Golden Mask 4wd двучестотен 8-18KhzДата24.07.2016
Размер130.46 Kb.
#4835
ТипИнструкция


ИНСТРУКЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА
Металдетектор

Golden Mask 4WD двучестотен 8-18Khz
ДЕТЕКТОР ЗА ЗЛАТО И МОНЕТИGolden Mask 4 WD 8-18 Khz е специално разработен да осигури максимална ефективност във всички видове земни условия, като елиминира орудени почви и минерали. Основното предимство на детектора е неговата бързина на възстановяване (recovery speed), което го прави шампион при работа в силно замърсени с железни отпадъци райони. Детектора използва търсещи глави с широк диапазон на сканиране (Двойно D) благодарение на тях машината работи много по-добре в минерализирана почва*, а благодарение на геометрията на сондата позволява и по-добро проникване в земята.

Golden Mask 4 WD 8-18 Khz е направен с качествени компоненти и материали за осигуряване на максимален живот на детектора.
минерализирани почви* - описание на почва, която притежава естествени магнитни свойства или е станала такава поради човешка дейност (железни отпадъци или теракот). Термина не включва морски пясък, която не е магнитен, а само проводим.
КАЧЕСТВА

Golden Mask 4 WD 8-18 Khz се предлага с базова сонда 10.5” (27см.), изработена от ABS и специален дизайн за по-голяма механична и температурна стабилност.

Специален кабел, изработен от висококачествени материали с обща бронировка, с цел да осигури по-голяма механична здравина и дълъг експлоатационен живот на сондата.

Леки и здрави кутии от ABS

Олекотен детектор с перфектен баланс

Здрава ръкохватка

Прът от три части

Долен прът от карбон

Интелигентно автоматично зарядно устройство, специално разработено за металдетекторите Golden Mask

5 годишна гаранция на електроникатаСПЕЦИФИКАЦИЯ
Работна честота 8 или 18 kHz. - честотата на златото


• Режим на работа - с движение

Ръчен земен баланс
Звуково разделяне на металите
Регулиране степента на разделяне на металите


• Регулиране дълбочината на търсене

Регулиране на звуковия тон


• Регулиране силата на звука

• Нова, изцяло преработена електроника, комбинираща производителност и високо ниво на чувствителност.


• Захранване - пакет 10 акумулаторни батерии 1.2V AA / 700 mAh• Време на работа с едно зареждане - мин. 20 до 30 ч.

Светодиоден контрол за състоянието на акумулатора
Изход за слушали
Трансмитер за безжични слушалки (опционални)

1. УСТРОЙСТВО НА УРЕДАМеталдетекторът се състои от пет части: 1.бобина, 2.рейка, свързваща бобината с електронния блок, 3.електронен блок, 4.подлакътник и 5.кутия за батериите.

Стандартна бобинаСтандартната бобината на Golden Mask 4 е с размери 10.5" (27 см.) DD. Конструкцията на бобината е от палстамаса - ABS, като в долната част е залята с епоксидна смола, която създава допълнителна здравина и херметичност на цялата конструкция. Бобината има добра чувствителност както към малки, така и към големи предмети.
Допълнителни бобини
DD 7" (18 см), DD 8" (20см), DD 8x10"(20x25 см), DD 10x12"(25x31см)

DD 12.5" (32см), 12.5x15"(32x38см), спайдър дизайн 12,5 см, 23 см и 30 см.
Бобините с малки размери имат по-добра чувствителност за малки предмети (монети и златинки) и са за предпочитане при работа в силно замърсени райони. Големите сонди (DD32, DD32x38см) имат по-добра чувствителност към големи предмети, подходящи са за търсене на дълбоко заровени предмети, имат 10-20% по-добра чувствителност от DD 27см.

РейкаРейката е изработена от алуминиева тръба, която в долната част към бобината е направена от карбон (не метал), за да не пречи на работата на бобината.

Кутия с електроникатаИзработена от пластмаса ABS и е изключително здрава !

ПодлакътникТой е изработен от алуминиев профил за по-голяма здравина и с възможност за регулиране на диаметъра за по-добро захващане на ръката. В предния край на подлакътника е дръжката, която е облицована с дунапренено покритие.Кутия за батериитеКутията е изработена от пластмаса. В нея има пакет от 10 броя батерии АА NiMh- 1,2V/700 mAh, като има и превключател за ползване на безжичните слушалки.


Сглобяване и разглобяване на уреда
Вземете долния край (рейката от карбон) поставете уплънителните гумички в отворите на рейката в и я вкарайте в процепа (ушите) на бобината, докато отворите в ушите и рейката си съвпаднат. Вкарайте пластмасовия болт в отвора и силно го притиснете за да излезе в другия край, завийте пластмасовата гайка с леко притягане.

Внимание :

При износване на уплътнителните гумички трябва да бъдат подменени, презатягането на гайката в следствие на износени гумени уплътнения води до деформация на ушите и усукване на търсещата сонда. Деформациите на сондата силно влошават параметрите на металдетектора !

След това вземете втората част развийте пластмасовата гайка и пъхнете в нея карбоновата рейка, с тази телескопична връзка можете да регулирате общата дължина на рейката в зависимост от вашия ръст като внимавате разстоянието между алуминиевата част и търсещата сонда да бъде по-голямо от 30 см. Фиксирането на дължината се осъществява със затягането на пластмасовата гайка.

Вземете частта с електрониката, развийте голямата пластмасова гайка от тръбата и вкарайте в нея рейката със сондата.След това върнете обратно гайката към резбата и я стегнете толкова, че детекторът да не мърда спрямо рейката. Намотайте плътно кабела около рейката, като в долния край до бобината оставете “ухо” от кабел, за да не се прекъсва кабела при прибиране на бобината в положение за транспорт.Внимание :

90% от повредите по металдетекторите се дължат на скъсани кабели в следствие на небрежно отношение от потребителите!

След това включете жака на кабела в гнездото на детектора, като завиете до стягане без усилие. След тази манипулация детекторa е готов за работа. Разглобяването на уреда се извършва в обратната последователност.

2. ОРГАНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ И РАБОТА С УРЕДА
Органи за управление


 • Потенциометър ,,POWER LEVEL’’ - служи за задаване на необходимия звуков праг и регулира дълбочината на металдетектора;

 • Потенциометър ,,AUDIO FREQ.’’ - регулира звуковия тон;

 • Потенциометър ,,GROUND BALANCE” – служи за премахване влиянието на почвата върху работата на металдетектора чрез ръчен земен баланс, в най ляво положение “HR” – Hot Rock, детекторът елиминира орудените скали и камъни;

 • Превключвател ,,8 Khz – 18 Khz” служи за избиране на желаната честота на рабора;

 • Превключвател ,,DISC” – служи за избиране между два вида дискриминация многотоналната дискриминация или аудио дискриминация;

 • Потенциометър ,,DISC. LEVEL" - регулира степента на отхвърляне на железни предмети;

 • Потенциометър ,,VOLUME” – служи за пускане на металдетектора и определяне силата на звука;

 • Жак ,,HEADPHONES"- към него при необходимост се включват моно слушалки;

 • Светодиод "LOW BAT''- индикатор за понижено напрежение на батерията;Работа с металдетектора

Пускането на металотърсача става с помощта на потенциометъра ,,VOLUME", като с него се регулира и силата на звука.

Настройка на металдетектора при ,,ръчен земен баланс” GROUND BALANCE

- Превключвателя ,,DISC” се поставя в положение ,,MULTI TONE''.

- Потенциометъра ,, POWER LEVEL " се поставя в такова положение, че апарата леко да ,,жужи,,.

-Избира се предпочитания от оператора звуков тон посредством потенциометъра ,,AUDIO FREQ.’’.

Търсещата сонда започва да се движи бавно нагоре-надолу (фиг.1) а потенциометъра ,,GROUND BALANCE” да се върти бавно…

фиг.1
В ляво положение на потенциометъра се чува нисък тон при приближаване на главата към земята, а в дясно положение при отдалечаване от земята висок тон, потенциометъра се върти докато звука престане да се променя или се променя минимално и звукът утихне.

При работа с металдетектора на почви с високо съдържание на минерали и орудени камъни, потенциометърът се поставя в положение “HR” – Hot Rock, и се елиминира влиянието им;


Внимание:
При балансирането на металотърсача около него не трябва да има метални предмети !

Търсенето на метални предмети става посредством движение на търсещата бобина спрямо земната повърхност (фиг.3, фиг.4). Винаги движете търсещата бобина близо до земната повърхност, повдигането намалява дълбочината на търсене! Маховете трябва да бъдат възможно най-плавни. При бързи движения на търсещата бобина (фиг.3) се локализират по лесно повърхностни метали, бавните движения са подходящи за търсене на дълбоко заровени метални предмети.
фиг.3 фиг.4
Точното определяне местоположението на метала става с движението на търсещата глава в две перпендикулярни оси (фиг. 5).
фиг. 5

Разделянето на металите се осъществява посредством два звукови дискриминатора.
1. Работа на аудио дискриминатор.

Ключето ,,DISC” се поставя в позиция ,, AUDIO”, потенциометъра ,,DISC LEVEL'' в позиция 2-3. При по-голямо число на ,,DISC LEVEL'' разделянето на металите е по-добро, но за сметка на дълбочината! Ако искате да дискриминирате повечето цветни метали на повърхността(съвременни замърсители), положението на потенциометъра трябва да бъде над 7.

При наличие на цветен метал (злато, сребро, мед, бронз) се чува плътен звук, а при наличие на черен метал (желязо) се чува пукане или накъсан звук.

Ако потенциометъра ,,DISC LEVEL'' бъде поставен в крайно ляво положение то тогава металдетектора започва да работи в режим ,,ALL METALL” т.е. в режим без разделяне на металите!

2. Работа на многотонален дискриминатор ,,MULTI TONE”.

Ключето ,,DISC”се поставя в позиция ,,MULTI TONE”, потенциометъра ,,DISC LEVEL'' в позиция 2-3. При по-голямо число на ,,DISC LEVEL'' разделянето на металите е по-добро, но за сметка на дълбочината! Ако искате да дискриминирате повечето цветни метали на повърхността (съвременни замърсители), положението на потенциометъра трябва да бъде над 7.

При наличие на цветен метал (злато, сребро, мед, бронз) се чува висок тон, а при наличие на черен метал(желязо) се чува нисък тон.

Ако потенциометъра ,,DISC LEVEL'' бъде поставен в крайно ляво положение то тогава металдетектора започва да работи в режим ,,ALL METALL” т.е. в режим без разделяне на металите!

Бързина на металдетектора
Електрониката на Golden Mask 4 WD 8-18 Khz е специално разработена детектора да има много голяма бързина на възстановяване, т.е. металдетектора да има голяма продуктивност в силно замърсени с железни отпадъци обекти. За да има GOLDEN MASK 4 WD 8-18 Khz възможно най-голяма бързина вие трябва да поставите потенциометъра ,,DISC LEVEL'' в позиция 2, а превключвателя ,,DISC” в положение ,,MULTI TONE”.

3. ДЪЛБОЧИНА НА ОТКРИВАНЕ НА МЕТЕЛНИТЕ ПРЕДМЕТИ
Дълбочината на откриване на метални предмети зависи от положението на потенциометъра ,, POWER LEVEL ", за максимална дълбочина потенциометъра се завърта надясно до достигане на звуковия праг.

Дълбочината на откриване на метални предмети зависи от няколко фактора.

1. От големината на обекта

Колкото по-голяма е площта на металния обект, дълбочината на откриване е

по-голяма!

2. От разположението спрямо търсещата сонда

Хоризонтално разположените монети (предмети) се откриват на по-голяма дълбочина!

3. От вида на почвата

В минерализирани почви дълбочината на откриване е по-малка, респективно в еднородни песъкливи почви дълбочината е по-голяма!

4. От силата на дискриминация

Всеки металдетектор независимо от марката и модела има най-голяма дълбочина в режим без дискриминация (режим ALL METALL). Колкото по-силно е разделянето на металите (дискриминацията) толкова повече намалява и дълбочината на откриване. В почви със слаба минерализация силата на дискриминация влияе най-малко върху дълбочината т.е. показателите са много близки до тези в режим ,,ALL METALL’’ !

5. От големината на търсещата сонда

Малките търсещи сонди локализират и откриват по-добре малки метални предмети (монети). Големите сонди > 32 см. са подходящи и имат по-голяма дълбочина на търсене за големи предмети!

6. От времето което е престоял металния предмет в земята.

Сигнала от метални предмети престояли повече от 5-6 мес. е с 2-3% по-силен отколкото в момента на заравянето!

7. От опита и уменията на оператора!

4. ЗАРЕЖДАНЕ НА АКУМУЛАТОРНИТЕ БАТЕРИИ
Зареждането на акумулаторните батерии може да се

Акумулаторните батерии имат около 500-600 цикъла на заряд – разряд преди да се повредят, това обаче са стойности, постижими само в идеални лабораторни
условия.


Металдетекторът е комплектован с NiMh батерии 700 mAh. Преди започване на работа батериите трябва да са заредени. Зареждането става с помоща на автоматично зарядното устройство предлагано в комплекта. С едно зареждане апарата може да работи мин. 20 ч. (използването на слушалки удължава значително времето на работа).

Ако в процес на работа светне лампата "Low battery", това трябва да е сигнал за прекратяване на работата и за зареждане на акумулаторната батерия. Включете жака на зарядното устройство в гнездото "CHARGE" и включете устройството към мрежа от 220V Индикатор за наличие на заряд е червения цвят на светодиода на зарядното устройство . Зареждането продължава до 4 ч. в зависимост от степента на разряд на батерията и нейния капацитет,след приключване на заряда диода започва да свети в зелен цвят. Не е необходимо да следите зарядното устройство тъй като то е с автоматично изключване и батерията няма да се повреди, независимо колко време ще бъде на заряд.

По обратния ред изключете мрежата от 220V и извадете буксата от гнездото "CHARGE".

Акумулаторната батерия може да бъде заредена и от запалката на вашия автомобил чрез специално зарядно устройство! При зареждане спазвайте инструкцията за експлоатация придружаваща зарядното устройство .

За да осигурите максимален живот на вашата акумулаторна батерия:

 • не прекъсвайте заряда на батерията преди да е приключил

 • зареждайте батерията когато е напълно изтощена

 • използвайте само зарядните устройства с които е окомплектован металдетектора


Зарядното устройство има следните допълнителни възможности:

- Индикация за обърнат поляритет на батерията или късо съединение в кабела– мигащ червен светодиод .


5. ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ
Пазете вашия металдетектор от проникване на вода (при дъжд или снеговалеж) в блока с електрониката и кутията на батериите, това може може да повреди вашия детектор! Той може да бъде използван безопасно в мокра трева ,поради херметичността на търсещата сонда.
Внимание:

Избягвайте оставянето на металдетектора върху мокра трева или сняг поради възможността от проникване на влага в блока с електрониката и най-вече в кутията на батериите!

Когато сглобявате металдетектора в условията на роса или сняг пазете буксата на кабела от намокряне!

Работата с металдетектора в населени места и промишлени райони може да бъде затруднена поради наличието на електромагнитни смущения и много съвременни железни замърсители, за нормалната работа на детектора е необходимо намаляване мощноста (POWER LEVEL) и увеличаване силата на дискриминация ( DISC LEVEL) което от своя страна води до намаляване на дълбочината на търсене.

Използвайте само качествени слушалки, за предпочитане с вграден потенциометър за регулиране на звука.

Възможно е след продължителна работа и многократно включване и изключване на куплунга на кабела към буксата на кутията да се влоши контакта между тях(при леко докосване на куплунга на кабела с ръка металдетектора издава звук като от метал). За целта е необходимо внимателно почистване на контактните пластини на куплунга на кабела с игла или тънка пила, за още по-добър контакт леко свийте пластините на всички отвори на куплунга.

Не включвайте детектора, когато има големи амплитуди в температурата навън и вътре в затоплено помещение. Изчакайте около 20-30 минути, докато машината се темперира и тогава започнете работа.

Не включвайте детектора в момент, когато батериите се презареждат. Това може да повреди електрониката.

След работа с детектора издухайте праха и пясъка по него и го забършете с навлажнена кърпа. Не използвайте за почистване спирт, бензин, кореселин или други разтворители, тъй като ще увредите или изтриете надписите на електронния панел. Ако работите в райони където могат да се локализират муниции или други взривни вещества, внимавайте при разкопки, защото производителят не носи отговорност за вашите действия и постъпки.

6. ГАРАНЦИОННА КАРТА
Металдетектор Golden Mask 4 има 5 години гаранция на електрониката за труд и материали, за вреди, които не са причинени умишлено или безотговорно.

Гаранцията е невалидна при механични повреди на съответните компоненти, неправилна употреба или неоторизиран достъп и ремонт (отваряне на електронния блок, отваряне на захранващия блок, износване, разбиване или нараняване на търсещата бобина, кабела или буксата му, презареждане на батерията в резултат на заряд с други зарядни устройства, повреда в резултат на включване на несъвместими търсещи бобини).

За да бъде отремонтиран апарат в гаранция, той трябва да бъде доставен до нашия сервиз. Всички разходи по доставката и транспорта са за сметка на клиента.

Желаем Ви успех!
Metaldetectorsbg.com

Глобул 0897082926

Виваком 0877450797Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница