Инструкции за работа със софтуерен продукт orbbidentaLsoft обърнете внимание на датата на версията – ако тази, която сте свалили е с по- стара дата, значи трябва да си изтеглите новата!Дата17.10.2018
Размер238.1 Kb.

ВЕРСИЯ 31.03.2010 (1.1.1.18)


ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА СЪС СОФТУЕРЕН ПРОДУКТ
ORBBIdentaLsoft ©
ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ДАТАТА НА ВЕРСИЯТА – АКО ТАЗИ, КОЯТО СТЕ СВАЛИЛИ Е С ПО- СТАРА ДАТА, ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СИ ИЗТЕГЛИТЕ НОВАТА!

I. ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДУКТА
ORBBIdentaLsoft © e продукт, предназначен за цялостно обслужване на дентална практика – от малък кабинет до център с неограничен брой лекари и специалности с различни регистрации и независимо дали имат договор с НЗОК или не.

Продукта е разработен от екип зъболекари и програмисти, като цялата му функционалност е определена от практикуващи зъболекари, затова и мотото на продукта е „...от зъболекари за зъболекари...”.

Продукта е защитен с авторски права, като авторския колектив го предоставя безвъзмездно в полза на СРК на БЗС.

Продукта работи под Windows XP Home, Proffessional, Vista, Windows7. Инсталационния файл (Демо) е с размер 1,68 MB и се тегли от http://orbbidentalsoft.bzs-srk.bg/ от бутон „демо версия” . На същия адрес от бутон „последна версия” на разположение е най-новия апдейт. От 6 месеца при стартиране програмата автоматично проверява за по-нова версия .

Демо версията е свободна за тестване, като е ограничена само по брой пациенти – до 5. За ползване на лицензираната версия се заплаща минимална годишна такса за поддръжка на СРК на БЗС.

В софтуера е включена възможност за Remote assistance –програмист може да извършва настройки и корекции на компютъра на потребителя през интернет, не е необходимо да идва на място или да му се носи. Обучение и помощ потребителите могат да получават по телефона или в офиса на СРК на БЗС.


II. НАЧАЛО
1. Инсталиране

- за Демо версия отидете на http://orbbidentalsoft.bzs-srk.bg/ и натиснете бутон „демо версия”, на прозореца, който се показва натиснете “Run”


След това продължавате все едно, че имате диск.

- ако имате диск – след като го поставите потвъждавате всичко
НЕ ПРОМЕНЯЙТЕ НИЩО В НАСТРОЙКИТЕ (НАПРИМЕР МЯСТОТО НА ИНСТАЛАЦИЯ): вижте картинката в дясно горе!!!


Сега вече си имате инсталирана Демо версия с която да разгледате програмата!

Тя е Демо, защото ви дава възможност да впишете до 5 пациента. За да я ползвате напълно трябва да :

Заплатите годишна такса за обслужване в размер от 36 лв. – описано е най-долу на http://orbbidentalsoft.bzs-srk.bg/ . Там е описано и как да направите заявка за лицензиране.2 . Заявка за лицензиране:
Двоен клик върху иконата( стартирате програмата); ако не ви се гледа 15 сек това:
натиснете „Начало” и после „Вход” от следващия прозорец

Демо версията вече е пусната!

Натиснете бутона „Помощ” и изберете ред „За програмата”, след това кликнете върху синия ред „Заявка за лицензиране”.

ВНИМАНИЕ! ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ ЗАЯВКАТА ОТ КОМПЮТЪРА, С КОЙТО ЩЕ РАБОТИТЕ И ТРЯБВА, РАЗБИРА СЕ, ДА СТЕ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРНЕТ!Сега попълнете внимателно и БЕЗ ГРЕШКИ! Формата, която се отваря:ОСОБЕНО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЯМА ГРЕШКИ В E-MAIL!!!!

например: вместо ivan.ivanov@mail.com

IVAN.IVANOV@MAIL.COM или

иван.иванов@маил.цом .......

представете си, че пращате писмо за София а пишете адрес Варна...няма да пристигне нали???

Ако има грешки в e-mail администраторите нищо не могат да направят, защото генерирането и изпращането на лицензен файл е автоматично и те не могат да променят попълнения от вас e-mail.

Не забравяйте да попълните и анти спам кода отдолу!

До 2-3 дни ще получите писмо на посочения адрес със съдържание като това по-долу:Изтеглете прикачения файл.


3. Изтегляне и употреба на лицензен файл.

И внимавайте дали името на файла е ORBBIdentaLsoft2009.lic и дали е с размер 2 KB!След това намерете папката на програмата. Най лесно става така:

- десен клик върху иконата на програмата

- избирате Properties

- натискате Find target
 • с copy/paste копирайте вече изтегления файл ORBBIdentaLsoft.lic


ВЕЧЕ СИ ИМАТЕ РАБОТЕЩА ПРОГРАМКА!

Сега си запишете някъде в компютъра ( например в My Documents) файла ORBBIdentaLsoft.lic за да си го имате запазен. Ако го изгубите не се безпокойте – обадете се в офиса на СРК и поискайте да ви го пратят отново.

Трябва да знаете, че лицензния файл е само за компютъра, от който сте изпратили заявката за лицензиране!!!
Навсякъде в прозорците на програмата има така наречените ХИНТОВЕ (hint) – това означава, че когато поставите показалката на мишката върху обекта (надпис, бутон, картинка) и задържите неподвижно се появява надпис с описание какво е това!!!!!!!!!!!!

Това например е хинта, който ви обяснява какво се прави с този номер и т.н.III. НАЧАЛНИ НАСТРОЙКИ
1. Попълване на данните за зъболекаря/ите
След като стартирате програмата натиснете бутона „Лични данни” и ще се отвори формата за тях.

Обърнете внимание на следното: • червения надпис при първоначално отваряне „ВНИМАНИЕ: избрания от вас пакет...” : избира се в лични данни „пакет от здравната каса по който работи...”, за 2009 г. са номера 6-12, за ПИДП е номер 6, за 2010 са номера от 13 до 19 като за ПИДП е номер 13 !

 • формата се отваря на ТАБ „Фирма” (ограден е с червено); тук се попълват имената, титлата, потребителското име (служебното е System), парола (по желание), ЕГН, номер дофовор, РЗОК, Здр.Район, вид практика, данни за фирмата. ЛПК е вашият Личен Професионален Код в БЗС. Ако практиката е групова или център отметката „Представляващ практиката” се слага на посочения/те в регистрацията на практиката за представляващ/и.

По същия начин се попълват данните на всички работещи в практиката, ако са повече.

Клетка „начален № ЛАК”: ако започвате в началото на годината слагате 1 а ако вече имате пуснати ЛАК с номера, то слагате номер следващ последния пуснат.

Клетка „начален № фактура”: ако желаете да печатите фактури за РЗОК сложете номер, следващ последната празна фактура от хартиения кочан.


 • ТАБ „Лечебно заведение”: записват се данните на лечебното заведение, ако са еднакви с тези на фирмата то се пишат същите. ВНИМАНИЕ: в полето „Рег.No” се вписва регистрационния номер в РЦЗ!

 • ТАБ „Адрес НЗОК за Фактура”: вписват се данните на РЗОК, които се попълват за фактура.


2. Избор на списък с манипулации и/или редакция на манипулации и/или цени.

От бутон „Манипулации” се отваря прозореца за избор и/или редакция на манипулациите:Бутоните „Начален списък” и „Изчистване списъка с манипулации” изчистват всички корекции и редакции.

Бутон „Базов списък”: маркира най-често използваните манипулации в практиката.

Бутон „Манипулации по НЗОК”: маркира само манипулациите, заплащани от НЗОК – улеснява работата ви, ако смятате да ползвате програмата само за НЗОК. • С двоен клик върху квадратче от колона „Моя” добавяте/премахвате категория или манипулация.

 • Ако желаете дадена манипулация да има различен цвят на текста и/или фона я маркирате и със съответния бутон избирате цвета – така в графика ще можете да се ориентирате по цветовете по-лесно какво има да правите през деня.

 • За всяка манипулация можете да редактирате цената в брой според вашия ценоразпис: двоен клик върху квадратчето в колона „Цена” и записвате вашата цена.
 1. Бутон „Смяна на стоматолога:


Ако има повече от един потребител от този бутон се избира този, който ще въвежда. Когато са повече внимавайте за името, изписано горе ляво, защото всичко, което въвеждате „отива” при този, който е активен в момента.

 1. Бутон „Настройки”
 • лични данни : това са гореописаните данни в т.III.1.

 • работно време: настройки на работното време на „активния”

Зъболекар. Може да е по дни или четни/нечетни. И в давта варианта се определя от и до колко часа ще работи. Тук можете да променяте и продължителността на един прием. Дори и при направени настройки вие можете да дадете час в извън работно време! • списъци: тук са описания в т.III.2. списък с манипулации, списъка на манипулациите по НЗОК( в него не можете да правите никакви корекции, там пипа само програмиста!) и списък с населени места(области и общини), който се използва за по-лесно попълване на паспортната част на ЛАК.

 • Номера на документи: за тази опция ще говорим по-късно в т. V.3.Г. където ще опишем кога и как се използва.


 1. Бутон експорт/импорт

Тук можете да експортирате базата данни на пациентите в MSExel формат.

 1. Бутон Помощ


Тук важно е „За програмата”: описано е в т.II.2.

НОВО!:

В бутон „помощ” има нов бутон „Връзка с програмиста” – чрез него давате достъп до вашия компютър на програмиста за отстраняване на проблеми с програмата(преди това трябва да се обадите на администраторите за да сте сигурни, че програмиста в момента може да ви обърне внимание!)
IV. ГЛАВНИ ТАБОВЕ


 1. График


Както беше обяснено по-горе първо си правите настройките за вида работно време и продължителността на един прием.

Въпреки настройките, обаче вие можете да давате и часове извън посочените – вижте пациента за 21:00 в четвъртък.

Даването на час става по следните начини:

- от графика: двоен клик върху избрания час ви отваря списъка с пациенти и имате две възможности – или да си изберете някой от вече въведения списък, маркирате го или да си създадете нов(напр. ако ви звъни по телефона нов пациент), нужно е само да въведете текст поне в полето „Име” на новия пациент( напр. „Иван чичо на Петър” защото така ви се е представил) ; след това бутон „запис на час” :

създаване на нов пациент
избор

на очаквана дейностпациента има час на избраното място. • друг начин е от списъка с пациенти маркирате желания (напр. който е в момента на стола) и натискате запис на час, по-нататък е както предишния.

2. Пациенти

На картинката е показано с червено как при изписване на буква”г” в поле име пациентите се сортират по съответната буква и се маркира първия пациент с пъва буква „г” в името.

Бутон „изчистване” – с него всичките полета за търсене.

В таблицата отдолу се изписват имената на пациентите, които имат рожден ден (ако има такива)ВНИМАНИЕ!!!: в колоната Пор.№ са поредните номера на вписване на пациентите! Това не са амбулаторни номера.
Чекбокс VIP – ако с двоен клик сложите отметка програмата ще визуализира само пациентите, на които сте сложили такава отметка в личните данни!!! Като махнете отметката ще виждате пак всички пациенти. 1. За контролен преглед

Тук се виждат пациентите на които сте задали контролен преглед по време на лечението:

по подразбиране контролния преглед е след един месец, но можете да го променяте както желаете като натиснете стрелката до датата. С бутон „запиши” се запаметява.

така можете да си следите доколко са ви сериозни пациентите и да вземете съответни мерки...


 1. Проверка на осигурителен статус

този бутон ви праща на сайта на НОИ, където по познатия ви начин можете да проверите дали пациента е осигурен.

Бутона е не само в списък пациенти а и във всички табове в картона:След натискане на бутона на екрана се появява прозорец, в който е изписано дали пациента е/не е здравноосигурен

 1. Документи

Тук имате възможност да преглеждате и отпечатвате различни документи и бланки а също да генерирате историческия ФАЙЛ ЗА ЕЛЕКТРОННО ОТЧИТАНЕ КЪМ НЗОК !
 • натискате стрелката( оградена с червено) и от падащото меню си избирате документ, месец и/или стоматолог(ако е групова практика);

 • в карето (орадено със синьо) се изписва какъв е този документ, който сте избрали и др.пояснения;

 • оградени в зелено са падащите менюта за избор на месец и стоматолог, ако потребителя е само един менюто за стоматолог не се вижда!

 • С бутона „създай” желания документ се отваря на екрана и може да се разпечати.

 • Когато натиснете бутона за отпечатване ви се отваря следния прозорец:

тук си избирате датата с която да се отпечати документа за да не ви мърморят касиерите за незначителни неща като това, че се отчитате на 07.04.2010 а документа е с дата 30.03.2010, когато сте го пуснали за печат!


Относно генерирането на файл за електронен отчет:

След натискане на бутон „създай” се отваря стандартен за Windows прозорец за избор на място за запис(по подразбиране е Desktop), ако искате да се запише другаде избирате къде.

Въвеждате в полето file name името, с което ще го запаметите тук е написано „01.2010_EGN_dr”, но как да се казва ще ви кажат от касата, засега не се знае. След това си натискате Save и си имате файл.


ВАЖНО!:

Подписването с електронен подпис на записания файл за електронен отчет се извършва според процедурата на вашия оператор на електронен подпис и затова не ви описваме как се прави – с електронния подпис сте получили и инструкции как да го ползвате!файла ще изглежда ето така. Като го подпишете го копирате на магнитен носител( CD, дискета или флаш памет) и го носите в касата.

Съвети: направете си папка в My documents, в която да си записвате файловете; ползвайте флаш памети – компактни са и имат голям обем.V. РАБОТА С ПАЦИЕНТИ


 1. „Създаване” на пациент:

А. “Лични данни”:

Натискате бутон „нов пациент” и ви се отваря формата за попълване на личните данни на пациента:


Тук задължително е само полет „Име” – останалите: каквото попълните това ще се изпише после на ЛАК на пациента а празните няма да се попълнят.

Карето „телефони” съдържа само информация за вас! Там попълвате телефони и електронен адрес на пациента ако искате да можете да се свържете с него.

Снимка слагате ако искате и ако имате разбира се!


ВАЖНО!: обърнете внимание на полето за ЕГН и полетата за избор на ЕГН/ЛНЧ, Мъж/Жена и Роден на :

- когато започнете да попълвате данните полето за ЕГН е жълто – това означава, че чака въвеждане на десетте цифри.

- ако след като въведете ЕГН полето не е оцветено – валидно ЕГН!

- ако обаче след въвеждане полето е червено – ЕГН е невалидно и/или грешно:Какво означава това? Програмата проверява ЕГН според правилата за формиране на ЕГН и ако има печатна грешка, или сте разчели грешно краснописа на личния лекар или пациента ви го е казал грешно проверявате и след като поправите полето ще си е бяло.


За съжаление по вина на служители на ГРАО има не малък брой българи с грешни ЕГН – просто, когато са им ги давали някой е направил грешка, сигурно сте чували по медиите за такива абсурди.

Тогава си го оставяте така и само проверявате дали програмата е сметнала правилно пола и датата на раждане на пациента – при грешно ЕГН програмата е възможно да обърка изчисленията за тези две полета! Ако е нужно ги поправете ръчно от стрелките.


Мъж или жена:

С двойните стрелки се сменят годините,


с единичните стрелки се сменят месеците а датата просто се избира от календара.

Чекбокс „VIP” – ако тук сложите отметка с двоен клик пациента се запаметява като VIP, с това си отбелязвате пациентите, които по една или друга причина са важни за вас (напр. тези, на които желаете да изпратите картичка за Коледа!)

Б. „Описание”: тук имате възможност в свободен текст без никакви ограничения да си опишете пациента – напр. стиснат, богат, автомонтьор или каквото ви дойде на ум.

Тази информация е само за вас и няма да се визуализира при отчети и др.
В. “Здравна каса”: • здравна книжка: задължително поле, ако не го попълните програмата ще ви подсети когато се опитате да пуснете манипулация по каса на пациента.

 • Отметка „освободен от такса”: използва се за отбелязване на пациенти, освободени от потребителска такса. Ако е отметнато при отваряне на картона на пациента отдолу се изписва в зелено ”Освободен от такса”

Надписа е само информативен и е само за да ви подсети да не му искате такса.
 • отметка „кабинета е с неблагоприятни условия”: поставяте я само ако пациента живее в такова населено място и имате договор с НЗОК за неблагоприятни условия!

 • Отметка „ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ОТ ДОМОВЕ И ЗАТВОРИ”: поставяте я само на пациентите от съответния контингент, ако имате такъв договор с НЗОК.

 • Отметка „бременна”: има я само при жени и се използва само когато трябва да направите втория преглед (за бременни)

 • Полетата „мимали заболявания”, настоящи заболявания” и „алергии” се попълват ако има какво да се впише, ако са празни на ЛАК няма да се изпише нищо.

 • Полетата „гражданство”, „идентификационен номер” и „код на държавата” се попълват за граждани на ЕС, които желаят да ползват правата си в България.

 • От падащото меню на „Изборът се прави от:” се избира подходящото за пациента.

След като попълните всичко в личните данни на пациента натиснете бутон „Запис” и пациента ви е готов.Уточнение: на Таб „лични данни” полето „амб. №” е ПОРЕДЕН НОМЕР НА ВПИСВАНЕ ВЪВ ВАШАТА ПАЦИЕНТСКА ЛИСТА!!! ТОВА НЕ Е НОМЕР НА ЛАК!!!

Освен това в „Лични данни”, под бокса за пол има един надпис: „Записан на дата „ – това е датата, на която сте вписали пациента, когато е дошъл за първи път и не се отрзява никъде – пак е за ваша информация.
Винаги, когато има нужда можете да редактирате личните данни на пациента – от бутона „Лични данни на пациента”, бутона отваря данните на маркиран от списъка с пациенти.

След като един пациент е въведен веднъж в пациентската ви листа повече не е необходимо да го въвеждате за следващи месец или година! 1. Въвеждане на статуса на пациент:

 • избирате пациента, на който ще въвеждате(маркирате го в списъка с пациенти)

 • натискате бутон „Картон”


Така изглежда картона отворен и без нанесен статус.

Попълването на статуса става САМО С ДЕСНИЯ КЛИК НА МИШКАТА!! Левия е изключен!

Не се опитвайте да пишете в таблицата под картинката - там „пише” програмата в зависимост от това какво сте кликнали върху картинката!
ВСИЧКИ СЛЕДВАЩ ОБЯСНЕНИЯ ЗА ОПЦИИТЕ НА МЕНЮТАТА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА СТАТУС ЩЕ БЪДАТ ПОКАЗАНИ И ПОЯСНЕНИ ПО-ДОЛУ С ПРИМЕРЕН КАРТОН

С ДЕСЕН КЛИК ВЪРХУ НОМЕРА НА ЗЪБА ВИ СЕ ОТВАРЯ МЕНЮ ЗА ИЗБОР :

- НАПРАВИ НА .... – зъба ще се промени на съответния за мястото млечен

- НЕ Е ПОНИКНАЛ – ако зъбът не е поникнал

- ПОНИКНАЛ – ако преди е бил маркиран като непоникнал

Ако зъби са били отбелязани, като непоникнали, когато поникне с десен клик върху номера на който и да е зъб ще ви се предложи и опция „Поникнали” с подменю за избор на зъб.С ДЕСЕН КЛИК ВЪРХУ КАРТИНКАТА НА ЗЪБА СЕ ОТВАРЯ МЕНЮ ЗА ИЗБОР НА СТАТУС НА ЗЪБА:

Менюто ви дава да изберете различни статуси на зъба, като някои са с подменюта(има стрелка отдясно).

Тук трябва да се отбележи, че за ЛАК за НЗОК се попълват само статусите, които фигурират в легендата на ЛАК! Освен това, например за Кариес и Обтурация, дислокацията фигурира само за вас, а за касата излиза само С или О, така както се изисква от тях.

Избор Кариес => дислокация – информация за вас!Избор Обтурация => дислокация – информация за вас!


След избора на дислокация на обтурацията се отваря прозорец за избор на вида: тук пак е информация за вас!Избор за Корона и вид материал
Избор за възстановен зъб(член от мостово тяло) и вид материалИзбор за подвижна протеза: • цяла – ако сте кликнали върху горен зъб след като изберете вид ще маркира всички горни зъби като липсващи и възстановени с цяла протеза. Това спестява време за да не кликате всеки отделен зъб. Ако е кликнат долен зъб ще се получи същото, но за долна челюст.

- Частична – след избор на вида материал ви се отваря следващия прозорец, в който маркирате зъбите от протезата – така пак спестявате време.


- Ставна – както при частична, но имате възможност да от бележите и ставите.

Отбелязване на щифтове – имате възможност за избор на коренов и парапулпарен(медиално и/или дистално)

ИЗЧИСТВАНЕ : можете да изчистите въведения статус на маркирания зъб или целия картон! Това се използва за поравки на грешно въведени данни.


Забележка – тук в свободен текст можете да си пишете каквито искаш забележки за този зъб, напр.:След като натиснете „Край” на зъба се появява отметка „зб”, която ви напомня, че за него сте си отбелязали нещо.


ТОВА Е ОБЕЩАНАТА ДЕМО КАРТИНКА:

18 – не е поникнал

17 – кариес оклузално

16 – кариес дистално

55 – млечен, кариес медиално

54 – млечен, кариес цервикално

13 – обтурация метал дистално

12 – обтурация композит дистално, парапулпарни щифтове медиално и дистално

11 – обтурация керамика цервикално(керамичен инлей)

21 – паднала обтурация медиално

22 – пулпит

23 – гангрена

24 – кариес МОД

25 – заплънка, коренов щифт

26 – лоша заплънка

27 – гранулом

28 – не е поникнал

38 – апикална остеотомия/хемисекция

37 – корен

36 – фрактура

32-42 – частична скелетирана протеза

43 – керамична корона

44 – металокерамична корона

45 – метална корона

46 – липсващ зъб, имплант , член от мостово тяло(метал)

47 – периодонтит

48 – пародонтит/луксиран/ретиниран, забележка с описание на статуса на зъба
Можете да наслагвате различни находки – С/О, корен с добра заплънка/лоша заплънка/гранулом/гангрена и т.н.
От бутон „Въвеждане на снимки” можете да въвеждате снимки на всеки един зъб и/или панорамни

Избирате си откъде ще търсите снимка – графичен файл(компютъра) или от скенер/камера. Програмата сама разпознава всички устройства, поддържащи TWAIN интерфейс – WEB камери, орални камери, скенери и ако има такива те ще се изпишат за избор в менюто „Изберете Twain източник”, ако няма – ще можете да въвеждате снимки само от графичен файл( снимки, записани в компютъра).

Тук се вижда диалогов прозорец за избор на файл от компютъра:

Избирате си файла и натискате „Open” и снимката е подготвена за „прикачване” към зъба:


Натискате бутон „въвеждане” и снимката е прикачена.

Снимките се преглеждат чрез бутон „преглед на снимки”.

От бутон „Пака със снимки” можете да разгледате всички снимки на пациената:

Името на папката в случая е „265” – това е вътрешен номер за програмата. Папките са с номерата на зъбите, на които сте слагали снимки:

тук е отворвна папката на 33 и се виждат всички снимки на този зъб с имена ден-месец-година час_минута_секунда за да ги разпознавате.
В НАЧАЛОТО НА ВСЯКА ГОДИНА СТАТУСА СЕ „НУЛИРА” – ПРИ ОТВАРЯНЕ НА КАРТОНА ВИЖДАТЕ ПРАЗЕН СТАТУС И В ДЯСНО МЕНЮ ЗА ИЗБОР НА ГОДИНА. СТАРИТЕ СТАТУСИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ТРИЯТ И КОРИГИРАТ, ТЕ СА САМО АРХИВ!
от падащото меню си избирате годината, за която искате да разгледате статуса.
С ТОВА ВЕЧЕ ИМАТЕ НАНЕСЕН СТАТУС НА ПАЦИЕНТА И МОЖЕТЕ ДА ПРЕМИНЕТЕ КЪМ ЛЕЧЕНИЕ


 1. Лечение на пациента.

Сега вече можете и да си лекувате пациента:

В Таб „Лечение” има някои познати и някои непознати неща:

- „списък посещения/нов час”, „запис на контролен преглед”, „въвеждане на снимки”, „преглед на снимки” и „лични данни на пациента са познати и вече описани;

- бутон „Нова манипулация”.

- бутон ЛАК – генерира ЛАК за НЗОК;

- падащо меню „за” .... до бутон ЛАК;

- шестцифрен номер на ЛАК над падащото меню

- бутон направления – генерира направления по НЗОК;

- списък с направените манипулации – не можете да пишете там! Можете само да правите отметки в полета „плат.”, „НЗОК” и „чужда” с двоен клик върху тях.
А. Манипулации се въвеждат като се маркира зъба, който се лекува и се натисне бутон „Нова манипулация”.

Специфичното при въвеждането на лечението е, че и прегледа се въвежда през някой от зъбите на пациента: не се притеснявайте, че в реда отдолу ще пише код на зъб, това показва само през кой зъб е вписан и няма да излезне в ЛАК.

Когато натиснете „нова манипулация” се отваря прозорец за избор на манипулация – ще виждате манипулациите, които сте си избрали при началните настройки ( т.III.2.)

Ако манипулацията е обтурация ( 301-303) когато я изберете в дясно се появява каре с чекбоксове за дислокация – програмата чака да отбележите повърхност(и) съответно една, две или три. Информацията е само за вас и не се визуализира в ЛАК.

Ако манипулацията е корона или член от мостово тяло в дясно се появява каре с чекбоксове за вид корона – метал, металокерамика и керамика.

Ако манипулацията е протеза в дясно се появява каре с чекбоксове за избор на вид – акрилова или скелетирана.


След като манипулацията е нанесена ако ще се отчита към НЗОК трябва да я отбележите с двоен клик в чекбоса НЗОК (вижте картинката – отметката в зелено)

От падащото меню за избор на дата можете да си изберете предходна дата за избор на месец. Кликнете върху месеца и си го изберете.

Използвайте тази възможност, когато пациента е бил при друг зъболекар за да нанесете направените от него манипулации – така ще бъдете защитени от превишаване на обема дейности. В такъв случай, когато въведете чуждата манипулация отбележете с двоен клик в чекбокса (ВИЖТЕ КАРТИНКАТА-ОТМЕТКАТА В ЧЕРВЕНО) и долната картинка


Ако сте забравили да нанесете ЕГН и/или номер на здравна книжка програмата ще ви уведоми и няма да позволи отбелязване поНЗОК докато не ги въведете.Ако сте въвели мнооого грешно ЕГН и сте забравили да проверите дали програмата е сметнала вярно възрастта ще получите следното съобщение:Когато имате вече въведени манипулации по НЗОК бутона ЛАК става активен и като го натиснете на екрана се генерира ЛАК на пациента:


Вече имате въведени статус и манипулации!

Не забравяйте, че програмата не е само за отчитане пред НЗОК а и за цялосно управление на кабинета и колкото повече информация въвеждате толкова по-големи възможности имате за обработката и според нуждите ви. Предстои пускане на нови модули и функционалности главно в „некасовата” сфера и когато имате добре попълнена база данни ще можете да ползвате всички опции.

Б. Бутон ЛАК – генерира на екрана ЛАК за НЗОК:

 • с червено са оградени данните, които са взети от личните данни на пациента, така както сте ги попълнили естествено, непопълнените полета са празни( Алергия, минали и настоящи заболявания)

 • в зелено са оградени вашите данни(попълнени в лични данни на стоматолога)

 • в жълто е ограден статуса на пациента – сравнете го със стауса, който се вижда в демо картинката в т. V.2.!!! – всичко е отразено според легендата на НЗОК, останалото или не е отразено или е във вида в който се изисква.

 • в лилаво са оградени манипулациите, които сте маркирали по каса.

В прозореца, който се отваря след натискане на бутон ЛАК най отгоре има ред с бутони:Бутона Printer setup се използва за настройка на принтера – оттук си изберете например принтера да бъде Microsoft Office Document Image Writer – това е виртуален принтер, който симулира печатене но в действителност записва файла на избрано от вас място за по-късен реален печат, ефекта е , че е все едно че сте отпечатили ЛАК(нужно ви е за номерацията – ще се обясни по-долу)

Бутоните Save report и Load report запазват/зареждат ЛАК във формат QRP – това не е печат а само архивиране на екрана. Ползвайте го ако имате нужда. Ако обаче добавите/промените манипулации по НЗОК за пациента то това няма да се отрази в запазения файл, така че умната с тези два бутона.

НОВО от версия 1.1.1.17 :

Когато натиснете бутон „ЛАК” се появява прозорец със съобщение

ако натиснете „Yes” описания номер се присвоява за този пациент без да се разпечатва картона на принтер, както беше до тази версия.

Колонката в списък с пациенти, която преди беше пореден номер - сега показва номера на ЛАК, който е даден на пациента:

- ако е шестцифрен номер: това е реалния номер на ЛАК, който пациента има (оградено е със зелено)

- ако в полето има само тире: този пациент още няма манипулации по НЗОК а само в брой (оградено е червено)

- ако в полето има година и месец в средни скоби: пациента има манипулации по НЗОК за посочения месец, но постоянен номер още не е зададен.


В. Падащо меню „за” ..... – оттук си избирате кой ЛАК ( за кои месец и година) на пациента да видите/разпечатите.

Г. Шестцифрен номер на ЛАК над падащото меню:

Внимание! – оттук, можете да променяте номера на текущия ЛАК. Четете внимателно съобщенията на екрана и помислете преди да правите промени, можете да си направите големи бели.

този Хинт се вижда, когато поставите показалеца на мишката върху номера на ЛАК!

Този прозорец се отваря след двойния клик върху номера – ЧЕТЕТЕ!!!

Тук можете да коригирате само номера на текущия документ. За по-генерални промени е обяснено отдолу.

Както бяхме обещали в раздела „Начални настройки” сега ще поговорим за подменюто „Номера на документи!” в меню „Настройки”. Когато го изберете ще се отвори следващия прозорец:

Тук вече сменяте номера на следващия нов ЛАК !!! и на следващата нова фактура !!!

Обърнете внимание, че тук ще се визуализират дублираните номера на ЛАК, ако има такива за да можете да отстраните дублажите!!!

Таб „История на лечението”

Тук е „историята” на лечението на пациента – визуализират се всички манипулации, които са правени от вас досега, по НЗОК и без. По НЗОК са в червено а останалите са неоцветени:

Обърнете внимание на следното: в поле цена на манипулацията по НЗОК и в Таб лечение и в Таб История за преглед е 1.80 лв. а за некасовия преглед е 8.00 лв. – това е защото в програмата е заложена цена от 8.00 лв.(която може да си промените когато искате - т. III.2.) за разплащания в брой а според НРД от 2006 насам пациента доплаща 1.80 лв. за преглед. В Таб история оградената със зелено сума е сумата на неплатените от пациента манипулации, за да се „платят” трябва да кликнете два пъти в клетка „плат.” на Таб лечениеТова ви върши работа за да знаете какво има да плаща пациента!


Накрая някои полезни неща:

- навсякъде, където има текст или цифра в каре и стрелка до него – това е падащо меню за избор от определени възможности:


- навсякъде, където има празно квадратче с описателен текст до него – „чекбокс” избирате дали текста е верен, т.е. да се изпъни ли; ако в квадратчето вече има черна отметка(по подразбиране) – препоръчително е да я оставите, освен ако твърдо не желаете и ако отметката е сива – в по-голяма част от случаите е нужно да сложите отметка, но все пак избора е ваш. Поставянето или премахването на отметка в чекбокс става с двоен клик в него!!!! • навсякъде, където има списъци и над тях има празно поле с размера на клетките от списъка – това са „търсачки” за списъка, използват се, когато искате да намерите определен ред от списъка без да го преглеждате отгоре до долу на ръка:

например ако имате вече в пациентската листа 1573 пациенти (дай боже всекиму) и искате да проверите дали пациента вече е вписан - в празното поле напр. над ЕГН изпишете неговото ЕГН и ако вече го има програмата ще отиде на неговия ред, ако го няма ще се пяви надпис „няма съвпадение”. Същото е и при търсене на манипулация при дълъг списък.

АКО ИМАТЕ НЯКАКВИ ВЪПРОСИ, ПРЕДЛОЖЕНИЯ ИЛИ СТЕ ОТКРИЛИ ГРЕШКИ В ПРОГРАМАТА - НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА:
e-mail: admin@bzs-srk.bg

тел: 088 613 8668

офис на СРК:

e-mail: office@bzs-srk.bg

тел: 0888 58 80 60

тел: 02 988 2525ВЕРСИЯ 31.03.2010 (1.1.1.18)


Каталог: wp-content -> uploads -> 2017
2017 -> 4 дни/3 нощувки 14. 04. 2017 17. 04. 2017
2017 -> Бисер Иванов Райнов “подобряване на корпоративното управление чрез изграждане на базисен модел за вътрешен контрол”
2017 -> Синхрон медия” оод
2017 -> за нашият клас. Пътуването ще се проведе от (10. 07) до
2017 -> Средно училище „антон попов”-петрич изпитни програми за определяне на годишна оценка на ученици
2017 -> До (Бенефициент- наименование)
2017 -> Четвърто основно училище “ иван вазов”
2017 -> Айфоны-москва рф +7(967)199-80-08 +7 (903) 558-01-95 (Москва)


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница