Гръцки мит за създаването на светаДата18.12.2018
Размер20.93 Kb.
Гръцки мит за създаването на света

http://tukisun.blogspot.com/2009_07_01_archive.html

В началото имало само празна тъмнина. Единственото нещо в тази празнота била Никта (Nyx), птица с черни крила. Тя снесла златно яйце и дълго време стояла върху него. Най-накрая животът започнал да се размърдва вътре в яйцето и от него се появил Ерос - богът на любовта. Едната половина от яйцето се издигнала във въздуха и станала небето, а другата станала Земята. Ерос кръстил небето Уран, а Земята - Гея. След това Ерос направил така, че да се влюбят.

Уран и Гея имали много деца, а после и правнуци. Някои от техните деца започнали да се страхуват от силата на собствените си деца. В опит да се защити, Кронос погълнал децата си, докато те били още бебета. Но жената на Кронос - Рея скрила най-малкото дете. Тя дала на Кронос камък, увит в пелени, който той погълнал, мислейки си, че това е неговият син.

Едно от децата - Зевс, порастнал и станал мъж и майка му му казала как да излъже баща си да върне братята и сестрите му. Когато това се случило, децата започнали голяма битка срещу баща си. Младото поколение победило. Начело със Зевс като техен водач, те започнали да запълват Гея с живот и Уран със Звезди.

Скоро след това на Земята липсвали само две неща - човека и животните. Зевс повикал своите синове - Прометей и Епиметей. Той им казал да отидат на Земята и да създадат човека и животните и да дадат на всеки от тях подарък.

Прометей се заловил за работа, оформяйки човека по образа на боговете, а Епиметей работел върху животните. Докато Епиметей работел, той давал на всяко животно, което създавал подарък. Епиметей и Прометей свършили своята работа. Но, когато трябвало да се реши какъв подарък да дадат на човека, се оказало, че всички подаръци били свършили.

Прометей решил да даде на човека огъня, въпреки, че боговете били единствените, които би трябвало да имат достъп до него. След като слънчевият бог се появил на следващата сутрин, Прометей взел малко от огъня и го занесъл на човека. Той научил своето творение как да се грижи за огъня и след това си тръгнал.

Когато Зевс научил за постъпката на Прометей се разярил. Той заповядал синът му да бъде оковат във вериги за планина и един орел всеки ден да изяжда чения му дроб и това да се повтаря непрекъснато във вечността. След това започнал да измисля наказание за човечеството. Един от неговите синове създал жена с голяма красота - Пандора. Всеки от боговете и дал подарък. Подъръкът на Зевс бил любопитство и една кутия, като и заповядал никога да не отваря кутията. След това тя се омъжила за Епиметей.

Животът на Пандора с Епиметей бил щастлив, но на нея непрекъснато и се искало да отвори кутията. Тя била убедена, че тъй като боговете и богините я залели с такива прекрасни подаръци, този също щял да бъде чудесен. Един ден Епиметей го нямало и тя отворила кутията.

От кутията излезли всички ужаси, които мъчат света днес - болестите, зависттта, алчността. Като чул виковете на Пандора, Епиметей се втурнал вкъщи и затворил здраво капака на кутията, но всички злини вече избягяли.По-късно през нощта те чули глас от кутията, който казал: "Пуснете ме навън. Аз съм надеждата."

Пандора и Епиметей я освободили и тя излетяла навън, за да дава надежда на човечеството.
Каталог: textove -> religii
religii -> Римска религия
religii -> Соларен символ на Ахура Мазда
religii -> Ранни следи от земеделска дейност в Египет са установени около vii-мо хилядолетие пр. Хр., в епохата на неолита. Едва през iv-то хилядолетие пр. Хр обаче, се забелязват първите белези на възникваща цивилизация
religii -> Николай Кун Старогръцки легенди и митове
religii -> Австралийските аборигени
religii -> Развитие и същност на юдаизма
religii -> Дания, Швеция и Норвегия
religii -> Преди много време, всички елементи (стихии) били смесени заедно в един зародиш на живота. Зародишът започнал да смесва всички неща, да ги разбърква, докато по-тежката част потънала, а по-леката се издигнала
religii -> Раждането на въображаемите светове
religii -> Според Джеймс Чърчуард, Лемурия е била 8000км дълга и 5000км широка и е представлявала тропически рай като Градината в Еден. Той твърди, че около 64 милиона души са загинали при потъването й преди 50. 000 години


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница