Индивидуална задача по “Медицински изделия”Дата03.01.2022
Размер1.72 Mb.
#112648
Aboca.fitonasal
Разработил: Ивета Георгиева

Група: 3 Фак. №: 41018021Тема:

Абока ФИТОНАЗАЛ спрей за нос


Fitonasal spray концентрат представлява 30мл продукт в стъклен флакон с депулверизатор. Той е активен деконгестант за използване в случаи на настинка, алергия и по принцип при наличие на конгестия и възпаление на носните кухини, свързани както с остри така, така и с хронични проблеми.

Fitonasal pediatric e нефармакологичен спрей против деконгестия. Използва се в случаи на запушване и дразнене на носните кухини, поради грипни синдроми, настинки, алергичен ринит и при остър и хроничен синузит. Може да се използва и като помощно лечение в случай на кашлица, възпалено гърло, причинено от ретро назално течение и среден отит, в резултат на запушване на носа. 

Разликата между двата спрея е в това че спрей концентратът е предназначен за деца над 6 години, докато педиатрик спреят може да се използва дори и при кърмачета, които не могат да издухат носа си, както и деца, които не го правят адекватно. Подпомага дишането им и насърчава нощната почивка.

Основната съставка на фитоназал спрей е TANNISAL-FL: натурален стандартизиран молекулен комплекс, съставен от каменна сол (изкопаема сол, необработена химически), растителен глицерин, танинова фракция и флавоноидна фракция (от хамамелис и мащерка), вода, натурален аромат на мента, натурален аромат на евкалипт. Продуктът е 100% натурален и не съдържа консерванти, емулгатори и други синтетични вещества. Не съдържа вазоконстрикторни деконгестанти.

Деконгестантното действие на Фитоназал спрей се дължи на локално стягащ ефект, предизвикан от неспецифичното взаимодействие между продукта и протеините, сред които възпалителният протеин брадикинин, което позволява отстраняването на назалните течности. Балансираната му и стабилизирана осмотичност (750 mOsm/kg) способства за намаляване на течностите от отеклата лигавица, втечнява мукуса и улеснява отстраняването му. Това се подпомага и от физическото въздействие на спрея, който промива носната кухина, без да предизвиква сухота и дразнене. Освен деконгестантно действие, Фитоназал спрей проявява и защитен ефект върху носната лигавица, дължащ се антиоксидантното му и мукоадхезивно действие, подпомагащо поддържането на целостта на епителната бариера и процеса на регенерация на лигавицата. Всички тези ефекти се осъществяват по нефармакологичен механизъм, тъй като Фитоназал спрей е изцяло натурален продукт, за разлика от сходните му на пазара, които съдържат вазоконстрикторни активни вещества, водещи освен до положителен ефект – деконгестия, но и до отрицателен – привикване, риск от атрофия на носната лигавица поради прекомерена употреба. Действието на спрея се осъщестява след впръсквания в двете ноздри като броят на впръскванията е различен за всеки пациент.

Дозировка при възрастни и деца над 12 год: по 2 впръсквания във всяка ноздра, носът се издухва и се прави повторно впръскване.

Дозировка при деца от 6 до 12 год: по 1 впръскване във всяка ноздра, носът се издухва и се прави повторно впръскване.

Дозировка при Фитоназал Педиатрик:

От 6м. до 1 год: бебето се поставя настрани, а дозатора се поставя в ноздрата и се впръсква. Операцията се повтаря в другата ноздра, като бебето се обръща на другата страна.

Над 1 год. възраст: регулатора се поставя в ноздрата и се натиска леко за няколко секунди. Носът се почиства или ако е удобно се издухва и пулверизацията се повтаря в другата ноздра.

След всяка употреба дозатора трябва да се почиства с влажна кърпа и да се подсушава. Препоръчва се Фитоназал спрей концентрат да се прилага многократно през деня, дори на близки интервали и впръскването да се повтори преди лягане. Фитоназал Педиатрик се препоръчва да се използва поне 2 пъти на ден, сутрин и вечер и винаги, когато се сметне, че е необходимо.

Препоръки при употреба на Фитоназал спрей: да не се използва при алергия или свръхчувствителност към някоя от посочените съставки, да се използва единствено за назално приложение, да се избягва контакт с очите, а при контакт с очите да се измият с вода. Ако симптомите продължават да се потърси консултация с лекар. Да не се превишава препоръчителната доза. Ако Фитоназал Педиатрик се използва от бременни или кърмещи се препоръчва да потърси съвет от лекар.

Фитоназал спрей трябва да съхранява при стайна температура на сухо и хладно място, далеч от източници на топлина и на защитено от светлина място. Да се държи на места, недостъпни за деца. Фитоназал Педиатрик е контейнер под налягане, поради което може да избухне при нагряване. Да не се пробива или изгаря дори и след употреба. Да се пази от топлина, горещи повърхности, искри, открит пламък или други източници на запалване. Не се пуши.

Фитоназал спрей е продукт на Aboca S.p.A. Aboca e италианска компания, занимаваща се с производството на медицински изделия и лекарствени продукти от билков произход.

Фитоназал спрей спада към клас 1 (нисък риск) спрямо класификацията на медицинските изделия според риска им.

Интересни факти за Aboca: Името на компанията както и географското и разположение носят смисъла точно на определено призвание. Според етимологията Aboca произлиза от „Abiga”, древното название на свещнището (аюга) – билка с прочистващи свойства, която се е използвала още в древността. Името произлиза от мястото, където е създадена и до днес се намира седалището на фирмата, а именно – сред хълмовете на Тоскана, в район, където от 1200 година хората са се посветили на отглеждането на билки.

Представители:

Източници:https://mypharmacy.bg/aboca/ https://drugstore.bg/%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B9-125-%D0%BC%D0%BB-30057
https://www.aboca.com/product/fitonasal-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82/
https://apteka.framar.bg/30024361/%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81-30-%D0%BC%D0%BB

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница