Информационен бюлетинДата12.05.2017
Размер29.48 Kb.
#21136
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН
През периода 29.август – 04.септември, на територията на Ловешка област са регистрирани следните заразни заболявания: два случая на салмонелоза в гр.Ловеч, един случай на дизентерия от с.Слатина. Предприети са всички необходими противоепидемични мерки по отношение на контактните на чревните инфекции. Регистрирани са и 3 случая на туберкулоза за населените места – Ловеч, Тетевен, Брестница. Заболяемостта от остри респираторни заболявания е ниска – през седмицата са съобщени 22 случая на ОРЗ, което представлява заболяемост 56,66 на 10 хил.души население.

Наблюдава се типична за настъпващия есенен сезон тенденция за повишаване броя на заболелите от Вирусен хепатит тип А. През последната седмица 29. 08. – 04. 09. 2011 г. са регистрирани 5 случая – 4 за с. Брестница и 1 за гр. Тетевен. През м. юли има регистрирани 2 сл. за с. Брестница – общо до момента 6, с което разпространението на инфекцията в селото придобива епидемичен характер.

При епидемичното проучване е установено оформянето на две семейни огнища с по 2 заболели и две огнища с по 1 заболял; пет от заболелите деца живеят в едни квартал на селото и съобщават за контакти помежду си. Заболелите са деца между 3 и 12 годишна възраст, което е типично за есенното разпространение на хепатит тип .А.

Предприети са всички противоепидемични мерки за ограничаване на заболяването – издирване на всички контактни, медицинско наблюдение и изследване и профилактика с гама-глобулин на децата до 17 год.възраст, но тъй като контактите в населеното място и квартала е трудно да се контролират е важно спазването на висока лична хигиена и поддържане на добро санитрно-хигиенно сътояние на домовете, обилно измиване на плодовете и зеленчуците преди употреба. На кмета на с.Брестница е издадено предписание за организация и провеждане на крайна огнищна дезинфекция в семейните огнища. На ОПЛ в селото са предоставени брошури за предпазване от хепатит за населението в селото.

При съмнение за заболяване трябва незабавно да се търси личния лекар за преглед, изследване и своевременно лечение. Повече данни за профилактика на вирусните хепатити, може да получите от тук.

Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести гр.Троян уведомява гражданите, че в периода 12. – 16.септември, организира “Седмица на отворените врати” в Приемно-консултативния кабинет на болницата от 9,00 до 12,00 часа. На всички желаещи жители от област Ловеч ще се извършат безплатно: скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания за туберкулоза.
През изминалата седмица са извършени проверки по системата за бързо съобщаване за опасни стоки на пазара (RAPEX) в 59 обекта - обекти за търговия на дрехи и обекти за търговия със стоки на ниски цени, както следва: 33 обекта в община Ловеч, 10 обекта в община Троян, 4 обекта в община Тетевен, 4 обекта в община Априлци, 8 обекта в община Луковит. Нотифицираните стоки са:

Със страна на произход Китай:

* Найлоново яке Miklas Kids Nylon Jacket Twilight 410, марка – Name-it, Bestseller, производител – Qingdao Yijia, Rm 2118 21 F/L, Century mansion, Qingdao, Китай;

* Мини плетена жилетка Ix mini knit cardigan 509, марка – Name-it, Bestseller, производител – Suzhou Lordtex, Yinxi industrial district wuzhong area Jiangsu, Китай;

Със страна на произход Бангладеш:

* Рокля от дънков плат с колан, марка – MS MODE, вносител на MS MODE, Beiraweg, 15 1047 HN Amsterdam, Холандия;Със страна на произход Индия:

* Суитчър с качулка au Kids Ls Sweat w. Hood x-au 09, марка – Name it, производител – Go Go garments, 31/42 Bhangwadi shopping arcade, 1st floor Kalbadevi road, 400002 Mumbai, Индия;* Кожена риза, дамска Qinna, марка – Part Two, производител – IC Companys A/S, Raffinaderivej 10, DK-2300 Kobenhavn S, Индия.
Опасността за потребителите е свързана с наличие на вещества, които са класифицирани като канцерогенни, категория 1 или канцерогенни, категория 2, забранени за влагане в състава на препарати, предназначени за продажба на масовия потребител; наличие на азобагрила над допустимите стойности от 30 мг/кг и бензидин и неговите соли в текстилни и кожени изделия, които могат да влязат в директен или продължителен контакт с човешката кожа.

При проверките не бяха констатирани налични количества от опасните стоки.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница