И мъка и щастие се дави в алкохол или една съвременна приказка за любовта и винотоДата23.04.2017
Размер52.79 Kb.
#19783
Явор Денчев, випуск 2007, Брой 3, година 10
И мъка и щастие се дави в алкохол или една съвременна приказка за любовта и виното

Много съжалявам, ама тази статия няма да я бъде. Твърде пропита с чувства, лъхаща на вечното откровение, в нея ще става дума за изпепеляваща любов, отрязани носове и още нещо. Тази история ще преобрази всичко, за което никога не сте се замисляли. Тя ще ви накара да тръпнете в напрегнато очакване на развръзката, ако до края не забравя каква щеше да е тя. Тази съвременна приказка на чувствени изживявания ще бъде най-абсурдното нещо, което някога сте очаквали. Ще ви направя съпричастни с изначалната борба между доброто и злото, между виното и любовта... или беше обратното?

Но нека първо се отдадем на желанието, да се потопим в признанията на няколко заблудени в чата мъжки същества. На въпроса какво е за теб любовта, ми отговориха „хайде със здраве” или пък „Аз съм на 13 бе”, но може би най-искреното бе, че любовта е измислена от комунистите, за да оправдаят секса. Държа да кажа, че за да изкопча тези невероятни поредици от задълбочен анализ на поставения въпрос се наложи да вляза в чата под нежното име „прасковка_17”. Ще спестя никовете на тези, които почнаха да ми пишат и да ме питат за разни плодове и с какво съм облечен. Но въпреки чувството на омърсеност след като са ти описали какво искат да правят с теб, аз не се отказах да търся истината за любовта. Намерих и един много отчаян човек, който ми сподели, че без любов не можел да живее. А после любовта не убивала, айде бе! Но и патриотизмът не беше чужд на една част от великия български народ. „Ние сме българи, много измислено звучи!” Не, не това, че сме българи...ставаше дума за „Св. Валентин”. И това ме накара да проуча въпроса с онзи фермент, възпят може би и преди жената. Между другото, можете ли да си представите какво става като смесим любовна песен и вино? Става тумба пияни руснаци с акордеон, пеещи „ееееври найт ин май дриййймс ай сий ю, ай фиййййл ююю. Дееет ис хау ай ноуу юю гооОУУУооон.... Ниййййр, фааааар уеерееее(тук звучи особено фалшиво)ееевър ю аар, ай билиииив дет май харт уил гооУ Ооооон...” Но да се върна към алкохола (не че съм го оставял, но такъв е изразът). Понеже още съм в несретна възраст и само оглеждам изваяните форми на бутилките, взех че проверих в интернет какво е това животно алкохолът. Пишеше, че значението на думата все още не е въведено. Обаче, макар че никой явно не знае какво точно е алкохолът, хората все пак му се радват, понеже думата беше преведена на 30 езика и на почти всички се разбираше за какво става дума. Ето на това му викам универсалност на посланието.

И все пак какво е общото и различното между виното и любовта? И двете са химия, само дето едното хваща по-бързо, но и от двете понякога боли глава. А не дай си Боже да ги смесиш, цял живот боли глава. :P Тук е мястото да кажа... има едни такива балончета дето са до дъвките в аптеките. Няма сведения да са ухапали някого...все още.

А сега да изясним и на какво е готов човек за любовта според Meat Loaf: (за да не ви карам да дешифрирате, ще сменя на латиница)

“I would do anything for love.

I’d run right into hell and back.

I would do anything for love.

But I won’t do that!”

Еми естествено, че няма да зарежа бутилката. Ако искаш приятел, купи си вино. Приказките „хайде да си останем приятели” са като алкохол менте. Не препоръчвам и двете. Вярно е, че любовта ти дава крилаааааа да вършиш чудеса, обаче чак пък такова чудо няма – как да оставиш сливовата на тати. Ти мене уважаваш ли ме?... Няма значение, не ми отговаряйте.

Какво да ви кажа, любовта е странна птица, като птичия грип ходи по всички. Кучето ми за втора година реши, че ще се разгонва за 14ти Февруари. Мога да ви уверя, че представата ми за романтично прекарване на деня не е да гоня с пръчки обезумели мъжки псета из квартала. Но всяка мъка може да се излекува. Нали знаете, че след 3 бутилки всяка жена става пепеляшка ама тази от 11ч, а след още 2 ... за какво въобще ви е жена?

С много съм излизал – то Шардоне, то Каберне, Мерло... е веднъж и с Мавруд си правихме компания. Много съм толерантен. И с Джони и с Уокър, и с Джим и с Бийм съм се срещал и събеседвал. Жалко само, че бързо се изчерпваха...идеите им. Но важното при всички е как ще ги заговориш... келнерките имам предвид (моля, четете с дрезгав глас и замаяна глава) : „Марооо, ти си бурята в сърцето ми, чаканият бряг си ти за мен, ако ме уважаваш, такова де, обичаш,...(пауза за душевен изблик) ше ти платя, ма донеси още една... и пет минути след първото здрасти, ще потъна в размисли и страсти. И вятърът в косите ти и огънят в очите ти, всичко си ми ти... дай още една!”

А ето ви сега и един съвет за първа среща. Поглеждате жената, добре де, може и мъж, в очите и казвате: „Какво ще кажеш да се напием и всички глупави клишета да разбием О-О-О... Води ме някъде, тръгваме, все едно къдееееее. Води ме в някоя квартална кръчма...” Натам сте вие. Вие решавате дали ще правите нещо откачено, дали всичко живо ще ви псува, по целувките ви бясно да ревнува... но само не правете пътно транспортни произшествия.

Но стига сме черпили мъдрост от народното творчество. Нека да си говорим за любов и има ли тя почва у нас. Определено на околомръсното доста се харчи. Но в Сиатъл със сигурност изкарват повече с техните изложби на неприлично изкуство на фестивала по случай Св.Валентин. За нас остава да напълним кокошката с булгур (така се правело за Трифон зарезан), да зарежем лозята и да ходим в кръчмата с гаджето. Каква идилия, каква романтика, какъв привкус на отлежало вино и усещане за лекота в джоба. Евала, напред към махмурлука. (Да не вземе някой да ми се върже!)

А сега, ще ви направя съпричастни с историята, вдъхновила ме да напиша тази статия: „През н-ти век живели Трифон и Марийка. Изгаряща любов свързвала сърцата на младите(е, не били първа младост) и ги обричала на вечен копнеж един за друг. Но злият баща на Марийка, Пешо Дългото не искал лозар за свой зет и ревниво пазел своята девица. Но Марийка и Трифон тайно си пишели СМСи и си чатели след 12ч, когато Пешо Дългото отивал по бизнес в близката диско-кръчма. Той също така притежавал най-голямата компания за запознанства и негов заместник бил Валентин, на който викали светията, защото бил готов да свети маслото на всеки, дръзнал да попречи на любовта между хората. Не минало много време и Валентин разбрал за любовните стенания, душевните терзания на Марийка и бил твърдо решен да приготви вечеря на свещи за двамата влубени(не можел да казва ю) дори и ако това би му коствало работата при Пешо Дългото. И злият баща разбрал за заговора срещу него и точно когато Марийка щяла да целуне своя принц, нейният баща, Пешо Дългото, заедно с Ицо Кривото, Гошо Късото и баба Пена връхлетели в стаята. Разразила се най-ожесточената словесна битка, на която историята е свидетел (като изключим псувните, в общи линии 2 изречения). Но сякаш изневиделица един далечен братовчед на Трифон по бащина линия – Махмуд Махмурлу Мария Франческа Изилио Гуатемала Абу Петров - нахълтал през прозореца и замахнал с ятагана си. Е, забравих да кажа, че бил малко кривоглед и вместо да скъси Пешо Дългото, кръцнал носа на Трифон. Марийка не могла да понесе гледката и избягала с Валентин. Оттогава, Трифон се нарекал зарязаният, а Марийка се изгубила в документацията през вековете.”

И за да не ме обвини някой, че пиша глупости, сега ще напиша нещо още по-безсмислено да замаже предишното. Вярвате ли в прераждането? Ами логично е, защо мислите на Майкъл Джексън му пада носа? Освен това, легендата за Трифон се носи още от древна Гърция, а там доста са уважавали младите момчета. Защо винаги любовта е свързана с виното, къса ми се сърцето. Но това са просто рефлексии на един безнадеждно влюбен, няма да казвам в какво, човек. Аз не съм съгласен с него.

Все още вярвам в чистата и непорочна любов. Романтичен съм като вдовицата в бяло и копнея за истинската любов. А когато търсиш неподправената истина, най-добре питай малките деца. Ето няколко от техните отговори: „Любов е, когато мама вижда татко седнал на тоалетната, и не мисли, че това е срамно. Любов е, когато мама прави кафе на татко и сръбва от чашата му, преди да му я даде, за да е сигурна, че е хубаво и не пари. Любов е, когато едно момиче си слага парфюм и едно момче си слага афтършейв и те излизат заедно и се миришат.” „Когато някой те обича, той произнася името ти различно. Ти просто знаеш, че името ти е чисто, произнесено от него. Любов е това, което те кара да се усмихваш, когато си тъжен. Любов е, когато една стара жена и един стар мъж са още приятели, макар че се познават много добре.”

Тези деца са открили истината за любовта и без алкохола... странно, но факт . Желая ви изпълнен с вълшебни емоции Св. Валентин и наслука с Трифон Зарезан!


Наздраве и с любов
Каталог: demo -> websites -> green-tomato -> Izbrano
Izbrano -> Професия „Музикант”
Izbrano -> Форумът на Английската
Izbrano -> Никола Петров, випуск 2006, Брой 4, година 8 Мy Personal Essay
Izbrano -> I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you ”
Izbrano -> Лудите години, укротяване на опърничавите или как се каляваше стоманата
Izbrano -> Интернет общуването-бабини деветини, начин на живот или просто нещо полезно
Izbrano -> Програма за изкуствен интелект на него. Програмата трябва да изкарва резултат над 150 на обикновен тест за интелигентност и да пуска на всеки кръгъл час казанчето в тоалетната
Izbrano -> В кого да се влюбя (кратък размисъл над разновидностите на понятието “момче” в навечерието на Св. Валентин)
Izbrano -> Книга на Уилям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете и нещо като нищо на света". Дано големият американски белетрист, дори от отвъдното, не ми се разсърди, че
Izbrano -> Михаела Янкова, випуск 2007, Брой 1, година 8


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница