Има ли специални изисквания и правила за изпълнението на паневритмията?Дата30.11.2018
Размер26.5 Kb.
ИМА ЛИ СПЕЦИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ И ПРАВИЛА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПАНЕВРИТМИЯТА?
Паневритмията се изпълнява за около 50 мин., като се добавят и паузите между петте части на „Пентаграм“, то изпълнението й не може да надхвърли един астрономически час.
Паневритмията може да се изпълнява и по следния начин:

Първият ден на пролетта (1-10 упражнения), Еверà (11 упр.) и Скачане (12 упр.) се играят винаги (при този начин на изпълнение те са с номера 1, 2 и 3), а след това упражненията се прескачат през едно: един ден се играят нечетните номера, а на другия ден - четните номера, като в събота и неделя (както и в официалните почивни или свободни дни) се изпълнява цялата паневритмия. Виж. разказа на Мария Златева, публикуван в „Изгревът” на Бялото Братство пее и свири, учи и живее“, том I, с. 353. Изпълнена по този начин паневритмията се изиграва за около 30 мин. По-подробно казано:


1-ви ден: 1. (Първият ден на пролетта), 2. (Еверà), 3. (Скачане), 4. (Тъкане), 5. (Аум), 6. (Квадрат), 7. (Подвижност), 8. (Радостта на земята/Люлеене), 9. (Хубав ден), 10. (Стъпка по стъпка), 11. (Дишане), 12. (Пентаграм/Изгрѣвъ);

Завършване на паневритмията с Поздрава на ученика.


2-ри ден: 1. (Първият ден на пролетта), 2. (Еверà), 3. (Скачане), 4. (Мислѝ!), 5. (Изгрява слънцето), 6. (Красота), 7. (Побеждаване), 8. (Запознаване), 9. (Колко сме доволни!), 10. (На ранина), 11. (Промисъл), 12. (Слънчеви лъчи);

Завършване на паневритмията с Поздрава на ученика.


В тези два последователни дни/пъти на изпълнение на паневритмията във всяка двойка участниците заемат различна позиция за началото на паневритмията (както обичайно се редуват местата при изпълнението и на цялата паневритмия) - например даден участник единия ден застава от лявата страна, а на другия ден - от дясната страна в двойката.


НЯКОИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПАНЕВРИТМИЯТА

Прилагаме някои правила за изпълнение на паневритмията, които би трябвало да се знаят, но да се прилагат на добра воля. Затова и думата „правила“ не е най-точната в този случай:

1. Паневритмия се играе от 22 март до 22 септември при изгрев слънце, а се изучава през есента и зимата, до началото на пролетта.

2. За изпълнението на паневритмията е необходимо да има поне един музикант или певец. Обяснението е в отговора на Учителя по повод казаното от сестра М. Златева, дали би било добре да се използва грамофон: „Не! - каза Учителят. - По-добре е живо свирене.“ (“Изгревът“ на Бялото Братство, пее и свири, учи и живее“, том I, с. 353).

ВАЖНО: По време на изпълнение на паневритмията не се пее нито в кръга, нито в центъра на кръга, освен когато няма музикант (музиканти), певеца (певците) го заменя (ги заменят). Текстът на песните трябва да се знае така, както се знаят движенията за тялото, защото чрез дадения текст, макар и да изглежда най-елементарен, се постига хармонично движение на мисълта - ония хармонични мислителни вълни (музикални вълни, мислителни радиовълни), чрез които се хармонизира ума така, както чрез музиката се хармонизира сърцето.

3. Участниците се нареждат по двама в един или повече кръга, като разстоянието между тях е не по-малко от 10–15 метра, а между отделните участници в кръга (в двойката, пред и зад двойката) разстоянието е не по-малко от един метър.

4. Коригирането на разстоянието в кръга става деликатно: вътрешния участник в двойката следи с периферното си зрение за разстоянието на двойката спрямо центъра, външния участник – за разстоянието между двамата в двойката, а двамата заедно – за разстоянието им спрямо двойката пред тях. Разбира се, всичко това се прави естествено, без напрежение и кой знае какво усилие.

5. Преди започването на всяко упражнение, за да не се изпуска първия такт, всеки от участниците в кръга може да поглежда към центъра, където музиканта/ите прави/ят специфично движение, характерно за музикантите преди да започнат да свирят, с което разпознаваме, че започва началото на упражнението. По същият начин, ако в центъра има хорист/хористи сме виждали как, когато започва/т да пее/ят си поема/т дълбоко дъх и така ние разпознаваме, че започва песента.

6. Паневритмията не се прекъсва по време на изпълнение от влизащи или излизащи участници и от разговори.

7. Участниците не сменят местата си по време на изпълнение на паневритмията освен, когато това е част от упражнението, както например в 13. „Тъкане” и не правят излишни движения в кръга по време на паузите между упражненията.

8. Паневритмия се играе като се првят малки стъпки на краката. Ако това се спазва, то и между двойките в кръга няма да се образуват т.нар. от Учителя „порти” – големите разстояния между двойките в кръга.

9. По време на изпълнението на паневритмия всеки се старае да бъде дълбоко концентриран, съсредоточен в себе си – в изпълнението на движенията, върху съдържанието на текста, хубавите мисли и чувства, носител на които е паневритмията.

10. По време на 28-те упражнения, 29-то упражнение „Пентаграм“ и до VIII-мо движение на 30 упражнение - „Слънчеви лъчи“, участниците в кръга не пеят (27-мо упражнение – „Дишане” се изпълнява от всички гласно). За целта в центъра на кръга имаме един или повече хористи, които пеят текста на мелодиите, а играещите се съсредоточават върху текста и си го пеят наум.

11. Поздравът на ученика е най-накрая, след изпълнението на 30. „Слънчеви лъчи“. По този начин се поздравяват участниците в кръга.

12. Паневритмията се изучава в курсове по паневритмия или самостоятелно, но никога не и в кръга.

13. За постигането на синхрон в изпълнението на паневритмията или т. нар.„хармония” между участниците на физическото поле, би било полезно да се посещават курсове по паневритмия, за да може всеки да се научи да играе не само за себе си, но и заедно с другите. Тогава е възможно в техническото изпълнение на паневритмията да се постигне такава хармония-красота, каквато има в изпълнението на танцовите формации, където всички се стараят да играят „като един”.14. Максималният брой участници в паневритмията (в кръговете около един център) е указан в описанието на „Слънчеви лъчи“: около един център има 12 лъча с по 6 двойки във всеки от тях (144 души) и също толкова във външния кръг (144 души) – общо 288 участници, без музикантите или певците. От опит се знае, че с повече участници кръговете се разтеглят, музиката вероятно не се чува добре от всички, а това пречи на концентрацията и на чувството за свързаност в едно цяло между играещите около този център.


ЗA ОБЛЕКЛОТО
Белият цвят е символичен и ние с радост се обличаме със специално ушитите ни за паневритмия бели ленени рокли (с бели широки колани), а мъжете с бели ленени костюми - бели ризи и панталони (с бели пояси). Би било добре облеклото да бъде удобно и красиво, но не и кокетно. Най-хубавите материи са лен, памук и вълна. А за облеклото на упражнение „Слънчеви лъчи” Учителя казва следното: „Слънчеви лъчи” трябва да се играе със специални костюми с широки като тога ръкави и с пояси на кръста. Костюмите да бъдат със син, розов и бял цвят.” (Боев, Б., Акордиране на човешката душа, том II, „Дванадесетте врати на живота са отворени”, с. 63.)

ЗА МУЗИКАНТИТЕ И ХОРИСТИТЕ
Всеки един от компонентите на паневритмията – музика, текст, движения – е равностоен. Затова музикантите и хористите не дават превес само на музикалното си изпълнение, но също така вземат участие в двигателното изпълнение на паневритмичните упражнения, когато могат да бъдат заменени от други или друг музикант или хорист. Нека музикантите или хористите помнят, че когато се играе паневритмия се работи заедно с живатата природа, затова музикално им изпълнение е само тяхното участие в общия жив „концерт” на хармония между Природата и човека, постигната чрез мелодиите, думите и движенията на паневритмичните упражнения.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница