Главоболие в детска възраст 01 Какви типове главоболие се срещат в детска възраст?Дата22.01.2019
Размер31 Kb.
#110889
Главоболие в детска възраст
01 Какви типове главоболие се срещат в детска възраст?
Главоболието като симптом се среща и в детска възраст. 75 % от децата на възраст до 15 години са имали подобно оплакване, а 85 % от децата от старша училищна възраст от време на време са оплакват от главоболие. При някои от тях главоболието носи регулярен характер, който може да пречи на училищните занимания. Списъкът на причините, водещи до това състояние е доста дълъг.
Тук обаче ние ще се спрем на най-честите причини за главоболие в детска възраст:

на първо място това е мигрената - проявява се при около 4 % от децата и обикновено (при 25 % от пациентите с това оплакване началото й е преди 10-ата година)

втората по честота причина главоболие в детска възраст е т.нар. "разпъващо" или мускулно-контрактилно главоболие

на трето място като честота главоболието у децата може да бъде един от симптомите на простуда, ангина, грип или друго заболяване

на четвърто място причина за главоболие може да бъде травма, ушна или зъбна инфекция
02 Каква е характеристиката на мигрената при деца?
През 1976 г. Prenski издава "Ръководство за диагноза на мигрена на деца". Основният критерии е пристъп на повтарящо се главоболие, траещо от 2 до 72 часа. Освен това към диагнозата се добавят и три от шестте "малки признака", които също трябва да бъдат налице:


  • аура преди главоболието

  • едностранна болка

  • "туптящ" характер на болката

  • гадене и повръщане

  • облекчение след последвал пристъп

  • дълбок сън

  • фамилна анамнеза за мигрена или повтарящо се главоболие

При децата мигрената се появява в три форми:

* обикновена мигрена – обхваща 70 % от децата, не се предшества от аура и болката обикновено е двустранна и по характер пулсираща, като е локализирана най-често в областта на челото

* класическа мигрена – обхваща 25 % от пациентите и се характеризира с визуална аура и едностранно пулсиращо главоболие. Аурата обикновено се изразява в неясно виждане.

* синдроми с леко или асоциирано главоболие, които са известни като мигренозни варианти. Те са резултат на нарушена функция на органите при деца с мигрена или фамилна анамнеза за това заболяване. Тук се отнася мигрената, предизвикана от дисфункция на базиларната артерия (причината е неправилно разпределяне на артериалния кръвен ток). Симптомите са главоболие, световъртеж, шум в ушите. При някои деца може да се наблюдава пристъп с характер на епилептичен.

03 Какви по особени форми на мигрена се паблюдават при деца?
Особени форми на синдромите с леко или асоциирано главоболие са:

"Алиса в страната на чудесата" – при запазено съзнание е налице промяна във възприятието за време, в образите на фигурите и във визуалния анализ на заобикалящата действителност

офталмоплегична мигрена – обикновено се манифестира при деца под 12-годишна възраст като едностранно главоболие, локализирано в едното око, двойно виждане и невъзможност за движение на мускулите на окото (парализа)

хемиплегична мигрена – появява се при деца под 3-годишна възраст и клинично се манифестира като пристъпни периоди на невъзможност за движение на едната страна на тялото. Въпреки че родителите се плашат, тези симптоми са бързопреходни.остра, предизвикваща объркване мигрена – появява се с внезапна промяна в нивото на съзнание и паметта, както и с варираща възбуда при деца от 5 до 15-годишна възраст. Симптомите траят от минути до 24 часа.
04 Какво може да се направи?
По време на пристъп трябва да осигурите спокойствие на детето и прием на аналгетици в самото начало на пристъпа; трябва да бъдат отстранени факторите, предизвикващи пристъп на мигрена, като например стресова ситуация.
За щастие, при повечето деца с мигрена оплакванията се редуцират до минимум с възрастта, като 50 % показват подобрение в рамките на шест месеца след поставяне на диагнозата.
В заключение отново ще подчертаем, че за появата на главоболие съществуват многобройни причини. От тях мигрената се явява най-честата причина в детска възраст. Ако вашето дете има главоболие, потърсете съвета на лекар-невролог!
Каталог: zabol -> nevrologicni
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
zabol -> 01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?
nevrologicni -> Да спи. С възрастта нуждите от сън намаляват и затова възрастните спят по-малко
nevrologicni -> Исхемичен мозъчен инсулт 01 Какво представляват мозъчно-съдовите заболявания?
nevrologicni -> Анорексията е заболяване, което се развива на психическа основа. То е типично предимно за младите жени и много често е резултат от налаганите в медиите представи за идеалната жена
nevrologicni -> Депресия 01 Какво е депресия?
nevrologicni -> Наръчник за главоболието типове главоболие
nevrologicni -> Какво е тензионно главоболие?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница