт Шуман, Соната за цигулка и пиано от Клод Дебюси, Концертен дует за цигулка и виолончело от унгарския класик Золтан Кодай и клавирни триа от Сергей Рахманинов и Красимир Тасков.
Гръцкият струнен квартет QUATTRO ELEMENTI (четири елемента) съставен от млади, но вече авторитетни в родината си музиканти ще направи дебют в България на 17 септември, понеделник. Програмата е амбициозна и включва три непознати за българския концертен живот произведения: от немския романтик Макс Брух ( съвременник на Йоханес Брамс), Недовършен квартет от Дмитрий Шостакович, открит неотдавна в архивите му, три гръцки танца от патриарха на гръцката музикална култура Никос Скалкотас и изпълнявания в Габрово Струнен квартет № 3 от руско – еврейския композитор Алфред Шнитке.

Дните на камерната музика ще бъдат закрити от Габровския камерен оркестър на 18 септември, вторник с тематичен концерт „Моцарт и неговия опонент Леополд Кожелух”. С тази програма домакините ще запознаят фестивалната публика със сравнително рядко изпълнявани концерти за пиано и оркестър от В. А. Моцарт и от чешкия композитор Леополд Кожелух – негов съвременник и яростен опонент. Освен информацията концертът цели да развенчае един мит, загнездил се в съзнанието на милиони любители на музиката по света по отношение италианския композитор Антонио Салиери. Благодарение на режисьора Милош Форман Салиери несправедливо е припознат като коварен враг на гения Моцарт. Заключителният концерт на фестивала е и атракция, защото ще представи в една вечер общо четири концерта: за едно, две и три пиана и оркестър от В. А. Моцарт заедно с неизпълнявания в България концерт за пиано на четири ръце и оркестър от Леополд Кожелух. За отбелязване е, че в техническо отношение такъв концерт у нас засега е възможен единствено в София и Габрово, защото в другите български градове концертните зали не са оборудвани с три рояла... Като солисти в тази амбициозна програма габровци отново ще имат шанса да чуят популярното клавирно дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова. Към тях в ролята на пианист ще се присъедини и диригента Иван Стоянов.Този последен концерт поставя началото на нов проект на Габровския камерен оркестър „Клавирните концерти на В. А. Моцарт”. През следващите четири сезона се предвижда в Габрово да бъдат изпълнени всичките 27 концерта за пиано и оркестър на гения.
36-тото издание на Дните на камерната музика Габрово 2012 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, дарение от семейство Цендер - Швейцария и финансовата подкрепа на Министерството на културата спечелена с проект от Габровския камерен оркестър.
Цените на билетите са символични. За един концерт всеки посетител ще плати 3 лева, а учениците, студентите и пенсионерите 2 лева. Абонаментна карта за всичките 9 концерта е на цена 10 лева.
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница