Хомеопатия главоболие 2Дата25.05.2023
Размер47 Kb.
#117818
Хомеопатия главоболие 2

Хомеопатия главоболие 2

Главоболието е оплакване, което изисква една от най-прецизните преценки за произхода му отстрана на лекаря хомеопат. За да се облекчи моментното състояние, специалистът може да вземе предвид само най-силните и споменати от пациента особености, придружаващи главоболието. В случай обаче че то има хронична причина за проявление, то по-нататъшното му овладяване ще изисква по-задълбочен анализ за намиране на точната персонална терапия.Иначе, най-често използваните средства за облекчаване на острата форма на главоболие са беладона, нукс вомика и бриония.

Предлагаме ви списък, който представя начина на подбор на хомеопатичното средство според особеностите на главоболието:

  • Беладона е подходяща при силно интензивно главоболие с пулсиращи усещания. Наблюдава се силна чувствителност към светлина, шум, нетипични миризми или докосвания. Главоболието се появява изведнъж и изведнъж изчезва. Може да се усеща болка навсякъде по главата, но най-често страдащият сочи челото си. Болката може да се движи от челото към тила. Лицето изглежда изпотено и топло, но ръцете и краката са студени. Възможно е зениците да са разширени. Това главоболие често се появява при наличие на повишена температура.


  • Бриония – ако главоболието се описва като статично, но болката се усилва при движение, включително извъртане на главата или движение на очите. Болката може да е концентрирана в челото и да се простира към тила или да е по-силна и локализирана в областта над лявото око. Страдащият реагира остро дори на леко докосване, но изпитва облекчение при по-силен натиск. Чувства главата си тежка или пълна. Усещането е по-силно сутрин. Главоболието може да е придружено с гадене, повръщане, запек. Определено страдащият е силно раздразнителен и предпочита да бъде оставен на спокойствие сам.


Гелсемиум – е показано при главоболие, което започва от тила и се разпространява в останалата част на главата. Засегнатият споделя за пристягане като от каска, менгеме или обръч. Болката се усеща от дясната страна. Възможни са зрителни смущения, като болката се усилва при силна светлина, шум, движение, допир. Температурата не й влияе. Подобрява се след уриниране. Страдащият се чувства мръсен, изтощен, тежък, безразличен. Не е особено раздразнителен, но въпреки това предпочита уединението.

  • Айрис – е подходящо при главоболие, което се локализира от едната страна на главата, по-често дясната. Характерни са зрителните смущения. Придружено е от гадене и повръщане, като главоболието се влошава след повръщане. Облекчава се при разходка на чист въздух. Проявява се като мигрена, на определени периоди.


  • Нукс вомика се дава при главоболие вследствие на злоупотреба с алкохол, лекарства, прекомерна консумация на кафе, прехранване и на малко сън. Има усещане за обща отпадналост и разстроен стомашно-чревен тракт. Наличен е кисел или горчив вкус в устата. Засегнатият се оплаква от гадене, възможно е и да има повръщане, метеоризъм. Нукс вомика е подходяща и при главоболие причинено от умствено или емоционално напрежение, както и от фактори на околната среда като студено време и студен въздух. Влошава се сутрин, особено при първите движения. Особено болезнени са поклащанията с главата и ръкуванията Въпросната личност се дразни от шума на стъпките. Топлото облекчава оплакванията, особено ако е възможен покой в легнало положение и при дрямка. Събуждането поради външни фактори обаче влошава състоянието.

Сангуинария – назначава се при главоболие, което започва от тила и се разпространява напред, по-скоро в дясната половина, до дясното око. Болката е остра, пронизваща и понякога пулсираща. Когато е най-силно, се появява гадене и повръщане. Болката се облекчава след повръщането, както и след сън и масаж. Неблагоприятен ефект имат движението. Главоболието при засегнатия се повтаря по един и същ начин достатъчно често.

  • Спигелия – това лекарство е за пареща, режеща, пулсираща болка, която обикновено се локализира отпред и по-често от лявата страна. Подобрява се при лягане и покой. Влошава се при движение, навеждане, шум, студ, ветровито време. Въпреки че човек може да се почувства по-добре по време на хладен душ, болката се връща по-осезаемо след него. Възможно е и обратното, при болката, която се е появила заради топлина, състоянието да се подобри при хладно. Подходяща е и при главоболие със скован врат и рамене, при което всяко движение е силно болезнено. Възможно е да се усеща силна болка в или около очите, която се разпространява навътре по орбитите.

Прочети още на: Главоболие – как го лекуват хомеопатите | Puls.bg - https://www.puls.bg/khomeopatiia-c-18/glavobolie-kak-go-lekuvat-khomeopatite-n-15649

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница