I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you ”Дата13.04.2017
Размер28.01 Kb.
#19093
Илина Георгиева, випуск 2007, Брой 3, година 10
За Любовта

I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you....”


The Good Will Hunting”
Започнах разговор със себе си си. Темата – важните истини за живота. Точка 3 – любов. Моля, да се приеме за протокола – не съм се влюбвала. Моля, да се приеме за протокола, страх ме е да ми се случи. Не заради болката и страхът, които винаги са нейни спътници, а заради вероятността да не се случи. Парадокс – да, но парадокс, който е част от живота ми. Истината е, че искаме твърде малко, затова получаваме нищожно. Подменихме образа на любовта. Сведохме я до поредния флирт, припознаваме я в някое просто по-дълбоко увлечение, а нараненото ни его изведнъж се превръща в любовно страдание. От страх или скука – ние просто я произвеждаме. И какво като е изкуствена – въображението ни е достатътчно ярко, за да й придаде образа на умопомрачителна страст. Любовта стана стока, която продава. Стана част от световната икономика и индустрия. Тя е навсякъде, навсякъде, освен в душите ни. Всъщност съществува ли такава, каквато я представят легендите и древните приказки – мигновена, вечна, дръзка и най-важното, единствена?

Дали вярвам в половинките – не. Дали се надявам да съществуват – отчаяно. Имаше време, когато не вярвах в празните надежди, сега живея чрез тях. Дори нещо да се е случило само в мечтите ти, то пак е толкова ярко, силно и част от теб, както ако се бе случило в действителност. А и любовта рядко, всъщност никога не се съобразява с границите на настоящето.

Историята, умовете и душите ни познават случаи, когато любовта е ползвава като оправдание за грешки. Самата тя често е определяна като такава. Истината е, че има непозволена, забранена, невъзможна любов, но никога грешна. Твръде красива и чиста е, за да бъде недостойна. Може да е бляскава или скромна, усмихната или разплакана, тя винаги, винаги е искрена. Имено заради това е не просто висшето, а единствено вдъхновение.

Любовта трябва да е изумително усещане, щом въпреки болката, съмненията и хаоса, които поражда, се стремим към нея с всичките си желания и надежди. Като киселите бонбони, от които езикът ти изтръпва и чийто сладък пълнеж се разлива по небецето, давайки 2 секунди пълно блаженство. Вероятно това е любовта – един живот да ти се стори като 2 секунди пълно блаженство. Живот, изживян на затаени дъхове.

Оскар Уайлд е казал, че “Всеки мъж иска да бъде първата любов на една жена, а всяка жена – последната любов на един мъж”. Може би точно тук се случва магията. На границата става чудото – когато товята първа любов се окаже последният ти пристан. Когато изгревът се слее със залезът и завинаги останеш в онази розова мъгла, където някои вярват, че спят приказките, а други, че е кралството на желанията. Всеки заслужава своите 15 минути слава и седмица любов – истинска, опияняваща, непокварена и единствена. Дали ще ни е достатъчна – най-вероятно не. Дали ще жадуваме за още – със сигурност. Но дали ще го понесем. Любовта е като целувките на Ледената кралица – стоплят те, правят те щастлив, но и малко по малко те убиват. Емоцията е твърде силна. Тя не се случва просто в душите или мислите ни, а в телата ни – пулсът се ускроява, кръвта започва да пулсира, а сърцето бие учестено. Доста опасни симптоми. А според запознати се случват дори само при един поглед или едно докосване. Всеки път. Ако се загубят, значи вече всичко е станало навик и магията си е отишла. Да обичаш по навик е като да дишаш с кислородна маска. А какво следва – спокойствието, партньорът-придружител и сънищата, в които всичко се случва отново.

Всички велики любови са завършвали трагично. Емоцията просто не е оставяла друг избор- или тя си тръгва, или ти тръгваш с нея. Накъде, как – няма значение. В любовта доста неща нямат значение – светът, другите, дори болката. Определят я като егоистична, но нека не й преписваме наши грехове. Тя ни прави различни – съвършени, истински и живи. Краят не винаги е щастлив, а защо трябва да има край. Приказките не съществуват, а защо да не си ги напишем. Мигът отлита – а защо да не го спрем (просто обръщаме часовника).

Една седмица. За една седмица пада империя. За една седмица се създава герой. За една седмица се пише песен.

Животът е в миговете. Важното е просто да ги откриеш. Да затвориш очи и да им повярваш. Както се вярва в Бог. Любовта не иска логика, а безкрайна вяра.Шекспир е казал “Любов, на теб подвластна тук е всяка възраст”.

Аз казвам – дано!
Каталог: demo -> websites -> green-tomato -> Izbrano
Izbrano -> Професия „Музикант”
Izbrano -> Форумът на Английската
Izbrano -> Никола Петров, випуск 2006, Брой 4, година 8 Мy Personal Essay
Izbrano -> И мъка и щастие се дави в алкохол или една съвременна приказка за любовта и виното
Izbrano -> Лудите години, укротяване на опърничавите или как се каляваше стоманата
Izbrano -> Интернет общуването-бабини деветини, начин на живот или просто нещо полезно
Izbrano -> Програма за изкуствен интелект на него. Програмата трябва да изкарва резултат над 150 на обикновен тест за интелигентност и да пуска на всеки кръгъл час казанчето в тоалетната
Izbrano -> В кого да се влюбя (кратък размисъл над разновидностите на понятието “момче” в навечерието на Св. Валентин)
Izbrano -> Книга на Уилям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете и нещо като нищо на света". Дано големият американски белетрист, дори от отвъдното, не ми се разсърди, че
Izbrano -> Михаела Янкова, випуск 2007, Брой 1, година 8


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница