Информация за традиционната годишна среща на леярските фирмиДата27.01.2017
Размер31.29 Kb.
Информация за традиционната годишна среща на

леярските фирми
На 21 и 22 октомври т.г. в гр.Хисаря се проведе традиционната годишна среща на фирмите с леярско производство, членове на Съюза на леярите към браншовата камара по машиностроене. В Съюза членуват над 50 основни фирми, произвеждащи над 90% от леярската продукция на страната.

На нея председателят на Съюза информира за обсъдените теми и информацията, предоставена на годишното събрание на CAEF, състояло се в края на м.май 2016г. Същата е публикувана в нарочно създадената страница „CAEF“ на интернет страницата на браншовата камара. Констатирано бе, че фирмите не се възползват достатъчно от обновяваната информация, а тя би била полезна – по отношение на цените на материалите за металолеенето в отделни страни, за организирани срещи по конкретни въпроси, касаещи фирмите, доклади и статистически данни. Именно поради това ББКМ стана член на Европейската организация на леярите, за да имат леярските фирми полза от това членство.

Интерес предизвикаха представената презентация от д.т.н. Явор Софронов за съвместната разработка с ТУ-София в „София Тех Парк“ за възможностите, приложението и преимуществата на 3 D принтирането на пясъчни леярски форми и от доц.д-р Ленко Станев – зам.-директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ към БАН за реализирания проект, съвместно с „ИМЛТехнологии“АД, София за леене под ниско налягане на алуминии в леярски форми от фуранови смеси. Последното е и реално доказателство за ефективна съвместна работа между наука и производство и се изрази надежда, че тази практика ще се разширява. За горното на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ към БАН и „ИМЛ Технологии“АД, София бе връчена от г-н Виолин Ненов – ръководител на Консултативния център към браншовата камара специалната награда за успешно партньорство при разработването и осъществяването на иновативен проект.

И тази година в конкурса „Леярна на годината – 2016“ бяха номинирани фирми, направили инвестиции в ново, високопроизводително и по-безопасно за работа оборудване и обучение на квалифициран персонал за работа с него, като класирането на номинираните фирми се извърши по критерии, одобрени от ръководството на Съюза на леярите с тайно гласуване от фирмите, участващи в срещата.

Наградите бяха връчени от изпълнителния директор на най-голямата леярна в България „Прогрес“АД-Стара Загора. „Прогрес“АД беше единодушно определен за „Леярна на 2014г.“, сред наградените леярни беше през 2015г. за инвестиции и пускане в експлоатация на нова, съвременна техника и технология за металолеенето.

За леярна на 2016г. беше избрана фирма „Осъм“АД, гр.Ловеч за внедрено оборудване: Формовъчна линия Disa Match24/28; Миксер Disa ТМ 240 /110; Тръскаща решетка General Kinematics; усвоена технология за отливане на сферографитен чугун марка GJS – 350 – 22 LT, осигуряваща механични свойства на отливките при ниски температури; новоусвоени отливки на фирма General Electric – 6 бр.

На второ място е фирма „Енергоремонт“АД, гр.Кресна за технология и оборудване: Пневматичен чук за отстраняване на мъртви глави с диаметър до 200 mm. за стоманени отливки, работещ на три нива на мощност на удара

Трето място бе присъдено на „ИМЛ Технологии“АД, гр.София за Система за рециклиране на фуранови смеси и смесител с непрекъснато действие, включваща тръскаща решетка и пневмотранспорт, с капацитет 3 тона/час и възможност за работа с три вида пясък. Системата е разположена на 20 m2.

Г-н Виолин Ненов – Ръководител на Консултативния център за усвояване на еврофондовете за машиностроенето към браншовата камара информира за изпълнението на ОПИК към момента – приключили процедури в период на оценка, отворени за кандидатстване процедури и очаквания през 2017г. и привлече внимание към онези от тях, по които фирмите от металолеенето биха могли да кандидатстват с проекти. За възможностите, от които биха могли да се възползват фирмите по ОП„РЧР“ и конкретно очакваната процедура „Обучение на заети лица“ информира г-жа Цв.Янкова от браншовата камара. Привлече вниманието на присъстващите ръководители към възможността да се възползват от проект на АИКБ по Националния план за насърчаване на заетостта, като заявят обучение по леярски професии и след това да наемат избрани от тях обучени работници, при условията на субсидирана заетост.

Беше обновено ръководството на Съюза, като новите членове в него са г-н Славин Янакиев – изпълнителен директор на „Прогрес“АД, Стара Загора и г-н Васил Досев – заместник директор по производствените въпроси в „Група Технология на металите акад.Ангел Балевски“АД.В годишната среща взеха участие над 50 ръководители и специалисти от леярски фирми, както и зам.директорът на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ към БАН с екип научни работници; деканът на машинно-технологичния факултет към ТУ-София проф.д-р Георги Тодоров; директорът на Технически колеж към ТУ-Габрово доц. Георги Рашев.
Каталог: content -> news -> files
files -> За оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони
files -> Програма „ развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013
files -> List of Moldovan companies participating in the economic mission to Bulgaria organized within the official visit of the Prime-minister
files -> Важни срокове: Краен срок за изпращане на заявките
files -> Среща на церн с българската индустрия
files -> Проучване на пазара на кари в Узбекистан
files -> Програма за организиране на участия в международни специализирани изложения за периода 23 април 2013 г. 22 април 2014 г
files -> Pnb ltd International Business Cooperation
files -> Откриване – на 6 март (сряда) от 17 ч
files -> To: Diana Marinkeva Subject: fw: ses formuljari From


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница