Информация за медиите без строежи по устието на ВелекаДата13.10.2018
Размер18 Kb.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ


Без строежи по устието на Велека

Защитената местност „Устието на Велека” няма да бъде застроена. Това е най-същественото изменение в проекта за Общ устройствен план на Царево след разглеждането му от Общински експертен съвет, което се проведе на 20 януари.

Извън урбанизираните територии остават зоната „Силистар”, както и лонгозните гори над плажа „Бутамята” в Синеморец.

В по-ранен етап на проекта за „Устието на Велека” и лонгозните гори бе предвиден и алтернативен вариант – нискоетажно вилно строителство.


Цитат:

Арх. Калин Тихолов /ръководител на екипа по проекта/:Ние ще дадем препоръка на МОСВ и по-специално на отдела за защитените територии „Устието на Велека” да бъде включено в плана за управление на Природен парк „Странджа”, като се определят параметри и граници за евентуална намеса, т.е. да се регламентира евентуално обитаване – например поставяне на временни обекти от собствениците на терени. В никакъв случай обаче не става въпрос за строителство.
350 молби за промени на ОУП бяха получени след публичното обявяване на проекта през декември. Значителна част от тях са удовлетворени, най-вече свързаните със земи на местни жители, които са близо до строителните граници на селищата. Например в урбанизираната зона влизат местността „Харманите” от землището на Варвара и крайградските зони на Ахтопол.

Общинският експертен съвет, председателстван от гл. архитект на общината Димитър Алексиев заседава в изпълнение заповед на кмета Петко Арнаудов от 15 февруари. Това е поредна стъпка от процедурата по приемане на новия Общ устройствен план на Царево. В 21-членния експертен съвет влизат представители на всички заинтересовани институции, на фирмата - автор на проекта, на местните власти, както и представител на МРРБ в лицето на арх. Митьо Виделов.


Коментар на кмета Петко Арнаудов: Общинската администрация имаше смелостта да тръгне да разработва ОУП при условията на новия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, да маркира развитието на региона в по-дългосрочен период. За нас е важно, че процедурата върви нормално и Царево има всички шансове да бъде първата морска община с ОУП, съобразен със Закона за Черноморието.
Цитат:

Димитър Алексиев, гл. архитект: Предлагаме доста разумен компромисен вариант на ОУП. Целта му е да се намери баланса между интересите на собствениците на земи, екологичните изисквания и общинските интереси.


Приетият от Общинския експертен съвет проект за ОУП ще бъде внесен за гласуване от съветниците на мартенската сесия.

LOBBY AGENCY
Каталог: upload -> documents -> 2016
2016 -> До мррб мосв общ. Съвет царево дпп „странджа становище
2016 -> Държавна агенция по горите дирекция на природен парк „странджа” До мррб мосв
2016 -> Обяснителна записка
2016 -> Група за изследване и защита на прилепите национален природонаучен музей
2016 -> От д-р Николай Димитров Цанков херпетолог в Националния природонаучен музей към бан
2016 -> Министъра на околната среда и водите Комисия по околна среда към Народното събрание на р българия
2016 -> До мррб мосв общ. Съвет царево дпп „странджа” Становище
2016 -> На “Ресурс 1” ад за извършване на детайлно допроучване на волфрамово находище „Грънчарица”
2016 -> Българска Фондация Биоразнообразие (бфб) е приемник на Българо-Швейцарската програма
2016 -> Зелената фракция в европейския парламент


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница