Големият взрив в галерия Credo Bonum 15 март – 30 април 2011



Дата27.10.2018
Размер34.22 Kb.
#101518


ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ в галерия Credo Bonum

15 март – 30 април 2011

На 15 март, вторник, в 19.00 часа в галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2, ще се открие изложбата „Големият взрив“. Това е първата изложба в обновеното пространство, като част от основаната от Цветелина Бориславова фондация Credo Bonum.

„Големият взрив” е кураторски проект на Светлана Куюмджиева, в който теорията за възникването на Вселената се явява като символ едновременно на край и на ново начало.

Изложбата пресъздава един друг свят, възникнал от поуките, големите екологични опасности и катастрофи на нашето съвремие. Този свят се появява в тъмнина и в пост-апокалиптични условия, където документ и мит, художествена фикция и реалност се сливат в едно.

Идеята обединява няколко различни теми, свързани със взаимоотношенията между човека и заобикалящата го среда в контекста на климатичните изменения. “Взривът” черпи енергия от изкуството на съвременни български художници, архитекти и дизайнери като експеримент, който ползва галерията буквално за лабораторно поле. До 30 април там ще се развива необичайна, изкуствено култивирана и мутирала еко-система, чиято цел е да посочи ясно и някои от драстичните проблеми, и решения.

Нови адаптирани видове, камари от амбалаж, герила градинарство, заплахи от Космоса, отговорна архитектура, емоциите и усещанията на хората в пустинната ситуация на Земята след голямата екологична катастрофа, последиците от човешкото присъствие са част от елементите, които съставят този нов свят.

Някои от произведенията са направени специално за проекта и ще бъдат показани за първи път пред публика.

В изложбата участват Светозара Александрова, Иво Бистрички, Рада Букова, Петко Дурмана, Никола Енчев/Стефан Ванков, арх. Николай Маринов, Бора Петкова/Жулиана Мори, Симеон Стоилов, Красимир Терзиев, София Христозова/Марта Димитрова, Вероника Цекова.

Откриването ще бъде от 19:00 часа на 15 март в галерия Credo Bonum на улица Славянска 2, вход свободен.

www.credo-gallery.bg

ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА:



“Големият взрив” е обитаван от „BIO-Sapiens” – скулптура на Светозара Александрова - за който ще се грижат посетителите в продължение на месец и половина. „Убийствена мода” е другата работа на Светозара Александрова в изложбата, която ангажира вниманието с конкретен проблем – последиците на една отровна индустрия върху човешкото здраве.
Усещанията и впечатленията на хората в симулирана пост-апокалиптична ситуация са част от проекта на Петко Дурмана „Комплект за оцеляване след глобалното затопляне”, показан под формата на видео документация. Красимир Терзиев участва със своето изследване върху т.нар. “боклукосфера” или огромните количества от човешки отпадъци в орбита в работата „Космически боклук в двора”. Вероника Цекова продължава да развива своя дългосрочен проект с герила градинарство „WUMAMPAROI (When you make a mistake put a rose on it)” като този път отправя покана и за масово участие на публиката в серия от акции, които целят подобряване на заобикалящата ни среда. На един астероид, който лети заплашително към Земята, и на египетския бог на хаоса Апофис е нарекъл своя скулптурен обект Симеон Стоилов. Работата служи също и като символ на взаимоотношенията в съвременното общество. Студентите по архитектура Никола Енчев и Стефан Ванков, които спечелиха международния конкурс “Дизайн срещу стихиите” тази година, представят за първи път в България проекта си за устойчиви на климатичните промени жилища.
Темата за отговорната архитектура е развита и в проектите на арх. Николай Маринов, познат на мнозина с активната си дейност като природозащитник и изследовател на автентични традиционни методи на строеж.
Рада Букова наслагва допълнително метафорично значение във взаимоотношенията между човека и заобикалящата го среда с видеото „Tube” и един странен ироничен обект, наречен „Багаж”. В съвместния си проект „Напасване на хоризонтите” Бора Петкова и Жулиана Мори наслагват романтичния зелен хоризонт на един изровен от боклука пейзаж върху реалността.
Измененията на фауната в Чернобил и историята на това опустошено място са източникът в проекта „Мутации” на Иво Бистрички (на 26 април 2011г. се навършват 25 години от аварията в Чернобил).
Галерията е обсебена от камари “амбалаж”, произведени от керамика от София Христозова и Марта Димитрова. Освен инсталацията от бутилки „365” част от проекта е и техния монумент на природния ресурс, който губим, „Водата свърши”.
В изложбата присъстват и редки издания и доклади от международната конференция в Копенхаген, които се съхраняват в библиотеката за устойчиво развитие на Народно читалище „Бъдеще сега”.
Библиотеката в галерията е оформена от авторските мебели на Константин Ачков и Петър Захаринов.
Като документален материал в проекта присъства и селекция от филми, предоставени от Мрежа за устойчив обмен “Живи места”.
Специални благодарности за съдействието на Теодор Василев, Йово Панчев, Вера Млечевска, Антонина Илиева, Мария Добрева, Делян Спасов и целия екип на фондация Credo Bonum - www.credo-foundation.bg

София, 07 март 2011 г.



За допълнителна информация: Светлана Куюмджиева – куратор на галерия Credo Bonum
0897 967 121, svtln.ku@gmail.com
Каталог: press
press -> Іі. 2016 година Първа стратегическа цел
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница