Индикатори на потребителското търсене /световни/ европейски тенДенции в туристическите потоци и потребителското търсенеДата15.10.2018
Размер43.35 Kb.
#88482
ТипАнализ
Индикатори на потребителското търсене


/световни/ европейски тенДенции в туристическите потоци и потребителското търсене/

Студент: Анастас Къорчев

София, 2010 г.


Индикатор

Нещо което дава указания, особено за насоки. В тази връзка индикатор на потребителското търсене е лесно определимо качество на туристическата стока или услуга, което може да бъде измерено, варира във времето и се взема като определящ основен аспект на потребителското търсене.

Групи индикатори
Като цяло, най-често използваните индикатори произтичат от официалната статистика и включват: качество на туристическата услуга, категоризация на различни обекти, разнообразие на услугите, природа, климат, инфраструктура, исторически забележителности.
Анализ на източниците на информация
Тази разработка е плод на интернет проучване. Използвана е информация и данни от разли
Европейският туризм запазва водещата си позиция в световния туризъм като главен генератор и дестинация за междунароните туристически потоци. През 2003 година пет от страните – членки на ЕС, са сред десетте водещи туристичесик дестинации в света. В туристическия сектор на ЕС работят осем милиона души. Съществен е приносът на туризма в създаването на работни места особено за някои “туристически” икономики. Той е основната възможност за създаване на работни места в по-малко развитите и в периферните региони.
За различните типове туристи качествата, влияещи върху привлекателността на туристическите дестинации, са техните културни и социални характеристики. Модата, обичаите и традициите също оказват влияние върху поведението на потребителите на туристически услуги. Най-голям интерес за туристите предизвикват редица културни елементи на народите.

История


Културният потенциал на дестинацията се изразява с нейната история. Наличието на уникални исторически обекти предопределя успешното развитие на туризма. Запознаването с историята и историческите обекти е най-силният мотив за туристите, оказващ влияние върху поведението им.

Религия


Най-древният вид пътуване, известно на човека от хилядолетия е поклонничеството. Моив за поклонническо пътуване е желанието за посещение на религиозни центрове, култови обреди и свети места като Ерусалим и Мека.

Редица паметници на културата и архитектурата привличат туристи от цял свят, като формират туристически интерес и влияят върху поведението им. Такива са катедралите Нотър Дам дьо Пари във Франция, св. Петър в Италия, многобройните манастири и църкви в България (като Рилския, Бачковския, Троянския и др.)

Музика и танци

Музикалният потенциал на дестинацията е основен фактор за привличане на туристи. Известни муцикални фестивали ежегодно събират хиляди участници. Много курортни хотели запознават своите гости с националната си муцика по време на развлекателни програми, фолклорни вечери и концерти.

Етническите танци са характерен елемент на националната култура. Практически всяка дестинация има свой национален танц. Ярък пример за танци, изразители на националната култура на народите са: българско хоро, гръцко сиртаки, руски казачок, виенски валс, полска полка, японски балет, унгарски чардаш, турски кючек и др.
Интересни тенденции се очертават в развитието на световния туризъм през следващите години, вероятно и десетилетия. Интересът на големите компании ще се насочва в две големи направления – нови, непознати дестинации и вече известни, много луксозни курорти, но с още потенциал за развитие. Като туристическа страна България е заинтересована да намери своето място на този динамичен пазар, още повече, че на настоящия етап фокусът на вниманието, за съжаление, не пада върху нас. И едва ли е успокояващ фактът, че погледите на грамадните туристически корпорации отвъд океана са подминали и съседите Гърция и Турция. Затова пък има определен интерес към далеч по-малки и доскоро съвсем непознати страни.
 Бъдещият туризъм ще се развива до голяма степен по посока на грамадните презокеански кораби, които превозват няколко хиляди хора, спират по пристанищата, за да могат туристите да разгледат, и след това отпътуват. В този смисъл те превозват всъщност най-ценните туристи, които не се задържат, но оставят парите си.
Накрая и 10-те дестинации, които се сочат като потенциалните места, на които големите туроператори ще пращат грамаден брой туристи през следващите години:

1. Хондурас – Една от американските океански линии с големи кораби строи в момента там пристанище с капацитет – 7 000 туристи на ден;

2. Провидънс в северната част на източния бряг на САЩ - Там привличат добрата морска храна и хубавата атмосфера с историческа архитектура;

3. Ню Фаундленд на източния бряг в Канада – Това е и летен, и зимен ски курорт;

4. Черна гора;

5. Руанда – Независимо от страшните и кални пътища, от усилията, с които се доставят пресни храни, от санитарните въпросителни, това ще бъде предпочитано място от туристи-авантюристи;

6. Сейшелските острови – Въпреки дългия полет там плажовете са прекрасни, има тропични плодове и още места, които могат да се разработят, защото теренът не е напълно използван;

7. Абу даби - Настига Дубай с предложенията си; залага на култура, което е много учудващо, защото досега съществуваше настройката, че в арабските страни няма толкова възможности за такива мероприятия. Абу Даби залага на културни предложения, от типа на музика, театър, изобразително изкуство, които се смятаха едва ли не за европейски патент. Там очевидно са разбрали, че западният турист се интересува не само от слънце и храна, но и от друг род развлечения;

8. Алмати, Казахстан – Там ще бъдат Зимните олимпийски игри през 2011 г., а неволна, но същевременно доста симпатична реклама за Казахстан направи Саша Коен от филма „Борат”, представяйки добродушния наивен казахстанец, опознаващ Запада. 

9. О-в Хайнан, т. нар. китайски Хавай – Досега винаги е бил елитният курорт на китайските богаташи, с живописна природа, с красиви сгради, но и с още много пространство, което тепърва предстои да се разработва. Твърде европеизиран, което привлича.10.Боракай на Филипините – Луксозно място, предлагащо разточително охолство за богаташи.
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница