Иновации Резюме 3dPdf просмотр
страница1/5
Дата16.03.2023
Размер0.99 Mb.
#116920
  1   2   3   4   5
Модел Резюме
Свързани:
Моят опит с чуждостта есе


Как се изгражда приобщаваща училищна среда – модел на
Център за приобщаващо образование и пет училища-партньори
Какво – защо …
Какво е приобщаващо образование и защо моделът, който създадохме е иновативен?
През последните 14 години следим и работим приобщаващото образование да се случва все по-органично и осъзнато в българското училище. Ако до скоро акцентът беше промяната в нагласите на учителите и родителите, че мястото на всяко дете е в общата класна стая, днес целите ни са да подкрепим училището чрез структуриране на работата му в посока израждане на приобщаваща училищна среда, така че всяко дете да може да развие напълно своите възможности.
Философията е проста, процесът е сложен. Зад „приобщаването“ като философия се крие нещо присъщо на всеки човек – уважение към другия и споделяне на един общ свят. За учителя, който подхожда към учениците си с разбиране и любов – всеки ученик е различен – един чете по-бавно, друг трудно седи на едно място, трети пише с лявата ръка, четвърти не успява да се сприятели с останалите и така до последното дете в класа. За родителя, неговото дете е уникално, различно. Различието само по себе си е ценност и ни обогатява – развива способността ни да мислим и да изпитваме емпатия.
Учениците все по-настойчиво изразяват нуждата си да останат различни и като такива да бъдат уважавани и разбирани. Учителите искат да бъдат преди всичко ефективни в клас, уважавани и подкрепени. Родителите искат детето им да се чувства добре в училище, а тяхното мнение да се зачита. Така стигнахме до един модел изграден върху взаимното уважение и зачитане.
… Как се изгражда приобщаваща среда в училище?
Отговорът, който предлагаме е с участието на всички в общността: на директора на
училището, на учителите като екип, на родителите и учениците. Приобщаването е колективно усилие, което изисква истинско екипно действие.
Към училището днес има очаквания за промени в различни посоки. Приобщаващата училищна среда посреща голяма част от нуждата от промяна. В процеса на работа,
Център за приобщаващо образование, заедно с пет училища-партньори успяват, за първи път в български условия, да структурират училищните процеси по начин, който отговаря на новата училищна реалност и на очакванията за промяна в подкрепа на различието на всяко дете. Това ние нарекохме първи за България:
Модел за приобщаваща училищна среда


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница