Г.,с. 6-7 Цветан Райчинов: Абсурд е спецсъвет да се бърка в работата на прокуратуратаДата26.10.2018
Размер43.88 Kb.


08.12.2011 г.,с. 6-7
Цветан Райчинов: Абсурд е спецсъвет да се бърка в работата на прокуратурата
Фани Чоджумова
Не може да има война между лекари и пациенти, твърди шефът на БЛС
Д-р Цветан Райчинов е завършил Медицинската академия през 1986 година. Там специализира и акушерство и гинекология. От 1999 г. е управител на Диагностично-консултативен център в Русе. До октомври 2007 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС), откъдето подава оставка. През 2009 г. той бе избран за председател на съсловната организация по време на извънредния събор на БЛС.

- Доктор Райчинов, защо лекарският съюз клекна пред пациентските организации за независим орган, който да разследва лекарските грешки?

- Абсолютно не е вярно. Първо, въобще не сме клекнали и второ, не става дума за разследване.

- Така поне пише във вестниците. Каква е истината?

- Става дума за това, че пациентите искат да има независим орган, който да обработва някаква статистика и да преценява доколко обективно някои институции са дали верни заключения. А иначе, какво значи спецсъвет, както го кръстиха? Ако в него само една трета от хората са лекари, значи в него няма нищо специализирано. Честно да ви кажа, аз не виждам как един такъв орган ще дава заключения дали са се произнесли правилно прокуратурата, следствието или съдът. Това е абсурд. Каква точно функция би могъл да упражнява този орган за мен не е много ясно. Може би ще е нещо като обществен надзор, който ще следи лекарските грешки, ако ги има наистина. В това няма нищо лошо.

- Според вас няма ли да се забави процедурата на установяване на грешките чрез този орган?

- Аз не мисля, че той би могъл да установява грешки по какъвто и да е начин. Като какъв ще действа той – някакъв независим орган извън съдебните институции. Надзаконов, надвластови ли ще бъде той? Не ми е много ясно. По-скоро за мен това е някаква идея за публичност, отколкото да има ефективни функции.

- Другата новина е, че ГЕРБ смята да ограничи радикално услугата за избор на лекарски екип и да остави тя да бъде само за осигурените в частни фондове. Вие на какво мнение сте?

- Аз не го разбрах точно така. По-скоро схванах предложението на ГЕРБ като намерение по принцип изборът на екип да се прави през частни осигурителни фондове за тези, които искат да правят такъв избор. Донякъде това има резон, тъй като означава, че не пациентът, а фондът ще бъде задължен да му гарантира условия, да направи избор на желания от пациента екип и да го контролира дали точно този екип, кога, как и по какъв начин си е свършил работата и действително, ако се допусне някакво неблагополучие, да търси и отговорност. Това е гаранция за пациента, че няма да е беззащитен. Да си даде парите и после да не знае какво става с тях. Този избор на екип трябва да се контролира от министерството.

- Наистина ли има случаи, в които пациентът си дава парите и не знае за какво става дума?

- Не мога да кажа, не съм правил такива проверки. Нито аз, нито пък комисията ни е получавала сигнали за такива случаи, но пациентите го казват. Вероятно имат някакво основание. Все на някого се е случило. Според мен по-логичното е тези лекари, които желаят да работят и да поемат отговорност, да си наемат легла в съответните болници, да си осигурят работата на екипа и да заплащат разходите на болницата по договор. Така ще се носи лична отговорност. В момента тя се размива. Плаща се на болницата, къде и какво точно се случва, е малко трудно да се каже.

- Продължава ли войната между лекарския съюз и пациентските организации и колко дълго ще трае тя?

- Според мен война няма. Не може да има война между две неразривно свързани групи хора. Има ли пациенти, ако няма лекари, и има ли лекари, ако няма пациенти? Каква война да има? Искам да кажа нещо съвсем ясно. Свидетели бяхме на една организирана кампания, подклаждана и целева, срещу медицинското съсловие.

- Кой организира всичко това?

- Трудно ми е да кажа все още. Вероятно ще се разбере. Но до какви последствия води това? Добре, до всеки лекар ще сложим близък на пациента с пистолет и ако му се стори, че докторът нещо не прави така, както трябва, ще го застреля. Това е най-лесният път. Ще ги бесим, ще ги горим на клада докторите и те ще свършат. Преди време казах нещо на финансовия министър. Сигурно има много лекари в България, от които биха излезли добри финансови министри. Но не познавам един финансист, който може да замени лекар. И това е валидно за всички останали професии. Лекар се става изключително трудно, изключително продължително и с много усилия от страна на този, който се е захванал с тази работа. Затова и вече така драстично намаляват желаещите да учат медицина.

- В момент на афект ли казахте, че каквато държавата, такива и лекарите?

- Това си е точно така. Държавата не желае да се занимава със здравеопазване, то не е приоритет. Като казвам здравеопазване, имам предвид точно необходимостта, нуждите на пациента. След като държавата пряко, в сравнение с другите европейски държави, почти не участва в този процес, какво да очакваме? Лекарите не са богове, не могат да работят с апаратура от миналия век, с недостатъчно медикаменти и с недостатъчно персонал. Как да обслужваме болните като не само, че няма желаещи лекари, ами и тези сестри, които ги има, напускат. Няма опашка от желаещи. Намери ли се сестра, която иска да работи, я вземаме веднага.

- Толкова ли е критично положението наистина?

- Да, критично е. Но това не се осъзнава. Със сигурност лекарите в България ще намалеят, ще изчезнат, ще отпътуват. Много от тях вече се отказват от професията, защото за един лекар не е кой знае какъв проблем да се реализира и в друга професия. Лекарите са умни и интелигентни хора. Но за разлика от европейските страни, които имат този проблем и го решават, като идват в България, и си пазаруват лекари, ние откъде да вземем други? Мислите ли, че някой лекар от Франция, Германия, Великобритания или Испания ще дойде да работи тук?

- Може ли един доктор да си купи диплома?

- Вероятно може. Какво не може да се купи в България?

- Тях ли имахте предвид, като казахте, че каквато ни е държавата, такива са и лекарите?

- Не, говорех за системата. Всички държави имат като приоритет здравеопазването. Вижте им бюджетите и какво отделят за здраве. И сравнете къде е нашата страна.

- Какво стана с проверките, които започнахте за работата на вашите колеги?

- Все още не са приключили. Те са там, където е възможно. В повечето от тези случаи цялата документация е в следствието. Така че ние нямаме достъп до тях. Правим проверки само по сигнали там, където това е възможно. Искаме да анализираме грешките, за да могат лекарите да ги избягват.

- В какви взаимоотношения сте със здравния министър доктор Стефан Константинов?- Неколкократно ние предлагаме нашето съдействие и помощ, както и сътрудничество, за да решаваме заедно проблемите. Засега не виждам да има реакция. Има и нещо друго. Точно в тежките моменти, когато явно системата се тресе, когато има много натрупани проблеми, начело на всичко това би трябвало да са тези, които ръководят здравеопазването, и на първо място министърът. Но аз не го виждам поне за момента никъде.
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница