Глобални предизвикателства пред Околната среда Един градус Целзий в повече…Дата30.11.2018
Размер37.94 Kb.

Глобални предизвикателства пред Околната среда

Един градус Целзий в повече….

„Изхвърлянето в атмосферата на многобройни химически вещества като резултат от човешката дейност може да предизвика необратими промени в климата на Земята”

Парниковият ефект е съществувал винаги, запазвайки Земята по-топла, отколкото би била без атмосфера.

Слънчевата енергия достига земната повърхност и я затопля. Част от тази енергия се преобразува в топлина и се отразява обратно. Така наречените парникови газове в атмосферата, които обвиват Земята, задържат частично отразената топлина. Така Земята се затопля, за разлика от други подобни планети, които нямат атмосфера.

През 1986 година шведският химик Сванте Арениус за пръв път предрича, че промишлената дейност би могла да въздейства върху климата на Земята. Оттогава редица лабораторни опити и наблюдения на атмосферата потвърждават тази прогноза.

Преди промишлената революция, която започва в средата на 18 век, икономиката е зависела главно от примитивното селско стопанство и търговията. Напредъкът на технологиите, мащабното строителство на фабрики, огромното производство, механизирането на селското стопанство постепенно довеждат до увеличаване на замърсяването на околната среда и отделянето на голямо количество парникови газове, като въглероден оксид, азотен оксид, фреони, метан и водни пари.

Увеличената концентрация на парникови газове води до увеличаване на количеството задържана слънчева топлина, което от своя страна предизвиква повишаване на температурата на земната атмосфера. Това явление се нарича парников ефект.
Какви може да са последствията за Земята, ако продължи глобалното затопляне?
Разтопяване на ледниците на полюсите и по високите планини;

Покачване на нивото на Световния океан;

Все повече наводнения и природни катастрофи;
Как да се справим?
Засаждане на нови гори, които да преработват въглеродният оксид, чрез процеса на фотосинтезата;

Превръщане на органичните отпадъци в компост, вместо да бъдат изгаряни;

Разумно използване на колите и отдаване на предпочитание на велосипедите и обществения транспорт;

Ефективна употреба на енергията вкъщи и др.

Знаете ли, че…..
От края на 19 век досега средната температура на земната повърхност се е повишила с 0.4 до 0.6 градуса Целзий;

Десетте най-горещи години за столетието са били през последните 15 години;

Валежите в световен мащаб са се увеличили с около 1%. 2002, 2006 и 2007 година ще се запомни с небивали наводнения в Централна Европа;

През последните години вечните снежни покривки в Северното полукълбо и ледовете в Арктика се топят;

Нивото на Световния океан се е повишило с около 15-20 см за последното столетие. Между 2 и 5 см от повишеното ниво се дължат на разтопяването на ледниците, а други 2 – 7 см – на разширяването на водата заради покачване на температурата й.
Въздействие върху човешкото здраве

Повишаването на температурата на Земята ще има негативни последици за човешкото здраве. По-високите температури ще благоприятстват придвижването в нови райони на някои насекоми, пренасящи болести. Това ще доведе до разпространението на заболявания като енцефалит (възпаление на главния мозък), малария (Симптомите на маларията са втрисане, високата температура и изпотяване. Последователността на тези симптоми се нарича малариен пристъп и се повтаря на определен период от време в зависимост от вида малария. Особено при деца заболяването може да доведе до кома и смърт) и тропическа треска. По-горещото време през лятото вероятно ще предизвика увеличаване на смъртните случаи от прегряване. Ще нарасне броят на наводненията. Поради засушаване и други неблагоприятни за реколтата климатични промени непълноценното хранене и гладът ще бъдат все по-голям бич за бедните страни.

Въздействие върху околната среда

Измененията в температурите и валежите най-вероятно ще предизвика промяна в състава на горите. Някои горски системи ще изчезнат, а с тях и редица дървесни видове. Много растения и животни, неспособни на бърза адаптация към променящата се околна среда, ще бъдат застрашени или пък ще изчезнат. Повишеното ниво на Световния океан може да подкопае бреговете, да предизвика образуването на разрушаващи бурни вълни, да причини изчезването на влажни зони и да унищожи източници на питейна вода. Влиянието на промяната на климата върху земеделието може да бъде различно. В едни райони плодородието ще се повиши, а в други ще намалее. Прякото въздействие на повишената концентрация на въглероден оксид върху културите може да компенсира донякъде негативните последици от промяната на климата. Твърде вероятно е обаче, големи райони на Земята да бъдат обхванати от жестока суша.Първата жертва на изменението на климата е Тувалу – малък островен народ, живеещ в Тихия океан. Неговите 10 000 души започват да събират багажа си, защото деветте ниски атола, на които живеят, биват постепенно поглъщани от настъпващата вода.

Планетата се затопля, нивото на океана се покачва, започва постепенно изтриване на Тувалу от лицето на Земята.Ние трябва да направим така, че хората от Тувалу да останат единствените жертви. Промяната на климата и покачването на нивото на океана трябва да ни принуди да се сепнем пред нашето съучастничество в разрушаването на култури и да ни заставят да защитим и помогнем на хората. Време е да се осъзнаем: Промяната в климата не е нищо друго освен …….вид бавна смърт!


Каталог: UserFiles -> File
File -> Седмичен информационен бюлетин
File -> Седмичен информационен бюлетин
File -> Доклад на нпо за напредъка на България в процеса на присъединяване към ес, 2004
File -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
File -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
File -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс
File -> Наредба №111 от 12 октомври 2006 Г. За изпитване на продукти за растителна защита и одобряване на бази на физически и юридически лица
File -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница