Художници, балчик, любов – среща на европейски морета” “Художници, Балчик, Любов”Дата13.04.2017
Размер46.4 Kb.
#19099
ХУДОЖНИЦИ, БАЛЧИК, ЛЮБОВ – СРЕЩА НА ЕВРОПЕЙСКИ МОРЕТА”

Художници, Балчик , Любов” е проект, който стартира през 2001 година по идея на група художници: Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев и Художествена галерия Балчик с уредник Пенка Костова, с изложба през месец юли същата година и с дарение от всеки автор за обогатяване фонда на галерията, в който не бяха постъпвали творби от дълго време. Откриването е съпроводено с концерт за флейта и пиано на музиканти от Варненска Филхармония.

Изложбата преминава при подчертан интерес, като събитие за града и региона.
На следващото издание на “Художници, Балчик, Любов”- юли 2002 г, изложбата е на шестима художници и художник-фотограф в ХГ-Балчик. Концерт за флейта и пиано на музиканти от Варненска Филхармония и ново дарение на творби за фонда на галерията. Обсъжда се идеята за основаване на ежегоден фестивал.

Организатори: Община Балчик, ХГ – Балчик, Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев.
Художници, Балчик, Любов”- юли 2004 г, се провежда с изложба на четирима художници, музикален концерт и ново дарение на творби за фонда на галерията.

Организатори: Община Балчик, ХГ – Балчик, Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев
След успешен пленер “Художници, Балчик, Любов”- юли 2005 г., с изключителната финансовата подкрепа на Община Балчик, е открита изложба в Художествена галерия - Балчик на шестима художници участници в пленера, придружена на откриването с концерт на ЕВРОПЕЙСКА ОПЕРНА СТУДИЯ – БАЛЧИК, с р-л Венцеслав Кацаров.

Във фонда на галерията постъпват нови пет творби.Организатори: Община Балчик, ХГ – Балчик, Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев
С изключителната финансовата подкрепа на Община Балчик, под патронажа на кмета на Община Балчик, господин Михайлов, , Петото - юбилейно издание на “Художници, Балчик, Любов” -2006г. е под мотото “Среща на две европейски морета” с участието на художници от България и Хърватия, обединени от общата идея.

На откриването на изложбата в Художествена галерия - Балчик след пленера, концерт изнесе група за келтска музика “ГЪЛФСТРИЙМ”от г.Варна.Така беше поставено успешно начало на международния формат на проекта.


След Петото - юбилейно издание на “Художници, Балчик, Любов” -2006г. под мотото “Среща на две европейски морета”, в провелите се разговори в Община Балчик, се обсъди и прие идеята за учредяване на ежегоден фестивал -

Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”
Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” 2007 г. - презентация на проект “СВЕТА ГОРА И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА”на ВУЗФ с ръководител проф. Мирослав Дачев и авторска фотоизложба по темата Света Гора на проф. Дачев.

Представяне - 100 години археологически разкопки в Балчик - Изложба

Пътепис на Звездана Йембрих след пътуването на художничката за участие в

Художници, Балчик, Любов - 2006. – среща на европейски морета”.

Спектакъл на Елена и Кръстю – Лафазанови и танцова формация “Танцът на вятъра”

гр.Стара Загора.Организатори: Община Балчик, Отдел “ОХД”, Художествена галерия –Балчик,

Съорганизатори: Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев.

С финансовата подкрепа на Община Балчик и медиен партньор - ИНФОРАДИО.


Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” 2008 г. - Пленер през месец април 2008, 10 дни с 7 участника, които даряват по една своя творба на Градската художествена галерия за попълване фонда на галерията.

Изложба с творби на участници в пленера през месец април и представяне на дарените творби.

Лекция на известия траколог Директор на Института по древни цивилизации към БАН

Доц. Явор Шопов – “Пътят на Българите”.

Дискусия по темата.
Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” 2009 г. - в партньорство с ДКИ “Двореца”-Балчик - Пленер през месец октомври 2009, 10 дни с 8 участника, като четирима от участниците даряват по една своя творба на Градската художествена галерия за попълване фонда на галерията и четирима даряват по една своя творба за попълване колекцията на ДКИ “Двореца”-Балчик.
Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” 2010 г. - в партньорство с ДКИ “Двореца”-Балчик - Пленер през месец април 2010, 10 дни с 8 участника, като четирима от участниците даряват по една своя творба на Градската художествена галерия за попълване фонда на галерията, четирима даряват по една своя творба за попълване колекцията на ДКИ “Двореца”-Балчик.. Стартира с Изложба в галерия “Тихото гнездо” - ДКИ “Двореца”-Балчик. През месец Юли 2010 на изложба в ХГ-Балчик се представят новите попълнения във фонда на галерията от пленерите октомври 2009 и април 2010г. – коктейл.

Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” 2010 г. – Десето юбилейно издание! В партньорство с ДКИ “Двореца”-Балчик - Пленер през месец април 2010, 10 дни с 8 участника, като четирима от участниците даряват по една своя творба на Градската художествена галерия за попълване фонда на галерията и четирима даряват по една своя творба за попълване колекцията на ДКИ “Двореца”-Балчик.Стартира с изложба на основателите на “Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”- Дарина Янева, Петър Савов, Силви Басева и Андрей Янев, в галерия “Тихото гнездо” - ДКИ “Двореца”-Балчик и спектакъл на звездите на българския театър “ Елена Начева Лафазанова и Кръстю Лафазанов “ Интимни беседи по онзи въпрос”.

След десетте издания на Художници, Балчик, Любов за обогатяване на фонда на

ГХГ – Балчик са постъпили над 40 творби дарени от авторите след проведените пленери.
Участвали автори в десетте издания на

Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”

Силви Басева

Дарина Янева

Ванко Урумов

Емил Бонев – художествена фотография

Петър Савов

Пламен Аврамов

Дарина Цурева

Димитър Витанов

Джурджа Мерле - Хърватска

Желко Зима - Хърватска

Владимир - Хърватска

Валентин Шалтев

Звездана Йембрих – Хърватска

Коста Костов - Хърватска

Деяна Савова

Николай Иванов

Георги Динев

Иван Стратиев

Надежда Кутева

Лора Янева

Георги Липовански

Огнян Петков

Веселин Дамянов

Борис Желев

Роберт Цанев

Ралица Карапантева

Андрей Янев
Организатори: Община Балчик, Художествена галерия –Балчик,

Съорганизатори и притежатели на марката ”Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”- Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев, Галина Неделчева
С ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ОБЩИНА БАЛЧИК И ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ И ПАРТНЬОРСТВО НА ДКИ ”ДВОРЕЦА” БАЛЧИК


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница