Хепатит: прегледДата25.07.2016
Размер40.27 Kb.
#6489

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 506

ХЕПАТИТ: ПРЕГЛЕД


КАКВО Е ХЕПАТИТ?
Хепатит означава възпаление или подуване на черния дроб. Вирусите могат да причинят хепатит. Алкохолът, наркотиците, някои лекарства (включително и лекарства по предписание), както и натравяне също могат да причинят хепатит. Също така, хепатит могат да предизвикат и опортюнистичните инфекции като Микобактериум Авиум Комплекс (МАК, вж. листовка 514) или цитомегаловирус (вж. листовка 504). 
Хепатитът е много разпространено заболяване. Може да засегне дори хора със здрава имунна сисема. Хепатитът може да доведе до нараняване на черния дроб (цироза) или чернодробна недостатъчност, които могат да бъдат фатални.
Много случай на хепатит не се откриват навреме и съответно не се лекуват, защото хората мислят, че имат обикновена настинка. Най-често срещаните симптоми са загуба на апетит, чувство на умора, треска, болки в тялото, гадене и повръщане и болки в стомаха. В по-сериозните случаи, урината ти може да потъмнее, фекалиите да са със много светъл цвят, а кожата и очите да пожълтеят. 
Твоят лекар ще ти направи кръвни изследвания, за да провери дали твоят черен дроб работи нормално. Тези изследвания на чернодробната функция измерват количеството на определени биохимични показатели: билирубин, AST и ALT. Високите им нива в кръвта могат да бъдат признак за хепатит. Вж. листовка 122 за повече информация относно чернодробните тестове. Понякога се взема проба от черния дроб с игла и се тества за следи от инфекция. Това се нарича биопсия.


ВИРУСЕН ХЕПАТИТ
Известни са около седем вируса, които могат да причинят хепатит. Те се наричат хепатит А, Б, C, D, Е, F и G или HAV, HBV и т.н. Около 90% от случаите на хепатит са причинени от хепатит А, Б или C.
Вирусният хепатит може да бъде остър или хроничен. При острия хепатит човек е болен за няколко седмици и след това се възстановява. Хроничният хепатит остава в тялото ти. Ти можеш да заразиш други хора и болестта ти да се прояви .

Хепатит А и Е


са остри заболявания. Те се разпространяват при контакт с изпражнения или директно, или чрез храна поднесена или приготвена от човек с ръце, които са били в контакт с вирусите. Хепатит А и Е не водят до хронични заболявания. 
Хепатит Б
е най-често срещаният хепатитен вирус. Може да бъде предаден в семейството, при сексуален контакт или при контакт със заразена кръв. Около 7% от хората с ХИВ, които се заразяват с него, развиват хроничен хепатит. Този процент е по-нисък, отколкото беше преди. Намаляването частично се дължи на ваксините против хепатит Б. Също и на комбинираната антиретровирусна терапия при хората с ХИВ, по-специално тези, които използват лекарството 3ТС (вж. листовка 415), което действа както срещу ХИВ, така и срещу хепатит Б. Хепатит Б е много по-опасен при хората с ХИВ.
Хепатит С
се разпространява най-често при контакт с кръв или при съвместно ползване на заразени игли. Хепатит С може да бъде в много лека форма и да няма проявления, но може да доведе до сериозни увреждания на черния дроб 10 години след първоначалната инфекция. Почти всички инфектирани с хепатит С остават преносители. Вж. листовка 507 за повече информация относно хепатит С и ХИВ.
Хепатит D
се проявява само при хора, които вече имат хепатит Б. Хората, които имат хепатит D, се разболяват по-сериозно от тези, които имат само хепатит Б.
Хпатит F
е изключително рядък и не е изследван задълбочено.
Хепатит G
вирусът е по-точно наричан GBV-C вирус. Не причинява никави познати болести. GBV-C инфекцията е често срещана при хората с ХИВ. В едно изследване беше направено предположение, че инфекцията с GBV-C може да забави развитието на ХИВ. Въпреки това, при хората с ХИВ, които са се ‘изчистили’ от GBV-C, резултатите са по-лоши. 
Най-добрият начин да се предпазиш от вирусни хепатити е като подържаш лична хигиена и избягваш контакти с кръвта на заразени хора. Презервативите могат да помогнат да се предотврати пренасянето на хепатит Б. Също така има ваксини, които могат да те защитят от развиването на хепатит А и Б, дори и ако вече си заразен.
Няма ефективни лечения за хепатит А и Е, но те обикновено продължават само няколко седмици. Интерферон-алфа и две лекарства против ХИВ – lamivudine (3ТС) и emtricitabine (FTC)- действат срещу хепатит Б и D. През стептември 2002, adefovir dipivoxil (Хеспера) беше одобрено в САЩ за лечение на хепатит Б и D. В листовка 507 има повече информация за лечението на хепатит С. Някои нови лекарства, които се тестват за за лечение на ХИВ, може да помогнат при лечението на хепатит Б, С и D. 
 

ДРУГИ ВИДОВЕ ХЕПАТИТ
Хепатит, причинен от алкохол, наркотици, лекарства или натравяне има същите симптоми като вирусните хепатити. В тези случаи, черният дроб не се поврежда от вирусна инфекция. Работата на черния дроб е да преработи много вещества в кръвта и поради това той може да бъде претоварен. Някои медикаменти, използвани против ХИВ или свързаните заболявания могат да причинят хепатит. Също така и често използваното болкоуспокояващо acetaminophen (Туленол). 
Най-доброто лечение за тези видове хепатит е да се спре използването на алкохола или лекарствата, които дразнят черния дроб. 
Ако хепатитът е причинен от опортюнистична инфекция (ОИ), свързана със СПИН, то тази инфекция трябва да бъде излекувана, за да може черният дроб да се възстанови.
 

ПРОБЛЕМИ С МЕДИКАМЕНТИТЕ
Черният дроб трябва да работи нормално, за да може да преработи повечето лекарства. Лекарства, които не са ти причинявали проблеми, когато черният ти дроб е бил здрав може да ти създадат проблеми ако имаш хепатит. Това е в сила и за алкохола, аспирина, билките и наркотиците. Уведоми лекаря си за всички лекарства или добавки, които вземаш. 
Някои медикаменти, които лекуват хепатит си взаимодестват с антиретовирусните медикаметни. Твоят лекар трябва да провери внимателно кои лекарства може да бъдат вземани съвместно.
 

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ
Две билки изглежда помагат при всяка форма на хепатит. Едната е женско биле (Glycyrrhiza glabra), често приемана под формата на капсули или чай. Другата е бял трън (Silybum marianum, вж. листовка 735), използвана като екстракт или чай. Говори с лекаря си или с професионален билкар преди да използваш женското биле или белия трън.


Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина
factsheets -> Листовка 150 да спрем разпространението на хив


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница