Г.,с. 5 Лекарствата у нас най-евтини, но доплащаме най-много до 75%Дата30.06.2017
Размер194.62 Kb.
#24721


01.11.2014 г., с.4
Снимка на три колони – Четирима студенти по фармация получиха стипендии в размер на 1000 лв. от Българския фармацевтичен съюз.


02.11.2014 г.,с. 5
Лекарствата у нас най-евтини, но доплащаме най-много - до 75%
Само за година българите доплатили за здраве 2,9 млрд. лева
ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

По данни на международната анализаторска компания IMS Health публичните разходи за здравеопазване в България през миналата година са 3,3 млрд. лв., а частните -2,9 млрд. Това съобщи д-р Евгени Тасовски от сдружението на производителите на генеречини лекарства „БГФармА". Числата показват, че разходите за здраве се поделят почти поравно между държавата и джоба на българина. Лекарствата у нас са с най-ниска цена в ЕС и в същото време доплащаме за тях най-много от всички европейци, защото здравната каса реим-бурсира нисък процент. Реално българинът поема лично средно 70-75 на сто от цената на лекарствата. За Западна и Северна Европа пропорцията е точно обратната, обясни д-р Тасовски. Големият процент доплащане у нас често води до практически отказ от лечение - хората сами си намаляват лекарствата, като чупят таблетките на две или пропускат дози, за да правят икономии. Това може да задълбочи състоянието до степен, в която човек стига до болница в състояние, което налага десетки пъти по-скъпо лечение, отколкото би струвало едно по-справедливо реимбурсиране, обясниха експертите. Според тях един от пътищата за намаляване на разходите за здравеопазване при запазване на качеството на лечение е по-широкото използване на генерични лекарства - те са напълно идентични с оригиналните, но много по-евтини заради отпадналите лицензи. За 5 г. средната цена за ден лечение на българина се е понижила с 23% за 7 основни терапевтични групи, а достъпът до лечение за тях се е повишил с 80%, обясни експертът. Годишно генеричните компании у нас могат да произвеждат над 20 милиарда таблетки и капсули, 200 милиона ампули и опаковки сиропи. За модернизиране на производствата фармацевтичните заводи влагат милиони и изнасят лекарства във все повече държави, има одобрение дори от специализираната агенция в САЩ Внушението, че най-много средства от бюджета на здравната каса отиват за лекарства, е мит, смятат експертите. Ако се извади ДДС, който се връща в бюджета, за лекарства всъщност се изразходват едва около 23%, твърдят производителите. Те смятат, че с по-широко използване на генерични лекарства рязко ще се увеличи достъпът на българина до лечение. Дават пример с държави в ЕС, където доплащането от пациентите е нищожно, но има регламенти, които дават преднина на изписването на непатентни медикаменти.
02.11.2014 г.,с. 7
Лечението на ден 23% по-евтино
МАРИАНА ТОДОРОВА

Цената за ден лечение на 7 основни заболявания е паднала с една четвърт през последните 5 години. Това съобщи д-р Евгени Тасовски, мениджър „Връзки с институции" в БГФарма. „Средната цена за ден лечение у нас се е понижила с 23% за 7 основни терапевтични групи, сред които са диабетът, сърдечносъдовите заболявания, епилепсията и депресията. Това е позволило на 80% повече пациенти да се лекуват", посочи той и даде за пример медикамент за лечение на сърдечносъдово заболяване, който е свалил стойността на терапията със 700% след навлизането на генеричния продукт на българския пазар. „Никой не отрича терапевтичната стойност на оригиналите, но нашето виждане е, че иновативни-те терапии трябва да са платени от здравната каса напълно само когато нямат аналог за лечението на дадено заболяване. В другите случаи би трябвало на пациента да се даде възможност да избира - или да доплаща за лечението си с оригинален препарат, или да се лекува напълно безплатно с генерик", категоричен бе д-р Тасовски. По думите му редица държави в ЕС водят ясна и целенасочена прогенерична политика, за да си спестят финансовия натиск върху здравните каси. Ресурс За миналата година общественият ресурс за лекарства е бил в размер на 3,3 млрд. лева - 4,1% от БВП. Към тази сума обаче трябвало да се добавят и т.нар. частни разходи, които били 2,9 млрд. лв. -3,9% от БВП. В системата под една или друга форма са се завъртели малко над 6,2 млрд. лева, което според фармацевтичната индустрия не е никак малко предвид финансовата ситуация в страната. „Публичните разходи за лекарства са 927 млн. лева, или приблизително 33% от бюджета на НЗОК. При прогенерична политика от страна на държавата голяма част от тези средства биха могли да се спестят и да се вложат в други направления", допълни д-р Тасовски. Спад По думите му освен за държавата полза ще има и за самите пациенти, тъй като масовото използване на генерични лекарства би направило лечението на голяма част от хронично болните достъпно. Според него, ако НЗОК поема изцяло евтините медикаменти, тр това ще доведе до рязък спад в хоспитализациите. „Когато един медикамент се заплаща едва на 25% от неговата стойност, пациентите отказват да се лекуват, защото трябва да платят почти цялата терапия от джоба си, въпреки че са здравноосигурени. Състоянието им се влошава и така те пълнят болниците, а всички знаем, че това е скъпо удоволствие", мотивира се д-р Тасовски. Според него, ако пациентите се лекуват качествено в домашни условия с напълно безплатни за тях медикаменти, това ще спести значителен ресурс и от разхода за болнична дейност.


Над 9% ръст при оригиналните илачи

Според данни на българския офис на IMS Helth публичните разходи за здравеопазване у нас се изразходват напълно погрешно и нерационално. През 2013 г. на родния пазар са били реализирани 58 072 438 опаковки на оригинални продукти, което е 22,4% пазарен дял. Ръстът спрямо предходната година при тези медикаменти е 9,2%. В същото време генеричната индустрия е продала 201 744 486 опаковки - 77,6% пазарен дял, като ръстът спрямо 2012 г. е едва 0,7%. „Когато тези данни се погледнат откъм тяхната стойност обаче, нещата стоят по различен начин", отбеляза д-р Тасовски. Оригиналите заемат 52,4% от пазара, а генериците - 47,6%, съответно с продажби на обща стойност 1,228 млрд. лв. срещу 1,116 млрд. лв.


02.11.2014 г.,с. 5
Цената за ден лечение падна с 23 на сто
Генериците пестят парите на НЗОК и правят терапията на пациентите напълно безплатна

За 7 основни заболявания, сред които диабет и епилепсия
Цената за ден лечение на 7 основни заболявания се е понижила с близо една четвърт през последните 5 години. Това отчете по време на семинар д-р Евгени Тасовски, мениджър „Връзки с институции“ в „БГФарма”.

„През последните 5 години средната цена за ден лечение у нас се е понижила с 23% за 7 основни терапевтични групи, сред които са диабетът, сърдечносъдовите заболявания, епилепсията и депресията. Това е позволило на 80% повече пациенти да се лекуват”, обясни д-р Тасовски. Той даде за пример един определен медикамент за лечение на сърдечносъдово заболяване, който е

свалил стойността на терапията със 700%

след навлизането на генеричния продукт на българския пазар.

„Никой не отрича терапевтичната стойност на оригиналите, но нашето виждане е, че иновативните терапии трябва да се реимбурсират напълно само когато нямат аналог за лечението на дадено заболяване. В другите случаи би трябвало на пациента да се даде възможност да избира – или да доплаща за лечението си с оригинален препарат, или да се лекува напълно безплатно с генерик”, категоричен беше д-р Тасовки. По думите му редица държави в ЕС водят ясна и целенасочена прогенерична политика, за да си спестят финансовия натиск върху здравните каси.

Той коментира още, че според данни на българския офис на IMS Helth публичните разходи за здравеопазване у нас се изразходват напълно погрешно и нерационално. През 2013 година на родния пазар са били реализирани 58 072 438 опаковки на оригинални продукти, което е 22,4% пазарен дял. Ръстът спрямо предходната година при тези медикаменти е 9,2%. В същото време генеричната индустрия е продала 201 744 486 опаковки - 77,6% пазарен дял, като ръстът спрямо 2012 година е едва 0,7%. „Когато тези данни се погледнат откъм тяхната стойност обаче, нещата стоят по различен начин”, отбеляза д-р Тасовски. Оригиналите заемат 52,4% от пазара, а генериците - 47,6%, съответно с продажби на обща стойност 1,228 млрд. лв. срещу 1,116 млрд. лв.

От изнесените данни стана ясно още, че за миналата година общественият ресурс е бил в размер на 3,3 млрд. лв. - 4,1% от БВП. Към тази сума обаче трябвало да се добавят и т.нар. частни разходи, които били 2,9 млрд. лв. - 3,9% от БВП. Или иначе казано, в системата под една или друга форма са се завъртели малко над 6,2 млрд. лв., което според фармацевтичната индустрия не е никак малко предвид финансовата ситуация в страната.

„Публичните разходи за лекарства са 927 млн. лв., или

приблизително 33% от бюджета на НЗОК

При прогенерична политика от страна на държавата голяма част от тези средства биха могли да се спестят и да се вложат в други направления”, допълни д-р Тасовски. И добави, че освен за държавата полза ще има и за самите пациенти, тъй като масовото използване на генерични лекарства би направило лечението на голяма част от хронично болните достъпно. Той изрази мнение, че ако НЗОК реимбурсира на 100% евтините медикаменти, то това ще доведе до рязък спад в хоспитализациите. „Когато един медикамент се заплаща едва на 25% от неговата стойност, пациентите отказват да се лекуват, защото трябва да платят почти цялата терапия от джоба си, въпреки че са здравноосигурени. Състоянието им се влошава и така те пълнят болниците, а всички знаем, че това е скъпо удоволствие”, аргументира се д-р Тасовски. Според него, ако пациентите се лекуват качествено в домашни условия с напълно безплатни за тях медикаменти, това ще спести значителен ресурс и от разхода за болнична дейност.
03.11.2014 г., с. 6
Лекарственият регулатор получил одит със задраскани препоръки
Проверката на инспектората обхващаше само уволненията на непрофесионалисти от агенцията
Десислава Николова

В навечерието на 110-годишнината от съществуването си Изпълнителната агенция по лекарствата е получила от инспектората одитен доклад, в който препоръките за това дали е действала правилно или не били замазани с бял коректор. За това потвърди лично изпълнителният директор на агенцията доц. Асена Стоименова по време на пресконференция. Проверката беше назначена, за да установи дали правомерно са били освободени роднините и бившите подчинени на собственика на най-голямата верига аптеки в България – варненския бизнесмен Веселин Марешки. Както "Капитал" писа, в агенцията на непълен работен ден и в нарушение на законите за държавния служител са работили лелята на бизнесмена, личната му адвокатка, касиерка в негова аптека и дори техникът на аптечната верига.

Стари препоръки

Според три предишни одитни доклада те е трябвало да бъдат освободени, но са останали на работа. През последните три години агенцията смени четирима директори, като последният беше в болнични повече от половин година. Вместо да обхваща състоянието на агенцията след това управление, одитът е бил само по въпроса как са освободени тези служители. Стоименова предупредила за прецедента служебния здравен министър и се надява да получи пълния текст на доклада.

Въпреки намаления си капацитет и непрофесионалните назначения през последните три месеца лекарственият регулатор е започнал работа. Агенцията успешно е преминала проверка от Европейската агенция по лекарствата. Освен това е обработила 6313 разрешения за употреба на лекарства, от които 285 са на нови медикаменти, а 5820 – с промени в разрешението, които представляват смяна на производителя на субстанцията, адрес на фармацевтичната компания, опаковката и др. ИАЛ е извършила 383 инспекции на търговци на едро и на 270 аптеки, като 41 от тях са били в болници. В агенцията са докладвани 589 нежелани лекарствени реакции и са разрешени 176 клинични проучвания на лекарства. Само за три месеца са били издадени 65 нови разрешения за откриване на аптеки, което преди отнемаше години. Направени са и 14 проверки за фалшиви лекарства, като по сигнал на bTV е открит фалшификат на медикамент.

Повече публичност

"Агенцията смята, че трябва да има по-голяма публичност на работата й и да стигне с посланията си до повече граждани и медицински специалисти. Затова започваме кампании за това какво означава черният триъгълник върху опаковката на новите лекарства, както и да запознаваме пациентите и професионалната общност с новостите в регулацията", съобщи доц. Асена Стоименова. Тя е първото неполитическо и професионално назначение на поста от последните директори на агенцията и зад работата и действията й застанаха съсловните организации и асоциациите на производителите и търговците с медикаменти, което е изключителна рядкост за сектора.


31.10-07.11.2014 г., с.19
11 млн. лв. за ваксини
Фармацевтичните гиганти „ГлаксоСмитКлайн" и „Санофи Пастьор" постигнаха целта си и ще се договарят директно с Министерството на здравеопазването за доставката на шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б. Да припомним, че по различни причини няколко публични търгове за ваксините, обявени през последните месеци, се провалиха. В резултат на това в имунизационния ни календар настана пълен хаос, а хиляди родители на деца до тригодишна възраст изпаднаха в паника, че няма откъде да набавят жизненоважните за здравето на малчуганите им продукти. Макар и с известно забавяне, служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков взе единственото правилно решение да седне на масата за преговори с доставчиците. По думите му срещата е преминала много открито и позитивно, с „тупане по раменете". Няма и как да е иначе, след като ведомството е приготвило над 11 млн. лв. с ДДС за този, който успее да осигури 90 хил. дози от ваксината си за българския пазар до края на 2014-а.

За сравнение, на откритата през юли публична процедура 95 хил. дози (впоследствие 75 хил.) бяха оценени от Министерството на 4.57 млн. лв. без ДДС. Разликата в цената е огромна и е в полза на производителите. Но те изиграха добре картите си, а държавата няма право да се скъпи. От цялата работа не стана ясно кой е отговорен за гафа с ваксините и защо нямаме дългосрочни договори за доставката им? фирмите производители се оказаха изненадани от поръчките, направени от България за тази година, което е безумно, при положение че нито раждаемостта у нас е скочила драстично, нито държавата е решила да се презапасява с ваксини. Отново излиза, че ще плащаме скъпо злато заради нечия безотговорност и здравето на хиляди деца до последно ще бъде поставено в излишен риск.

В срок до 3 ноември поканените „ГлаксоСмитКлайн", „Соломед" (представител на производителя „Санофи") и „Алвоген фарма България" (представител на „Глаксо") трябва да подадат офертите си за доставка на шествалентни-те ваксини. Договарянето е насрочено за следващия ден. Двубоят е между препаратите „Хексацима" и „Инфанрикс Хекса". Първата партида от 40 хил. дози е необходимо да дойде през ноември, а следващата - до края на декември. Очаква се да се стигне и до споразумение за допълнително количество от петвалентната ваксина „Пентаксим", с която да бъдат 2 завършени реимунизациите на по-големите. Факт е, че четири- и валентните ваксини, които министър Ненков предлага като алтернатива на липсващите, не s са особено популярни сред педиатрите и родителите. Вероятно защото не покриват доста с опасни болести, например вирусния менингит. Затова доставката „на пожар" е без алтернатива, на каквато и да е цена. Иначе „тупането по раменете" ще се превърне в блъскане по главите.


31.10-07.11.2014 г., с.19
Купуваме здраве с ваучери
Българското здравеопазване все по-активно се настанява в интернет пространството. Вече можем да проверяваме онлайн здравните си досиета, епикризите си и да се информираме за пациентските си права. Първите електронни обществени търгове за доставка на лекарства, консумативи, храна и напитки за болниците и закупуване на медицинска апаратура в реално време се очаква да тръгнат съвсем скоро. Предлагането на медицински и здравни услуги вече е новият хит на сайтовете за колективно пазаруване. Главоломно расте броят на потребителите на интернет борсите, които наред с екскурзия до Солун, вкусна вечеря за четирима или колие, си закупуват евтини ваучери за посещение при лекар, зъболекар, диетолог или психолог.

Засега най-популярни и масово предлагани в големите "колективни" сайтове като deals.bg, grabo.bg, grupo.bg, или grupovo.bg, са изгодните предложения за процедури при дентален специалист. Зъболекари предлагат преглед, почистване на зъбен камък с ултразвук и полиране за 15-20 лв., вместо нормалните по ценоразпис 80-100 лева. Около 400 лв. може да спестите, ако пожелаете да избелите зъбите си с ваучер. Мизата за това е между 95 и 120 лева. Фотополимерната пломба върви около двайсетачка, а металокерамичната коронка е около 120 лева. Ако мечтаете за холивудска усмивка, която заслепява околните и сияе като истинско бижу (а освен това сте малко ексцентричен) срещу 40 лв., можете да инкрустирате камъчета "Сваровски" в зъбите си. Отстъпката в случая достига 67 процента.

Във времето, когато платежоспособните и образовани хора издигат личното си здраве в култ, на мода се завръщат и профилактичните прегледи. Срещу 20-25 лв. дамите могат да проверят дали нямат фиброми, тумори или други заболявания на гърдите чрез мамографско или ехомамографско изследване с най-модерна апаратура. Горе-долу толкова ще платите, ако имате проблем с щитовидната жлеза - стягане в областта на шията, затруднено гълтане или дишане и се нуждаете от ехография. Същата апаратура се предлага промоционално за изследване на коремни органи или стави. Профилактичният преглед при гинеколог върви около 30 лв., като има и бонус - отстъпки от 10% за всички допълнително необходими изследвания. Профилактичните прегледи при офталмолог често се неглижират, но са изключително важни за навременното диагностициране и лечение на проблеми с очите. Консултация със специалист в тази област можете да направите с ваучер само за 15 лева. Страдащите от мигрена, главоболие, залитане или световъртеж срещу 29 лв. (вместо 58 лв.) могат да се прегледат при невролог и в пакет с това да преминат ултразвуково изследване. Тези, които искат да разберат повече за собствената си личност, да променят мисленето си и начина на живот, имат възможност срещу 34 лв. да си осигурят две 50-минутни консултации с добър клиничен психолог.

Модерна, а и достъпна за всеки портфейл е онлайн имунотерапията. Само срещу 7 левчета се предлагат две процедури за имунна детоксикация, с които да изчистите тялото си и да го подготвите за грипния сезон. Диагностика с биоскенер по 240 здравни показателя, подробен анализ на резултатите и съставяне на оздравителна билкова програма излиза само 15 лева. Предлагат се масажи в цялото им многообразие - балансиращ, енергизиращ, тайландски, индийски, точков и какви ли още не, като тарифите варират между 8 и 70 лв., а отстъпките надхвърлят 70 процента. Лазерната кавитация, която е най-модерният метод на липосукция, може да се поръча за 9.80 лв., а офертата е за "стопяване" на парче мастни клетки 10 на 20 см - независимо дали е на корем, паласки или бедра.

Сайтовете за колективно пазаруване не водят официална статистика какво количество ваучери от различните категории продават всеки месец или годишно. Но най-големите от тях публикуват десетки хиляди промоционални обяви, голяма част от които са в раздел "здраве и красота". От тези "тройни сделки" печелят всички - и посредникът, и предлагащият услугата, и клиентът. На първо място, между 10 и 40% от стойността на офертите остават за сайтовете. Комисионата с търговеца се определя чрез предварителна договорка, а процентът зависи от това, колко популярен е сайтът, колко активни оферти са качени на него, каква е крайната цена на промоцията и колко ваучери ще бъдат пуснати в употреба. Сайтът посредник има търговски агенти, които работят на принципа на мрежовата търговия и печелят процент от генерираните приходи. Тези сайтове обаче функционират и като рекламни платформи - те реинвестират голям процент от печалбата си, за да примамват повече посетители и за да генерират по-голям трафик с рекламни банери, публикувани в други сайтове. Партньорите на сайта за колективно пазаруване взимат процент само когато някой кликнал на банера да си купи нещо.

Предприемачите, предоставящи здравната услуга, печелят по-малко от половината от реалната й стойност. Но това съвсем не значи, че те трябва да се чувстват жертва на пладнешки обир. Като изключим гарантирания доход от услуги, които още не са предложени, най-големият им "приход" почти безплатната реклама в платформи, посещавани от стотици хиляди потребители. А това е жизненоважно за постепенно превземащите здравния пазар малки частни клиники, разполагащи с последно поколение техника, добри специалисти и т. н. Така че продажбата на ваучери е по-скоро маркетингов подход да се привличат нови клиенти. Ако те са доволни от обслужването, посетителите им обикновено разказват на приятелите си и така "от уста на уста" за по-малко от година клиниката се сдобива с постоянна клиентела.

"Ведро посрещане, прецизно изпълнение на процедурата, хигиена на високо ниво. Професионализъм". "Любезна и отзивчива, докторката отговори на всичките ми въпроси, с което спечели доверието ми. Отношението на рецепцията също беше любезно и ведро. Ще продължа да ползвам услугите на медицинския център и в бъдеще." "Изключително съм доволна от обслужването. Не се чака и е на много удобно място. Апаратурата им е нова и всичко се вижда ясно." "След като семейната ни зъболекарка се премести във Варна, от много време не можехме да намерим добър стоматолог... Е, намерихме го! Браво, д-р Германов, благодарим за вниманието и професионалното отношение. Следващият път ще дойдем и с детето!"

Това са част от отзивите на използвалите ваучери за здравни услуги, които напълно оборват тезата, че евтиното в България гарантирано е некачествено. Огромната част от коментарите за медицински и стоматологични промоции са положителни и пациентите са готови да се върнат на същото място дори без талон. Разбира се, като при всеки бизнес, и в този случай има дребни уловки, за които е необходимо да се внимава. Купоните, които предлагат сайтовете, не са безкрайни. Има лимити, а офертите са валидни по няколко дни. Различните сделки имат срок на изпълнение (около два месеца) и ако забравите за купона, ще се наложи да доплащате до нормалната цена за услугата. Освен това обикновено се налага да се обадите предварително, за да си насрочите час. Като цяло обаче здравният бизнес в интернет процъфтява.


www.dariknews.bg, 31.10.2014г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1350526
Откриха шест фалшиви лекарства за година, всички за „мъжки проблеми”
Шест са фалшивите лекарства, открити на българския пазар през годината. И шестте медикамента са били предназначени за лечение на еректилна дисфункция, като пет от тях са се разпространявали в интернет, а един е открит в аптека.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата навръх 110-годишнината от създаването на лекарствения регулатор. Оттам допълниха, че от началото на годината са проверили 383 търговци на лекарства на едро и дребно, като 280 от проверките са били на аптеки. Издадените наказателни постановления са 80.
01-07.11.2014 г., с. 55
Хапче за здраве
Google разработва нанотехнология, която да открива болни клетки в тялото
Искаме да отложим смъртта, като предотвратим болестите. Смъртта ненужно е наш враг.”

Д-р Андрю Конрад, ръководител на проекта
Хапчета с наночастици може да заменят класическите изследвания с даване на кръв
Мартин Дешев

Здравеопазването винаги е имало един голям проблем. В по-голямата си част то всъщност не отговаря на името си, защото не предпазва организма от болести, а го лекува след първите проявени симптоми. Истинското здравеопазване става факт, когато веднага се засекат белезите на потенциален проблем и се елиминират преди болестта дори да се е формирала. Постигането на подобно нещо е огромно предизвикателство. Сложните и почти нерешими проблеми обаче са сред любимите занимания на звеното за авангардни разработки Google X в сърцето на интернет гиганта от Маунтин вю.

През тази седмица отделът вдигна завесата пред новата си цел - създаването на технология от наночастици, която влиза в кръвта и следи за потенциални проблеми. Утопичната система е вдъхновена от научната фантастика. "Тук, в Google, използваме Star Trek за движеща сила - в шоуто имаше компютър, наречен Трикордер, който може да отговаря на всякакви въпроси", коментира пред изданието Medium д-р Андрю Конрад, който е ръководител на проекта. Целта на компанията е да направи своеобразен Трикордер за медицински въпроси.

Истинската дефиниция на здравеопазване

В момента единственият начин потенциално заболяване да бъде открито, преди да е проявило видими симптоми, е чрез изследвания с даване на кръв, урина и минаване на щателни прегледи. Цялата тази процедура обаче е доста времеемка и неособено приятна. В резултат масово хората я правят само по лекарско нареждане при вече проявен проблем. Единици са тези, които доброволно си правят профилактични изследвания веднъж или максимум два пъти в годината. И те обаче не са нито достатъчни, нито ефективни и често евентуалният проблем отново поставя човек пред свършен факт - той вече е болен от нещо, което тепърва трябва да се лекува.

Google има доста по-различна идея - ежедневни изследвания на кръвта по напълно безболезнен начин. Резултатите от тях пък се показват на екрана на умен аксесоар и се изпращат на личния лекар. Всичко започва от на пръв поглед обикновено хапче. Човек го изпива и то се разгражда в стомаха му. Хапът съдържа различни комплекти наночастици, които се вливат в кръвта и започват да циркулират. Те ще са магнетизирани, което ще им помага в движението. Всички наночастици са покрити с различни субстанции, които могат да се прикрепят само към определен тип клетки, например ракови. Когато това се случи, те изпращат сигнал до умния аксесоар, който отчита събитието. Софтуер прави анализ на информацията и излиза с готов резултат за потенциални проблеми, които може да се развият.

"Наночастиците ни дават възможността да изследваме тялото на молекулярно и клетъчно ниво. Опитваме се да променим медицината от реагираща и лекуваща на проактивна и превантивна", коментира Конрад пред БиБиСи. Предизвикателството е да може да се идентифицират специфичните белези в клетките на различните вируси и потенциални заболявания. След това трябва да се намерят и съответните субстанции, които да могат да се прикрепят само към такива клетки. Всичко това звучи доста сложно, но според Конрад е напълно осъществимо. Пред специализирания технологичен блог TechCrunch той казва, че е възможно в близкото десетилетие проектът не само да е завършен, но и да се използва масово от лекарите по света.Път към нанолекарствата

Засега проектът разглежда единствено възможностите за идентификация на проблемните клетки и проследяване на движението им в тялото. Това ще даде нов поглед върху развитието и формирането на болестите и ще позволи на учените да създадат още по-ефикасни лекарства. Конрад споделя, че се обсъжда възможността технологията да бъде пригодена и за директно лечение или елиминиране на болни клетки. За да се случи това обаче, първо всички специалисти трябва да са убедени, че наночастиците успешно идентифицират само опасните и вредни клетки. След това те трябва ясно да показват какво се случва в тялото и едва тогава да могат да получават команда да елиминират рисковите клетки или пък да им предоставят лекарство.

"Искаме да отложим смъртта, като предотвратим болестите. Имаме технологията да се намесим и трябва да положим повече енергия и усилия, за да го направим", коментира Конрад. Той уточнява, че няма предвид Google в частност като компания, а изобщо лекарите. Специалистът, който преди да дойде в Google, има богата медицинска кариера и е създател на популярен евтин тест за СПИН, казва, че интернет гигантът няма да съхранява или обработва информацията. Тя ще се предава директно на личния лекар или на фирмата партньор, която той използва. "Ние просто създаваме технологията, те ще я използват", коментира Конрад.

В момента над 100 души работят по проекта. Той все още е на чертожната дъска и макар да изглежда доста футуристичен, според компанията е напълно постижим. Дори и да успеят да го реализират обаче, след това предстои още едно много сериозно изпитание. Американските здравни власти трябва да го допуснат да се използва върху хора. За целта Google ще трябва да докаже, че технологията е напълно безопасна и същевременно ефективна. Това ще изисква да се проведат мащабни, строго контролирани клинични тестове. За да бъде обаче технологията допусната дори до тест, преди това компанията ще трябва да има ясни доказателства каква дозировка от наночастици е необходима, какъв ефект ще имат те върху тялото, колко дълго ще престояват в него и как ще го напускат. Според Конрад всичко това е постижимо. Най-важното за него е да бъдат открити необходимите субстанции и да бъдат ясно идентифицирани белезите на проблемните клетки. След това ежедневните медицински изследвания с хапчета, които рано да разкриват потенциални проблеми в организма, ще станат част от живота на хората.
01.10.2014 г.,с. 7
Хапчета блокират раковите клетки
РЕВОЛЮЦИЯ В ХЕМАТОЛОГИЯТА
ЕЛИ КРУМОВА

Нови лекарствени продукти блокират неконтролируемото размножаване на раковите клетки при някои онкоболести на кръвта, а резултатът от лечението е пълното оздравяване на пациентите. Така наречените таргетна и молекулярна терапия се прилагат в Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги" от 2005 г., съобщи началникът на клиниката проф.д-р Стефан Горанов. Благодарение на тях стотици пациенти със злокачествени болести на кръвта са спасени. Ключключалка „Става въпрос за лекарства, насочени срещу определен рецептор по повърхността на злокачествената клетка. Затова се нарича още прицелна или таргетна терапия", обясни проф. Горанов. По думите му лечението е тип „ключ - ключалка". Тоест базира се на идеята, че само един ключ може да отключи определена ключалка и да излекува конкретната болест. „Останалото лечение е висшият пилотаж в молекулярната терапия. Прилагат се лекарствени продукти, които блокират механизма от биологията на раковата клетка, като ограничават нейното размножаване и възстановяват нейната клетъчна смърт", каза шефът на клиниката. Раковите клетки, за разлика от здравите клетки в един организъм, живеят десетки пъти по-дълго. Онкоклетките се делят неконтролируемо и не умират. С молекулярната терапия се блокира точно този механизъм за безкрайно размножаване на раковите клетки. „Лекарствата не са за всички онкологични заболявания, а са за точно определени. Таргетната терапия с моноклонални антитела се прилага за лимфомите, които са сред най-честите болести на кръвта. Други лекарствени продукти от молекулярната терапия са насочени към друг тип болести, една от които е хроничната миелогенна левкемия. При нея с лекарства, известни като тирозин киназни инхибитори, получаваме немислими досега резултати, които граничат с практическото здраве категоричен е проф. Стефан Горанов. При този вид терапия пациентите се лекуват в домашни условия и приемат капсули, подобни на тези при антибиотично лечение. Тези пациенти имат такъв терапевтичен ефект от лечението, което граничи с ефекта от трансплантация на костен мозък, смятат лекарите. Лечението е щадящо за онкоболните, защото те не само са си вкъщи, но могат и да работят, като нямат никакви болестни симптоми. Успешно Всички новодиагностицирани пациенти с хронична миелогенна левкемия започват това съвременно лечение в Клиниката по клинична хематология в Пловдив. На година се лекуват успешно около 100 души, съобщи още проф. д-р Горанов. По думите му контролът на лечението с подобни лекарствени продукти се извършва на молекулярно ниво. „За нас вече не е достатъчно да имаме нормална кръвна картина. С тези лекарствени продукти ние търсим отсъствие не само на болестни симптоми, но и отсъствие на белезите на болестта на молекулярно ниво", казва специалистът. Според него България е една от малкото страни в света, в които подобен молекулярен контрол е възможен.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница