І. Църковен комплекс Езически храм от предхристиянсо времеДата25.01.2018
Размер40.64 Kb.
ТипОтчет
ОТЧЕТ ЗА РАБОТАТА НА НАУЧНИТЕ КОНСУЛТАНТИ ПО КОНСЕРВАЦИЯТА, РЕСТАВРАЦИЯТА И РЕКОНСТРУКЦИИТЕ НА КЪСНОАНТИЧНАТА КРЕПОСТ „ЦАРИ МАЛИ ГРАД” ПРИ С. БЕЛЧИН ЗА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2012 Г.

І. Църковен комплекс
Езически храм от предхристиянсо време

Извършена е максимална консервация на остатъците от субструкцията на храма в техника opus caementicum. Обърнато е внимание на майсторите субструкцията да бъде с дълбоки фуги, за да може същите да се изфугират с хоросан reofix ,колориран с пигмент с цвят на земя.Базилика от ІV в.

Извършена е максимална консервация и частична реконструкция на зидовете във височина, която няма да конкурира останалите обекти от комплекса. Установена е височината и силуета на руинираните зидове. Същите са довършени до фаза за фугиране.

-Обърнато е внимание на майсторите да демонтират вътрешното ядро на северния и източния абсидален зид и да заменят дребните подредени камъни с по-едри и да имат вид на „пълнеж” в зида.

- Договорено е двете предложени фуги ( тази на доц. Нацев и другата от инж.Г.Пенчев да останат до пролетта на 2013 г. и да се види, коя е по- издръжлива)Базилика от VІ в.
Извършена е максимална консервация на остатъците от суперструкцията на базиликата в техника opus incertum.

При консервационните дейности на северния пастофорий бяха разбутани камъните от затворената част при абсидата. При това се разчисти запълненото с пясък и строителни отподъци пространство, при което се откри, че това е била иззидана от камъни,тухли и хоросан писцина с форма на равнораменен кръст. Същата в средата на дъното си има отвор за източване на водата. Писцината е измазана с червен хидрофобен хоросан, който бе открит още през 2009 г. в горната хоризонтална част на басейна. • Предложение за консервация:

 • Да се извърши надзиждане на писцината до нивото на откриването и по елементите за реконструкция.

 • Да се реконструира полусферичния купол от нишата на абсидалния зид на северната пастофория.

 • Арх. Ч.Георгиев въз основа на нашето предложение, съгласувано и с арх. Ю.Фърков да изчертае чертеж и детаил на новата ситуация.

 • На северния и южния пастофорий да бъдат възстановени иззиданите каменни пейки.

Църква от ХV в „Възнесение Господне”

 • Арх.Ю.Фърков да демонстрира на майсторите начинът на зидане на декоративният елемент „Вълчи зъб” по венеца на фасадите.

 • Консултантите задават въпрос към техническия ръководител Данчо Вардаров: Какъв е бетонният елемент излят над дверите между наоса и олтара? По кой чертеж или по чие указание бе направен? Как според него ще бъде иззидана тухлената арка над дверите?

 • Научните консултанти не са съгласни с този елемент и същият трябва да бъде отстранен, а на негово място трябва да се направи тухлена арка.

 • Обърнато бе внимание, да бъдат поправени прозорците, които бяха сбъркани при направата на кофража по южната и северната стена. Прозорците имат характерни скосявания в страни и надолу- с цел влизането на повече светлина, както е показано на чертежите.

 • По указание на арх. Фърков трябва да бъдат идеално поставен първия тухлен ред от „Вълчия зъб”


ІІ. Късноантична крепост
Научните консултанти обърнаха внимание на техническия ръководител още преди месец и половина да се набави камък, за да може камъните да се мешат със старите камъни, за да не се получат големи разлики в надзидите на високите части на кулите и на отделни части по крепостната стена. Новите камъни се докараха от 1 седмица и вече в бързането на масторите за да направят повече квадрати ползват само новите и по-големите камъни и разликите вече са отчетливо видими при кула 1. Консултантите Нацев и Хаджиангелов обърнаха внимание на майсторите да мешат камъните и демонтираха част от зидарията.
Порта и стражеви кули № 1 и 2

- Научните консултанти се обединиха около мнението, че тухлените арки над входовете на кули 1,2 и 5, портата и нишите трябва да ги работи един майстор ( майсторът, който направи арките над прозорците на църквата) за да не се появи разлика в изработката.

- Още в началото на изработката на арматурата за пояси и плоча на І етаж от кулите се появи проблем с височината на арматурата и тухлените арки над входовете. Консултантите обърнаха внимание на проблема, но той не бе отстранен. По настояване на техническия ръководител, арматурата не бе частично отстранена , за да се изградят арките, а те бяха направени, чрез подпъхване на тухли между железата и плочата, чрез рязане на тухли (при което върховете на арките станаха с дебелина при кула 2 - 4 см а на кула 1 по- малко от 2 см. Поради тази ситуация ние не гарантираме здравината и добрия изглед на арките. Смятаме все пак, че тези детайли придават на кулите далеч по-интересен и автентичен изглед на кулите и те следва да бъдат изящно и надеждно изработени.


Източна крепостна стена

Консервационният надзид все още не е завършен. Майсторите, които работиха там бяха отстранени по неизвестни причини. Многократно сме обявявали, че заради „почерка на строителите” не бива майсторите да се въртят и да зидат на различни места, с това указание никой не се съобразява.


Южна крепостна стена

 • Необходимо е да се извършат корекции по запечатката на крепостната стена:

 • Дребните камъни да се отстранят и да се заменят с по-едри и в „пълнежен” вид. Да се коригират наклоните на руинираните стени и запечатки.


Кула № 5

 • Особено важен проблем се откри при източната страница на входа на кула №5. При демонтажа на камъни от оригиналната северна стена източно от входа и при наливането на бетона за „пилот” се е деструктирала цялата част зидана с тухли. При почистването и укрепването на същата, цялата тази зидария вибрира и е готова да се срути. Според нас е необходимо своевременно събаряне на деструктиралата част и преизграждане на ново. По мнение на техническият ръководител, това не е необходимо и същия заплашва масторите, че ако извършат това, той нямало да им плати за труда, защото не било в проекта.

НАУЧНИ КОНСУЛТАНТИ:АРХ. ЮЛИЙ ФЪРКОВ
ДОЦ. Д-Р ТРАЙЧЕ НАЦЕВ
ВЕСЕЛИН ХАДЖИАНГЕЛОВ

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница