Информация за номинираните фирми и личности Фирма “Лидер 96”Дата23.07.2016
Размер151.01 Kb.
информация за номинираните фирми и личности


Фирма “Лидер 96” е основана през 1996 г. През 2001 г. започва производството на велосипеди. Производствената база е разположена на терен от 11 000 кв. м, а за последната година фирмата е направила инвестиция в нови производствени мощности на стойност почти 3 млн. лева. Основните пазари на фирмата са страни-членки на ЕС като Холандия, Белгия Германия, Дания, Франция, Италия и др. Износът съставлява 90% от оборота на фирмата. Производствената гама включва всички видове велосипеди. Фирмата представя всяка нова колекция на световни изложения.
Оптикс” АД е предприятие с напълно затворен цикъл на производство. Създадена през юли 1998 г. като акционерно дружество със 100% частен капитал, компанията е специализирана в конструирането и производството на прецизни оптични компоненти, възли и оптико-електронни системи с гражданско и военно предназначение. През 2004 г. се създава съвместно предприятие за производство на ендоскопи в сътрудничество с две водещи немски фирми в областта на оптиката и медицината. Това нарежда България сред 10-те страни в света производители на ендоскопска техника.

В областта на отбранителната промишленост “ОПТИКС” АД е единственото предприятие в България, което разработва и произвежда специална оптика за нуждите на армията и полицията като индивидуална нощна екипировка за наблюдение, системи за наблюдение и охрана на обекти със стратегическо предназначение дневни, нощни и термални мерници за стрелково оръжие.Съвременното високотехнологично оборудване и софтуерно осигуряване, както и инженерно-техническите кадри на фирмата са гарант за качеството на произвежданите продукти.
Спарки груп” е една от най-добре продаваните марки по света и една от най-бързо развиващите се марки за производство на електроинструменти в Европа. Екипът на “Спарки груп” се стреми да бъде неразделна част от българското общество, като подпомага спортни, културни и обществено значими мероприятия.
Биовет” е основана през 1961 г. в гр. Пещера с името "Завод за микробиални препарати". В самото начало той е произвеждал само един вид антибиотик за ветеринарната медицина. Впоследствие дейността се разраства и днес пещерското дружество произвежда широка гама от антибактериални, противопаразитни средства, коксидиостатици, нутривни антибиотици, антидиаритични аналгетици, витаминно-микроелементни премикси и други. През 1991 г. с решение на Пазарджишкия окръжен съд заводът се преименува и преобразува в "Биовет" ЕАД, а пет години по-късно, през февруари 1996 г., е включен в списъка на новоучреденото "Фармахим холдинг" ЕАД.
Етере” е запазена марка на фирма “Вени стил”, със собственик г-н Веселин Славчев. Успехът на компанията се дължи на професионалисти с дългогодишен опит, които заедно с креативен мениджмънт изведоха “Вени стил” на едно от водещите места в модния бранш. Основната идея на екипа е да направи жените красиви, да им създаде самочувствие и да ги превърне в стилисти на собствената им визия, а не потребители на масови стоки.

Фирма “Мирó” е основана през 1989 г. от г-н Мирослав Стамов и за кратко време се превръща в една от водещите марки за дамска мода в България. За разработката на нови модели, младият и креативен колектив от дизайнери използва най-модерният софтуер и технологии за компютърен дизайн на световния лидер “Лектра”. Като изключителен представител на “Лектра” за България, фирма “Мирó” предлага и единствения на българския пазар и единствения по рода си специализиран софтуер за цялостно управление и планиране на ресурсите в шивашките предприятия. Днес името на “Мирó” е познато сред модерните жени с стил и перфектно качество. Стилната линия на “Мирó” гарантира комбинация от цветове и материали за сезона. Фирмата е носител на наградите “Златна игла” и “Моден Меркурий” на Академията за мода. Мотото на фирмата е “Да си модерен, означава да си различен”.

Ния-елеганс” е първата регистрирана в България фирма за изработката на представително  униформено облекло. Материалите, които   се използват, са доставени от   Франция,  Германия   и Италия  - производители с доказано качество. Техниката , с която разполага фирмата, както и богата гама от десени, осигуряват стабилните позиции на “Ния елеганс” на българския моден пазар.  Фирма “Ния- елеганс” е оторизирана в България за   изработка   на   униформено  облекло и хотелски интериор   на    испанската     верига  „Иберостар”.

Бони холдинг” АД е създадена през 1991 г. В следващите няколко години дейността изцяло се насочва към преработка на месо и производство и търговия с месни продукти. В резултат на възприетата стратегия за динамично развитие, постепенно "Бони Оборот" придобива дълготрайни материални активи, предназначени за извършването на широк кръг от дейности, които обхващат отделни етапи от производствения цикъл. По преценка на Европейската банка за възстановяване и развитие, новото предприятие на “Бони” е едно от деветте най-модерни в Европа.

Млада по години, но силно амбициозна, “Май дей” успява да се наложи като лидер на българския пазар и да изгради своя клиентска мрежа в повече от 17 страни в Европа и Азия. Предприятието e одобрено  в първа категория и е в списъка  за търговия с храни със страните-членки на ЕС и за износ в трети страни. Последовател на новите технологии в производството и в крак със световните тенденции към здравословен начин на живот, компанията насочи своите бъдещи инвестиции към линия за производство на полезни и същевременно вкусни продукти в специални опаковки.

Компания „Тандем-В” ООД е създадена през 1993 г. и бързо се утвърждава на българския пазар чрез продукти по традиционни български рецепти без компромиси в качеството. Името й става символ за висококачествени месни продукти и точност в отношенията с бизнес партньори и банки.

Винарска изба “Лайт Касъл” се намира в региона на Ивайловград, със собствени масиви в землищата на с. Белополяне и с. Свирачи. Това е най-югоизточната част на Родопите – регион, славещ се с едни от най-добрите за България почвени и климатични условия за развитие на лозарството и в частност – за отглеждането на висококачествени червени сортове, като “Мерло”, “Каберне Совиньон”, “Сира”, “Пино Ноар”. Липсата на големи промишлени предприятия и спецификата на релефа обуславят района като един от най-екологичните в България.Винпром "Логодаж" е модерно оборудван комплекс, съчетаващ съвременните технологии с местните традиции за производство на висококачествени вина и високоалкохолни напитки.     Винпром "Логодаж" е специализиран в производството на висококачествени бели и червени вина в малки серии с ограничени количества, както и различни видове високоалкохолни напитки като мастика, водка, ракия и бренди. Стилът и постоянството в качеството на вината се основават на стриктния контрол при селекцията на качествения състав на партидите грозде. Високотехнологичните възможности за преработка позволяват да се контролират всички процеси на винификация.

Лозовият масив на “Лозенска лоза” ООД е разположен в подножието на Предбалкана, в землището на гр. Килифарево, само на 10 километра от старопрестолния град Велико Търново. Районът има вековни традиции в отглеждането на лози и правенето на вино. Това е доказан във времето тероар, изключително подходящ за производство на бели вина, както и за червени вина от сортовете “Пино Ноар” и “Каберне Совиньон”. Югоизточното изложение и оптималният въздушен и воден дренаж са отлични предпоставки за получаване на грозде с изключителни сортови и технологични качества.Фирма “Артекс инженеринг” е създадена през 1993 г. от архитект Пламен Мирянов. От малка строителна фирма, тя прераства в голяма строително-инвестиционна компания със собствено проектантско бюро и агенция за продажба на недвижими имоти. Днес в нея работят над 1000 души – архитекти, инженери, икономисти, юристи, строителни работници. Компанията извършва цялостен цикъл – проектиране, инвестиране, строителство и продажба на  имотите, в които инвестира и строи.
Йорданка ГеоргиеваYGA е един от най-известните архитекти в България. Тя е носител на отличие за най-добър архитект на щата Калифорния. Предизвика истински фурор със своя ултра модерен проект “Градините на Св. Хуаким”, реализиран в град Фресно, представляващ ансамбъл от девет жилищни сгради, свързани помежду си с топла връзка. Бургазлийката е изготвила проект за къща на Джеръми Айрънс и Шакил О'Нийл.

КИК Дизайн ООД” е строително-инвестиционна компания създадена през 2004 г. в условията на динамична пазарна среда и висока конкуренция в строителния бранш. Бизнес философията на фирма “КИК Дизайн ООД” се основава на ясна инвестиционна политика в областта на услугите в проектирането, строителството и дизайна. Компанията се занимава със строителство на модерни и луксозни жилищни сгради, административни сгради и интериорен дизайн. Факторът за успех е гъвкавостта в баланса между търсене и предлагане на стратегически инвестиции в български имоти и строителство.
Станилов” ЕООД е частна строителна организация, основана през 1995 година и работеща главно в сферата на хидротехническото и хидроенергийно строителство, в изграждането на инфраструктурни, промишлени и граждански обекти.
Фирмата е сертифицирана по ISO 9001:2000 и е редовен член на Камарата на Строителите в България. “Станилов” ЕООД е един от пионерите в изграждането на някои от големите инфраструктурни обекти, финансирани от предприсъединителните програми на Европейския Съюз (ФАР и ИСПА) и Световната банка.

Застрахователно дружество “Бул Инс” АД е общозастрахователно дружество, учредено на 31 август 1995 г. Лицензиран застраховател е от 1998 г. Дружеството е с положителен финансов резултат през годините, притежава гарантирана презастрахователна програма, осъществена чрез договори с утвърдени и водещи международни презастрахователни компании. “Бул Инс” притежава утвърдени лидерски позиции на българския застрахователен пазар: безспорна първа позиция по застраховка „Автокаско”, четвърто място през последните години по реализирани брутни премийни приходи от застрахователна дейност. Застрахователно дружество “Бул Инс” АД е единственото застрахователно дружество в България, член на Британския институт за клинични проучвания, както и единственото застрахователно дружество, което е активен член на Българска асоциация по клинични проучвания от 2004г.

Застрахователна компания „Български имоти” АД е създадена през 1994 г, а през 1998 г. получава лиценз за извършване на застрахователна дейност от Националния съвет по застраховане, съгласно изискванията на Закона за застраховане. На територията на страната се изграждат 60 офиса с над 300 сътрудници, което позволява да се осъществи бързина и качество в обслужването на клиентите и в изплащане на обезщетенията по щетите. През ноември 2002 г. най-голямата австрийска застрахователна компания „Винер Щетише Ферзихерунг АГ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” става мажоритарен собственик на застрахователна компания „Български имоти” АД, чрез закупуването на основния пакет от капитала й.
Държавният застрахователен институт е създаден със закон от 1946 г. като автономно предприятие, юридическо лице със седалище гр. София и със сложна структура. В този си вид ДЗИ работи до 1952 г., когато започва изграждането на клоновете и постепенната децентрализация на дейността на института. ДЗИ е единственото застрахователно предприятие в България до 1961 г., а след това запазва монопол върху застраховането вътре в страната. През годините, въпреки новите ситуации в бранша, ДЗИ мобилизира своите възможности, успешно трансформира своето пазарно поведение и запази лидерското си място. . Едновременно с бизнес развитието си Компанията активно съдейства за изработването на адекватна нормативна уредба за застраховането и е сред съучредителите на Асоциацията на българските застрахователи през 1992 година.

Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти, е сдружение с нестопанска цел, с членове - туристически агенции, осъществяващи продажба на въздушен транспорт и акредитирани от  Международната асоциация за въздушен транспорт, ИАТА и туристически фирми, регистрирани съгласно българското туристическо законодателство.

В момента в асоциацията членуват близо 100 туристически агенции, формиращи 75 % от общия пазарен дял от продажбата на самолетни билети в България с общ годишен оборот от тази дейност над 121 млн. евро. Асоциацията има изградена високопрофесионална и активна членска мрежа от туристически агенции, работещи на принципа на лоялната конкуренция и имащи за цел непрекъснато повишаване стандарта на обслужване и защита на правата и интересите на крайния потребител.

 АБТТА представлява и защитава правата и интересите на своите членове, като съдейства за решаване на проблеми от общ характер в областта на авиационния бизнес и в туристическия посреднически бизнес като цяло. Сдружението работи активно за стабилизиране на туристическия бранш от гледна точка на законова уредба.

В „Къщата на здравето и красотата“  под един покрив са събрани средствата и практиките, които превръщат т.нар. “Събуждане на енергията” в незаменим метод на лечение. Чрез специална техника, разработена и усъвършенствана от Ана Митева, се задава програма на организма за детоксикация, следва мощно пречистване по нервните пътища, което активира енергията във всяка клетка на организма. Г-жа Митева се обръща особено внимание на благотворителната дейност, като рзвива програма за подкрепа на хора в неравностойно полжение и подпомага поддържането на зелени пространства около блоковете

Архитект Борислав Богданов е ръководител на една от водещите фирми в областта на проектирането - „Амфион”. Тя е една от първите регистрирани в областта на проектирането след 1990г. В периода между 2005 и 2008 г. фирмата постига изключителни успехи в областта на проектирането, които я издигат на ново ниво в развитието й. Популярността на “Амфион”, води до увеличаване на инвеститорския интерес и броя на поръчките както по обем, така и по значимост. Качествените и количествени промени във фирмата доведе до класирането и на 92 място в световната архитектурна анкета „Криейтив Топ 100” за 2008 г. на престижният английски архитектурен портал Билдинг дизайн.

Наред с многобройните проектирани и реализирани обекти, една от основните дейности на фирмата е подпомагане на образователния процес на идващото поколение млади архитекти чрез изнасяне на лекции в учебните заведения, практика за млади специалисти, финансово подпомагане на курсово обучение в чужбина и награди за студентски проекти. Тази учебна година за седми пореден път ще бъдат връчени двете награди, учредени от арх. Борислав Богданов – стипендия за най-добър семестриален проект и еднократна парична награда за най-добър дипломен проект.Д-р Емил Илиев е създател, организатор и директор на “Банско джаз фест”. По професия е лекар-дерматолог с дългогодишна практика в областта на акупунктурата и традиционната китайска медицина. Той е президент на Българското дружество по традиционна китайска медицина, автор е на множество студии в специализирани издания. Д-р Илиев е пианист и голям ценител и меценат на музикалното изкуство. През 1998 г. по негова идея Банско се превръща в столица на джаза. От тогава насам през годините там се стичат музиканти от целия свят, за да участват в този необикновен музикален форум, който издържа проверката на времето и се превърна в една добра традиция.


Професор Любомир Стойков е културолог, естетик, PR консултант и телевизионен журналист. Преподава в Университета за национално и световно стопанство, Софийски университет “Св.Климент Охридски” и в Националната художествена академия. Сфера на научните му интереси са култура и масмедии, връзки с обществеността, бизнескомуникация, фирмена култура, култура и мода, имиджмейкрство, лайфстайл журналистика. Професор Стойков е автор и водещ на първото българско специализирано седмично модно предаване “Блясък” по БНТ. Бил е автор и водещ на седмичното модно предаване по Нова телевизия "От игла до конец" и на “Чаровната диктаторка” по телевизия “7 дни”. През 1997 г. заема поста главен редактор на сп. “Мода” Главен редактор е на електронното списание “Fashion Lifestyle Magazine”. Председател на Академията за мода, член на Музея за изкуство "Метрополитън" в Ню Йорк. Консултант на парламентарната комисия по гражданско общество и медии. Професор Любомир Стойков е съосновател на Асоциацията на имиджмейкърите и специалистите по PR “Имагинес” и член на нейния управителен съвет, управител на консултантска къща “От игла до конец”. Той е член на Съюза на българските журналисти. Интервюирал е десетки световни знаменитости в областта на модния дизайн, киното и поп-музиката.


Боян Бенев е роден в България, а в началото на 90-те години се мести да живее във Великобритания с родителите си.
От 11-годишен Бенев демонстрира интерес към бизнеса и лидерството. На двайсет и три години печели наградата на Start Your Business Magazine за най-успял млад предприемач на Великобритания за 2007 г., като управител на брокерската компания Benev Limited. През същата година списание  "BusinessWeek" България го включва в класацията си за най-добри предприемачи. Бенев е автор на "Малка книга за бизнеса" и "Малка книга за реалността", както и на експерименталния проект за видеокнига "Generation Lost".

Пламен Кисьов е иноватор в истинския смисъл на тази дума.Умее да експериментира и да отговаря на провокациите на времето. За финансовата криза твърди, че е предизвикателство и я приема като обсоятелство, което е част от пазарната икономика и е естествен регулатор, чрез който на пазара остават само най-добрите. Вярва, че с последователност и усърдие, всичко се постига.

Рени Павлова е на 31 години от Плевен. Тя е собственик и мениджър на фирма за производство на тенти в Гърция. Имала е участие в компания, която притежава 3 ресторанта в Швейцария, зали за прожекции на футболни игри в Италия. Рени се определя като „прекалено позитивна, смела, но не до безразсъдство - тиха фурия”. Говори 5 езика, пише проза, а мечтата и е да стане писател. Освен бизнесдама, Рени Павлова е член на управителния съвет на Международната асоциация на блондинките.

Красимир Костов – кмет на Шумен

Красимир Костов е роден през 1953 г. в гр. Шумен. През 1979 г. завършва висшето си образование във ВМЕИ - Варна, специалност "Двигатели с вътрешно горене". Г-н Костов е специализирал в Москва, завършва и АОНСУ - София, специалност "Управление на икономиката и стопанските дейности". От 2005 г. до 2007 г. е областен управител на Област Шумен. На 10 декември 2007 г. полага клетва като кмет на Община Шумен. Семеен с две деца – дъщеря и син.росица янакиева – кмет на перник

Росица Янакиева е кмет на Перник от 2007-ма година. Била е народен представител и три мандата кмет на квартал “Изток”. Само за първите няколко месеца, откакто става кмет на Перник, г-жа Янакиева успява да върне дълговете на общината в размер на 11 млн. лв., с което поставя началото на нова ера на развитие на града. Над 90 млн. лв. влизат тази година в бюджета по спечелени проекти, а общината се превръща в най-големия инвеститор и в община с най-бързи темпове на развитие. Само за две години от кметуването си, Янакиева може да се похвали че:    са открити над 600 нови работни места, а безработицата е сведена до нива по-ниски от средните за страната; раждаемостта се увеличава многократно; няма закрити училища; ремонтирани са всички основни пътища и магистрали на територията на Перник; в града отварят врати магазини от всички големите търговски вериги и хипермаркети; Перник е първият град, в който няма проблем с местата в детските градини и ясли. Миналата година Перник е обявен и за Европейска столица на маскарадните игри – заради фестивала „Сурва”, който събира стотици хиляди туристи и медии от цял свят и дава нови възможности за препитание на перничани в сферата на туризма.


проф. Светлин Танчев – кмет на Стара Загора


Проф. Светлин Танчев е роден на 31 май 1953 г. Започва своя трудов стаж като преподавател-асистент във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина - Стара Загора, който по-късно е преобразуван в Тракийски университет и през 1999 г. е избран за ректор на университета. От 2006 г. е „Доктор на селскостопанските науки”, от средата на 2007 г. е професор по генетика, а в края на същата година е избран за кмет на Община Стара Загора. Проф. Танчев е автор на две научни дисертации, 77 научни статии, 6 книги и 6 учебника. Член на Комисията по Генетика към Европейската асоциация по Животновъдство, Член на управителния съвет на НЦАН, Член на редколегията на списание Bulgarian Journal of Agricultural science, Член на Академичния съвет на Тракийски университет, Член на специализиран научен съвет по развъждане на животните, както и на редица други професионални, обществени организации и движения.В своето управление на осемхилядолетна Стара Загора, като кмет на една от най-бързоразвиващите се общини, със силна икономика и благоустроена инфраструктура проф. Танчев се стреми към обединение на цялото население, около идеята за превръщането на града в привлекателен за живот и инвестиции европейски град – образователен и културен център на България.

Петър Паунов – кмет на Кюстендил

Петър Паунов е роден на 6 август 1968 г. в Кюстендил. През 1996 г. завършва юридическия факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. В периода 1996 -1997 г. е съдебен кандидат, от 1997 г. до 2007 г. работи като адвокат в Кюстендил, а през 2007 г. е избран за кмет на общината.


Д-р Валерий Желязков – кмет на Никопол 


Д-р Валерий Желязков е роден на 18 януари 1959. Завършва Медицинския университет в град Плевен. От 1985 г. до 2001 г. е завеждащ вътрешно отделение в многопрофилна болница за активно лечение - Никопол, а през следващите шест години е управител на лечебното заведение. В края на 2007 г. е избран за кмет на Община Никопол.


Добромир Джиков - кмет на район «Владислав Варненчик», община варна


Добромир Джиков е на 37 години. Той е дипломиран юрист със следдипломна квалификация по мениджмънт. Г-н Джиков е единствен от кандидатите за кметове на райони във Варна на изборите за местни органи на властта през 2007 г., който успява да спечели на балотаж и да смени предишния назначаем районен кмет. Благодарение на инициативата “Да управляваме заедно!”, в район „Владислав Варненчик“ за първи път се създава постоянно действащ консултативен орган – Граждански районен съвет. Район „Владислав Варненчик“ е първият в страната, който успява да стане пряк бенефициент по проект, финансиран по линия на Оперативна програма „Административен капацитет“ със съдействието на Европейския социален фонд на ЕС – “Общинските администрации – достъпни, прозрачни и компетентни”.


Каталог: resources
resources -> Списък на издадените сертификати за продукти
resources -> Bg европейски икономически и социален комитет
resources -> Старогръцки легенди и митове
resources -> Bg европейски икономически и социален комитет
resources -> Търг на 17. 09. 2008 г. – Акценти кирил Шиваров 1887-1938 г
resources -> Книгата на Лудвиг Ерхард „Благоденствие за всички", Университетско издателство „стопанство"
resources -> Георги Андреев българия или мафията ? II
resources -> Програма по европейска интеграция към Центъра за европейски изследвания и информация в София и в програма по публична администрация в американските университети „Джорджтаун" и „Джордж Вашингтон"
resources -> Нашия народ, нашата територия, нашия начин на живот – е моя Първостепенна мисия и конституционен дълг.” Уилям Клинтън, Президент на сащ


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница