Хор “бодра смяна” – начало, пример и стимулДата01.06.2018
Размер22.5 Kb.
#69847
 ХОР “БОДРА СМЯНА” – начало, пример и стимул

 
     Хор “Бодра смяна” се създава през есента на 1946 г. от диригента и педагога Бончо Бочев. Негов предшественик е Хорът на софийските славейчета. Първият концерт на новосъздаденият хор е на 01.01.1947 г. и тази дата се приема за рождена дата на състава. От тогава хорът е изпълнил повече от 1000 творби от 300 автори и е изнесъл над 2000 концерта. В хора са пели над 7000 деца. Издадени са повече от 40 грамофонни плочи и компакт-дискове. Успешно са осъществени повече от 45 задгранични турнета в различни държави от Европа, Азия, Африка. Хорът е получил 12 първи награди от национални и международни конкурси. Малките певци са участвали в 26 оперни постановки и в над 3000 представления на Софийската опера. Хор “Бодра смяна” е получил доверието, любовта и уважението не само на публиката, но и на такива известни личности в българската и световна музикална култура, като Любомир Пипков, Тодор Попов, Золтан Кодай, Бенджамин Бритън, Дмитрий Кабалевски и много други. Десетки са известните и утвърдени в музиката и други области на живота българи, преминали през уникалната школа на “Бодра смяна”. Малко са детско-юношеските хорове по света, които могат да се похвалят с толкова богата музикална история.

           
     “Децата могат всичко” е девизът на Бончо Бочев. Този девиз стана неотменен ръководен принцип в хора. “Бодра смяна” не е само певческа школа. Музикалното обучение не е самоцелно, а е тематично свързано с изпълняваните произведения и разширява кръгозора на малките певци. Те имат възможност да се докоснат до история на изкуството, теория на музиката, изобразителното изкуство и театър. Заедно с незаменимия сътрудник и творец на това дело – дъщерята на Бончо Бочев, Лиляна Бочева, своята сериозна подкрепа за развитието на хора дава и музикантът и учител по солфеж на децата – Ивелин Димитров.

     С любов към децата Бончо Бочев и Лиляна Бочева съумяват да създадат уникална атмосфера и превръщат хор “Бодра смяна” в общество на единомислещи, свързани с музиката, личности. Малките певци се научават да ценят и пазят традициите на българската песен и естетическото възпитание.

     След кончината на изключителния музикант Бончо Бочев през 1975 г., ръководството на хор “Бодра смяна” е поето от дъщеря му – Лиляна Бочева. Тя продължава делото му и разширява репертоара с църковна и светска музика от европейския Ренесанс и Барок.

            


     От есента на 2005 г. ръководството на хор”Бодра смяна” се поема от неговия дългогодишен музикален педагог - Светла Бешовишка.

От септември 2010 г. диригент на хора е Александър Кочков – музикант, диригент и педагог. Той завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа на проф. Георги Робев. Работил е с изявени български диригенти. Бил е хормайстор и диригент на различни хорове и вокални формации. От 1999 г. до 2005 г. заедно със Зоя Видас ръководи хора на Музикално-певческа школа „Добри Христов” към НДД. Преподавател е по пиано в НДД. От 2002 до 2007 г. дирижира Камерен хор „Акцент”, с който участва в много фестивали и печели сребърен медал на конкурса „Musica sacra” – Прага, 2003. От 2010 г. е диригент на хор „Бодра смяна”. Под негово ръководство хорът участва в постановката на „Бохеми” в Софийската опера, концерти на НДД заедно с Филхармония „Пионер”, фестивали за православна музика, преглед „Нова българска музика” на Съюза на българските композитори`2012 г.През 2012 г. хорът е поканен да участва в изпълнението на „Кармина Бурана” от Карл Орф заедно със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков, преминало с грандиозен успех.
Каталог: downloads
downloads -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
downloads -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
downloads -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
downloads -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
downloads -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
downloads -> Alexander Malinov
downloads -> Тема 8: Линейни алгоритми. Отделяне на цифрите на число, преобразуване на числа. Алгоритмично направление: Алгоритми от теория на числата
downloads -> Отчет за научноизследователската, учебната и финансовата дейност на националния природонаучен музей при бан през 2013 г
downloads -> Закон за националния архивен фонд в сила от 13. 07. 2007 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница