Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013Дата03.09.2016
Размер209.41 Kb.
#8174
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП
Акценти от пресата за 13.09.2013
Атака срещу турското посолство, пише във водещо заглавие Труд.

Марчо Жеков блъсна колата си в мисията. Твърди, че брат му бил убит край Босфора. Варненец заби своето „Ауди” в посолството на Турция в центъра на София посред бял ден. Атаката на 35 – годишния Марчо Жеков била протест срещу убийството на брат му в южната ни съседка, твърдят очевидци.


Кола удари турското посолство за отмъщение, пише на първа страница 24 часа.

35 - годишния Марчо Жеков се вряза с колата си в зградата на турското посолство в София вчера към 14 часа. „Отмъщавам за убийството на брат ми в Турция”, извикал мъжът секунди след като с разбил с Ауди А4 портала за дипломатическите автомобили на бул. Васил Левски. После слязъл от колата и спокойно изчакал полицаят, охранявал сградата, да го арестува, разказаха очевидци. Жеков е регистриран за причиняване на телесни повреди, съобщи МВР.


Евтини кредити за учители, пише на първа страница Стандарт

Предлагат им и жилища с нисък наем. Евтини кредити и жилища с нисък наем ще получават учители, ако преподават в отдалечени райони. Така просветното министерство ще привлича млади хора към учителската професия. Това съобщи в интервю за "Стандарт" просветният министър Анелия Клисарова. Тя обясни, че в близките 10 години половината преподаватели ще се пенсионират, а едва 3% са под 29 години. Министерството ще преговаря с банки за отпускане на преференциални заеми за младите преподаватели. Ще се поемат разходите за транспорта им, ако са назначени в друго населено място. Практиката на стажант-учителите в четвърти и пети курс също ще се заплаща. Сумата може да е близка до минималната работна заплата. Даскалите ще имат възможност и да специализират в чужбина, след като новият просветен закон бъде приет.


И БСП склони частните училища да получават пари от държавата, пише под глава Сега. Финансирането ще е по-малко отколкото на общинските, според новия проект за училищното образование. Частните училища ще получават субсидия от държавата, но неясно откога и каква. При тях няма да важи принципът "парите следват ученика", а сумата със сигурност ще е по-малка, отколкото е за общинските и държавните училища. Това се разбра от пресконференция на просветния министър Анелия Клисарова за началото на учебната година. Позицията е еволюция за БСП, която беше против залегналото в проекта на ГЕРБ за училищен закон намерение частните училища да получават държавна субсидия наравно с другите от 2016 г. Сега в готвения от БСП нов законопроект за училищното образование, финансирането на частните училища ще бъде регламентирано в специална глава, съобщи Клисарова. Какво да е финансирането ще се изясни при дебата в парламента. "Със сигурност няма да има единен разходен стандарт с този на държавните училища. Но държавата не може да абдикира от задълженията си към частните училища. Вероятно те ще получават част от стандарта, който трябва да бъде променен и за държавните училища, трябва да се обвърже с някакви резултати", коментира пред "Сега" депутатът от "Коалиция за България" Валентина Богданова.
4000 деца са напуснали училище за една година, посочва пред "24 часа" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова

Това е най-големият проблем в основното и средното образование. За решаването му ще бъде разработена програма от министерството за мотивиране на учениците да останат в клас. Клисарова обявява, че променят формулата на делегираните бюджети от догодина. Въвеждат периметър принадена стойност - за по-добри резултати училищата ще получават повече пари. А следващата задача на директорите на регионалните инспекторати ще бъде с местния бизнес, който да оцени от какви професии има нужда. Заедно с бизнеса ще бъде направена квалификационната характеристика какво трябва да знаят учениците.


До 100 деца чакат извън всяка детска градина в столицата, съобщава Дума

Общинарите от БСП да лобират пред Орешарски за пари, моли Фандъкова. За всяка детска градина в София чакат до около 100 деца. Тази статистика обяви вчера общинският съветник от БСП в София Калоян Паргов. Това стана по време на дебат в Столичния общински съвет за състоянието на забавачките. Каквито и правила да създаваме, както и да въртим критериите, ние узаконихме неправдата и резултатът е налице - не всеки може да запише детето си в детска градина, безпощаден беше той. СОС вчера прие промени в условията на прием на децата, и по-точно при какво положение едно дете губи мястото си сред чакащите за детска градина.


Парламентът ще избира ЦИК, пише Труд

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) може да бъде избиран от парламента. Идеята е залегнала в черновата на новия Изборен кодекс. Основните стълбове в проекта бяха представени от зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова .Към момента ЦИК се състои от 19 души, които са разпределени на квотен принцип между парламентарните партии и се назначават от президента. формациите, които имат евродепутати, имат право на един представител.Ако предложението бъде одобрено, депутатите ще избират членовете на ЦИК след публични изслушвания. През лятото от Реформаторския блок настояха членовете на ЦИК да се изберат след препитване, но от комисия, специално определена от парламента.В черновата на новия Изборен кодекс е записано, че избирателната система ще бъде пропорционална с преференции. Управляващите били склонни да обсъждат и други варианти, но едва ли ще се стигне до въвеждане на смесена избирателна система, при която половината депутати да се избират мажоритарно.


Гласуваме с машини в големите градове, акцентира Монитор

На предстоящия догодина вот за евродепутати избирателите ще гласуват с машини в по-големите градове - с над 30 000 жители. Това предвижда черновата на новия изборен кодекс. Текстовете бяха представени вчера пред депутатите от специалната парламентарна комисия, която ще разпише окончателния вариант на проекта до 10 октомври. В секциите в по-малките градове и в селата ще остане гласуването с хартиени бюлетини. Целта е машинният вот да се въвежда постепенно, за да могат хората да свикнат, обясни шефката на временната комисия Мая Манолова.


Проектът за нов Изборен кодекс е готов, в. Новинар

Проектът за нов Изборен кодекс вече е готов. Това съобщи в четвъртък червеният депутат Мая Манолова, която оглавява комисията, изготвила документа. Тя уточни, че текстът е чернова, в която са включени всички възможни решения по всяка една важна тема на изборното законодателство. "Тя ще е основата, върху която ще бъде проведен широк дебат", коментира социалистката. Предвиждат се две системи за гласуване – едната е германската, според която изборът е 50 на сто пропорционален и 50 на сто мажоритарен. Другият вариант е пропорционална изборна система със силно застъпване на мажоритарния вот. Манолова заяви, че харесва повече немския модел, но най-вероятно ще бъде предпочетена втората възможност. Новият кодекс предвижда изборните бюлетини да са на кочан, а всяка да има собствен номер. Отпечатването им ще се извърши в печатницата на БНБ. И двата текста целят да няма фалшифициране по време на провеждане на избори.

"Широкият дебат и колегите от комисията ще решат кои текстове ще останат в Изборния кодекс", поясни Манолова.
Мнозинството готви държавна помощ за частните медии при избори, извежда в. Сега. Предизборната кампания в обществените медии да е напълно безплатна, а за частните да има държавна помощ - това предвиждат част от предложенията за нов Изборен кодекс (ИК). С цел да се осигури равнопоставеност на кандидатите в частните медии мнозинството обмисля въвеждането на държавни медийни пакети за партиите без субсидия. "Това ще са един вид ваучери на стойност 20 хил.-30 хил. лв., с които те ще могат да си заплащат участието в частните медии", поясни шефката на временната парламентарна комисия за изработване на новия кодекс Мая Манолова, която вчера представи черновата на първата част от проектозакона. В нея е заложена пропорционална избирателна система за парламентарния вот с възможност за пренареждане на листите. Но комисията има готов вариант и за смесена система, при която 120 депутати се избират мажоритарно на един тур, а останалите 120 - пропорционално с преференции. Машинно гласуване и серийни номера на бюлетините са други идеи, залегнали в черновата. Манолова се похвали, че с промените се предвижда повече мажоритарност.

Пробутват ни стар избирателен закон за нов, в. Репортер

Стар изборен закон ни предлага групата експерти, подготвила проекта за ново законодателство за вота. Вместо немския модел или преминаването към изцяло мажоритарен вот, ще се заложи на пропорционална система с преференции, използвана на европейските избори през 2007 г. Готовият проект на Изборния кодекс ще се представи в пленарна зала до 15 октомври.МАНОЛОВА: Изборният кодекс е готов, в. 19 минути – стр. 3

Изборният кодекс е готов в чернова, в. Дума - стр. 2

На следващите избори гласуваме с преференции?, в. Земя - стр. 3

Мая готовa с Изборния кодекс, в. България днес – стр. 2

Бюлетините с воден знак като банкнотите, в. Всеки ден - стр. 2
БСП: Методите на СЕМ са брадясали, пише Труд

Методите за мониторинг, които Съветът за електронни медии (СЕМ) упражнява, са брадясали, мухлясали и прашасали, а БНТ и БНР не оправдават милионите субсидия, които им дава данъкоплатецът. Това бяха основните критики на депутати от БСП по време на отчета за миналата година на медийните надзорници, който бе разгледан вчера в парламента. По думите на Татяна Буруджиева СЕМ се е превърнал в орган, който е безучастен и присъства единствено като страничен наблюдател. Според колегата й Мартин Захариев с поведението си СЕМ сякаш „чака цифровизацията да се случи сама". Захариев отчете, че в документа на СЕМ липсва становище за дейността на обществените медии БН Р и БНТ, както и какво е мнението на регулатора по въпроса за финансирането им. „Давам си сметка, че това е политическа сцена, но нека не забравяме, че свободата на словото е ненамеса в медиите", отвърна шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. Въпреки критиките депутатите приеха отчета на регулатора.


БСП вдигна мерника на СЕМ, коментира в. Сега.

Депутатите от БСП се накараха здраво на СЕМ при обсъждането на отчета на медийния регулатор за 2012 г. Мартин Захариев зададе тона като обяви документа за непълен и повърхностен. Според него липсвал сериозен анализ за дейността на обществените БНР и БНТ - дали изпълняват обществените си функции, за какво харчат парите от държавната субсидия и по какъв начин би трябвало да се финансират. Захариев напомни, че годишната субсидия на БНР е 40 млн. лв., а на БНТ - 70 млн. лв. Той упрекна СЕМ и за това, че не е анализирал проблемите с цифровизацията, като напомни, че само за реклама на този процес държавата е похарчила над 20 млн. лв. В полемиката се включи и колежката му Татяна Буруджиева, която заяви, че отчетът е недостоен за професионализма и имената на хората в СЕМ


БСП в открита атака срещу държавните медии и регулатора, в. Капитал дейли

Депутати от БСП подложиха на масирана критика в четвъртък председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов и изразиха недоволството си от държавните БНТ и БНР, по-специално от телевизията. Близо два часа продължи дискусията по отчетите на медийния регулатор за 2012 г., които народните представители от левицата приеха „за сведение". Обвиненията им се простряха от нарушеното право на информираност на гражданите до забавянето на цифровизацията. Свободата на словото беше сред основните теми наред с оценката за дейността на обществените БНТ и БНР и начина им на финансиране.Депутати от КБ разкритикуваха отчета на СЕМ, в. Дума

Отчетът за дейността на Съвета за електронни медии, който бе изчетен от парламентарната трубуна от председателя на регулатора Георги Лозанов, бе подложен на остри критики от представители на левицата. Близо 2 часа вчера бе дискутирано свършеното от СЕМ за отминалата година. Като минус бе отчетена липсата на анализ на тенденциите в работата на СЕМ, както и оценка за дейността на обществените медии и начина им на финансиране.


Властта работи по нов медиен закон, в. Преса

Управляващите групи в парламента атакуваха вчера СЕМ, упреквайки го в чиновнически подход. Това стана при обсъждане на отчета на регулатора за м.г „Методите за мониторинг, които СЕМ упражнява, са брадясали, мухлясали и прашасали, а БНТ не оправдава стотиците милиони, с които българските граждани я издържат", каза соцдепутатът Татяна Буруджиева. И тя, и колегата й Мартин Захариев отправиха остри критики за начина, по който се рекламирала цифровизацията. От БСП искат да знаят какви договори са сключвани и дали държавните пари са употребени по най-подходящия начин.Червените: СЕМ са безполезни, в. България днес
Без затвор за неплатени осигуровки, съобщава Стандарт

Работодатели, които не плащат осигуровките на работниците си, няма да влизат в затвора. Парламентът отхвърли на първо четене такива промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ. Докато беше на власт, партията на Бойко Борисов дълго се канеше да въведе санкцията, но така и не го направи. Вчера аргументите на управляващите от БСП и ДПС да не приемат идеята бе, че бизнесът не е готов за подобни промени. От 1997 г. в НК има текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци. По една или друга причина обаче години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента Владислав Горанов /ГЕРБ/. Парламентът прие на първо четене още два законопроекта за изменение на НК, внесени съответно от Министерския съвет и от ГЕРБ. Те са почти идентични и засягат трафика на хора. Предвидено е компетентните органи да имат право да не провеждат наказателно преследване или да не налагат наказание на жертви на трафик, когато са били принудени да извършат престъпление като пряко следствие от трафикирането им.


БСП се усъмни в 2240 кадри на ГЕРБ, съобщава в. Труд

Управляващите се съмняват в компетентността на поне 2240 от кадрите, назначени от кабинета „Борисов" в централната администрация. Причината - назначенията били направени без конкурс и нямало гаранция, че въпросните кадри не попадат в списъка с „калинките". Според данните, постъпили на „Позитано" 20, само една пета от близо 2800 назначения в централната администрация по времето на ГЕРБ са след конкурс. В Министерството на земеделието например надпревара и мало само за един от постовете.Ръководството на БСП искало от министрите от кабинета „Орешарски" да направят проверки и спешно да подменят некомпетентни кадри, научи „Труд". Една от критиките, които БСП и ДПС отправиха към правителството по повод първите му

100 дни, бе, че проявява „свенливост" в подмяната на кадри на ГЕРБ. Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя анкетна парламентарна комисия да разследва партийните назначения на ГЕРБ в институциите. Червени депутати очакват БСП ще подкрепи идеята.
Орешарски: Износът ще ни дърпа напред, пише Труд

Експортно ориентираното производство и насърчаване на износа са възможностите за излизане на България от кризата. Това заяви вчера Пламен Орешарски на Световния икономически форум в китайския град Далян, където участва в дискусия за новите възможности пред Европа. Според премиера насърчаването на вътрешното потребление е подходящо за големи икономики като например китайската. За малките по-добре било да се стимулира износът, върху което ще се съсредоточи и българското правителство .


Орешарски сподели българския опит срещу кризата, в. Новинар

Преструктурирането било по-важно от фискалната политика. Премиерът Пламен Орешарски даде за пример българския опит за изход от финансовата криза пред „новите шампиони в икономиката” в Китай. Това се случи по време на участието му в дискусията „Бъдеще за Европа”, която е част именно от „Годишната среща на новите шампиони” в град Далиен. „Ще си спестя съветите към Европа как да излиза от кризата”, каза Орешарски преди срещата и допълни: „Моите коментари по-скоро ще бъдат за българския опит от кризата, уроците от тази криза”. Той беше един от четиримата европейски лидери – заедно с премиерите на Белгия, Финландия и Малта, които начертаха конкретни начини за ново развитие на Европа.Кризата обърнала представите на Орешарски Телеграф стр. 15

Орешарски: Износът ще дърпа икономиката, в. Стандарт - стр. 4
Премиерът с мерките срещу кризата на Летния Давос, в. 19 минути – стр. 3

За българския опит и уроците, които научи страната ни в условията на световната финансова и икономическа криза, разказа премиерът Пламен Орешарски в рамките на световния икономически форум в китайския град Далиен. Заедно с премиерите на Финландия, Белгия и Малта той участва в широка дискусия за Бъдещето на Нова Европа. Премиерът призна, че е преориентирал мисленето си от фискална стабилност към преструктуриране на икономиката.

Орешарски отбеляза, че във всички кризи в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.
Орешарски постави реформите пред фискалната дисциплина, в. Дума - стр. 7

Българският премиер бе един от четиримата европейски лидери, които в рамките на дискусията в Китай посочиха конкретни пътища за ново развитие на Европа. Премиерът Пламен Орешарски влезе в тона на Европа и постави реформите на икономиката пред фискалната дисциплина.“Вярвам, че фискалната политика е важна, но по-важно е преструктурирането”, заяви министър-председателят по време на дискусията “Бъдеще за Европа” в рамките на “Годишната среща на новите шампиони”, която се проведе в Китай, съобщи Investor.bg.


Китай инвестира в наши проекти България договаря гъвкаво кредитиране от Ексимбанк Политика. Сериозна заявка за инвестиции в инфраструктурата е изразил китайският министър-председател Ли Къцян по време на срещата си с българския премиер Пламен Орешарски , като подчертан интерес е имало към жп транспорта и в частност БДЖ.

Орешарски присъства на официалното откриване на “Годишната среща на новите шампиони” в Далиен, Китай. Форумът, наричан “Летният Давос”, събира на едно място повече от 1600 представители на над 90 страни.


Петък, 13-и, отложи отчета за стоте дни, коментира Стандарт

Фаталната дата петък 13-ти отложи отчета на премиера Пламен Орешарски за 100 дни управление. Първоначално управляващите твърдяха, че това ще стане днес в парламента. Суеверното тълкуване се коментираше на шега в кулоарите от депутатите след новината, че докладът за свършеното от правителството ще бъде прочетен в пленарна зала на 18 септември. Днес парламентарният ден ще бъде изцяло посветен на контрола на министрите. Премиерът се очаква в залата, но за дебатите по еврофондовете.


Премиерът отчита 100-те дни в сряда, в. Преса

Премиерът Пламен Орешарски ще отчете първите сто дни от управлението на правителството пред парламента в сряда, Очакванията на депутатите бяха това да се случи днес. От БСП се шегуваха, че днес - петък, 13-и, не бил най-добрият ден. Антон Кутев разсея суеверията, като подчерта, че финансистите са твърде материални, за да се поддават на подобни внушения. Каза и че истинската причина отчетът да се премести в сряда е, че за днес премиерът Пламен Орешарски ще говори по друга важна тема в парламента - еврофондовете и споразумението за партньорство за следващия програмен период.


САЩ ще обучат 8000 бойци от Либия у нас, казва Труд

Постоянно в България ще има най-малко 40 щатски военни. САЩ ще обучат до 8000 военни от Либия в базата край Ново село до Сливен, съобщи военният министър Ангел Найденов .Американското правителство изпратило в края на юли предложение до Министерския съвет да приеме обучение на бойци от либийскатаармия. То ще се води предимно от американски инструктори, но ще бъдат ангажирани и наши. Процесът ще продължи около 8 години. Либийците ще идват на групи от 150-200 души през 3 месеца. На полигона ще има постоянно и 30-40 военни от САЩ. Запознати твърдят, че обучението може да започне от началото на Нова година. „Позицията на министерството е за приемливост на предложението", каза Найденов.Той поясни, че по силата на споразумението ни със САЩ за изграждането на съвместните военни съоръжения те могат да се ползват и от представители на трети страни.На 16 декември 2012 г. в. „Труд" съобщи, че на среща в Пентагона в края на м.г. бившият военен министър Аню Ангелов е поискал САЩ да увеличат присъствието си в базите, за които имат договори у нас.Найденов разказа вчера още, че през 2010 г. сме спечелили от ползването на трите българо-американски военни съоръжения над $4 млн., през 2011 г. близо $6млн.,а2012г.-$12 млн. Докато са у нас, американците предлагат работа на местните хора в базите, купуват гориво, поръчват доставки и храна, пазаруват и в магазините. До момента не е имало постоянно военно присъствие на полигона в Ново село. Когато има учение, което трае няколко седмици, се наемат около 100 души от съседните села за обслужващ персонал.


Дянков, Трайков и Прокопиев - на прокурор, пише на първа страница Дума.

Ощетили държавата с 87 млн. лв., като продали остатъчния дял в ЕВН на занижена цена. Комисията за финансов надзор (КФН) е подала сигнал до главния прокурор срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество "Булброкърс" ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев и е наето от администрацията на ГЕРБ като консултант. Това заявява в интервю за австрийския Der Standart шефът на КФН Стоян Мавродиев. По думите му след едногодишно разследване е разкрита дейност, която представлява пазарна злоупотреба, а експерти са изчислили загубите за държавата на около 87 млн. лв. Става дума за продажбата през 2011 г. на остатъчния държавен дял от 33% от енергоразпределителното дружество EВН. В резултат на манипулации на борсата българското правителство продава дела на по-ниска от реалната цена, с което очевидно е ощетен държавният бюджет, изтъква Мавродиев. Сега Главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство.


Мавродиев пред "Дер Щандарт": Фирми на Прокопиев се финансират от частни, съобщава „24 Часа":

Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев изнесе скандални факти в интервю за австрийския в. "Дер Щандарт". Той разкри пикантни подробности около сделката за пенсионния фонд "Доверие", както и част от аферите на бизнесмена Иво Прокопиев. STANDARD: Продажбата на Пенсионен фонд "Доверие" от мажоритарния собственик Виена Иншурънс Груп (VIG) предизвика голямо възмущение в България. Президентът на България предупреди, че милиарди лева на българските пенсионери биха могли да бъдат заложени на карта. Вярна ли е неговата преценка?


"Кой и как танцува на ДАНСинга за 85 млн. лв. годишно?", коментира "Сега"

Държавната агенция "Национална сигурност" е сред отличниците, които отчитат редовно програмните си бюджети. Парите за ДАНС за тази година са 85 млн. лв. Но макар че спецслужбата е изрядна в отчетите, само агентите знаят какво се крие зад числата. Което оставя неприятния привкус, че всичко е едно чисто отбиване на номера. Структурата бе създадена да се бори срещу най-тежката организирана престъпност, мафията, корупцията по високите етажи. Като се изключат два-три случая на операции срещу един зам.-министър, данъчен началник и зам.-шеф на бившата агенция за младежта и спорта, за друго човек не може да се сети. Преди време прокуратурата обяви, че в ДАНС има тенденция да правят изводи, вместо да се търсят доказателства. От юни ДАНС стана кръстница на протеста заради кръстника на властта, който я оглави за малко (Делян Пеевски, б.р.). Преди да се стигне до ДАНСwithme агенцията бе завряна в осма глуха. Сега очакваме от ДАНС да даде покана за танц.


"Няма как хората да ни понасят, щом ние, политиците, не се търпим", казва в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Антон Кутев

"Проблемът между нас и протестиращите не е, че нямаме комуникация, смята той. - Проблемът е, че протестиращите не приемат реалността, в която живеят, искат да е друга, но нямат рецептата как да стане. В същото време ние сме избрани от определени хора заради определени цели и се опитваме да ги постигнем. Проблемът е липсата на съгласие за това как трябва да се продължи напред." Според Кутев трябва да се създаде силен, мощен икономически и социален проект, който да изведе България от кризата. "Докато не намерим основание за уважение помежду си, което ще рече, ако има смислен проект, той да бъде подкрепен от повече от една партия, а не стане жертва на политически амбиции или дребни заигравания - отново нищо няма да се случи", допълва Кутев.


"Приема ли протестът ГЕРБ за лице?", е озаглавено интервюто в "Труд" с лидера на ДПС Лютви Местан

Според него протест, предвождан от лидерите на ГЕРБ, губи своята морална стойност. Той вероятно ще бъде по-добре организиран, но вече няма да играе ролята на морален императив, защото ГЕРБ не може да бъде нито моралната, нито политическата алтернатива на кабинета "Орешарски". Урокът от казуса с Делян Пеевски е, че в политиката и публичният образ се оказва реалност, с която трябва да се съобразим. Това обяснява всичко, казва още Лютви Местан. По думите му обаче кандидатурата не е причина за протестите, а повод. Ако е липсвал този повод, то е щяло да се намери друг. Лидерът на ДПС допълва по отношение на интерпретациите кой носи политическата отговорност за номинацията: "Властта за нас не е самоцел и публичният образ на партията ни, уверявам ви, стои по-високо дори от участието ни в управлението. Трябва да е ясно, че ДПС не може, каквито опити се правеха в миналото, да се използва като универсално оправдание. Още по-малко да позволим отново на някого да ни превърне в универсален виновник за всичко." Местан посочва още, че животът на правителството ще зависи от социалната ефективност на управлението. Ако правителството изпълни основната си задача - да размрази икономиката и да спре процеса на обедняване, можем да имаме за резултат стабилизиране на управлението.


"Протестът след летния сън", коментира "Труд"

Още с раждането си протестът се назова спонтатен и непартиен. След летния му сън в неговия рестарт трябва да има качествено нов момент, който да окаже допълнителен натиск върху властта.  Придаването на партиен вид на протеста от страна на ГЕРБ, изказването на Бойко Борисов, че се е срещал с "Протестна мрежа", няма да помогне нито на протеста, нито на ГЕРБ. Протестът ще изгуби натрупания сериозен морален ресурс - негова основна сила повече от 80 дни. Един опитомен тигър вече не е толкова страшен. Знаейки това, Реформаторският блок действа доста по-внимателно с протестите. Лицата на обединението са на площада, но не и в лидерска социална роля. Заиграването на Борисов с протеста и отрицателните реакции на протестиращите трабва да бъдат урок за предстоящото политическо поведение на Реформаторския блок.


Кунева, Кънев и Ко. застават зад ГЕРБ, в. Репортер

Щом ГЕРБ поискат вот на недоверие към правителството, ще се радват на подкрепата на Реформаторския блок", заяви Божидар Лукарски. Той е председател на СДС, една от седемте партии в обединението, водено от „България на гражданите" на Меглена Кунева и ДСБ с лидер Радан Кънев.Така лидерът на СДС отговори на Бойко Борисов, който заяви, че депутатите му ще поискат вот на недоверие, ако получат подкрепата на Кунева и Кънев..Божидар Лукарски обясни, че в обединението засега не са обсъждани общи действия с бившите управляващи, но каза, че ГЕРБ могат да помогнат в организацията на протестите срещу кабинета.


Борисов се видя като глас на реформаторите, в. Труд

Обмисляме тактика и вотът на недоверие в най-скоро време ще бъде факт. Много е важно във вота, чрез нас като опозиция в парламента, да се чуе гласът на протестиращите и на Реформаторския блок (РБ).Това обяви във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Случайно или не -ден по-рано в страницата на „Протестна мрежа" се появи статус, според който ГЕРБ биха имали морално право да останат в политиката, ако поискат оставка и вот на недоверие, докато получават подкрепа отвън от протеста и от реформаторите. Писанието обаче предизвика остър сблъсък на мнения и по-късно дискусията не беше откриваема на страницата.


Готвят вот на недоверие, в. Репортер

Вотът на недоверие в най-скоро време ще бъде факт, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.


Ханес Свобода разпитва Орешарски по искане на Борисов, в. 19 минути

Въпросът за полицейската репресия срещу протестиращи български граждани ще бъде отнесен до министър-председателя Пламен Орешарски от председателя на Групата на ПЕС в Европейския парламент Ханес Свобода. Това заявява самият той в отговор до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на партията. В сряда Борисов изпрати писма до европейските институции и трите най-големи партии в Европейския парламент - ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, в което ги информира за извършени репресии от органите на българското Министерство на вътрешните работи срещу български граждани, протестиращи срещу управлението на Тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака през последните месеци.


Тактиката на ГЕРБ - да блокира комисии В НС, в. Преса

Осемте депутати от ГЕРБ в здравната комисия на парламента демонстрираха вчера нагледно новата тактика на партията. Те блокираха работата й от самото начало, като се опитаха да провалят заседанието. Целта беше да избегнат точката, в която им зададоха неудобния въпрос къде изчезнаха 1,4 млрд. лв. от здравни вноски през 2010 г.


Митkо Гърнето финансира протестът срещу Орешарски, Уикенд

Скандалният бивш собственик на ЦСКА Димитър Борисов - Митьо Гърнето е човекът, който финансира протестите срещу правителството на Пламен Орешарски . Босът на „Титан" е налял колосална сума пари, за да осигури в последните 2 месеца редовно присъствие на „умни и красиви" пред Народното събрание.Миналата сряда, 4 септември, когато бе първият работен ден на депутатите, демонстранти срещу кабинета на Орешарски опитаха да щурмуват парламента, като сред вандалите се откроиха благоевградска и бургаска шпиц команди, очевидно инструктирани от кукловоди да създадат предпоставки за масови безредици чрез провокация на полицейските части.


Шест месеца дефлация, пише във водеща тема Капитал Daily

Понижаването на административно регулираните цени на тока, парното и газта изведе инфлацията до -0.7% на годишна база през август. Цените на административно регулираните стоки като тока и природния газ докараха за пръв път дефлация на годишна база в България от ноември 2009 г. Данните по националната методология на НСИ за месец август показват намаление на общото ценово равнище с 0.7% при отчетено покачване от 0.5% през предходния месец юли. Рязката промяна се дължи на отчетената през август дефлация от цели 0.6% спрямо предходния месец, която идва основно от понижение на цените при битовите разходи - 2.1%. При хармонизирания индекс на потребителските цени (който е еднакъв за всички европейски страни и съответно в него тежестта на храните и стоките от първа необходимост е по-ниска) годишната дефлация е 0.6%, а месечната - 0.2%.  На пръв поглед това може да е добра новина за потребителите и спестителите, които в такава ситуация могат да купят повече неща с парите си. Дефлацията обаче е лош индикатор за бизнеса и ако тенденцията се запази продължително, отправя сигнал "тревога" към правителството. Икономическата теория показва, че дефлацията е не по-малко опасна от инфлацията и при липса на адекватни мерки за противодействие води до фалити и безработица.


Оценителите по обществени поръчки - само чрез жребий, в. 24 часа

Външните експерти, които дават оценки на фирмите участнички в конкурси за обществени поръчки, вече ще се избират само чрез жребий. Гаранции за това ще бъдат разписани в Закона за обществените поръчки, реши комисията на НС за борба с корупцията, която гледа вчера проекта на първо четене. Предложението бе на червения Кирил Добрев и на Емил Радев от ГЕРБ. Жребият съществува и сега в проекта, но чрез препратка към правилника за прилагането на закона. Какъв е смисълът да удряме монопола на няколко фирми върху печеленето на поръчки, след като запазваме оценителите, които работят за тях, скочи Добрев и поиска разпределянето им да става на случаен принцип. Депутатите от антикорупционната комисия дадоха соцлидера Сергей Станишев на комисията за конфликт на интереси затова, че не подаде в срок декларацията си. Глобата е от 1500 до 3000 лв. Санкция по същите причини ще има и за Калин Милчев от БСП.


Колко струват пенсионните идеи на правителството, в. Капитал дейли

Ако парламентът одобри идеите на БСП за промени в пенсионната система, сред които най-едрата е временно „замразяване" на възрастта и стажа за пенсиониране, само през следващата година разходите на държавното обществено осигуряване ще се увеличат с 87.2 млн. лв. Връщането на швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите пък (според нарастването на осигурителния доход и инфлацията) ще струва допълнителни малко под 54 млн. лв. Това става ясно от неофициални разчети на осигурителния институт, с които „Капитал Daily" разполага


Депутати летели за ветото за 4,2 хил. лв, Стандарт

Парламентът платил 30 самолетни билета, 24 ползвали служебни коли. Точно 4 249,95 лева струват 30-те самолетни билета, които парламентът е платил на депутати за извънредното им заседание на 16 август. Това става ясно от справка, подготвена от администрацията на Народното събрание след запитване на "Стандарт" по закона за достъп до обществена информация. Лятната ваканция на депутатите бе прекратена за ден заради ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху актуализацията на бюджета. БСП и ДПС го отхвърлиха. За инфарктното заседание с двупосочни билети са летели 13 депутати, а четирима са кацнали в столицата и са останали /виж таблицата/.


Кадиев: Партията е силна, когато има силен лидер, в. Земя

„Трябва да се направят промени вътре в БСП. Аз ще подкрепя човек-лидер в БСП. Партията винаги е била силна, когато е имала силен лидер. Това което се случва в момента е добро за няколко човека, но лошо за самата партия". Това каза пред Нова телевизия депутатът от БСП Георги Кадиев. Той допълни още, че когато има лидери диалогът върви много посериозно и има сблъсък на идеи.


Изготвил: Боян Цонев
Каталог: Oporni-R4.mbox -> att-0376
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 01. 07. 2013 Държавната нек дължи 1,9 млрд лева, казва Труд


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница