Гр. Благоевград философски факултет катедра „психология”Дата08.06.2024
Размер21.71 Kb.
#121397
приказка

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ”
ГР. БЛАГОЕВГРАД
ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ
КАТЕДРА „ПСИХОЛОГИЯ”


ТЕКУЩ КОНТРОЛ
По Психология на конфликтите
На тема:
Приказка относно вътрешна конфликтна ситуация и нейното решаване.”

Изготвил: Проверил:


Дебора Трайкова гл. ас. д-р Емелина Заимова
Фак. № 23350321004
Е-mail: deboratraykova@abv.bg

БЛАГОЕВГРАД
2024Г.
След всяка буря идва слънце
Живели някога, много отдавна в една далечна земя два слънчогледа- Ема и Кай. Те били неразделни, всеки ден израствали един до друг, споделяли неволите си и мъките си, смяли са се заедно и обожавали да прекарват цял ден на една единствена поляна. Гледали заедно към слънцето-там те намирали утеха в проблемите си, и радост в очите си. Кай бил винаги до нея, във всяка една буря, във всеки един труден ден за Ема, той я защитавал и я пазел от злините и нещастието. От друга страна, Ема се привързала много към него. Тя не можела и един ден без него, самотата я плашеше и я караше да се чувства пренебрегната и изоставена. С него се усмихваше, караше я да се чувства като най-специалния слънчоглед на цялата поляна.
Всичко било перфектно, с всеки изминал ден Ема се изпълваше с позитивна енергия беше сигурна в себе си и в това, че няма какво да се обърка. Докато в един мрачен ден, слънцето се скри. Започна да духа силен вятър, едри капки от дъжд падаха по поляната и всеки един слънчоглед се криеше взаимно с половинката си. Когато Ема понечи да се скрие при своя любим, Кай беше навел главата си към поляната. Той я беше изоставил, гледаше някъде в земята и беше оставил Ема да се оправи съвсем сама в цялата буря. Бурята продължи, тя тъжеше, плачеше, опитваше се да говори с него, но той и обърна гръб. Така деня премина и настъпи нощта. Дъждът беше отминал, бурята беше спряла, но сърцето на Ема беше разкъсано на две. Защо я остави? Тя не спираше да мисли и да тъжи за случилото се, а Кай просто отказваше да я погледне.
В един момент, тя видяла какво се крие пред него. Там стоеше слънчоглед, също толкова жизнерадостен и цветен, колкото беше Ема. Тя се почувствала съкрушена, когато е видяла, че той дори не сваля погледа си от нея. Разочарование изпълни душата и, отчаянието се изписа на лицето и, и тя остана безмълвна. Цяла нощ си мислеше с какво тя не беше достатъчна и защо той реши да я изостави. Кай беше там присъствено, но душевно тя усещаше, че го няма в сърцето и.
Минали се дни, месеци, година, но Ема така и не вдигна погледа си от земята. Въпреки слънцето да изгряваше над нея, тя не можеше отново да се усмихне, да усети слънчевите лъчи и да бъде щастлива. Тя се бореше да се върне към начина си на живот, но осъзна, че когато е самотна тя не знае как да расте правилно. Мъката я погубваше и тя започваше да губи надежда и смисъл в съществуването си. Мислеше си, че никога повече няма да може да усети любовта и подкрепата, която Кай и даваше.
И така, дните минавали и настъпи юни месец. Времето било прелестно, слънчевите лъчи греели из цялата поляна, а Ема решила, че е време да продължи напред. Тя трябваше да погледне нагоре и да потърси щастието си. Когато го направила, видяла до нея един красив и уникален слънчоглед. Надяваше се да бъде Кай, но не беше той. Когато го погледнала, слънчогледът вече гледал в нея и искал да я опознае. Ема се зарадвала, така те си говориха цял ден и цяла нощ, в продължение на дни. Тя си намерила ново другарче и отново не беше самотна, но въпреки това се притесняваше. Мислеше си, дали няма той също да я изостави? Въпреки травмата си и преживяното, Ема решила да се впусне и да се опита да се довери. Въпреки че това не се случило веднага, тя всеки ден се стараела да избута страшните мисли от главата си и да продължи напред. Така и направила, години по-късно тя била отново щастлива, но всъщност разбрала, че не е нужно да бъдеш с някого за да бъдеш щастлив. Разбрала, че самотата не била толкова страшна и винаги трябвало да бъде самодостатъчна. И ето, че след всяка буря идва слънце.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница