Хигиена у прабългаритеДата23.10.2018
Размер18.1 Kb.
#93168
Хигиена у прабългарите

…Културата на миенето – къпането, е съвсем ново нещо за Запада, когато на Изток тя е много стара. И така, нищо чудно няма в това, че докато на Запад миенето – къпането е било нещо непознато, у прабългарите то е било всеобщо разпространено…

Така арабският писател Ибн Фадлан, който в 922 г. посетил Волжска България, като мисионер на мохамеданската вяра, намерил у тях следното:

„За къпане влизат във водата общо мъже и жени, без да се покриват с нищо. Прелюбодействие не се случва у тях по никой начин. Ако някой извърши такова престъпление, какъвто и да е той по чин, връзват го до един забит в земята кол и го разсичат на две, от шията до меките му части. Същото правят и с прелюбодейната жена. След това вързват труповете и на двамата на едно дърво.

Аз се стараех да убедя жените да се покриват при къпане, обаче не постигнах нищо.”
Още по-интересни сведения имаме за дунавските българи. Както е известно, когато Борис възприел християнството…в България дошли гръцки свещеници. Но когато Борис не бил удовлетворен от византийците, обърнал се към папския двор… (с) един списък от въпроси, за да се осведоми за естеството на западното християнство. Ние притежаваме отговорите на Николай I върху запитванията на българите от 866 г. Един много ценен извор, 6-я отговор в превода на Д.Дечев гласи така:

„По-нататък казвате, че гърците твърдят, по никакъв начин не бива да ходите на баня в сряда и петък. За това, което питате…”

От това е ясно, че българите тъй често са се къпели, че за тях е било тежко, когато гръцките свещеници им забранил да ходят в сряда и петък на баня…Още по-интересно е, че българите, както и сходните им по култура маджари, имали и походни бани, които носели със себе си във време на война.

Византийците ги намерили за толкова удобни, че в церемониите на византийския двор е написано, че уредникът на лагера трябва да взема подобна баня за императора. Именно в церемониите четем, че за императора трябва да се носи „маджарската баня – черге с кожено корито”. Самото име „черге” показва, че тази културна придобивка у маджарите произхожда от прабългарите.

„Черге” е тюркска дума със значението на палатка, т.е. палатка за баня. А пък, ако в маджарския език в десети век намираме тюркска дума, която означава културно понятие, то значи, че тя е от прабългарски произход.

Крум пред Златните врати, след като принесъл кървава жертва, отишъл на морския бряг, потопил краката си, омил се и попръскал и войниците си. Това значи, че прабългарите отдавали на водата сила да парализира, очиства, отблъсква нечистотата….откритата при Мадарските разкопки баня – басейн е служила за обрядна цел…

Беседа (Списание за литература, изкуство и домашна култура), 02.10.1937 г.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница