Хуманитарна помощ: нова финансова подкрепа за жертвите на сушата и глада в Африканския рогДата10.02.2018
Размер24.39 Kb.

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Хуманитарна помощ: нова финансова подкрепа за жертвите на сушата и глада в Африканския рог

Брюксел, 27 юли 2011 г. — Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, се завърна от Кения и Сомалия, където обяви предоставянето на нова финансова помощ за пострадалите от сушата и глада в Африканския рог.

В отговор на влошаването на хуманитарната ситуация в региона Комисията отпуска незабавно 27,8 млн. EUR в допълнение на сумата от 70 млн. EUR, вече предоставена там през тази година.

Кристалина Георгиева посети бежанския лагер в Дадааб, където се срещна със семейства, изселели се от Сомалия заради продължаващите десетилетия конфликти и най-тежката суша от 60 години насам. Тя също така пътува до Доло, Сомалия, в неделя, където се срещна с вътрешно разселеното население и посети проекти за хуманитарна помощ. Обратно в Кения комисар Георгиева проведе среща с властите на Найроби и посети финансирани от ЕС проекти за борба със сушата и намаляване на риска от бедствия.

Сушата и масовото изселване на населението в региона на Африканския рог, в допълнение към високите цени на храните и намаляващите ресурси, причиниха най-голямата хуманитарна криза в света. Около 11 млн. души уязвимо население са вече засегнати.  

„Тази безпрецедентна криза в Африканския рог изисква безпрецедентна реакция“, заяви комисар Георгиева. „Ето защо, в допълнение на новото финансиране в размер на 27,8 млн. EUR, започнах да работя по мобилизирането на още 60 млн. EUR за облекчаването на страданието на този огромен брой хора. С това предоставената от нас помощ ще достигне почти 158 млн. EUR.“

Тя добави: „Европейците реагираха щедро на настоящата криза, но положението се влошава все повече, особено в Сомалия. В Дадааб над 400 000 души живеят в бежански лагери, предназначени за 90 000 човека. Всеки ден повече от 3000 сомалийци бягат зад граница, за да търсят храна и сигурност в Етиопия и Кения.

Затова трябва всички да положим повече усилия, за да се подпомогнат не само семействата, които са били принудени по независими от тях причини да станат бежанци, но също и тези жертви, които все още страдат в Сомалия.“

Този нов пакет от мерки за помощ ще осигури прехрана на най-уязвимите домакинства. Помощ ще бъде предоставена и за защита на здравето на животните и запазване на добитъка в Кения, Етиопия, Сомалия и Джибути.

Контекст

Районът на Африканския рог е подложен на продължително засушаване, което заедно с конфликтите, високите цени на храните и намаляващите ресурси доведе до най-тежката хуманитарна криза в света, от която днес са засегнати единадесет милиона души.

Африканският рог е изправен пред две извънредни ситуации — сушата и изселването на хора: 800 000 души са понастоящем бежанци, като половината от тях са съсредоточени в Дадааб. 1,5 млн. души са вътрешно разселени.

Преди днешното съобщение Комисията бе заделила почти 70 млн. EUR за района на Африканския рог за тази година. С новото финансиране, предвидено от комисар Георгиева, общият размер на средствата от ЕС за хуманитарна помощ в региона ще достигне 157,47 млн. EUR. В момента общият размер на помощта от ЕС (Комисията и държавите-членки) възлиза на над 207 млн. EUR, като редица държави-членки обявиха, че ще предоставят допълнително финансиране.За повече информация

MEMO/11/536

Интернет страница на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Лица за връзка:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)IP/11/932

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница