Хората се оказаха по-големи зверове от кучетата Зарка Димова майка на убития студент Стоян БалтовДата15.10.2018
Размер204.22 Kb.


16.12.2008 г.

Разлепете лицата на убийците из София

Хората се оказаха по-големи зверове от кучетата
Зарка Димова

майка на убития студент Стоян Балтов

Тук е страшно, просто е страшно. Чудя се как е живял моят син, и двамата ми синове. От 2001 г. големият ми син е в София, идвала съм веднъж, ние сме от провинцията, не крия. И затова не искам да ни мачка никой. От миналата година и малкият ми син е тук. И като мъже, мислех, че те могат да се оправят. В тази криворазбрана демокрация, разбирам, че няма място в България за нашите деца.

Аз съм расла по домове, не съм расла в семейство. И съм искала да измъкна семейството си от калта. Не исках моите деца да живеят така, не исках да бъдат ритани. Ритана съм и зная как боли. И в крайна сметка моето дете умря от ритници, от ритници на убийци, които са на свобода. Моят съпруг и моите близки 5 дни стояха тук в София на вятъра, в дъжда, и нямаше къде да преспят, защото ние сме от провинцията. А престъпниците при родителите си, вкъщи, на топло. Покажете им лицата, покажете и ги разлепете из София, навсякъде, да се пазят хората от тях. Не ги крийте кои са. Цитирани са две имена, шестима са убийци.

През целия си живот, 20-годишен за съжаление, Стоян само е спортувал и учил, нищо друго. Аз не съм посягала с ръка към моите деца. И накрая да бъде убит по този зверски начин... Децата трябва да се движат свободно, да мислят за уроците си, за изпитите си, а не да си пазят живота. Много пъти съм разговаряла със Стоян, той беше изключителен, и му казвам: "От какво се притесняваш в Студентски град". И той ми отговаря: "От кучетата, майко, страх ме е от кучетата". Кучетата не са страшни, хората са страшни, пазете се от тях.

(Пред bTV)
Гледай “Амнезия”, помни “Индиго”

Стела Стоянова

Името на дискотека "Амнезия", пред която студентът Стоян Балтов бе пребит до смърт, май ще стане емблематично за всичко, свързано с трагичния инцидент. Със съдбата на Студентски град. И въобще за онова, което става в държавата.

По-малко от седмица след смъртта на момчето дори и студентите, организирали траурното си шествие, май забравиха каузата, за която са тръгнали. Забравиха за почитта към рано погубения живот на Стоян, въобще за мълчанието, което се полага пред смъртта, и го удавиха в шумни препирни кой е истинският организатор на траура. Потопиха станалото в матрицата на типично българското мислене, където задължително трябва да има скандал, по традиция трябва да се разцепим на две, за да имаме опонент, винаги трябва да използваме един голям повод, за да прикачим към него разни дребнави искания и спорове. Чието място е със сигурност по друго време.

Нелепо е точно студентите, чието гражданско съзнание би трябвало да е най-необременено, да опорочат траурното шествие с кавги кой има правото да го организира и кой е истинският автор на исканията им. До такава степен, че успяха да се скарат за маршрута и в крайна сметка четоха петициите си от две отделни трибуни. Точно както навремето си имахме два синода, които можеха да ударят в земята анимацията на "Уолт Дисни", когато поповете се хванат за брадите. Така и сега студентските организации, влезли в този нелеп спор, загърбиха всички морални ценности, за да вкарат смъртта на Стоян в контекста на това "колко сме велики". Някои май изобщо забравиха, че са отишли на траурно шествие, а не на купон. Както и загърбиха собствения си призив "Вън мутрите от студентския град!", защото се държаха в този спор именно като мутри. Да се опитваш да извлечеш дивиденти от смъртта е най-малкото неморално. Но може би вината е не толкова на студентите, защото това правят и всички институции, взели по някакъв повод отношение към ставащото. Изговориха се куп приказки за затваряне на дискотеки, за ревизии на незаконните кръчми, за хазарта и публичните домове, които не са изникнали в студентски град от вчера. Да се хванем ли на бас, че и след година ще си бъдат пак там? Че нито една реституирана педя няма да бъде дадена обратно на университет? Че няма да се намери ревизор, който да затвори заведение в дървенишкия Лас Вегас? Нищо че е Вегас толкова, колкото Борисовата градина е Дисниленд.

По същата логика години след "Индиго" положението в родните дискотеки, където се тълпят тийнейджъри, не е мръднало ни на йота. А шадраванът на "Славейков", който уби младеж, още си стои там. Обкован с дъски. Само че вече никой не помни защо са сложени дъските. Защото индигото на паметта ни избледнява до новия пореден случай. Междувременно идва царството на амнезията.


16.12.2008 г.

Първанов иска жандармерията да поеме Студентски град
Има воля да се даде един по-сериозен ангажимент на жандармерията, която да респектира гостите на Студентски град, занимаващи се с несвойствени дейности, каза вчера президентът Георги Първанов след среща с ректори, студенти и представители на Столичната община.

Първанов се обяви за бързо и справедливо наказание на убийците на студента Стоян Балтов, както и за бърза проверка на всички заведения в Студентски град. Имаме разбирането на МВР за създаване на специално поделение за охрана, обясни началникът на Седмо РПУ Петър Неделчев.

Нормативната уредба трябва да се промени, така че охранителите и собствениците на заведения да могат да ни уведомяват и да ни предават нарушителите, добави той.


16.12.2008 г.
Защо превърнахме България в Лас Вегас?

Обществото трябва да отговори на няколко много тежки въпроса, ако иска реална промяна
Владислав Иванов

Едва ли има българин, който поне веднъж да не си е задавал въпроса - в какво общество, по дяволите, живеем? Няколко случая накараха и мен да се замисля по този проблем. Първият беше свързан с нелепото убийство на Стоян Балтов, студента по фармация, убит в Студентския град. Малко преди това пък медиите разтръбиха информацията за ареста на небезизвестния Пламен Галев, съдружника му Красимир Оков и Георги Градевски-Конана и обвинени в оказване на натиск върху местна журналистка. Третият случай беше протестът на служители на МВР.

И трите случая привидно не са свързани.

В първия случай става дума за нечовешка жестокост, проявена от страна на млади хора, които са учили, за да се реализират в обществото. Вместо това обаче отнемат живота на свой връстник. Какви могат да бъдат тези хора, за да извършат подобно деяние? В каква среда са израсли? Какви са предпоставките за извършването на такова престъпление? С какъв мотив е извършено то?

На тези и на още много въпроси ще трябва постоянно да се търсят отговори. Нито един от въпросите не е маловажен, но за да бъдат такива случаи рядкост, първо е необходимо да си отговорим на въпроса - какво направихме и какво трябва да направим като общество, за да ограничим възможностите за подобен род престъпления?

От своите лични наблюдения и разказите, които съм слушал за проявена агресия, и последвали конфликти с неприятен завършек (не с трагичен) съм установил, че в по-голямата си част за предотвратяването на подобен род конфликти е правено твърде малко. Както като превантивна мярка, така и като туширане на вече възникнала агресия.

Първо предпоставките за подобни престъпни посегателства са налице още с разпродажбата на общинско имущество в района на Студентския град за нуждите на няколкостотин печалбари. Нямам нищо против на територията на студентска община да има развлекателни заведения, това дори е препоръчително, но не може те да работят без всякакъв контрол. Както наскоро чух коментарите на студенти около трагедията със Стоян Балтов, те определят Студентския град като Лас Вегас. И действително питейните заведения надвишават многократно библиотеките, театрите и кината. Не искам да бъда неправилно разбран, аз не съм за ограничаване правото на студентите да се забавляват, но всичко трябва да има приемливи граници така, че да не се помрачава веселието. Много от нещата в нашето общество се преповтарят с нелепа тъпотия. Случаят с децата, загинали през 2001 г. нелепо в дискотеката "Индиго", не ни послужи като общество да си вземем необходимите поуки.

Политиката на Столичната община е политика на печалбарство с цената на човешкия живот. При всичките общински съвети и кметове се наблюдава толерирането не на политика в интерес на развитието на качества у младите хора, а на политика за печелена за сметка на младежкото благополучие.

Следващият фундаментален въпрос е свързан с морала на правоохранителните органи на територията на Студентския глад. Сигурно някой от протестиращите в събота полицаи също са били от тези, които в редица случаи седят отстрани и гледат как група младежи пребиват някой техен връстник или който и да било друг. Да има случаи, в които полицаи стоят безучастно, дали от страх или по друга причина, не зная, но е факт, че това не е свършена работа от тяхна страна.

В никакъв случай не поставям всички служители на реда под общ знаменател, просто констатирам видяно и разказано. Притеснителен факт е, че и редица граждани не се намесват при подобни инциденти. Хората не се намесват, за да предотвратят възможността някой да отнеме правото на живот на другия. Животът на другия като ценност явно не е застъпена широко в общественото съзнание. Да се спася аз, а другият...

По случая с ареста на прословутия вече Пламен Галев и неговите авери също може да се разсъждава обширно за общественото състояние. Когато човек си направи труда да прочете някаква публикувана информация за така наречените "братя Галеви" или слуша истории от свои приятели и познати от Дупница, той ще срещне нееднозначна информация и оценка за дейността на Пламен Галев и Ангел Христов.

Едни хора ги боготворят за това, че помагат на града, осигурявайки препитание на хората, други твърдят, че благодарение на тях много предприемчиви хора не могат да се развиват и са подложени на рекет под тяхна диктовка. Негласно се твърди, че служители от местната полиция им били негласно подчинение. Въобще "братя" Галеви са окачествявани като хората, които държат целия град. За тях държавните закони и правилата на ЕС не важат. Някои ги наричат мафия и твърдят, че терорът, налаган от хората им, бил доста явен, за което имало доста свидетелства. Явно тези факти обаче не будят сериозно обществено притеснение в Дупница. В подкрепа на Пламен Галев при последното му задържане от органите на МВР в обща подписка се обявиха 11 000 души. Местни политически дейци също се обявиха срещу несправедливото, според тях, задържане на кметския съветник. С една дума подкрепата за сочените за местни мафиоти е добре очертана обществено, докато протест срещу техните действия, който да е ясно заявен, не се наблюдава. Така в националното обществено съзнание се формира отчетливо впечатлението, че бизнесмените "братя" Галеви, за които едва ли някой вярва, че са съвсем чисти, са подложени на несправедливи атаки и рекет от страна на други бизнесмени, които искат да ги изместят от определени пазарни дейности. По този начин у хората не се създава нетърпимост, защото те си казват, че ако не са Галеви "господари" на града, ще са някой други, а братята поне създават някакви блага за хората, живеещи в Дупница.

В началото на българския преход (както и да го разбираме и интерпретираме това понятие) държавата забрави да поддържа много от своите социални функции.

Нещата бяха оставени на самотек. От общество, в което държавата се грижеше за всичко, българските граждани трябваше да започнат да се приспособяват към общество, в което до голяма степен човек трябва да се бори за своето оцеляване. И съвсем естествено, когато липсва силна държава, която да се грижи за своите граждани, те постепенно от граждани се превръщат в поданици. Поданици на хора, които обикновено намират най-добрия начин да се възползват от слабата позиция на държавата и да предоставят определена социална закрила на личността. И тук няма никакво значение, че плащането на социалните услуги ще е свързано с отнемането на други права на личността.

Наличието на прекалено много ликвидатори в началото на 90-те години на миналото столетие в България и липсата на достатъчно добри реформатори доведоха до днешния бит на много българи. Бит, в които мафията присъства и няма как да не присъства до голяма степен с положителен оттенък. Така наречената борба с мафията не може да се води без обществена нетърпимост към нея. Такава нетърпимост обаче не се наблюдава. Нетърпимостта към мафията е индивидуална. Както само ние си обичаме, да говорим в тесен кръг било за политика, било за икономика, било за мафия. Възмущаваме се някак си тихичко, без да искаме някой да ни чуе. Като общество се страхуваме от публичното говорене. Или често пъти, когато някой започне да изказва нещата публично, му казваме, че негласно се съгласяваме с него, но стигне ли се до обществена подкрепа, някак си хич ни няма. Пак отново се свиваме, за да се съхраним поотделно като личности с цената на общественото развитие и просперитет.

И на фона на всичко това част от служителите в МВР в събота протестираха срещу ниските си заплати и лоши условия на труд.

Защо протестират точно сега, когато заплатите им се увеличават? Все пак всички помним, че по-добри условия от днешните в близките 20 години не са съществували. Но явно високите изисквания към някой ръководни органи са ги притеснили и те използват да отклонят вниманието от слабите си резултати, оправдавайки се с ниското си заплащане. Доскоро се оправдаваха със съдебната система, която, разбира се, не е перфектна, но след като започна да се разбира, че в системата на полицията има спрени преписки и лошо събиране на доказателства, някой явно реши да отклони вниманието от този проблем. Някой се опита да подмени проблема с качеството на работа в полицията с проблема за заплащането. Не смея да твърдя, че на добре работещите полицаи не трябва да се увеличава заплащането, но това е абсолютно валидно и за другите сфери на социалния живот. Не може сфери, в които се постигат доста по-добри резултати и хората се съобразяват с икономическото състояние на държавата, да бъдат пренебрегвани за сметка на полицаите.

16.12.2008 г.Строителство

Главболгарстрой взе Сграда на годината
Наградата на публиката е за жилищен комплекс в София
Радостина Маркова

Ваканционен комплекс Свети Тома край Аркутино получи голямата награда Сграда на годината за 2008 г. Призът беше присъден от 19-членно жури, което отличи проекта и в категорията за ваканционно селище. Участие в конкурса взеха над 80 обекта. Свети Тома е изграден на нос Хумата в стила на традиционната созополска къща. Комплексът има собствена пречиствателна станция със заустване на 2 км в морето, а достъпът на автомобили е забранен.


Публика

Гласовете на публиката спечели жилищна сграда Жаклин, която журито от своя страна отличи в категорията на жилищните проекти. В категорията Градски хотели се надпреварваха 7 проекта, а отличието взе Метрополитън хотел София с инвеститор Вълканов и Миланов Ко. За ваканционен хотел на годината беше избран Парк хотел Пирин в Сандански с инвеститор Роял 99. Автоцентър Овърдрайв в с. Горни Лозен стана търговска сграда на годината, а логистичен склад на Софарма беше отличен като производствена сграда. За най-добра обществена сграда беше определен обект на Риск Инженеринг, който получи и приз за енергийна ефективност. В категорията Спортни и атракционни обекти награда взе спортна зала в Самоков.Специални

В категорията Сгради със специално предназначение награди получиха и трите кандидатури - Защитено жилище Заедно в софийското село Гурмазово, Национална опера и балет - София и болница Св. Иван Рилски в Стара Загора. Специална награда за мащабен проект, хармонично съчетаващ строителство и природа, получи комплексът Клуб Хаус Блексирама в Балчик.


16.12.2008 г.Общинари свили пари от 11 училища

Пловдивска община е взела незаконно парите на 11 училища, алармираха от КТ "Подкрепа" вчера. Вместо да отпуснат го­дишната сума и директори­те да ги управляват, както е по закон от януари 2008 го­дина, от община "Родопи" задържали парите и им пре­веждали на месец само су­мата за заплати.

Подадохме сигнал за нарушението до Сметната па­лата и Министерството на финансите, разказа Юлиян Петров, шеф на местната структура на синдиката. Ре­зултатът от своеволията е, че увеличението на запла­тите на учителите и персо­нала е едва 3,5% за пос­ледните шест месеца на го­дината - драстично под процента в останалите об­щини.

16.12.2008 г.Пак далавера а ла „Драшков-брат"

Нова корупционна схема а ла „Драшков-брат" за продажбата на три-четири дка в един от най-апетитните софийски квартали е разкрита в Сто­лична община. Имо­тът е бил изтъргуван за смешните 70 000 лева. Това съ­общи Бойко Бори­сов вчера. По думите му има раз­крити и други имот­ни измами. В дала­верата бил замесен и юрист от общин­ската администрация. Градоначалникът ве­че е уведомил адво­катската колегия в София за подкупния магистрат и е поис­кал да бъдат отнети правата му.


Продали 4 дка в центъра на София за 70 000 лева

В далаверите е замесен и адвокат на столичното кметство, обяви Бойко Борисов

Три-четири дка в един от най- апетитните столични квартали са продадени за 70 000 лева. Това обяви кметът на София Бойко Борисов пред журналисти вчера. Той отказа да съобщи повече подробности, както и името на квартала. „Има разкрити още случаи на имотни измами по схемата „Драшков-брат“, каза градоначалникът. Той обясни, че заедно с главния архитект на София Петър Диков разглеждат няколко сделки, за които има съмнение за фалшификации, но чак след изясняването им ще ги оповестим пред медиите. Градоначалникът е категоричен, че в корупционните схеми е замесен и юрист на общината. По думите му още в петък в прокуратурата са изпратени всички документи по случая. Борисов е упълномощил главния архитект Петър Диков сам да наема защитници, които да отстояват обществения интерес на софиянци. Столичният кмет е уведомил и адвокатската колегия в София и е поискал да бъдат отнети правата на въпросния адвокат.

Той откри вчера новопостроената сграда на 161-во ОДЗ „Ласка“ в столичния жилищен комплекс „Овча купел 2“. Детската градина е изградена от частен инвеститор за собствена сметка. Градоначалникът обясни, че собственикът е заменил имота си от 2 дка за общински терен от 3 дка в същия район с решение на Столичния общински съвет. Заради разликата от един декар общинските съветници са приели решение собственикът на частния имот да изгради детска градина за собствена сметка, което той приел, разказа Борисов. Заведението е с капацитет две групи от по 30 деца. Строежът е на стойност 700 000 лв., отделно частният собственик е доплатил на общината 90 000 лв.

„За двадесет години София е разграбена много. Ако успеем да извадим терени от капитала на „Софийски имоти“, ще построим още детски градини. До края на следващата година ще бъдат завършени пет изцяло нови детски заведения, които в момента са в строеж“, каза още Борисов. Софийският кмет обясни, че отделно в строеж са и девет забавачки на мястото на пожароопасни стари сгради.

Предвиждаме през следващата година да разкрием около 1500 нови места за софийските малчугани, каза Борисов.

Моята позиция и позицията на кмета на София е да не се вдигат таксите в забавачките през 2009 г., заяви заместник-кметът по образование и култура Йорданка Фандъкова, която също присъства на официалното откриване на новата сграда на 161-во ОДЗ.
16.12.2008 г.

Суперстар

Той все пак виси. Със стратегическа цел
23.11. 2007. Тогавашният посланик на Русия у нас Анатолий Потапов закичва гръдта на ББ.

Орденът "Михаил Ломоносов", с който бе награден миналата година Бойко Борисов, вече не важи, съобщи руското издание Life.ru, цитирано от "Монитор". Върховният съд на Руската федерация обяви за незаконна академията, раздавала наградите, тъй като дублирала държавните отличия. С решението на съда всички отличия, раздадени от академията, стават нелегитимни и ще бъдат конфискувани.

"Академията е използвала 73 вида отличия, идентични с държавните", твърди магистратът от Генералната прокуратура на Русия Виктор Потапов. С ордени от същата институция са удостоени у нас икономистът, банкер и соцдепутат Димитър Дъбов, както и бизнесменът социалист Георги Гергов. Сред чуждестранните лауреати са още по-видни личности като Сапармурад Ниязов, Радован Караджич, Александър Лукашенко и цяла още върволица, където по незнайна логика се е намърдала и Маргарет Тачър.

Реакцията на кмета Борисов бе малък шок за "После".

"Нямам такъв орден - заяви Генерала пред "Монитор". - Канили са ме да ме награждават, но съм отказвал, защото знам колко са фалшиви. Единственият руски орден, който имам, е от Федералната служба за безопасност", отсече кметът.

Тъй като титлите и отличията на ББ не са ни безразлични, още преди връчването на проблемния орден "После" публикува поздравителен текст с познавателни елементи. Прилагаме тук част от честитката не с цел самоизтъкване, а заради обновената й актуалност.ТОВАРИЩ БОЙКО, ВЫ БОЛЬШОЙ УЧЕНЫЙ...

Столичният кмет Бойко Борисов ще бъде награден с орден "Михаил Ломоносов" за лични заслуги към развитието на руско-българските отношения. Високото отличие ще му бъде връчено днес от посланик Анатолий Потапов, съобщи пресслужбата на общината.

Отдел "После" ахна, па уважително притихна. Значи в един от най-сияйните списъци с имена на бележити люде ще се нареди и нашият бат' Бойко! До Пьотър Капица, Хидеки Юкава, Игор Там, Джон Кенет Галбрейт, Александър Солженицин, Джеймс Уотсън, Ангел Балевски...

Уви. Пресцентърът на общината погаси юношеския ни ентусиазъм. Отличието не било ОНОВА отличие, което се присъжда от Руската академия на науките, а нещо си едноименно. Раздавал го някакъв си руски "национален комитет за обществени награди", както мъгляво недоуточни общинският Протокол.

Продължаваме да тънем в неведение за истинския лик на институцията, отличила ББ...

Е, сега вече не тънем. Институцията, наградила ББ, е Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП). Според създателя на академията генерал Виктор Шевченко - бивш началник на военното контраразузнаване на ракетните войски със стратегическо предназначение - тя представлява "закрит клуб на цвета на нацията". Според други мнения - това си е пенсионерски клуб на КГБ.


Към момента тече десетдневният срок за обжалване на присъдата, с която академията бе обявена за нелегитимна. До изтичането на този срок дублетният орден "Михаил Ломоносов" законно и неоспоримо виси със страшна сила на гърдите на българския о. р. генерал със стратегическо предназначение - ББ! Каквото и да разправя той самият.


16.12.2008 г.
Георги КАДИЕВ:

Не се надприказвайте с ГЕРБ, мислете за едни 2 млрд.

Защото има три риска в приходната част на сметките за догодина
Това, което ще спечели изборите през 2009 г., е случващото се в ико­номиката.

Медийните изяви могат временно да помръднат ре­шението на избирателя за кого да гласува. Но всеки икономически.проблем про­меня това настроение трай­но.

Оставете Бойко Борисов и Цветан Цветанов да говор­ят по сутрешните блокове, това не е важно. Важното е колегите от БСП да осъзна­ят, че истинското предизви­кателство е да надвием зада­ващата се криза. Защото баба ми може и да дойде на Бузлуджа, но няма да гласува за нас, ако повторим 1996 г.

Когато икономиката е в подем и данъчните ставки слизат надолу, приходите идват до голяма степен сами и основно това се случваше през последните години.

Погледнете данните за допълнителни разкрития и вижте колко малък дял са от общите приходи. По кор­поративен данък разкрития почти няма, като изключим актовете н» няколко дър­жавни предприятия и от време на време някой теле­комуникационен оператор. По данък върху доходите на физическите лица ревизии така или иначе се правят са­мо на ограничен кръг лица.

Лицата декларират заеми от приятели и готово. По осигуровки разкритията също са несъществени. По ДДС за пър­вите 8 месеца на тази година имаше 120 млн. лв. допълнителни разкрития - само с 5 млн. лв. повече от миналата година въпреки ръста на по­треблението с около 5% и средногодишна инфлация от около 13 на сто. По акци­зи досега не съм видял ста­тистика на допълнителни разкрития, но играчите в то­зи сектор са малко и щях да съм чул за по-крупни акто­ве.

Когато икономиката е в подем, може и да се занима­вате със системи за управле­ние на опашките, наръчни­ци за добро поведение с клиента, мачове с някоя об­щинска администрация и прочее пиар дивотии.

Когато обаче икономика­та тръгва в обратна посока, промишленото производ­ство спада, а безработицата расте, е време най-после да погледнете къде са резерви­те.

В разходната част са ясни и отдавна се дъвчат. Рефор­ма в образованието и здравеопазването, на админи­страциите, свиване на несъ­ществени разходи. Някъде има прогрес, някъде има па­радоксални неща.

Но същностният дебат е в приходната част на бюджет 2009. Там са и големите ре­зерви, и огромните рискове. Ако не се изпълни приход­ната част, се свива с 10 % разходната. И тогава този така наречен "буфер" ще се превърне по-скоро в желязна боулинг топка,

събаряща правителства по пътя си.
Риск 1. Приходи от корпо­ративен данък. При заложе­ни в бюджет 2008 2,26 млрд. лв. очакваното изпълнение е около 2,24 млрд. лв., или около 99% от плана. Мини­мално неизпълнение, което не е проблем. По-важното е заложеният план за 2009 г. от 2,62 млрд. лв. При нама­ляване на ръста на икономи­ката, забавящ се ръст в производството всеки ме­сец от началото на тази го­дина, свиване на чуждите инвестиции, намалено кре­дитиране бих се учудил, ако достигнем дори и нивата от тази година, да не говорим за ръст от 17%.

Според мен тук има реа­лен риск от неизпълнение на плана от порядъка на 400 млн. лв. И ако бях на място­то на правителството и де­путатите, бих попитал НАП какво прави, за да не се слу­чи това. Засилва ли селек­цията, екипите по ревизии, обучението, мотивацията на служителите да останат в НАП и да работят за дър­жавната администрация?

А хората, които са напус­нали не за повече пари, а защото не виждат смисъла да работят за държавата, когато нямат подкрепа? От месец един от бившите до­брите методолози на НАП по корпоративен данък е финансов директор на Ковачки. Други бивши добри методолози защитават "Булгартабак" и „Креми­ковци" АД при обжалване на актове. Трети стана ек­сперт на ГЕРБ. Какво се чу­дим, че актовете падат като круши още на етап админи­стративно обжалване?
Риск 2. Приходи от данък върху доходите на физиче­ските лица. При план по бю­джет 2008 от 2,19 млрд. лв. очакваното изпълнение е 1,97 млрд. лв., или около 89,9%. Предвид спестените разходи покрай неусвоени еврофондове тези недосъбрани 220 млн. лв. не са про­блем. Проблем обаче е пла­нът за 2009 от 2,32 млрд. лв. При очакваната стагнация на заплати, ръст на безрабо­тица и излизане на повече хора в сивия сектор, което винаги се случва по време на криза, ръст на тези приходи от около 18% ми се струва направо невероятно. Ри­скът тук е не по-малък от 250 млн. лв.

Отново питам, НАП: как­во прави по въпроса?


Риск 3. ДДС.

Всъщност най-големият риск

При план за тази година от 8,19 млрд. лв. изпълне­нието се очаква да е около 7,70 млрд. лв., или около 94%.

Ето ви още цифри: през 2006 г. НАП събра отрица­телен ДДС от сделки в стра­ната - 158 млн. лв., агенция "Митници" събра от ВОП (т.е. от внос от ЕС) 3,5 млрд. лв.; потреблението бе 43 млрд. лв. През 2008 г. при очаквано потребление 56,4 млрд. лв. и при вече само НАП, отговарящ за ДДС от сделки в страната и ВОП, се очаква да събере 3,5 млрд. лв. Иначе казано, ръст на потреблението от 31% за две години, а ръст на събран ДДС от НАП само 4,7%. За сравнение, ръстът на събра­ния от агенция "Митници" ДДС от внос от трети страни за тези две години е 65,3%. Добре че митници преизпълняват. И добре че ин­флацията е двойно по-голя­ма от заложената в бюдже­та и носи допълнителни приходи по ДДС от въздуха. Иначе дупката от 500 ми­лиона лева щеше да е над милиард. И питам тогава при това слабо изпълнение през 2008 г., при срутили се цени на петрола и свита ин­флация как точно си пред­ставяме приходи от 9,32 млрд. лв. през 2009 г. , т.е. ръст от цели 21%?

Рискът е поне 2 млрд. лв.

Разбирате ли за какво ста­ва дума? Не за това дали в БСП били лъжци и моше­ници, Бойко Борисов бил мутра и прочее. А за 2 млрд. лв. Които впрочем са равни примерно на вдигане на пен­сията на всеки пенсионер с около 76 лв. на месец. Или платеното майчинство да стане 100 г., ако от НДСВ толкова настояват. Или 5 магистрали „Тра­кия". Или, ако зависеше от мен, вдигане на заплатите на НАП, агенция "Митни­ци" , АДВ, МВР, съд, проку­ратура, ДАНС двойно. За да има ред в тази държава.

При другите данъчни приходи нещата са горе-долу под контрол. При митата рисковете са несъществени, тяхната тежест е едва 0,8 % от общите данъчни прихо­ди.

При социалните осигуровки има изве­стен риск, след като се предвиди ръст от 13%, но повишението на здравната осигу­ровка ще го покрие.

Акцизите очакват преизпълнение от над 7% тази година. През 2009 г. се вдигат ставките на еленергия, кокс, въглища, тютюн и тютюневи изделия, ограничиха ста­рите бандероли на 3 месеца, ще въведат и задължителна регистрация по ДДС на крайните точки за продажба на цигари.

Всичко това са мерки в правилната по­сока. Можеше да се вдигне малко и акци­зът на бензина. Примерно с 5 ст., което предвид падналата му цена почти няма да се усети, а би донесло 140 млн. лв. допъл­нително.

Със сигурност може да се затегне кон­трола при селските казани, където ако вземете общите приходи за 2008 г. и ги разделите на 2,20 лева на литър ракия и на 30 литра на семейство, ще получите, че в цялата държава са си сварили ракията около три-четири хиляди семейства. Което е абсурдно, и тук със сигурност има резерв от поне 100 милиона лева. Ако, раз­бира се, Яне Янев престане да нарича митничарите „башибозук" и да се разхожда по коридорите на аген­ция "Митници".

Общо според мен рисковете от неизпъл­нение на приходи са около 2,65 млрд. лв., или около 9 % от цялата приходна част.

Което, ако се случи, а то най-вероятно ще се случи, ще се покрие с 10 процентния буфер в разходната част. И ще озна­чава изключително сериозно свиване на разходи и доходи на населението, което никой разумен политик не иска.

Затова, господа политици, сядайте и ми­слете какво правим през 2009 г.

Ако досега не сте знаели или осъзнава­ли сериозността на проблемите, вече знаете. Единственото, което е важно, е да съберем приходите през 2009 г. Защото това очакват 2,2 милиона пенсионери, по­ловин милион инвалиди, 150 хиляди майки на деца до 2 г. и 360 хиляди души на енергийни помощи.

16.12.2008 г.


Събарят къщи за строеж на пет улички
Цветомила Петрова

Поне 14 семейни къщи в центъра на София ще бъдат съборени, за да се изградят пет обслужващи улици. Това ще стане при одобрението на новия план на "Център- Западно направление", съобщиха от Гражданско сдружение "Форум София". Сдружението е изцяло съставено от граждани на квартал "Възраждане", чиито къщи могат да бъдат съборени.

"237 писмени жалби сме подали в Столичната община, но оттам отхвърлиха всички", възмущаваха се потърпевши. Жителите на квартал "Възраждане" протестираха още през септември, а сегашната акция цели засилване на процедурата по прекратяване на проекта.

"Петър Диков обеща, че няма да допусне разрушаването на къщите, повечето от които са архитектурни паметници, а все още не е направено нищо", мотивираха негодуванието си от сдружението.


16.12.2008 г.Софиянци ще окупират общината заради планове за застрояване

Жители на кв. "Възраждане" не искат небостъргачи върху къщите им
от Зорница Латева | zornical@dnevnik.bg
Жителите на столичния район "Възраждане" заплашиха с протестни митинги, ако не се преработи проектът за подробен устройствен план на квартала. Гражданите организираха отпор срещу плана за застрояването по бул. "Тодор Александров" още от обявяването му в Държавен вестник през август.
Основните възражения на хората са срещу предвиденото разрушаване на къщите им, много от които са строени в началото на ХХ и век. Между Булбанк и бул. "Христо Ботев" е предвидено да се появят нови улици, 60-метрови небостъргачи, офиси, магазини. Според гражданите, обединени в сдружение "Форум София", планът нарушава драстично няколко закона. Освен това зелените площи в района са едва 15% и новото строителство може да ги унищожи напълно. Да демонстрират недоволството си с митинг пред общината, се разбраха живеещите от района.
Те настояват да чуят най-накрая мнението на кмета Бойко Борисов за преобразяването на тази част от центъра на града, в която е предвидено да се появи т.нар. Сити. Хората искат общинският съвет да спре приемането на устройствения план и да се обяви нов международен конкурс за изготвянето на проект. "Сегашният е пълен боклук. Прилича на план на средновековна крепост с тесни улици и високи сгради край тях", смятат засегнатите.В края на октомври общинският експертен съвет по устройство на територията е приел проекта, без да уважи над 230-те жалби на граждани.
Преди две седмици обаче експертите са променили мнението си и сега планът ще мине през нова процедура на първо обявяване. Тя трябва да включва задължителното обществено обсъждане, каквото досега не е имало. Повторно обявената процедура ще даде възможност на гражданите отново да подадат възраженията си. Живеещите във "Възраждане" са скептични, че наново обявената процедура ще доведе до съществени промени. Според тях планът е направен, за да обслужва инвеститорите.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница