Икономически профил на окръг ГалацДата25.10.2018
Размер13.59 Kb.
Икономически профил на окръг Галац

Окръг Галац е четвъртия по големина индустриален център на Румъния. Град Галац е петият по големина град в страната, с население около 330000 души. Икономиката на окръга включва:  • промишленост и строителство 43%;

  • услуги 38%;

  • селско стопанство и горско стопанство19%.

Структура на промишлената продукция по области (%)

Металургичният сектор в Галац произвежда 55,6% от стоманата в Румъния и 90,4 от ламарината и студено валцованите продукти. Половината от металургичната продукция се изнася в чужбина.

Корабостроенето е отрасъл с традиции в Галац, като възможностите на местната промишленост включва строителството на речни и морски кораби до 55 000 tdw и платформи за морски сонди.

Галац е един от основните транспортни възли на Румъния, свързващ главните речни, морски и железопътни транспортни артерии, обслужващи връзките между Европа и бившите съветски републики.

Град Галац се намира от дясната страна по течението на Дунав на 80 км. от делтата на реката. Има 4 пристанища, от които едно за транспорт на пътници и 3 за стоки. Годишно през пристанищата преминават около 10 млн. тона товари като максималната големина на корабите, допускани в пристанищата, е 30 000 tdw.

Фирмите и работната ръка в Галац

В окръг Галац има регистрирани 17 614 фирми (по данни от 1998 г.), 150 от които големи. От всички фирми 1 165 са фамилни асоциации и еднолични търговци, 138 са общински и 16 311 търговски дружества (15 743 частни с румънски капитал, 404 частни с чуждестранен капитал, 125 със смесено държавно и частно участие.От 1993 г. в града функционира Свободна зона “Галац” върху площ от 137 ха, разположена на брега на река Дунав.
Полезни адреси:

http://www.cciagl.galati.astral.ro/ - Търговско-промишлена и селскостопанска палата Галац;

http://domino.kappa.ro/pagini/virtuale.nsf/Jud?OpenForm&Galati – списък на фирми от Галац с контактни данни и описание на дейността на фирмите на румънски език
Каталог: download
download -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
download -> Огнената пещ
download -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
download -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
download -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница