Гражданите на 16 островни държави скоро ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без визи. С това ще се открият възможности и предимства както за гражданите на ес, така и за гражданите на тези 16 държавиДата09.04.2018
Размер37.54 Kb.
#65194Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 7 ноември 2012 г.Комисията предлага безвизов режим на пътуване за гражданите на 16 островни държави

Гражданите на 16 островни държави скоро ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без визи. С това ще се открият възможности и предимства както за гражданите на ЕС, така и за гражданите на тези 16 държави.

Пътуването без визи не е само символичен жест — то ще има пряко отражение върху гражданите на тези държави и върху гражданите на ЕС под формата на повече контакти между хората и възможности за бизнес“, заяви Сесилия Малмстрьом, еврокомисар в областта на вътрешните работи.

Европейската комисия предложи днес да се добавят 5 карибски островни държави (Гренада, Доминика, Сейнт Винсънт и Гренадини, Сейнт Лусия и Тринидад и Тобаго), 10 тихоокеански островни държави (Вануату, Кирибати, Маршалови острови, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Соломонови острови, Тонга и Тувалу) и Източен Тимор към списъка на третите държави и територии, чиито граждани са освободени от задължението за притежаване на виза.

Целта е да се улесни пътуването в Шенгенското пространство, както и в Кипър, България и Румъния. От гражданите на тези държави вече няма да се изисква виза за краткосрочно пребиваване (до 90 дни), ако те притежават паспорт, независимо дали става въпрос за посещения с цел бизнес или туризъм, или за посещения на роднини. Това ще направи планирането на пътуванията по-лесно и ще намали разходите за пътуване. Поради ограниченото консулско присъствие на държавите членки в много от тези държави на кандидатите за виза често се налага да пътуват в чужбина, за да подадат заявление за шенгенска виза.

В предложението на Комисията се предвижда освобождаването от изискването за виза да бъде реципрочно, като със споразумения за премахване на визите ще се осигури безвизов режим за всички граждани на ЕС, които желаят да пътуват до тези държави. Освен това определени категории британски граждани, за които понастоящем се прилага задължението за виза (около 300 000 души, предимно пребиваващи в британски отвъдморски територии като островите Бермуда и Търкс и Кайкос), също ще бъдат освободени от него.

Сега е ред на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз да вземат окончателно решение по предложението на Комисията.

Доклад относно функционирането на местното шенгенско сътрудничество

Комисията прие днес и доклад за функционирането на местното шенгенско сътрудничество. В доклада се прави оценка на първите две години от прилагането на Визовия кодекс на ЕС и се отправят конкретни препоръки за начина, по който сътрудничеството може да се подобри в бъдеще, например като се подели тежестта по прилагането му между всички участници. Подобряването на местното шенгенско сътрудничество, особено при хармонизирането на практиките, ще допринесе за укрепване на доверието в общата визова политика на ЕС и ще гарантира, че всички кандидати за виза се третират по еднакъв, справедлив и прозрачен начин.Контекст

Днешното предложение за изменение на Регламент (ЕО) № 539/2001, с което тези 16 държави се прехвърлят в безвизовия списък, е резултат от провеждания от Европейската комисия редовен преглед на законодателството.То се основава на оценка за всеки конкретен случай на технически изисквания и критерии, отнасящи се, наред с другото, до незаконната имиграция, обществения ред и сигурност и външните отношения на Европейския съюз с трети държави.

От приемането си насам регламентът за визите е изменян осем пъти. Последното изменение датира от 2010 г., когато Тайван, Албания и Босна и Херцеговина бяха прехвърлени в безвизовия списък.

Понастоящем Шенгенското пространство обхваща 22 държави — членки на ЕС, и четири асоциирани държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). След влизането си на територията на Шенгенското пространство гражданите на тези нечленуващи в ЕС държави могат да се движат свободно от една държава в друга. Премахването на визите ще се прилага и спрямо Румъния, България и Кипър, които все още не са пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Обединеното кралство и Ирландия не участват в шенгенското сътрудничество и не прилагат общата визова политика. Поради това те имат отделни визови режими за държавите, които не са членки на ЕС.

През 2011 г. държавите — членки на ЕС, и държавите, участващи в шенгенското сътрудничество, са издали близо 12 милиона визи.

Разпоредбите на Визовия кодекс (Регламент (ЕО) № 810/2009) се прилагат навсякъде от консулствата на държавите членки. Въпреки това, предвид различията на местно равнище, съгласуваното сътрудничество между държавите членки и Комисията е от съществено значение за хармонизираното прилагане на общите законови разпоредби, като се отчитат и особеностите по места.

Така например, в рамките на шенгенското местно сътрудничество се прави оценка на това дали държавите членки трябва да хармонизират списъците с придружаващи документи, които се подават от кандидатите за виза в дадена държава. През 2011 г. Комисията прие две решения относно такива хармонизирани списъци за близо 20 населени места в ключови трети държави като Китай, Турция, Саудитска Арабия и Индонезия. Тези списъци допринасят за това да се гарантира, че кандидатите за виза се третират по един и същи начин в съответствие с разпоредбите на Визовия кодекс.Полезни връзки

Link to the report

Уебсайт на Сесилия Малмстрьом

Следвайте комисар Малмстрьом в Twitter.Уебсайт на ГД „Вътрешни работи“

Следвайте ГД „Вътрешни работи“ в Twitter.За контакти:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)IP/12/1179

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница