Хроничната венозна болест като тежко инвалидизиращо заболяванеДата26.09.2018
Размер47.5 Kb.
#83308
ХРОНИЧНАТА ВЕНОЗНА БОЛЕСТ КАТО ТЕЖКО ИНВАЛИДИЗИРАЩО ЗАБОЛЯВАНЕ

Говедарски В. - София, Димитров С.- София, Петров И. - София, Захариев Т. - София, Начев Г. – София


Цел на настоящият доклад е изследване на хроничната венозна болест на долните крайници, социалната й значимост и методите за лечението й.

Хроничната венозна болест (ХВБ) е сборно понятие, обединяващо варикозните вени (първична варикоза), посттромбозен синдром, вродените и придобити венозни малформации. Резултат е от морфологични и функционални увреждания на венозната система с голяма продължителност. Причинява се от венозна клапна инсуфициенция с или без налична обструкция, които могат да засегнат повърхностната или дълбоката венозна система, или и двете.

ХВБ е хронично неинфекциозно заболяване, с прогресиращ и рецидивиращ ход. То е широко разпространено в Европа и Северна Америка. Основните рискови фактори за развитието му са: възраст, пол, фамилна обремененост, затлъстяване, бременност, етнос и др. Честотата й варира. Телеангиектазиите (ретикуларните вени) са били докладвани в до 80% от популацията. Варикозните вени (С2) са също изключително често срещани, с честота в интервала от 20% до 64% според различните проучвания. По-напредналите стадии на ХВБ (C3-C6), се срещат при около 5% от населението, а разпространението на крайните стадии на заболяването (активна или излекувана венозна язва – C5, C6) обхваща 1-2% от популацията.

Симптомите на ХВБ са изключително разнообразни и причининяват


значителна заболеваемост при пациентите, оказвайки негативно влияние върху качеството им на живот (инвалидизация). Оплакванията са по-силно изразени при жените. Пациентите най-често съобщават за тежест, умора – т. нар. "уморени крака”, сърбежи по кожата, нощни крампи, пулсиращи и тъпи болки в областта на долните крайници, които се засилват значително при продължително изправено положение. В по-напредналите стадии на заболяването могат да се наблюдават трофични промени по кожата, като хиперпигментация, оток и язви.

ХВБ е свързана с болка, ограничения на физическата активност и мобилност, депресия и социална изолация. Оценката на качеството на живот корелира директно с тежестта на заболяването. В допълнение към дискомфорта, причинен от ХВБ, пациентите се нуждаят от повдигане на крайника и избягване на продължително седене или стоене, което може да ограничи участието им в определени дейности от ежедневието.

Цветната дуплекс ултрасонография е основен диагностичен метод на венозната система на долните крайници за регистриране на подлежащия венозен рефлукс или обструкция. Тя е неинвазивана, безопасна и много точна процедура. Функционалното ехографско изследване позволява откриването на рефлукс – обратен поток на венозна кръв през венозната клапа или невъзможност за компресия на вената, което показва, обструкция от тромб. Други диагностични техники включват плетизмография, компютъртомографска и магнитнорезонансна флебография, контрастна венография и вътресъдова ехография.

Лечението на ХВБ е комплексно и включва промени в начина на живот, еластокомпресивна терапия, медикаментозно и хирургично лечение, радиофреквентна и ендовенозна лазерна аблация на варикозните вени, склеротерапия, лечение на венозните язви. Приложението в клиничната практика на нови медикаменти и методи (минимално инвазивно и ендовенозно лечение) все повече дават нови възможности и перспективи в лечението на ХВБ.Заключение: Правилното лечение на ХВБ изисква не само адекватна колаборация между отделните специалисти – съдов хирург, ангиолог, ОПЛ, кардиолог, невролог и др., но и на самия пациент, близките му и обществото като цяло (профилактични програми). Само по тази начин може да се подобри начина на живот на пациента, да се намали прогресията на заболяването и инвалидизацията на пациента. Хирургичното лечение на ХВБ е оправдано в случаите на нисък периоперативен процент на усложнения. То трябва да бъде извършвано във високоспециализирани клиники от добре подготвени и квалифицирани кадри. Само в тези случаи резултатите са близки с тези на водещи световни центрове.
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница