Хирург от Москва дойде за тежко ранената Алисастраница1/6
Дата09.01.2018
Размер419.28 Kb.
#41926
  1   2   3   4   5   6
Пресклипинг: „Здравеопазване”

23.03.2015
Хирург от Москва дойде за тежко ранената Алиса


Тони Щилиянова
Детски хирург от Москва пристигна в Бургас, за да консултира 4-годишната Алиса, оцеляла по чудо след падане от 5 етаж. Руският специалист ще обсъди с колегите си от многопрофилната болница дали момиченцето да бъде транспортирано в Москва и кога. В момента състоянието му е стабилизирано, но още е в реанимация. Лекарите са неотлъчно до малката Алиса. Тя бе приета в болницата с черепно-мозъчна травма, тежка травма на белия дроб, счупена ръка и други рани.

"Подготвят се документи за евакуацията на детето, роднините й така искат", каза почетният консул на Руската федерация Тонко фотев.

Той сподели още, че в Бургас вече са пристигнали и родителите на 33-годишната Александра - майката на

Алиса. Младата жена загина при полет от 5 етаж на квартирата си в комплекс "Лазур" на 17 март вечерта.

По всяка вероятност, виждайки, че майка му скача, детенцето е скочило след нея, смятат запознати. Бащата на Алиса - Василий, който от няколко дни е в Бургас, изключва версията жена му нарочно да е скочила с детето.

Емоционален срив, породен от лични проблеми, е най-вероятната причина за самоубийството на младата рускиня. Тя и детето живеели в Бургас от около година. Съседи описват 33-годишната Александра като тиха и кротка жена и отлична майка. Дни преди фаталния 17 март обаче жената се променила, изглеждала неадекватно, често плачела. Промяната настъпила, след като се върнала от ски ваканция в Боровец.

 
Идва ли краят на нечетливите рецепти, объркващи и аптекари, и пациенти

Идва ли краят на нечетливите рецепти, объркващи и аптекари, и пациенти. Да се пишат на компютър, а не на ръка предлага Българският фармацевтичен съюз. Защо?Репортер: В тези шкафове се съхраняват лекарствата, за чието отпускане е необходима лекарска рецепта. Често обаче тези рецепти са написани нечетливо и тяхното разгадаване се оказва мисия невъзможна дори за фармацевтите. А ако се допусне грешка, тя може да е фатална за здравето ни. Затова от фармацевтичния съюз предлагат всички рецепти да се пишат на компютър, след което да се разпечатват за пациента. Идеята идва, седмица след като в аптека в Кюстендил объркаха лекарството на 6-месечно бебе.

6-месечният Пенко вече се чувства по-добре. Преди седмица помощник-фармацевт в аптека в Кюстендил му отпуска грешно лекарство. Вместо предписания от лекаря антибиотик, дава медикамент за астма.Златко Диков, баща: Много ще ме е страх и винаги ще проверявам, не съм фармацевт, не разбирам какво пише по рецепти обаче ще се уточня по два-три пъти.

Освен че обърква лекарството помощник-фармацевтът го отпуска без да има право на това. по закон може да отпуска само лекарства, които са без рецепта.

Съсловната организация настоява помощниците да могат да дават хапчета, само ако до тях има магистър-фармацевт. Помощниците пък искат обратното – повече правомощия.

Соня Стефанова, помощник-фармацевт: Да имаме право да отпускаме лекарства по лекарско предписание под контрола на магистър-фармацевт.

Предлага се още всички рецепти да се пишат на компютър, а не на ръка. Сега това се случва само за лекарствата по здравна каса. Останалите рецепти често са нечетливи, липсва и телефон на лекаря, което прави консултацията с него невъзможна.Антон Вълев, магистър-фармацевт: Дори и много добрата квалификация на магистър-фармацевта, може да доведе до допускане на грешка, т.е. подмяна на лекарство или подмяна на дозата.

Д-р Виктор Рановски, общопрактикуващ лекар: Това като предложение звучи много добре. Как обаче ще го правят хората, които нямат принтери, компютри, например при домашни посещения?

Фармацевтичният съюз настоява още на видно място в аптеката да стоят европейските карти на магистър-фармацевтите, така че пациентите да се ориентират кой ги обслужва.Репортер: Всички предложения ще бъдат внесени в здравното министерство следващата седмица. Очаква се да бъдат обсъдени между съсловните организации и здравния министър. Ще следим за резултата.


Д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса:

Всеки 3-и е лекуван в болница през 2014 г. Гарантирам спад


Предлагам касата сама да решава дали да сключва договор с лечебно заведение

Анна Ботинова
- Д-р Комитов, коя ще е най-голямата трудност в управлението на здравната каса до края на 2015 г.?

- Бюджетът, разбира се - ако може да минем без актуализация. Досега дефицитът винаги се формира от болничната дейност и лекарствата и особено онколекарствата за приложение в болничната помощ. Откакто има здравна каса, дейността нарасна със 714%, а финансирането - с 640%. Започнахме с 30 клинични пътеки, сега са 298.- Изпълнимо ли е да няма актуализация?

- Трудно. Надявам се новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност да помогне много. Тя съдържа инструменти, които могат да използват болничните мениджъри. За лекарствата няма такова нещо, макар че скоро ще излезе нова наредба, която ще даде ВЪЗМОЖНОСТ да договаряме отстъпки

По-късно ще бъде въведен електронният търг и очаквам, че тези мерки ще помогнат за овладяване на лекарствените разходи. Ако пък, не дай боже, се случи да има актуализация на бюджета, да не е с 320 млн. лв., както в последните години, а с много по-малко.

- Какво могат да направят болниците, за да се вместят в лимитите?

- Бюджетите могат и да не бъдат фиксирани, има възможности в чл. 21 на методиката. Едната е листата на чакащите. Разрешено е също да се надхвърля месечният бюджет с 5%. Третата възможност е при особено сложни случаи болницата да подава доклад до районната здравна каса, той чрез управителя на касата да бъде предоставен на надзорния съвет и заедно с лекарския съюз да вземат решение дейността да бъде платена.

Касата има и резерв, макар че 190 млн. лв. вече са заложени, но имам предвид и резерва, който се заделя за нови дейности и нови лечебни заведения. Очаквам от него да останат най-малко 1,5-2 млн. лв. Ще има и икономии, така че възможности има.

- Новите договори на болниците с касата са подписани, методиката е приета, но вместо успокоение има ескалиращо напрежение. Защо?

- Истината е скрита в Закона за бюджета на НЗОК, това е конституцията в нашия сектор и всички сме длъжни да се вместим в рамката. Стабилна прогноза за бюджетното състояние за 2015 г. ще има през юни, когато изтичат първите 3 месеца по новата методика. Разбирам директорите на болниците, че се притесняват, като четат приложение 2 в договорите, което задава 90 или 95% от миналогодишното финансиране. Да, така са заложени цифрите, но питайте който и да е директор дали има неплатена медицинска дейност досега. Това ще важи и занапред, но не са го видели още в практиката. Ако трябва, ще запозная директорите с нормативната уредба и възможностите, които дава. Да не говорим, че ако се стигне до съдебна процедура по повод на неплатена дейност, винаги се отсъжда в полза на изпълнителя на медицинска помощ. Аз трябва да се притеснявам, ако се стигне до актуализация на бюджета, не те.- Има очакване след средата на годината да се намаляват цените на клиничните пътеки.

- Има, защото очакват, че парите ще стигнат до средата на годината. По принцип е предвидена такава процедура, когато се надхвърлят обемите, но не автоматично, а след преговори с лекарския съюз. Мисля, че няма да се стигне до тази мярка.- С какво ще промените контролната дейност на касата и откога?

- Последното е най-важното, защото зависи от приемането на промените в Закона за здравното осигуряване. Между първо и второ четене ще се разбере какво конкретно от предложенията, които и аз съм дал, ще бъде прието.- В коя част очаквате най-голяма съпротива?

- За проверките на трудовите договори.- Защо искате да ги проверявате? Шефът на Лекарския съюз д-р Райчинов обясни, че нямате право, те не са обект на договора с касата.

- Сигурно защото си мислят, че искам да гледам кой каква заплата взема, а това въобще не ме вълнува. Искам да гледаме и гражданските договори, и договорите с други лечебни заведения, за да видим дали специалистите, чрез които болницата е сключила договор за съответната пътека, наистина работят на това място, или само са си дали дипломите. Ще проверяваме дали договорите са същите, каквито са били заявени при подписването. Всички трябва да разберат, че в нашата система не може да има контрол, докато не се въведе електронното здравеопазване - електронна рецепта, електронна здравна карта, електронно досие и много други неща.- Със сегашните ви правомощия какво можете да обещаете на пациентите за тази година?

- Подобрен контрол върху това как се изразходват парите от здравните им вноски и че няма да бъдат крадени, и прозрачност. Всички видове разпределение на парите ще бъдат обявени на сайта на касата - първо по районни каси и след това по болници. Още от следващия месец бюджетите на болниците ще бъдат публикувани на сайта, както беше при предишния ни мандат в управлението на НЗОК. Същото важи и за лекарствата. Това е публичен ресурс и хората имат право да знаят къде и за какво отиват парите им, то е гарантирано от Закона за достъп до обществена информация.

Който не е доволен, да дойде да пита Даже искаме да знаем и как се разпределят парите вътре в самите болници и това е предвидено в предложенията за нова нормативна уредба.

Трябва да има логика и аргументация, когато лечебните заведения получават определено финансиране, а не да се плаща всичко след телефонно обаждане.- Това пак ще го има. Как ще устоявате на натиска?

- Няма да го има, може и 3 дни да съм директор, но през тия 3 дни няма да го има! Минал съм по тоя път и знам как да реагирам. И срещу това има механизми в проектопромените на закона за общественото здраве - проучване на удовлетвореността на пациентите, както и залагане на критериите за качество. Предлагам още един бараж - касата да решава дали да сключва договор с лечебно заведение, което предлага медицински услуги, налични вече в достатъчни количества. Добре разбирам риска от субективизъм, както и от корупционна практика - поемам риска да съм в този риск, нека ме проверяват. Заради 15 г. страх от такива мерки стигнахме до това разходите да растат постоянно, а качеството да е същото, даже и да пада. Ако се случат разделянето на пакета на основен и допълнителен и електронното здравеопазване, парите за здраве ще стигат за много повече неща.- Предвиждате ли отсрочка или промени в изискването от 1 април болниците да отчитат всеки преминал болен чрез четящи устройства за лични документи?

- Не, от 1 април касата няма да плаща за пациент, който не е чекиран при хоспитализация и изписване в информационната система на касата. В началото не всичко ще бъде по мед и масло, но ще се подредят нещата.- Очаквате ли намаляване на хоспитализациите в резултат на това отчитане?

- Да, сигурен съм, но не мога да се ангажирам с колко. Вижте какво става с хоспитализациите през годините и мислете: през 2002 г. в ЕС има 18,15% хоспитализирани, в България -16,45%. През 2004 г. за ЕС е 17,5%, у нас -19,5%. година по-късно в ЕС е 17,7%, у нас - над 20%. През 2010 г. в ЕС хоспитализират 17,66%, у нас - 25%. За миналата година 31,2% стигат хоспитализациите в България, а в ЕС -17,8%. Гарантирам, че тази година няма да има 2 096 802 хоспитализации, колкото са били през 2014 г. и сме дали за тях над 1 млрд. лева.

Роден на 14 януари 1954 г.

Завършил медицина в Пловдив. Има специалност по акушерство и гинекология

Завършил право в УHCC и социология в Пловдивския университет

Специализирал е здравен мениджмънт в Париж

Има 8-годишен опит като зам.-шеф на НЗОК. След това ръководи столичната здравна каса

До избирането му за управител на НЗОК е изпълнителен директор на Втора МБАЛ в София


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница