Инсталиране на LinuxДата20.04.2017
Размер20.23 Kb.
Инсталиране на Linux
Как да си инсталираме Линукс ОС-ма ? Това може да се каже е пречка първа за всеки, който е решил да се занимава и да премине към Линукс. Мога само да ви успокоя - ако сте се ориентирали към правилната дистрибуция за начинаещи ще ви посрещне дружелюбен графичен инсталатор, в 90% от случаите с превод на роден език, така че по време на самият процес няма да имате особени проблеми. По-стресиращата част обаче е да подготвите всичко за новата ви OS ( което въобще не е сложно ) .
Етап I - Цепене на харда
Нямам предвид с брадвата да вземете да биете по горкият хард :) За да "подготвите" харда си за инсталацията на още 1 операционна система има различни начини . Ще ви споделя как го правя аз всеки пък когато ми се е налагало и ще ви открехна другите възможни варианти, нека вие си изберете, но моят начин ми се струва най-удачен .
Взимате и инсталирате произволен Partition Manager - програма за делене на диска . Това може да бъде Partition Magic или програмата която лично на мен повече ми харесва - Acronis Partition Expert . Трябва ви един текущ дял с достатъчно празно пространство, което да заделим за Линукс. С Partition програмата смаляваме този дял ( ако сте с Acronis Partition Expert е "resize" ) Смалявате го толкова, колкото искате да остане за Линукс . 10 GB ще са добре ако сте си избрали дистрибуция на 4-5 диска, като предвиждам и да си слагате и вие някакви файлове . Така дяла с който работим е станал примерно от 30 GB -> 20 GB и виждаме че има 10GB free space (unpartitioned) останало след намаляването . Край на задачата :) При инсталацията всяка дистрибуция има опция да се инсталира на свободно място на харда и ще засече ВИНАГИ празното място то 10 ГБ което сме оставили за нея . Дистрибуцията ще си направи самичка дяловете и SWAP пространството и всичко ще си бъде наред .
Другият вариант който ми е известен е да създадете сами дяловете, които ще се използват за Линукса. Като тип Partition , Линукс използва ext3 (като NTFS но далеч по-здраво) . Имайте това в предвид ако ще създавате дяловете под Windows . Също така предвидете и SWAP дял . Неговото пространство се определя по формулата SWAP = 2 x RAM . Ако имате 512 RAM ще прежалите 1 GB за SWAP . Останалото можете да си правите ext3 . Като се стартира инсталацията, ще трябва да пуснете вградения Partition Manager на съответната дистрибуция и да укажете в кой дял да бъде Root-а, тоест главният дял на вашата OS .
Ако по една или друга причина имате проблем с разделянето на хардовете под Windows - всяка дистрибуция има вграден Partitioner с който да разделите и подготвите харда си, така че липсата на софтуер не е проблем .
Етап II - Инсталиране на операционната система
Тук вмъквам, че ако диска ви с Линукс не тръгва след като го сложите в CD-то и рестартирате, значи не ви е нагласено CD-ROM-а да е напърво място при boot-а на PC-то ви. Това може да промените от BIOS-а .
Днешно време спокойно можем да кажем , че Linux се инсталира по-лесно от Windows , особено дистрибуции като Fedora, Mandriva и SuSE има не само красиви графични инсталатори, но и са преведени на български и лесно разбираеми . Оттук нататък , същинската инсталация на OS-а зависи силно от дистрибуцията която сте си избрали и аз не се наемам да пиша за всяко дистро поотделно . Вместо това ще ви дам източници, където всичко е описано, обяснено, нарисувано и показано .
Fedora Core 4 - http://fedora.redhat.com/docs/fedora-install-guide-en/

Mandriva 2005 - http://doc.mandrivalinux.com/MandrakeLinux/101/en/Starter.html/install.html

Ubuntu Hoary 5.04 - http://www.mrbass.org/linux/ubuntu/install/

Slackware 10.1 - http://slackware.com/book/Debian Stable - http://www.debian.org/releases/stable/i386/
Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница