Галерия сибанк представя Андрей Даниел нещата извън нас 7 – 31 октомври 2008Дата15.01.2018
Размер16.12 Kb.
#46965
Галерия СИБАНК

представя


Андрей Даниел

НЕЩАТА ИЗВЪН НАС
7 – 31 октомври 2008

Откриване – 7 октомври 2008 (вторник), 18.30 часа

Известният художник показва новите си платна за първи път пред столичната публика. След като събра овациите на биеналето „Август в изкуството” във Варна и на Националните есенни изложби в Пловдив живописният цикъл „Нещата извън нас” дебютира и в София.

Цикълът се състои от 7 голямо форматни картини, обединени от прозореца като повтарящ се елемент. Освен като изключително силен и впечатляващ живописец Андрей Даниел се доказва за пореден път и като рядко рефлективен артист. Изкуството му носи по равни дози естетическа наслада и интелектуално предизвикателство. Малцина са българските художници, които успяват да постигнат толкова убедителен баланс на въздействието. Дълбоките емоционални смисли се редуват с иронично и на места дори остро социално чувство. Със средствата на реалистичната живопис авторът е създал една серия от метафорични сюжети. Както самият той пише, „...софистицираният ни свят, се е оплел в метафори. Накъдето и да погледне човек, вижда все неща, които му заприличват на други неща, които пък напомнят на... Много се е натрупало в главите ни, в душите ни – мъдрости, знаци, предразсъдъци, спомени, нахлуващи през прозореца, който ни дели от нещата извън нас...”

Фонът с големия прозорец доминира във всяка композиция. Именно той отваря основната фабула в картината към нейния метафоричен смисъл. Действащите лица, независимо дали са портрети на конкретни хора или анонимни силуети дооформят метафората. Те осъществяват връзката между онова далечното и неясното и това в предния план – логичното и конкретното. Тези персонажи и тяхното съзерцателно поведение в картините компресират смисъла на безкрайния утопичен пейзаж, който се разкрива през огромните прозорци. Нещата отвъд са всъщност предизвикани от героите, преживяни, мечтани от тях. Една от картините е посветена на Пикасо – вечният учител на съвременните артисти. Друго платно Андрей Даниел посвещава специално на една от загадъчните и малко познати фигури в българското изкуство – Атанас Згалевски.В „Нещата извън нас” всеки може да открие нещо от собствения си живот, от своите спомени, от себе си.

За допълнителна информация:

Галерия СИБАНК – 93 99 280; Светлана Куюмджиева – 0897 967 121
Каталог: press -> 106
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
106 -> Конкурс по живопис София 1979г. Диплом от Международен конкурс по живопис Кошице -1983г
106 -> Конкурс по живопис София 1979г. Диплом от Международен конкурс по живопис Кошице -1983г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница