Хипофизата (хипофизната жлеза)Дата20.08.2018
Размер0.61 Mb.
#81627

ХипофизаХипофизата (хипофизната жлеза) е основен ендокринен орган в човешкото тяло. Тя ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло, като оказва ефективен контрол върху тях. Хипофизата се разполага в черепната кухина и чрез малък фуниевиден израстък се свързва с подхълмието. Има овална форма и тегло 0,6 g. Ширината й е около 13 mm, а дължината- около 9 mm. Регулацията на секрецията на аденохипофизата и неврохипофизата се осъществява от подхълмието.


Хипофизна жлеза

Неврохипофизата служи като депо, където се складират хормоните получени в хипоталамуса - окситоцин и вазопресин.1. Какво е анатомичното устройство на хипофизната жлеза?

Хипофизната жлеза представлява овално тяло, разположено в ямка на черепната основа, наречена "турско седло". Посредством краче се свързва с областта на главния мозък наречена хипоталамус. Жлезата е изолирана от костната стена на черепа с дебел, плътен слой от съединителна тъкан. Има овална форма – дължина 8-10мм., ширина 12-15мм., височина 5-6 мм. По отношение на теглото си тя показва големи индивидуални различия. При мъжа тя тежи средно 0.6 г. При жените през време на бременност тя се увеличава и след раждането не се връща към първоначалното си състояние – поради това при жени с повече раждания тя може да тежи повече от 1 г. Към хипофизната жлеза се отнасят и части на хипоталамуса.Цялата субстанция на жлезата се разделя на две части:

 • аденохипофиза – предна част

 • неврохипофиза – задна част

Аденохипофизата произвежда:

 • соматотропен хормонрастежен хормон;

 • пролактин – регулира развитието на млечната жлеза и образуванетона кърма (лактация);

 • фоликулостимулиращ хормон – повлиява растежа на яйчниковите фоликули при жената и сперматогенезата при мъжа;

 • лутеинизиращ хормон – при жената предизвиква овулацията и образуването на жълтото тяло, а при мъжа – отделянето на тестостерон

 • тиреотропен хормон – стимулира функцията на щитовидната жлеза

 • адренокортикотропен хормон – стимулира производството на хормони в надбъбречната жлеза

Неврохипофизата произвежда:

 • вазопресинантидиуретичен хормон, стимулира резорбцията на вода в извитите каналчета на бъбрека, в резултат на което първичната урина се сгъстява, свива кръвоносните съдове, в резултат на което кръвното налягане се повишава

 • окситоцин – действа върху гладката мускулатура на матката, стимулира нейното съкращение


2. Какви са функциите на хипофизната жлеза?

Хипофизата е един от основните ендокринни органи при човека. Тя произвежда хормони - химични съединения с регулаторна функция - които оказват влияние върху основни функции на организма. Хормоните на хипофизата могат да се разделят на такива, произвеждани от предния дял и такива, произвеждани от задния дял на жлезата.Аденохипофизни хормони (преден дял на хипофизата):

 • Соматотропния хормон играе централна роля в растежа на организма, поради което е известен и като растежен хормон. Той е белтък, изграден от 190 аминокиселини и има относителна молекулна маса 21500 далтона. Основното действие на соматотропния хормон в периода на растежа се изразява в удължаване на скелета и увеличаване размера на мускулите. Освен това той стимулира синтеза на белтък във всички клетки, намалява използването на въглехидратите и мастите от тъканите и засилва мобилизирането им за енергийните нужди на организма. Намалената секреция на соматотропен хормон в детска възраст води до изоставане в растежа, а увеличената секреция води до гигантизъм. Увеличеното производство на хормона при възрастни води до развитие на акромегалия.

 • Адренокортикотропния хормон е белтък изграден от 39 аминокиселини. Физиологичното му действие се свежда до активиране на синтеза и секрецията на надбъбречните кортикоидни хормони и по-специално на гликокортикоидите и андрогенните. При липса на адренокортикотропен хормон се развива атрофия на слоевете на надбъбречната жлеза.

 • Пролактинът е белтъчен хормон изграден от 138 аминокиселини. Предизвиква млечна секреция у жената след раждането. При мъжете функцията му не е напълно изяснена.

 • Ф
  Пролактин
  оликулостимулиращия хормон е гликопротеин
  . Стимулира овогенезата (развитието на яйцеклетката) в яйчниците при жената и сперматогенезата в мъжките тестиси. Под действието му Граафовия фоликул узрява и започва производство на естрогени.

 • Лутеинизиращия хормон е гликопротеин подтиква разпукването на Граафовия фоликул в яйчника и стимулира тестостероновата секреция в тестисите.

 • Тиреотропният хормон също е гликопротеин. Блокирането му води до атрофия на щитовидната жлеза и намалена продукция на тиреоидни хормони. Той регулира, от една страна включването на йод в състава на щитовидните хормони, а, от друга – попадането на тироксина в кръвта.

Неврохипофизни хормони (заден дял на хипофизата):

 • антидиуретичен хормон - има две основни действия – регулира обратната резорбция на вода в крайните и събирателни бъбречни каналчета и свива кръвоносните съдове. Отделянето му зависи от осмотичното налягане на кръвната плазма и от промени в обема на извънклетъчната среда. Информацията за тези параметри постъпва посредством осморецептори и обемни рецептори. При липса антидиуретичен хормон, водата, която достига крайните бъбречни каналчета не може да се реабсорбира като по такъв начин се отделя много урина и организма губи вода (полиурия) до 12-17 литра на 24 ч. Това нарушение е известно като безвкусен (воден) диабет.

 • окситоцин - повишава възбудимостта на маточната мускулатура в края на бременността, като подобрява ритмичните контракции и улеснява раждането. Секрецията на окситоцин се стимулира от разширяването на канала на маточната шийка в хода на раждането, от дразненето на гръдното зърно по време на сукане и дразненето на клитора и външните гениталии на жената. Синтетичния окситоцин се използва в акушеро-гинекологичната практика като мощно средство за успешно завършване на раждането при слаба родова дейност на матката, което е свързано с опасност както за плода, така и за майката.

Любопитни факти:

 • Едно от веществата, които потискат секрецията на антидиуретичния хормон и по този начин увеличават количеството на отделената урина (диурезата) е алкохолът.

3.Болести на хипофизната  жлеза

При смущение на функцията на хипофизната жлеза поради разрастване (хипертрофия) могат да се появят следните заболявания: • Адипозо-генитална дистрофия, изразяваща се в затлъстяване и полово недоразвитие в детска възраст и пубертета. Затлъстяването е от женски тип - около таза, бедрата, гърдите; окосмяване в областта на половите органи, подмишниците и по тялото почти липсва. 

 • Хипофизният гигантизъм се получава при разрастване на предния хипофизен дял и се изразява в извънредно висок ръст - над 2 метра, когато нарастват само крайните части на тялото като ръце, краката, челюсти, нос, болестта се нарича акромегалия.

 • Хипофизният нанизъм се дължи на смущение в развитието на хипофизо-хипоталамусната област през ембрионалния период. Най-характерната клинична проява е ниският (като джудже) ръст, който е около три пъти по-малък от средния ръст за дадена възраст.

 • Безвкусният диабет е заболяване, при което болните отделят голямо количество урина поради нарушена резорбция на водата в бъбречните тубули. Като причина се сочи недостатъчното производство на антидиуретичен хормон от задния дял на хипофизата. В урината не се открива наличие на захар

 • Хипопитуитаризъм е заболяване, при което има намалена функция на хипофизната жлеза. Заболяването може да е вродено или да настъпи вторично. При родилка с обилно кръвотечение след раждането може да настъпи обезкървяване и исхемия на мозъка и хипофизата – синдром на Шихан. Резултатът е отпадането на нейната ендокринна функция , който е така нареченият „диригент на жлезите с вътрешна секреция”

 • Аденомът е бенигнен (доброкачествен) тумор от жлезен произход. Може да бъде тежък, когато е локализиран в определени области (надбъбречен аденом, хипофизарен аденом) и се налага хирургичното му отстраняване. Наличието на тумор в хипофизата може да бъде потвърдено чрез рентгенография на черепа - може да се установи разширяване на т.нар. села турцика (турското седло), т.е. мястото, където е разположена жлезата. Много малките тумори се откриват с компютърна томография или с магнитен резонанс. Един тумор, секретиращ пролактин се проявява с наличие на млечна секреция от млечните жлези извън послеродовия период (галакторея) и липса на менструация (аменорея).

Каталог: wiki -> images
images -> Доклад херман хесе „сидхарта" изготвила: боряна юрукова X а клас зпг"климет тимирязев"
images -> Съдържание: Обща информация за града Забележителности Снимки и информация за най-известните места в града Личности, родени във Венеция Снимки, професия и години на личностите
images -> Националноосвободителното движение до 1876 г може да се определи най-точно с една дума стихийно
images -> Операционна система®
images -> Презентация за град Чикаго
images -> Джейсън Стейтъм
images -> Видове рекламни банери
images -> Най-пълноводните реки през пролетта са реките в Източна Европа. През зимата те замръзват за 2 месеца на юг, а на север за 7 месеца. Поради малкия наклон реките текат бавно. Те са дълги и имат широки речни легла
images -> Избрах да пиша за поредицата „Безсмъртните, защото в момента съм (фен) и чета книгите
images -> Някои известни вирусни заболявания при човека


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница