Икономическо развитие на Каталуния тенденции и пернспективиДата05.03.2018
Размер47.37 Kb.
#60986
Икономическо развитие на Каталуния – тенденции и пернспективи

Доминирането на средните и малки фирми в структурата на икономиката е традиционно за Каталуния.

- 86% от фирмите в Каталуния са средни и малки фирми, в които работят между 1и 9 души
- 13% от фирмите са по- големи фирми , в които работят между 10-100 души
- Само 1% от фирмите представляват големите мултинационални компании.

Сегашната политическа действителност в Каталуния е резултат от дългогодишни икономически и социални процеси и дава своето непосредствено отражение върху бизнес климата в тази испанска област.

Основата на сепаратистките тенденции в Каталуния е именно иномическото развитие на областта. А основата на това, че Каталуния е най-развитата икономическа област на Испания са много добрите транспортни комуникации – над 1,200 км автомагистрали, голяма гъстота на железопътните линии, три международни летища.и фактът, че пристанището на Барселона е най-голямото в Средиземно море.

Каталуния, която е най-богатата испанска област, но и една от най-задлъжнелите, е недоволна, че голяма част от данъчните й приходи отиват за помощ на по-бедни региони и това обезсилва борбата й с икономическата криза. Мадрид , от своя страна, отхвърля всякакви опити за отделянето на Каталуния.

Индустрията в Каталуния е един от традиционно развитите отрасли, който продължава да е водещ и досега.

. Произвеждат се автомобили СЕАТ в Марторел, Нисан в Барселона, мотоциклети, компютри, техника, електроника, кораби. Продължават да съществуват заводи, които призвеждат различни компоненти за автомобилостроителната промишленост. Химическата промишленост е с най-голям обем в Испания, а областта е и европейски център на химическа промишленост с най-важни заводи, разположени вТарагона,

Стратегически важните за Каталуния икономически сектори са:

- IТ и биотехнологичен сектор;


- производство на машини и материали за космонавтиката;
- опазване на околната среда и всички свързани с това производства;
- химически и фармацевтичен сектор.

Чуждестранни фирми в Каталуния

От всички 5 500 фирми, намиращи се на територията на Испания, 3000 развиват дейността си в Каталуния, като 40% от тях съществуват повече от повече от 10г.- факт, доказващ стабилното развитие на бизнеса в тази област.
В Каталуния се намират 62% от всички френски фирми в Испания, 61% от всички испански фирми и 60% от всички американски фирми. Според официални статистики Барселона е на 4-то място сред всички европейски градове по отношение на условията за развиване на бизнес – след Лондон, Париж и Франкфурт.

Изследователска и развойна дейност

Важна особеност на каталунската промишленост напоследък е развитието на високотехнологични производства. В Каталуния има около 80 развойни технологични и научни центрове, облужващи бизнеса. По-големите от тях са Каталанския телекомуникационен научен център, Каталански институт за химически изследвания, Институт за фотонни науки и др. Тези развойни –научни центрове са съссредоточени главно в областта на Барселона.
В Барселона напр. се намират 24,4% от малките и средни фирми на Испания, които се занимават с иновационна развойна дейност, докато в Мадрид се намират 17%, а в Андалусия напр. – 7,9%.

Така, независимо от затрудненията, свързани с общата икономическа криза, Каталуния се характеризира с устойчиво възходящо развитие на бизнес средата, изразяващо се в:

- редуциране на традиционните сектори на икономиката /напр. земеделие/
- увеличаване на присъствието на икономически сектори, свързани с високите технологии
- изключително силно развитие на сектора на услугите

Основни дейности на каталанската икономика са:

1. Туризъм
2. Високи технологии и биотехнологии
3. Химическа и фармацевтична промишленост
4. Научно – развойни и високотехнологични производства
5. Производства, свързани със здравеопазването

Каталуния е област със силно развита международна търговия. Тя е и най-голямата пристанищна област на Испания – първи експортен регион на страната, който съсредоточава около 25% от испанския износ. Основните дестинации на каталунския износ са: САЩ, страните от Западна Европа и латиноамериканските страни, като напоследък се увеличава и износът за страните от източна Европа.

Фирми от Каталуния, представени в България и проявяващи интерес от съвместен бизнес с бългасрки партьори:

SABA S.A. Фирмата се занимава основно с изграждане на инфраструктура, проявяват интерес към инфраструктурни проекти и пподземни паркинги.

ALBERTIS S.A. Обединение от няколко компании с инфраструктурна дейност.

IBEROSTAR HOTELS & RESORTS S.A. Компанията се занимава с хотелиерска дейност и менажира хотели по българското Черноморие.

AGBAR S.A. Компания, която менажира водоснабдяването на Барселона. Имат интерес към проекти, свързани с водоснабдяване и изграждане на пречиствателни станции в България.

BERNAT S.A. Голяма фирма за производство на хранителни продукти. В България фирмата е инвестирала заедно с други компаниии в закупуването на недвижими имоти в София.

CAHISPA S.A. Финансово – инвестиционна компания, участва в с инвестиции в недвижими имоти заедно с други фирми в България.

GEO INVERSIONES S.L. Фирма за консултантски услуги, участват заедно с българската фирма “Скорпио” в проект за строителство и регулиране на територии в София.

INV & ASSOCIATS S.L. Фирмата се занимава с консултантска дейност – консултации за инвестиции в България.

MEETING POINT S.A. Компанията е организатор на изложения за недвижимо имущество и има подчертан авторитет. Заинтересувана е от организиране на изложение – симпозиум за недвижимо имущество в София .

ICB INVESTMEN CONSULT BULGARIA / GEOINGENEERING S.L.
Консултант за инвестиции в недвижимо имущество, инженерно строителство.

INCA SERVICIOS Y PROYECTOS DE INGENIERÍA. Занимава се с проектиране и изпълнение на строителни проекти.

KEROS CEDRAMICA S.L. Голям производител на фаянс и керамични плочи от Кастейон. Имат фабрика в Индустриална зона – Русе.

RIU HOTELS (Baleares) S.A. Хотелиерска верига, имат хотели, които менажират в Слънчев бряг и др.

TYPSA S.A. Една от най-големите консултантски компании в Барселона. Интересуват се от архитектурни проекти, инженерингови проекти и проекти за околната среда.

SOLAC S.L. Фирма за производство на електроуреди.

MARXANT Bulgaria S.L. Консултантска фирма, занимаваща се с проекти за околната среда, маркетинг и реклама.

Най- новото развитие на политико – икономическата обстановка в Каталуния показва по- скрита или по-явна опасност от бойкот , в случай на отделяне на областта от Испания.


В икономическите среди сепаратизма на местното правителство не се приема с абсолютен ентусиазъм. Не е ясно какви ще са последствията от тази перспектива, след като регионът генерира 19% от брутния вътрешен продукт и над 30% от износа на Испания.

Бизнесът в Каталуния има опасения, че ще трябва да плати за щетите, предизвикани от подобно развитие на събитията. Знае се, че в случай на отцепването на региона срещу каталунските фирми ще има бойкот от страна на останалата част на Испания.


Независимо от тези опасения, Каталуния продължава да е един от големите износители на Испания , който продължава своето интернационализиране.

Майя Станилова – почетен председател на Испано – Българската търговска Камара
Каталог: resources -> files
files -> Българският форум на бизнес лидерите връчи своите Награди за отговорен бизнес 2013 Статуетката в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”
files -> Икономически отношения Австрия – България
files -> Бизнес форум българия кипър
files -> Бизнес делегация и посещение на изложението за подизпълнители elmia subcontractor, гр. Йоншопинг, Швеция
files -> Списък на фирмите от Тайван, заявили участие в Трети бизнес форум София-Тайпе, 07. 10. 2013 в бтпп
files -> Постижения на отличените в първите годишни награди toyp категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ Отличен: георги държанлиев
files -> „развитие на управленския капацитет и растеж на мсп“ – оп „иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
files -> Програма 15 март 2012 г. Пристигане и настаняване на участниците
files -> Програма на българска бизнес делегация до град Кайро, Арабска република Египет 30 януари 03 февруари 2015 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница