Галерия сибанк представя ясен гюзелев другият живот на илюстрацията 15 – 31 май 2008Дата22.12.2018
Размер16.06 Kb.
#109375
Галерия СИБАНК

представя


ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ

ДРУГИЯТ ЖИВОТ НА ИЛЮСТРАЦИЯТА

15 – 31 май 2008
Откриване – 15 май 2008 (четвъртък), 18.30 часа
Ясен Гюзелев показва за първи път самостоятелно илюстрациите си в България. Експозицията включва най-доброто от последните 15 години.

След Лос Анджелис, САЩ, Белград, Сърбия и Рюселхайм в Германия изявеният български автор най-сетне ще представи цялостно своето изкуство и пред родна публика.


Освен като прецизна и естетска визуализация на текста илюстрациите на Ясен Гюзелев съществуват и като самостоятелни произведения, вдъхновени от Ренесанса, от реалистичните школи на XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време те са и модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно, познати от изкуството на Ешер. Затова заживяват сега в галерията своя друг живот, отвъд книгата.

Както обобщава Георги Лозанов, Ясен Гюзелев е „класически илюстратор в най-хубавия смисъл на тази представа, като заедно с това принадлежи и на днешния неоавангард, характерен с постмодерната си пристрастеност към препратките, парадоксите и иронията.”


Илюстрациите в изложбата са от циклите Пинокио, Пчелната царица, Артур, Дама Пика, Сократ, Дон Кихот, Орфей и Евридика, изпълнени с темпера, туш и молив върху хартия.

За първи път ще бъдат показани и най-новите оригинали на художника по Алиса в страната на чудесата (темпера, туш и молив върху дърво) и Алиса в огледалния свят.

В експозицията са включени и черно-бели карти ТАРО 1900 и илюстрации към Оскар Уайлд с креда върху картон.
Ясен Гюзелев е роден през 1964 в София. Завършил е Илюстрация в Националната художествена академия - София. Още от началото на 90-те започва да работи с престижни световни издателства, между които са „J.F.Schreiber”, “Esslingen”; “Grimm Press”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Берлин; “Simply read books”, Ванкувър; “Walker books”, Лондон.

Участва активно в общи изложби и биеналета на илюстрацията в Германия, Италия, Испания, Словакия, Шотландия. През 2004 година е отличен със сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите, Ню Йорк, САЩ. Преди това получава Награда за книга на независимите издатели, САЩ, Диплома от Златният молив на Белград, награда на Buchkunst foundation, Германия, ’94 illustrators of the year award, Болоня, Италия, награда от радио Бремен и Die Zeit. 

www.iassen.com
За допълнителна информация:

Галерия СИБАНК – 93 99 280, Светлана Куюмджиева – 0897 967 121
Каталог: press -> 102
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
102 -> Галерия сибанк представя ясен гюзелев другият живот на илюстрацията 15 – 31 май 2008


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница