Хвърлиха се всички върху лекарското съсловие – това абсолютно не е правилно!Дата02.06.2018
Размер22.99 Kb.
#70584ХВЪРЛИХА СЕ ВСИЧКИ ВЪРХУ ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ – ТОВА АБСОЛЮТНО НЕ Е ПРАВИЛНО!
Разговор с Бойко Борисов, министър-председател на Република България

БТВ, Тази сутрин
……………………………

Бойко Борисов: Даваме 3,250 млрд. лв. за здравеопазване. Рекордно за миналата и за тази година – 3,250 млрд., което означава и гарантира много по-добро здравеопазване.

Водещ: Самият вие сте казвали, че много пари изтичат ...

Бойко Борисов: Да и затова в момента аз мисля, че се стараят много повече и в болниците. Това, че се получиха няколко лекарски грешки, Бог да ги прости хората, хвърлиха се всички върху лекарското съсловие. Трябва да ви кажа, че това абсолютно не е правилно. Във всяка една професия има някакъв процент риск от грешка. И вие дори правите грешки някой път, като четете един материал. Не би трябвало да го правите, но се случва, но има такъв процент, допустим, можеш 1-2-3. Пак повтарям, истински съжалявам за тези ...

Водещ: Според вас системата или лекарите са виновни? Сестра ви работи в тази система и тя работи в неонатология, спасява новородени бебета, какво ви казва тя? Говорите ли си с нея по тези въпроси, защото това е тема №1 на България през изминалите дни?

Бойко Борисов: Когато искаш да си измиеш ръцете, казваш системата. В края на краищата при лекарите винаги има и риск от чисто техническа човешка грешка.

Водещ: Въпросът е кое надделява, ясно е, че всеки грешки, който работи, въпросът е дали системата не те ...

Бойко Борисов: Добрият лекар, понеже сутринта аз ставам рано и към 5.30 ч. четох на Тонев интервюто.

Водещ: Шефът на ВМА.

Бойко Борисов: Да, шефът на ВМА. Системата ... и че системата не казва, сиреч, ако отиде бременна жена, само я гледа гинеколог. Чакай бе, докторе. Един доктор, ако дойде бременна жена, ако не й види пулс, кръвно, що за лекар е това? Що за лекар е? И аз съм убеден, че имаме страхотни лекари, страхотни хирурзи, страхотни специалисти, но за съжаление някой път се случва грешка. Естествено, аз не ги пожалих веднага, извиках ги, оставките, оставките , и заминаха.

Водещ: Въпросът е, дали системата не увеличава възможността един професионалист, който би направил много по-малко персонални грешки, да направи много повече, ако е принуден, примерно, да отпраща родилките, защото по пътека няма да има достатъчен брой левчета за легло? Много неща са.

Бойко Борисов: Всичко е много лично. Няма пътека, няма лекар, няма виновен, различен от този, който ... може ли на една бременна жена да й кажеш – ходи по улиците да се разхождаш и ела, като ...

Водещ: Лично ли е, когато от 80 нужни линейки, в София работят 20?

Бойко Борисов: Лично е, разбира се, кой е този лекар. Моля?

Водещ: От 80 нужни екипи, работят 20 екипи на Спешна помощ в София и хората тук си признаваха – ние понякога трябва на косъм да подбираме по телефона на сляпо при кого да отидем, при кого не и е възможно някой да умре, защото линейката ще дойде късно.

Бойко Борисов: Да де, ама ето като казахме, че ще правим реформа в спешната помощ и веднага казаха, че ще стачкуват. Нали казаха веднага „ще стачкуваме”?

Водещ: Да. Ние нали и по този повод канихме хората тук.

Бойко Борисов: Да, да стачкуват. Но ние ще я направим реформата там. Въпросът е дали ще ни оставят да си довършим работата или не. Аз повтарям, нито ми е целта да съм премиер, нито могат с това, че ще ни искат оставката, да ни уплашат. Винаги съм отстъпвал, винаги, включително и на синдикатите.

…………………………………………../ Извадката от интервюто е само за частта здравеопазване /
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница