Г.,с. 14-15 Проф. Александър чирков, известен кардиохирург: Невиждан хаос и нищета в болницитеДата04.01.2018
Размер45.42 Kb.


21.09.2010 г.,с. 14-15
Проф. Александър ЧИРКОВ, известен кардиохирург: Невиждан хаос и нищета в болниците
Мира Радева

- Какво става със здравеопазването ни, проф. Чирков, удари ли дъното?

- Няма пари за медицинското обслужване в болниците. За мен това означава, че нещо голямо не е в ред...

- Помните ли някога да сме имали по-изпаднали болници, как ще оцелее българинът - идва зима?

- Не, не помня по-голяма нищета в здравеопазването. Накратко: положението е катастрофално! Винаги съм си представял, че българската болница трябва да бъде като кардиологичната "Св. Екатерина". Не защото съм я създал, не и заради изказването на президента Първанов, че е модел за съвременно здравно заведение. А защото като влезе в нея един страдащ пациент, той заслужава особено внимание и грижи. Както и неговите близки.

- В момента много наши болници не приемат пациенти, защото нямат лекарства, токът им е прекъснат, не са плащали заплати!

- Вярно е, в здравната ни система цари пълен хаос и беднотия.

- Защо се стигна дотук, проф. Чирков?

- Заради допуснати големи грешки. Не беше изградена една съвременна система на здравеопазването. Вижте, може и да е била архаична формата по времето на Тодор Живков, но все пак беше създадена някаква система. И тя функционираше. Просто трябваше да си остане същата и само да се усъвършенства. А ние какво? Превърнахме болниците в комерсиални структури, които само търсят печалба. Без да предлагат медицинско обслужване на най-високо професионално и хуманно ниво. Това е положението.

- Звучи твърде теоретично!

- Защо? Не организирахме лекарска камара, за която проповядвам от 20 години. Тя няма общо с Българския лекарски съюз. Три са задачите пред камарата. Първо: да осигури непрекъснато обучение на лекарите. Второ: медицински инспекторат да ги наблюдава, като през 4 години прави одит на всички доктори и болници.

- Нали МЗ прави същото?

- Нищо подобно, а и това не е негова работа. А на най-добрите български медици, чиито 2000 имена съм събрал в списък. Те трябва да участват в специализирани комисии за всяка болница. А последните да решават съдбите на здравните заведения. Трето: да се осигури непрекъсната проверка на качеството на обслужването в болниците. Камарата работи заедно с БЛС. Едновременно с това застрахователните дружества трябва да бъдат поощрявани от държавата да правят здравни застраховки. Защото, ако един народ не е здрав и не е образован, няма да имаме нация. Саркози казва: Можем да спестяваме отвсякъде другаде, но в никакъв случай от здравеопазването и образованието.

- Кой е виновен за грешната схема на здравната ни система?

- Правителствата са виновни, защото не изградиха нормална структура на системата. Вижте какво сториха с университетските болници! Ами превърнаха ги в търговски дружества. Такова безумие няма никъде по света - ето една голяма грешка! Още: защо, след като изградихме здравната каса, не създадохме и други застрахователни дружества, които допълнително да осигуряват пациентите. И парите от вноските на данъкоплатците да отиват в тях, в здравната каса, а не в бюджета на държавата.

- Докога българинът ще търпи политическо управление на здравната каса? Нали всяко правителство уж обещаваше да я демонополизира?

- Обещаваше, ама нищо. Просто някой няма интерес да съществуват повече от една каса и да се конкурират помежду си. Независимо кое правителство и каква идеология идваха на власт. А и нашите политици не са добри, те са взети от улицата. Единственият, който според мен помогна за изграждането на здравната каса, е Иван Костов. По негово време използвахме и германски опит.

- Българите питат защо не се бръкне в резерва на касата от 2 млрд. лв. за съживяване на болниците? Нали тези пари не са на държавата, която поддържа фиска си с тях?

- Естествено, кога, ако не при криза, могат и трябва да се харчат. Тези пари са само за здравето на болния ни народ. Дори съм против масовото купуване със средства от касата на ненужна медицинска апаратура. Примерно, в германската област Базенвюртенберг, която е много богата, има 7 пъти по-малко компютърни томографи, отколкото у нас. А населението е с пъти по-здраво от българското.

- Подкрепяте ли протестите на колегите си лекари?

- Подкрепям ги, но не и хвърлената бутилка по някого (на събора на БЛС в петък, б.а.). Иначе задължително трябва да сме критични. Защото колкото повече поощряваме грешките в здравната ни система, толкова по-бързо ще се провали това правителство.

- Приятели сте с премиера Бойко Борисов. Затова сигурно няма да признаете, че правителството шикалкави с някакви мизерни милиони, които отпуска на болниците?

- Самият Бойко Борисов каза, че нямал приятели и затова аз не мога да се числя като такъв. А преди да стане премиер, отношенията ни бяха дори сърдечни, сега не се виждаме често. Колкото до споменатите пари за болниците - на правителството трябва да е ясно, че те с нищо няма да им помогнат.

- НЗОК щяла да дава догодина пари само на онези клиники, подписали с нея договори при унизителни финансови условия?

- Абсолютна грешка! Ето това не бива да се допуска. Ако здравното заведение осигурява квалифицирано медицинско обслужване, всичките му дейности трябва да се платят. Не можете да изпиете една кола, а да платите половината от нея! Апелирам: нека се преосмисли тази политика и се компенсират всички средства на клиниките! Германската държава веднъж даде 30 млрд. евро на здравната каса да покрие дефицита си. Защото държи да има здрав народ. И в Испания е така...

- Но ние нямаме пари!

- Улиците ни са с дупки, няма и една нормална. Но все пак някак си живеем. Само че здравето и образованието са толкова важни, че можем да се откажем от спортна зала - ще тичаме в гората, можем да забавим метрото, за да осигурим пари за здраве. Има начини да го сторим, повярвайте ми!

- Като авторитетен българин кажете ги на висок глас!

- На кого? А и колко пъти съм ги повтарял!

- Как върви според вас здравната реформа?

- Реформа ли? Няма такава!

- Но министър Анна-Мария Борисова твърди, че подготвените 3 здравни закона доказват, че я има!

- Значи закони ще доказват реформата. Добре, след като тя уж функционира и уж се развива, защо се измислят закони? Или те трябва да узаконяват това, което се прави сега за здравето на българина. Ами тогава защо са протестите на лекарите, на гражданите? Т.нар. реформа улеснява ли достъпа на всеки до качествено медицинско обслужване? Глупости!

- Какво трябва да се направи веднага?

- Да се освободи правителството от спонтанните му лутания - ту насам, ту натам. Като бъде създадена споменатата лекарска камара. Заедно с БЛС тя да подеме здравната реформа. Имаме чудесни специалисти, които ще помогнат.

- Ако ви предложат да станете здравен министър, ще приемете ли?

- Сега не. Няма условия да реализирам това, което искам.

- Добре, посочете колега, подходящ за здравен министър?

- Веднага - неврологът проф. Иван Миланов.

- Вие направихте 3-те байпаса на оперната звезда Николай Гюзелев?

- Да и той се чувства много добре.

- Защо се наложи операцията?

- Заради стеснение на коронарните съдове, което може да доведе до инфаркт.

- Сигурно е водел нездравословен начин на живот?- (Смее се...) Всеки сам прави своя избор... Аз, например, нито пия, дори кафе, нито пуша.
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница