Готвят обвинение на Москов за ваксинитестраница1/29
Дата14.03.2018
Размер1.44 Mb.
#63183
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
18.11.2016
Национални вестнициГотвят обвинение на Москов за ваксините


24 часа  стр. 4  

Прокуратурата подготвя обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов заради скандала с ваксините, получени от Турция. Той трябва да се яви в столичното следствие в понеделник, съобщиха близки до разследването. По делото вече има един обвинен и това е Росен Алексиев от фирмата за производство на ваксини "Бул Био".

Разследването за бартера на ваксини между България и Турция е от началото на 2016 г. През 2015 г. страната ни получи 100 хил. дози ваксина "Пентаксим" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца като дарение. В добавка и ваксина "Еувакс В" срещу хепатит В, която не е позволена у нас. България пък се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза.

Бюджетът на пенсиите мина, догодина ги вдигат


Със закани за психотестове депутатите приеха на първо четене и парите за здравеопазване

Лиляна Клисурова

24 часа  стр. 9  

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване мина на първо четене в парламента въпреки опасността това да не се случи, след като ден по-рано бе блокиран в социалната комисия.

"За" бюджета на ДОО гласуваха 77 депутати, 72-ма от които от ГЕРБ. Патриотите, които по време на дебатите се обявиха против, в крайна смета гласуваха "въздържал се". "Против" бяха БСП и ДПС. Всички групи обаче бяха в силно намален състав и така падна кворумът за приемане на проекта.

В бюджета се залага увеличение на пенсиите от 1 юли 2017 г. с 2,4%. Така минималният размер на пенсията за стаж и възраст става 165,25 лв., а средният й размер се очаква да стигне 341 лв.

С един пункт се вдига и осигурителната вноска. Тя става 18,8% за родените преди 1.01.1960 г., като 10,5 % от тях ще се плащат от работодателя, а 8,3% -от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за пенсии е 13,8%.

Социалният министър в оставка Зорница Русинова обяви, че в бюджета са предвидени 430 млн. лв. повече за социални плащания. Ръстът на пенсиите е с 36% спрямо управлението на тройната коалиция, фавни тя. Правителството раздало 160 млн. лв. под формата на коледни пенсии и добавки.

Подигравка е пенсиите да се индексират с 3 лв., скочи Димитър Байрактаров от ПФ. Той разкритикува основно осигурителната система и обяви, че ако стане социален министър, ще я оправи

Описа организирана схема за взимане на социална пенсия за инвалиди. Дава се на около 500 хил. души, от което държавата губи около 1 млрд. Депутатът обяви, че ще даде данните на прокуратурата.

И бюджетът на здравната каса мина на първо четене в парламента, но този път с подкрепата на 98 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ. Той залага ръст. Планираните приходи са 3,4 млрд. лв. - с 248,1 млн. лв. повече от 2016 г. Разчетените средства са при 8% здравноосигурителна вноска при прогноза 6,2 млн. българи да се осигуряват.

Дебатите минаха бурно, съпътствани дори от закани за психотестове.

Тон даде отново Байрактаров, като обвини Петър Москов, че е заложил в наредба задължително ежегодно минаване на психотестове на учителите. Това е унижение, превръщате учителите по презумпция в престъпници и ги нарочвате за опасни, ядоса се човекът на ПФ. И попита дали самият Москов е минавал на психотест, преди да стане министър. Закани се да сезира прокуратурата и за тази наредба. А накрая призова на психотест да мине и новият президент Румен Радев, а такива проверки, както и за наркотици и алкохол, да се въведат задължително за депутатите.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ пък се противопостави и правото на Надзорния съвет на НЗОК сам да определя как ще се харчат парите. В бюджета на касата има 2,5 млрд. лв. - това си е чиста банка, и ние даваме възможност на 4-5 души да правят с тези пари каквото си поискат, при това във време, в което няма да има избрано правителство, а само служебно, каза Абу Мелих. Ппредупреди, че "това е отворена врата за злоупотреби".

Министър Москов трябва да си посипе главата с пепел и да се извини на избирателите, защото вместо стабилна оставя една финансово рухнала система, обяви пък д-р Хасан Адемов. Де факто НЗОК е фалирала, макар де юре законът да не позволява това да стане, обясни депутатът от ДПС.


Петър Москов, министър на здравеопазването, член на ДСБ и на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок:

Ако допуснем БСП и ДПС на власт, значи сме идиоти


Нужен е траен стратегически съюз с ГЕРБ, а не постоянни взаимни обяснения кой е по-добър

Кристина Кръстева

24 часа  стр. 1,13  - Г-н Москов, чувствате ли се лично отговорен за разпада на управлението? Вие сте и в ръководството на РБ, и член на ДСБ -партията, която почти 1 г. е опозиция.

- Заради изключително тежките ангажименти в министерството нямах и минута да отделя на работата в блока. Това ми е не просто грешка, а вина.- Разделението на блока е вече факт. Какво е съотношението на двете части? 5050, 60:40 или?

- О, не, това е херостратовски подход. Нали го играхме? ДСБ имаше 2,5%, СДС имаше 1,5%. И какво? ДСБ е големият победител в тази работа, така ли? На фона на който дойде Орешарски, да припомня. Не знам какво значи, че разделението на блока е факт...- Че ДСБ няма да подпишат новото коалиционно споразумение.

- Блокът се случи след провала на всяка от партиите, участващи в блока, поединично. Аз имам инструментално участие във формирането на РБ.- Двамата с Радан Кънев бяхте измислили проекта и името РБ в ДСБ "лабораторията"

- Не само двамата. Лабораторията беше в ръководствата на всяка от тези партии, които стигнаха до извода, че е погрешен пътят на разделение на десницата, на позиционирането като по-, най-, свръхдясна, автентична дясна, либерално дясна. Ако това е добре научен урок, не бива да се допуска разпад на блока. Който провокира такъв или който го напуска, всъщност води до това, че тези 300 хиляди души няма да имат политическо представителство.- Визирате кого?

- За мен проблемът не стои персонално в Радан Кънев или в Божидар Лукарски. За мен проблемът е, ако представителството на тези 300 хиляди души не е единно независимо от това дали то се харесва взаимно, или не. Вижте патриотите - те се биеха физически. По телевизията. Говоря за Волен Сидеров, Валери Симеонов и Каракачанов. Те дълги години се обясняваха кой е истинският. Сега са заедно. Съмнявам се, че са почнали да се харесват персонално. Но са обединени, получиха изключително добър резултат на изборите и политическите им тези ще бъдат все по-валидни. Ако РБ не вземе поука от това. тезите му няма да бъдат политически валидни.

Няма човек, който да е променил държавата, докато е в опозиция

- Вие от РБ успяхте ли за 2 г. да изпълните поне част от целите, с които влязохте във властта?

- О, да. С влизането си в този кабинет знаех, че слава и изгода няма да пожъна. Точно защото министерството е свързано с болката на хората, добрите неща, които са направени, стават ежедневие. Появяват се нови неща, от които хората имат нужда. Но ние упорито, ден по ден сме извършвали промяната. Когато БСП говори, че управлението, в частност здравеопазването, е провалено, да напомня, че заварихме фалирала здравноосигурителна каса, която беше по-скоро функция на различни лобита в болничния и фармацевтичния сектор, а не на пациентите. Заварихме болници без ток, без газ и отопление, лекарствена политика с абсолютна липса на защита на публичния интерес. Във всеки един от тези параметри променихме системата. Може би не колкото ми се е искало, но се надявам процесът да бъде необратим.- Положихте основите.

- Положени са и нормативните, и основите как една администрация може да работи. Извинете, но ние влязохме в министерство, в което екселската таблица беше лукс.- Между другото, вие от самото начало искахте точно толкова да продължи мандатът - 2 г.

- Началните тези на блока наистина бяха за кратък мандат и Велико НС. Впоследствие това не получи подкрепа сред парламентарните сили. Последва коалиционно споразумение между блока и ГЕРБ и програма за управление, която беше подписана от още две партии, с които съставихме мнозинство. От този момент нататък всяка една от отделните части на тази подкрепа и най-вече ГЕРБ и РБ имаха една-единствена задача - да стоят зад изпълнението на тази програма. Неизпълнението й означаваше някой да каже, че поради тази причина не можем да продължаваме повече заедно. Доколкото тази програма се изпълнява - къде на 20, къде на 50, къде на 100%, аз наистина вменявам вина във всеки, който в рамките на коалицията разбиваше подкрепата, доверието, смисъла на работата. Защото, независимо от това какво ръководството на ДСБ си е мислило в последната 1 г. и какви са били неговите цели, резултатът от това е реалната възможност от връщането на БСП и ДПС на власт като "промяна" и "алтернатива"! Дали си искал добро, ако си получил БСП и ДПС на власт, означава, че си сгрешил.

В БСП вече искат прогресивен данък, отмяна на едно, второ, трето - дали десницата може да организира единен фронт. Всеки може да прави лабораторни опити, но държавата се управлява с реално присъствие във властта. Алтернативата на ДПС -БСП е силен РБ и силен ГЕРБ, които не се унищожават взаимно, а постигат разбирателство за трайна, стратегическа коалиция, с която да се противопоставят на другото.

Дали ГЕРБ е най-доброто? Със сигурност не. Дали РБ е най-доброто? Със сигурност не. Но ако си обясняваме взаимно колко не сме добри и пуснем ДПС и БСП на власт, ние сме идиоти.- Общ лидер на блока?

- Аз не искам да вменявам рецепти.

6 партии плюс Граждански съвет с 220 000 гласа на изборите изисква преосмисляне

Аз съм убеден, че всеки от симпатизантите на РБ, колкото и нелицеприятно да изглеждаше поведението на блока, трябва да е осъзнал, че разделени, сме слаби и от нас няма да зависи нищо. Ако ме питате дали имам критики към мнозинството в отиващия си парламент, мога да ви говоря така, че да запълните целия вестник. Но аз зная, че промяната на самите партии, които участват в мнозинството, и на възможността им да работят заедно се извършва през участие в управлението, когато си обвързан с отговорност. Безотговорността да излезеш и да пръснеш цялото това усилие ей така за мен е непростима. Може да искаш най-чудесните неща, но ако резултатът е да подпалиш къщата, значи или си наивен, или злонамерен.- Вас ви спрягат и за лидер на целия РБ, и на ДСБ, зад когото застават недоволни от Кънев.

- В ДСБ има немалко хора, които мислят по начина, по който го казвам аз. Не очаквайте да разцепвам ДСБ. Това е следваща глупост, която десницата би могла да си причини.- Да уточним, че вие сте редови член на ДСБ.

- Аз съм подал оставката от ръководството на ДСБ заради несъгласието на политическата линия, която то следва. Мога да се аргументирам защо. Всяко едно от нещата, които преди 1 г. казах на ръководството на ДСБ, че ще се случат, се случиха. Сега има доволни, има такива, чиито цели са постигнати. Има разлика между това можеш ли, когато трябва, да поемеш отговорност, дори и тя да не те прави особено популярен, или това, което искаш да правиш, е релокация на първични полови белези. Толкова е ефектът от действията, които блокът проведе в последната 1 г.- Гледам, че още си пазите запалката с името на Трайчо Трайков. Той от кои остана? Очаква се нов проект около Радан Кънев, "Протестна мрежа" и "Агнешките главички", в който да е и той.

- Всеки е свободен да прави проекти. РБ е реализирана политическа формация, участваща в управлението. И като такава тя трябва да бъде променяна към добро, консолидирана и отворена към хората.- Прогнозата ви за управлението след предсрочните избори?

- Моята цел е до следващите парламентарни избори да има силен блок и той да може да управлява заедно с единствената партия, с която виждам, че блокът може да направи коалиция - ГЕРБ. Ако някой има други идеи, в рамките на които не БСП и ДПС са противник, да каже неговата политическа сила. проект, партия, движение, подвижен цирк или каквото и да било там как вижда своето участие в управлението. С кого.

***

CV

Роден на 17 декември 1970 г. в София

Завършил е Медицинския университет - София

Има специалност по анестезиология и интензивно лечение

Кариерата му на лекар започва в УМБАЛ "Св. Анна" в София през 1994 г.

Специализирал е във франция, Великобритания, Испания и САЩ

През 2013 г. е избран за зам.-шеф на "Демократи за силна България"

След като ДСБ напусна Реформаторския блок, остава индивидуален член на РБ

От 7 ноември 2014 г. е министър на здравеопазването, в момента е в оставка

Женен, с едно детеПроф. д-р Надежда Гаврилова, дм:Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница