Храм „свети великомъченик мина“ СофияДата02.09.2017
Размер14.58 Kb.
#29307
ХРАМ „СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК МИНА“
София, квартал „Слатина“, ул. Гео Милев“ № 71

/ в близост до зала „Фестивална“/В народното и църковно предание храмът „Св. известен и до днес като най-старият манастир в България.

Църквата е строена по време на турското робство през 1872 г. и  е била посветена на Света Троица, тъй като по предание, до края на XIV в. на това място е имало манастир „Св. Троица“ разрушен от турците. След това храмът се посвещава на Св. Терапонтий, тъй като се смята, че на това място е бил посечен. През 1957 г. е посветена на „Св. Вмчк. Мина“ с храмов празник 11 ноември.

През 1955 г. храмът е обявен за паметник на културата, автентичен и единствен от XIX век на територията на София, а през 1989 г. и като архитектурно-художествен паметник на културата.

Манастирът „Св. Мина“ предстои да влезе в машрутите за религиозен туризъм.

Църквата е еднокорабна, засводена, с една цилиндрична абсида без притвор.

От стенописите са запазени само в абсидната ниша 8 фигури на църковни отци и фигурата на Св. Богородица ширшая небес в конхата над тях. В проскомидийната ниша е сцената „Христос жертва“, а в спомагателната ниша е „Сретение Христово“. Състоянието на стенописите е лошо, тъй като са надраскани.

Иконостасните икони са от края на XIX век от неизвестен, опитен и много добър късновъзрожденски зограф. В апостолския пояс, съгласно протокол от 1989 г., е имало 17 икони от XIX век, нарисувани от същия зограф с много добри художествени качества.Тронът е дъсчен с икона на „Христос Архиерей“.

Необходима е специализирана реставрационна и консервационна дейност, основен ремонт, изграждане на ограда, камбанария и нова камбана и инфраструктура въз основа на проект, съгласуван с НИПК.Вмчк. Мина“ в квартал „Слатина“ е


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница