Гимназия „Пейо. К. Яворов”,гр. Петрич Проект по Свят и личност Teма: konyДата28.01.2018
Размер92.21 Kb.
#52078
Гимназия „Пейо.К.Яворов”,гр.Петрич

Проект по Свят и личност

Teма: KONY

Изготвили: Проверилa:

Антоана Бъчварова Снежка Христова

Златина Влахова преподавател

XII „д” клас

I. ИДЕИ
Уганда … мнозина не знаят нищо за нея. Затворена в централната част на Африка, 25-милионната държава крие своята кървава тайна и от години преживява ужаса, наречен Джоузеф Кони. Кони не е сред имената, които се срещат постоянно в социалните мрежи или в заглавията на новините.Той е лидер на т.нар. Божия армия на спасението (БАС), бунтовническа група, оперираща в Северна Уганда от 1986 г. Армията на Кони, всява страх сред местното население чрез постоянни грабежи, отвличания, изнасилвания и убийства в опита си да дестабилизира правителството в Уганда. Най-ужасното престъпление, извършено от нея, е отвличането на десетки хиляди деца и превръщането им в наемни убийци, роботи с “Калашников” в ръцете. Малки момичета биват превърнати в секс робини, а над 35 хил. момчета се възпитават като хладнокръвни убийци в неговите редици. Някои от тях са принуждавани да посекат родителите си. Наказанията за неподчинение са свирепи. Самият Джоузеф Кони има статуса на лидер на култ, с мистична сила върху последователите си. Самият той е бил дете - войник и се счита за християнин. По негови собствени думи целта му е да превземе властта и да наложи ред в държавата, отговарящ на 10-те Божии заповеди.
II.ЦЕЛИ
Как светът може да се справи с една такава терористична организация в рамките на Африка?
Окончателно прекратяване на т.нар.Божия армия на спасението (БАС) може да бъде определено като успешното залавяне на висшите командири на БАС, разоръжаването на редовните бойци,спасяването на държаните в плен жени и деца и възстановяването на засегнатите региони. Представяме списък на дейностите, които се предприемат за постигането на тези цели:

.

#1 Осигуряване на безопасност на дезертиралите бойци на БАС и отвлечените.


След години на труден живот бягащи от местна влас и без ясна политически намерения, много войници в организацията са загубили мотивацията си да останат във въораженият отряд и са задържани само от страха и заплахите, отправени от командири на групата. Много бойци, които първоначално се присъединили към групата по своя воля вече са избягали или изразяват желание да го направят. Командири на следно ниво, войници-пешаци, жени и деца се нуждаят от окуражаване и възмоцности за безопасно бягство или предаване. Бойци и пленници, които може би искат да избягат се колебаят, защото се страхуват от наказанието на БАС и са несигурни за това какво ги очаква у дома. Към тази несигурност се добавят и неясният правен статус за бившите бойци на БАС, някои от които са изправени пред съд за престъпления, извършени докато са били в плен. В скорошно проучвано било доказвано, че 89% от бегълците посочват като основна причина за бягството си съобщенията “върни се у дома”. Тези съобщения могат да бъдат ефективно предавани по радио-предавания и листовки, които разполагат с информация за това как безопасно да дезертират.
#2 Осигуряване на връщане в родината и задълбочено интегриране на бивши бойци.
В съществуващите механизми за репатрирането на бившите бойци на БАС липсва координация и достатъчни ресурси, в резултат на продължителни бюрократични забавяния. Завърналите се често се присъединяват към общноста месеци по-късно без правилно консултиране и лечение, оставяйки отделните лица с високи нива на травма, което прави реинтеграцията много по-трудна. Остра липса на ресурси довело до високи нива на нелекувана травма, както при деца, така и при възрастни, особено в югоизточната част на Центалноафриканска република и Южен Судан, където услугите за консултиране и реинтеграция са почти несъществуващи. Рехабилитационните услуги трябва да бъдат приоритет в рамките на засегнатите региони.
#3 Повишаване на комуникацията между засегнатите общности.
Общности, застрашени от насилие са географски изолирани и по този начин, често остават неуведомени за дейноста на БАС около техния регион. Това пречи на уязвимите общности да предприемат предпазни мерки, когато групи като БАС застрашават тяхната безопасност и сигурност. Освен това, както е видно от клането е Макомбо през 2009г., повечето общности, които за момента са обект на насилие на БАС нямат възможността да докладват за атаки на силите за сигурност или хуманитарните групи, които могат да предоставят навременни животоспасяващи услуги. Чрез оборудването на тези общности с основна комуникационна инфраструктура, те ще бъдат в състояние да докладват за атаки до други общности, да получават предупреждение, когато БАС групи са активни наблизо, и да предупреждават органите на сигурност и хуманитарните групи, които могат да предоставят жизненоважни услуги.


#4 Засилване на мерките за защита на гражданите от регионалните армии и Организацията на обединените нации за стабилизиращи мисии в ДР Конго.
БАС предпочита да атакува "слаби мишени", или граждански лица без военна защита. В миналото, когато БАС се е занимавали с регионалните военни, те са извършили значителни репресни нападения срещу беззащитни общности. Регионалните военни трябва да изградят ефективни механизми за защита на общностите в техните контра-БАС операции. Региони като Бас Уеле, Демократична република Конго, и югоизточната част на Централноафриканска република имат особена липса на средства за защита на цивилното население. Организацията на обединените нации имат 1700 миротворци, разположени в североизточната част на Демократична република Конго, и те трябва да подобрят усилията си за защита на цивилното население. Освен това, ООН трябва да разшири усилията си за поддържане на мира допълнително в Бас Уеле, и Африканския съюз трябва да разшири своите граждански мерки за защита в Централноафриканската република и Южен Судан.
#5 Премахване на сигурните убежища на БАС.
Както изглежда, няколко групи БАС, включително и тази на Джоузеф Кони, нарочно се движат в области, където са извън обсега на преследващите ги сили в Централна Африка. Съобщено е, че Кони е в анклава Кафиа Кинги, спорната територия в Южен Дарфур, която е контролирана от Судан. Регионалните сили не се допускат в тази област, за да арестуват Кони и президентът ал-Башир в Судан не прави нищо, за да се отрече на Кони това сигурно убежище. Освен това на юг, президента на ДР Конго Кабила омаловажи заплахата на БАС в страната си, въпреки техните редовни и насилствените нападения срещу цивилното население и виковете за помощ от местните религиозни и обществени лидери в Хаут и Бас Уеле .В резултат на това няколко разкъсани групи на БАС са намерили убежище в североизточната част на Демократична република Конго, концентрирани в Националния парк Гарамба и Бас Уеле. Регионалните правителства трябва да поемат твърд ангажимент и да работят заедно, за да защитят своите цивилни граждани и да премахнат убежищата на бунтовническата група в техните страни.
#6 Финансиране на инициативата за регионално сътрудничество на Африкансия съюз срещу БАС (ИРС-БАС).
През март 2012 г., Африканският съюз, с подкрепата на ООН, обяви старта на ИРС-БАС, фокусирани върху укрепването на капацитета на засегнатите страни да защитят своите граждани от атака, стабилизиране на държави в рамките на засегнатия регион и предоставяне на хуманитарна помощ за общности, които се нуждаят от подкрепа. Един от най-важните пропуски в текущата мисия е недостигът на мобилните активи по въздух, за да се улесни бързото движение над гъст терен. Въпреки че стратегията беше подкрепена от ООН през юни 2012 г., международни донори като Съединените щати и Европейския съюз не са осигурили финансирането, което е необходимо, за да се гарантира, че ИРС-БАС може да стане реалност и да постигне своите цели. Донорите трябва да излязат напред и да гарантират, че АС има способността да изпълнява своите планове, включително адекватна подкрепа, която дава възможност Регионалните специални части на Африканския съюз ефективно и отговорно да изпълняват мисията си.
#7 Да се подсигури регионално сътрудничество за трансграничен обмен на информация и проследяване на движенията на БАС.
За да сложи край на зверствата на БАС, регионалните правителства на Уганда, Централноафриканската република, Южен Судан, Судан и ДР Конго трябва да работят заедно. БАС е била активна в граничните райони на тези страни от 2006 г. насам. Тъй като БАС е активна на територията на няколко страни, е важно силите, преследващи БАС да са в състояние да следят бунтовническите групи през границите. Тези мисии за проследяване трябва да бъдат придружавани от уверение от АС, че войските са били обучени в професионално поведение и са подвени под отговорност при нарушение. Това трябва да стане с внимателна дипломация от страна на АС и съответните правителства. В допълнение към регионалното сътрудничество на правителствено ниво, семинарите на трансграничното гражданско общество са ценни, за да обменят информация и най-добри практики. Тези срещи са катализиращ фактор за правителства и институции да направят същото.
#8 Да се позволи на съветниците от САЩ свобода на движение и работа с регионалните сили.
От разполагането им в засегнатите страни през октомври 2011 г., американските военни съветници са донесли отчетност и информация за съществуващите регионални усилия за спиране на БАС, но техните движения са били ограничени само до няколко ключови града. Мисията ще бъде успешна само когато на американските съветници се предостави достъп да се движат за продължителни периоди от време, наред със силите на Африканския съюз, провеждане на патрули и преследването на Кони и други висши командващи. Използвайки своя богат опит в работата заедно с националните армии по целия свят, на съветниците трябва да се предоставя пряк достъп до стратегически и отдалечени места, за да предоставят техническа и тактическа подкрепа.
#9 Да се изгради на основата на правосъдието и помирението от мирния процес в Джуба и да се увековечи направения прогрес.
Дълго преди конфликта с БАС да започне, имаше напрежение между различните региони на Уганда. Конфликтът с БАС изостри конфликтите в някои окръзи и смекчи други. През това време имаше много разговори за сътрудничество, мир и изглаждане на различията. Докато LRA вече не е активна в северната част на Уганда, преговорите за мир трябва да продължат и да се доразвият, за да се поддържа относителения мир, който Уганда познава днес. Освен това, поуките от северна Уганда могат да осигурят много богат ресурс за продължаващите дискусии за регионалната стратегия и форуми като регионалните специални части на гражданското общество. Това ще помогне в създаването на колективна история и да се разбере как са били постигнати напредък и мир, което намалява вероятността историята да бъде повторена.
#10 Развитие и хуманитарна помощ за следконфликтните общности.
Северна Уганда е изправена пред тежка хуманитарна криза за повече от 20 години. От бруталността на конфликта с БАС до принудителното разселване, засегнатите общности бяха оставени без основна инфраструктура и услуги. БАС отвличат повече от 30 000 деца между 1988-2004г. и е отговорна за убийството на безброй мъже, жени и деца в Източна и Централна Африка. Конфликтът с БАС прекъснал образованието на цяло поколение и оставило много деца да открият свои собствени средства за оцеляване в относително спокойна северна Уганда. Достъпът до качествено образование и икономически възможности има потенциалът да подпомогне в прехода към устойчив мир и развитие, както и да се намали вероятността от повторното разпалване на конфликта в бъдеще. Подобни усилия ще бъдат от решаващо значение за сигурността и възстановяването на съседните страни, след конфликта.
III.ОРГАНИЗАЦИОННА РАБОТА

Джоузеф Кони избил наистина много хора в типичния за регионалните африкански ширини дух – бруталност, зверства, безкомпромисност, пълна липса на хуманност. Това са способи, които открай време се използват от военните диктатури из Африка и не са нищо ново. В резултат на действията на различни неправителствени организации като „Невидими деца” (от англ.”Invisible children”) САЩ, Европейският съюз, ООН, Африканският съюз са направили Кони най-издирваният престъпник. Благодарение на различни кампании за популяризиране на Кони и информиране на засегнатите окръзи, като разпространението на листовки “ела си у дома” които окуражават пленниците да избягат, е направен прогрес. Убийствата на цивилни от БАС в периода между 2011 и 2012г. са спаднали с 67%. Заловени са двама от петте най-високопоставени командира на бунтовническата група. 89% от хората напуснали Кони са били окуражени от гореспоменатите листовки. Но Джоузеф Кони е все още на свобода и продължава да всява терор и страх в жителите на Уганда.


IV. САМООЦЕНКА
Кони и БАС се запазват в продължение на повече от две десетилетия молейки се за уязвими общности, които са маргинализирани и пренебрегнати от техните централни правителства. Ако бъдещи престъпления срещу човечеството ще бъдат възпирани, извършителите на насилие трябва да бъдат държани под отговорност, като се започне с Джоузеф Кони и неговите висши командири, които са обвинени от Международния трибунал в Хага.В допълнение със справянето с непосредствените проблеми по отношение защитата на цивилните граждани и залавянето на най-високопоставените командири на БАС, регионални и международни правителства трябва да се ангажират със създаването на атмосфера, където жестокости като тези не могат да продължават - атмосфера, където управлението, гражданската сигурност и икономическото развитие са главните приоритети. Доброто управление и реформата в сектора за сигурност отнема години на работа, но е от решаващо значение за траен мир.Мирът е едно пътуване.Правосъдието е обещание.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница