І. въведениеДата22.10.2018
Размер28.19 Kb.
СЪДЪРЖАНИЕІ. ВЪВЕДЕНИЕ 2

І. ВЪВЕДЕНИЕ

В зората сме на ново хилядолетие, нов век, следващ века обявен за технологичен бум в историята на човечеството. През 20-ти век хората постигат значителен прогрес във всички области на познанието и правят повече открития отколкото през който и да било друг период. В ежедневието си и в личен, и в професионален план сме заобиколени от всякакви “чудеса” на съвременната технология (телевизия, мобилни телефони, автоматизирани производствени машини, компютри, информационни и телекомуникационни системи, мрежи и технологии). Всички тези средства улесняват неимоверно живота, дейността и изпълнението на професионалните задължения на хората, като автоматизират процесите, улесняват контактите между хората и като цяло намаляват обема на дейностите, извършвани с физическа енергия и физическо натоварване. Това естествено води до намаляване на физическата умора, но за сметка на това се увеличава дела на умствените процеси и умствената умора и напрежение. Като цяло ежедневието на хората може да се определи като забързано и напрегнато. Това благоприятства развитието на т. нар. “болест на 20ти век”- стресът, който е естествено следствие на ежедневното и непрекъснато психическо напрежение. Животът на хората преминава в големи и шумни градове- лабиринти от бетон, желязо и стъкло, чиито условия напълно противоречат на естествените биологични условия на живот. Като очаквано последствие се проявява нарастващата потребност на хората от отмора, почивка, възстановяаване на психическите и физическите сили на организма, смяна на обстановката и, разбира се връщане към природата.

Доказано е, че човек се разтоварва и развлича най-добре чрез туризъм. В това натоварено и напрегнато време туристическата индустрия се утвърждава и развива като един от водещите и най-проспериращите отрасли в световната икономика. Туристическата дейност се превъранла в експортно перо “номер едно” и един от факторите за икономически растеж за постигане на обществено благополучие. Регистрирани са тенденции на повишаванена туристическите пътувания (както на международните, така и на вътрешните), приходите от туристите, както и развитието и повишен интерес към нови, нови, нетрадиционни фрорми на туризъм.

Нарастващата потребност от отдих и развлечения се обуславя не само от очевидната нужда от възстановяване на физическите и психическите сили и рекреацията на организма, но и от други фактори, които представляват отличителни характеристики на новото време новите пазарни отношения. На първо място от тези фактори е глобализацията. Широкото определение на глобализацията е размиване на националните териториални граноици за сметка на разширяване на комуникациите между хората и, разбира се, политическите, социалните и икономическите връзки.

Като втори фактор може да се отбележи свободното време, дневно, седмично и годишно (годишпен отпуск). Отчитайки трудностите, които срещат служителите и работниците на работното си място, работодателите по света започват да въвеждат нови правила за платения отпуск. В повечето страни се регистрира тенденция към увеличаване броя на свободните дни годишно. По този начин хората имат повече свободно време за пътувания и туризъм.

Характерна черта на новите пазарни отношения е улесняването на валутно-финансовите операции, което опростява и ускорява трансфера на парични средства и използването им във всички точки на света, независимо от мястот на придобиването им и на банката в, която са били депозирани.

От друга страна, новото време носи технологичния бум, икономическия растеж и увеличаване на благосъстоянието на хората. Очаквана и лесно предвидима последица от това е повишаването на жизнения стандарт и наличието на по-големи свободни суми за харчене.

Разширилите се комуникации осигуряват лесен достъп до информация за известни дестинации и всички точки на земното кълбо, а и самите пътувания и посешения на близки и далечни туристически места. Развитието на туристическата деност е спечелила и от лесния достъп до удобен, наджден, бърз и сигурен транспорт.Всичко това опосредства засилването на потребността от контакт с природата, смяна на средата и улеснява задоволяването и , което прави туризма все по-привлекатеклна цел и средство за отдих, рекреация и развлечения.
Каталог: info
info -> Великата синя дупка (Белиз)
info -> Организират четвърта Национална експертна среща
info -> Тема Компютърна система ibm pc/xt i8086 Процесорите 8086
info -> История на европейската интеграция Дати и съпътстващи събития. Хронология
info -> Съдържание увод стр. 3 Глава І
info -> Търсене и предлагане – основа на пазарния механизъм
info -> Е учредена на 28 април 2009 г. Корабостроителни и кораборемонтни заводи
info -> Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Промените влизат в сила от 1 юли 2010 г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница