Информация от електронните емисии на бта „вътрешни новини”, „икономически новини”Дата19.07.2018
Размер22.79 Kb.
#76036
17-18 февруари 2018 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЕЛЕКТРОННИТЕ ЕМИСИИ НА БТА

ВЪТРЕШНИ НОВИНИ”, „ИКОНОМИЧЕСКИ НОВИНИ”


(към 14 часа)

VINF 13:19:01 17-02-2018

MH1317VI.025

изкуство - България - Франция

Жюлиен дьо Казабианка представя монументални

колажи на стените на софийски сгради преди

концерта на ансамбъл A-filetta и "Ева квартет"

София, 17 февруари /Пенка Момчилова, БТА/

Именитият визуален артист Жюлиен дьо Казабианка представя монументални колажи на стените на софийски сгради преди концерта на френския ансамбъл A-filetta и "Ева квартет" в зала "България" на 20 февруари - "красиво пътуване от Изток на Запад, в което сърцата на Средиземноморието, Кавказ и Балканите пулсират с едно и също темпо". Това съобщават организаторите от Френския институт в София.

Концертът е творение на Жан-Клод Аквавива от полифоничния ансамбъл A-Filetta в сътрудничество с българките от "Ева квартет". Репертоарът, който ще представят двете формации, свидетелства за собствената им траектория през изминалите години и включва поредица от авторски композиции на Брюно Куле и Жан-Клод Аквавива, в които мъжки (A-filetta) и женски ("Ева квартет") гласове се вплитат в перфектна хармония, съчетание от нежност и известна суровост на тембъра, с лесно разпознаваем произход - диви, планински, загадъчни земи, оплодили изумителни хармонични и ритмични похвати, отбелязват от екипа.

Концертът се организира със съдействието на Корсиканската териториална общност и застрахователното дружество "Армеец".

Жюлиен дьо Казабианка (1970), френски и корсикански визуален артист и кинорежисьор, чиито работи са свързани с улицата, ще изненада софиянци с монументални колажи на калкана на зала "България" и на сграда до Музея за история на София, както и с два по-малки колажа на стената на Софийската градска художествена галерия.

Откакто лансира Outings Project през 2014 г., платформа за стрийт арт и фотография, Жюлиен дьо Казабианка е канен от музеи в целия свят да представи чрез колажи колекциите им в публичното пространство и да изложи фотографии на проектите си - в "Иксел" в Белгия, Музея за история и изкуство в Женева, Cummer Museum в Джаксънвил, Музея в Мемфис, САЩ, "Ароцена" в Тореон, Мексико, Музея за изящни изкуства в Бордо и т.н.

Негова 16-метрова творба украсява музея "Карнавале" в Париж. Миналата година е класиран пети в света от най-престижното специализирано списание за стрийт арт. Казабианка е също писател и тв разследващ журналист. Създател е на джазклуба "Ла фонтен" и е в журито за годишните награди за музика във Франция.

Гао Синдзиен, лауреат на Нобелова награда за литература, е написал сценария на първия му късометражен филм "Нощта след дъжда", заснет по въображаеми улици. Ярон Хърман, пианист с международно реноме, е композитор на саундтрака към филма.

В първия пълнометражен филм на артиста - "Преминавайки", са заснети само анонимни минувачи по улиците на 44 града в 22 държави - снимките продължават три години. Известният режисьор Коста-Гаврас казва, че филмът е докоснал сърцето му. Токийският университет по изкуствата кани Жюлиен дьо Казабианка за прожекции на филмите му и майсторски клас, а известният скулптор Кохей Нава избира "Преминавайки" за откриването на цикъл от прожекции в артрезиденциите си в Киото. Филмът е представен и като 40-екранна инсталация на фасадата на кметството на 4-и район в Париж. Инсталацията е поръчана от Кристоф Жирар, а е открита и спонсорирана от Шарлот Рамплинг./МХ/
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница