Информация от електронните емисии на бта „вътрешни новини”, „икономически новини”Дата13.10.2018
Размер25.2 Kb.
16 март 2018 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЕЛЕКТРОННИТЕ ЕМИСИИ НА БТА

ВЪТРЕШНИ НОВИНИ”, „ИКОНОМИЧЕСКИ НОВИНИ”


(към 14 часа)

VINF 06:45:01 16-03-2018

IS1547VI.002 06:45

БАН - Седрик Вилани - среща

Среща със световноизвестния

математик Седрик Вилани

ще се състои в БАН

София, 16 март /Димитрина Ветова, БТА/

Българската академия на науките и Френският културен институт, съвместно с Колеж дьо Франс, организират "Среща със Седрик Вилани", която ще се състои днес от 15.00 часа в Големия салон на БАН. Това съобщи пресцентърът на Академията.

На срещата 44-годишният ексцентричен и увлекателен лектор Седрик Вилани, посветил се на идеята да покаже, че математиката може да е приятна, ще разговаря с ученици, студенти и учени, за да им разкаже за своята мисия - какво е да си учен математик. Седрик Вилани ще представи своите "21 предложения как да си възвърнем вкуса към математиката" и ще сподели идеи, които могат да вдъхновят и да обнадеждят младите учени. Като член на Френския парламент, той ще изложи вижданията си по актуални теми и ще говори за научните приоритети на Европа.

Седрик Вилани е френски учен, носител на престижния "Fields Medal" на Международния математически съюз от 2010 г., наричан често "Нобелова награда по математика". Отличието получава за трудовете си, свързани с кинетичната теория на уравнението на Болцман и с оптималния пренос. Директор е на Института "Анри Поанкаре" в Париж и е преподавател в Университета на Лион. Вилани е депутат от партията "En Marche", член е на Стратегическия съвет за наука към министър-председателя на Франция и като такъв допринася за очертаването на приоритетите на френската научна стратегия. Доскоро ръководи екипа за изграждане на стратегията на Франция в областта на изкуствения интелект и работи по въпросите на преподаването по математика. Автор е на няколко книги, сред които преведените на български език "Живата теорема" и новоиздадената "Лунни мечтатели".

/ИС/


VINF 07:28:02 16-03-2018

IS1700VI.009 07:28

култура - наука - България - Франция

Прочутият френски математик Седрик Вилани и

носителят на "Гонкур" Жером Ферари ще разговарят

във Френския институт в София днес от 18.00 ч.

София, 16 март /Пенка Момчилова, БТА/

Прочутият френски математик Седрик Вилани и носителят на "Гонкур" Жером Ферари ще разговарят днес от 18.00 ч. във Френския културен институт в София, с превод на български език, съобщават от издателство "Колибри", съорганизатор с института.

Двамата интелектуалци ще разискват в продължение на час интригуващия въпрос за принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българското издание на "Лунни мечтатели".

Току-що отличен с "Гонкур", Жером Ферари се потапя в писането на новия си роман "Принципът", вдъхновен от страхопочитанието на млад германски философ към Вернер Хайзенберг, откривателя на принципа на неопределеността. В този момент Ферари се запознава с гениалния френски математик, лауреат на Медала на Фийлдс, Седрик Вилани, който работи с художника Бодоен за публикуването на комикса "Лунни мечтатели". Чрез семпли поетични рисунки двамата мъже описват в тази очарователна книжка невероятната съдба на обаятелни личности, между които математика Алън Тюринг и физика на неопределеността Вернер Хайзенберг, които променят облика на света по време на последния световен конфликт.Художникът Бодоен се възползва от срещата с Вилани и Ферари, за да ги изобрази в самия край на комикса като предчувствие за бъдещата среща, която издателство "Колибри" и Френският институт в София предлагат ексклузивно на българската публика тази вечер, отбелязват инициаторите.

/ИС/
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница