И димитър грудев удря рамо на алфред адлер! Ангел СотировДата11.01.2018
Размер35.15 Kb.
#42925
И ДИМИТЪР ГРУДЕВ УДРЯ РАМО НА АЛФРЕД АДЛЕР!

Ангел Сотиров

Точно преди 20 години по идея на сп. „Зари” се подготвяше издаването на поетичен сборник, включващ творби на автори с нарушено зрение. За тази цел беше привлечен литературния критик Стефан Смирнов, който позиционира Димитър Грудев сред шестимата избраници за проектирания сборник. От двайсетината автори Стефан Смирнов отдели тези 6 съчинители на стихове и ги подреди така: Георги Братанов, Румяна Каменска, Владислав Кацарски, Атанас Статев, Димитър Грудев и Георги Чернев. Ръкописът беше консултиран и с професионалния писател Иван Коларов. За съжаление, многомесечния труд на няколко висококвалифицирани външни експерти и ССБ-чиновници, ангажирани с подготовката на сборника, сякаш се оказа напразен, защото този ръкопис не се превърна в книга и не тръгна към очите, ушите и ръцете на чакащата го може би с нетърпение читателска аудитория. Изглежда са станали някои сериозни гафове при неговото израждане... А може би е било и за хубаво... Защото появата на бял свят и на такъв сборник щеше да бъде сигурно жестока сегрегационна изцепка. И пак поредният порив към самоизолация! А и тогава много се говореше за интеграция, за реална и тотална интеграция на невиждащите хора...

И Митко Грудев откликна през 1998 г. на световното движение „Всеки зрително повреден – автор на литературна книга”, може би за да удари едно рамо на психолога Алфред Адлер и неговата теория за свръхкомпенсацията. За печал или за радост на българския читател, засега само с една-единствена книжка, включваща 24 творби в мерена реч, придимно от жанровете гражданска лирика и сатира. Почти веднага след нейното публикуване професионален вокално-инструментален състав си харесва от нея сатиричното стихотворение „Внимателно с Боклука” и го прави текст на своя много популярна песен. И така Димитър Грудев се нарежда сред тези, за които Платон се произнася твърде двусмислено, да не кажа сякаш не съвсем ласкаво. За древногръцкият философ поетът е „леко и хвърковато същество, вдъхновено и обезумено”...


Знае се, че други колеги на Митко по перо и увреждане са много по-продуктивни. Връстницата му Вили Гушева стяга вече пета книга, канадката Джийн Литъл – четиридесет и пета, а непостижимата Елен Гутман – седемдесет и пета. Но съчинителят Грудев надали ще остане само с една книга след тези жестоки провокации от изброените по-горе негови колеги. Той вече усилено продуцира и белетристични текстове. Съчинил е вече десетина разказа и повечето от тях имат чести срещи с читателите насписания и на литературни интернетсайтове. Те са кратки, но са написани с завидно майсторство, доста атрактивно и закачливо и със съвсем неочакван за читателя край. Само преди няколко месеца неговият разказ „Анабиоза” си грабна тлъста парична награда и специална грамота от литературния конкурс организиран от пловдивската регионална организация на ССБ по случай нейната 60-годишнина.
Преди да стане публикуван и четен автор, Димитър Грудев има почти професионалната съдба на велик американски писател. Още от крехката си юношеска възраст той е монтажник в Марица-изток и Чирпан, 6 години учителства в Родопите и в родния си старозагорски край, 2 години е турбокомпесорист в Долината на голямата химия, 3 години се прави н електромонтажник в „Успех - Варна”, 24 години масажира гостите на варненските курорти. Като учител е отличаван със специални награди и звания. Немалката му немскоезична пациентела с благодарност дълго си спомня за неговото професионално усърдие и за лъчезарния му характер. Хиляди дами и господа, най-вече от Германия и Австрия, познават неговото изключително майсторство и телата им имат вероятно съвсем свежи спомени от перфектните докосвания на неговите ръце. Години наред те са негови редовни пациенти, щедро възнаграждавайки старанието на изумителния рехабилитатор.
На 9 февруари Митко навърши 60. Въпреки зрителното си и слухово увреждане, той с целия си досегашен живот, с успешните си занимания НА МЛАДИНИ с рисуване, и със своите професионални и арт постижения ОСИГУРЯВА ИЗГЛЕЖДА С нови аргументи И СЪВРЕМЕННИТЕ ФЕНОВЕ на теорията за свръхкомпенсацията. Освен като автор на текстове в мерена и немерена реч, ние го познаваме като вдъхновен рецитатор на чужди и свои стихове, активен участник в художествената и спортна самодейност на ССБ и НАСГБ, запален планинар и отявлен почитател на пешеходния туризъм. Повече от 2 десетилетия той е и активен сътрудник на списание „Зари”. Около 7 години Димитър Грудев бе и един от най-дейните сътрудници и на говорещото списание „Литературно списание”, несменяем член на неговия Редакционен съвет, неуморен пропагандатор и разпостранител на това списание.През последните 3 години той е желан гост и в рубриките на сп. „Звук и светлина”, където разказите му за пръв път се срещат с по-широка читателска аудитория.
Зад всеки успял мъж стояла винаги една жена. Митко не прави изключение от това правило. До него и с него плътно стои вече 4 десетилетия неговата съпруга Елена. Тя е негова муза и опонент, секретарка и асистент, шофьор и таен съветник, главен градинар и старши дизайнер на тяхното фантастично обиталище, готвачка и камериерка.

Кръглите годишнини обикновено са повод за равносметки. На везните най-често се слагат желаното и постигнатото. Макар и само с една книга, Митко Грудев има сериозни основания да бъде силно удовлетворен от постигнатото досега в живота. Да му пожелаем и ние крепко здраве, добра пациентела, висококачествена съчинителска продукция и много публикации! И разбира се, поне още една литературна книга!!!


24 февруари, Пловдив
Каталог: authors
authors -> Величка Гушева -кърпарова Чуй ме, време
authors -> Владимир желев овчаров
authors -> Не можем без икар
authors -> Сборник " адг" пловдив, 2005 сто години просвещение
authors -> Ангел сотиров зелени графомании 20
authors -> Едно момче с китара
authors -> Ако душата ми беше небе, ти щеше да си слънцето в него
authors -> Шипченски проход
authors -> Топлина. Топлина се разлива по цялото ми тяло. Какво друго може да прави топлината, освен да се разлива, разлива ! Браво! Добре съм, щом и след 100 години анабиоза* мога да се шегувам
authors -> Доц д-р Лучия Стефанова Антонова-Василева


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница