Гората е живот!” Значението на горитеДата23.10.2018
Размер0.54 Mb.
#93793
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ - РУСЕ

ДИРЕКЦИЯ „ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ”

ОТДЕЛ ,,ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛЕСТИТЕ И ПРОМОЦИЯ НА ЗДРАВЕТО”

Седмица на гората

31 март - 7 април

ГОРАТА Е ЖИВОТ!”Значението на горите

Горите играят важна роля в живота на хората като източник на разнообразни ресурси - те натрупват въглерод, регулират климата, пречистват водите и възпрепятстват природни бедствия, като наводненията. Имат редица важни функции, основната от които е, че създават и опазват природните ресурси.

Чрез процеса на фотосинтеза горите абсорбират атмосферния въглероден двуокис и произвеждат кислород, регулирайки по този начин парниковия ефект.

Като местообитание на много видове растения и животни, горите спомагат за запазване на природното многообразие. Горските екосистеми обхващат цялата съвкупност от горски организми (дървета, храсти, треви, гъби, бактерии, животни, включително хората), заедно с техния естествен субстрат (заобикалящите ги въздух, вода, почви, органична материя и скали), които си взаимодействат в рамките на определени териториални (пространствени) граници. Те формират местообитание за организмите, модулират водните потоци и защитават почвата, което определя голямото им значение за биосферата.

Същевременно горите си остават единственият производител на жизнено необходимия ни въздух. Те поглъщат вредните газове, пречистват водите, предотвратяват ерозията и обогатяват почвата, предпазват от наводнения и свлачища. Помагат за равновесието и като задържат водния отток от дъждовете и снеговете, поддържат нивото на подпочвените води и така способстват за създаването и поддържането на извори и реки. От тях пряко зависи нашето съществуване.

За първи път ,,Седмица на гората" е чествана през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите се провежда празник на залесяването. С тази инициатива се цели да се обърне внимание на ползите от опазването на горите като незаменим ресурс за живота и здравето на хората. Тази година Седмицата на гората се отбелязва в дните 31 март - 7 април под мотото „Гората е живот!”.Какво можете да направите, за да намалите изсичането на горите:

 • използвайте хартията двустранно, включително когато печатате или копирате;

 • по време на излет не оставяйте отпадъци сред природата - приберете ги в торбичка и ги изхвърлете в града;

 • не оставайте безучастни към незаконните сечи и уведомете отговорните институции, ако забележите нередности;

 • рециклирайте – по - голяма част от хартията може да се използва многократно, а това спасява много дървета от изсичане;

 • не палете огън сред природата, освен на специално обозначени за това места. Преди да си тръгнете се уверете, че огънят е загасен.

По данни от Националната стратегия за гората (2013-2020 г.):

 • 85 % от водния отток в страната се осигурява и поддържа от горите - 3,6 млрд. м3 чиста питейна вода;

 • 4 148 114 ха или 37,4 % от територията на България са гори;

 • 10,7 - 18,9 % от общите емисии на парникови газове в страната се компенсират от горите;

 • 644 840 247 м3 е общият дървесен запас, 42,2 % от него е в защитени територии;

 • 57 % от добитата официално дървесина е за огрев;

 • 45,6 % от площта на горите ни са само с по 1 дървесен вид;

 • 4000 висши растения обитават българските гори;

 • около 700 са животинските видове, обитаващи горите в България.


Гората и здравето на човека

В сравнение с откритите места климатът в гората е по - благоприятен. Гората въздейства върху състава на въздуха чрез поглъщане на въглероден двуокис и отделяне на кислород.

Тя е естествен вентилатор за белите дробове на здравите и за прекаралите белодробни заболявания хора. Короните на дърветата действат като филтър, който непрекъснато прочиства въздуха. Въздухът в горите е пропит с излъчвания от листата, тревите и храстите. Те се отразяват благоприятно на нервната и сърдечно - съдовата система, а освен това дразнят центъра на дишането и с това подобряват движението на гръдния кош и диафрагмата, а и дълбочината на самото дишане.

Изключително благоприятно е въздействието на въздуха в иглолистните гори. Боровият въздух е препоръчван на болни, страдащи от белодробни заболявания, анемии и след прекарани инфекциозни заболявания.

При сърдечно - съдови заболявания горският въздух също е носител на здраве, защото при недостиг на кислород се понижава сърдечно- съдовата дейност, окислителните и обменните процеси. От липса на кислород страдат преди всичко мозъкът и сърдечният мускул.

Зеленината и тишината в гората не само че презареждат нервната система, но и освобождават човека от умора и стрес. След разходка в гората сънят се подобрява и става по - спокоен и продължителен.За подобряване на здравословното състояние се препоръчва да се прекарва повече активно време сред природата.

На 1 април 2017 г. в Природозащитен комплекс „Ломовете”, с. Нисово РЗИ - Русе ще участва в инициативата „Празник на гората”, където ще бъде залесен терен с местни дървесни видове, проведени интерактивни игри с ученици и богата фолклорна програма с участници от гр.Русе, общините Ветово и Иваново.
Каталог: files -> campany
campany -> Отдел,,профилактика на болестите и промоция на здравето” Алкохолът- вредата за бременните жени и децата
campany -> Отдел,,профилактика на болестите и промоция на здравето” Алкохолът вредата за бременните жени и децата
campany -> Регионална здравна инспекция напомня грип
campany -> Think green
campany -> Отдел,,профилактика на болестите и промоция на здравето” Свети Валентин Ден на влюбените
campany -> Мото на кампанията
campany -> Хив не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество”
campany -> Повече от половината от новите случаи на хив са мъже в средна възраст тази година са открити нови 204 лица с хив–инфекция при изследвани над 258 000 лица


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница