Инструкция за безопасна работа при електромонтажни работи За електромонтьори (електротехници) се назначават правоспособни лица, навършили 18 години, психически и физически здравиДата23.10.2018
Размер27.97 Kb.
#93228
ТипИнструкция
УТВЪРЖДАВАМ,

УПРАВИТЕЛ: ..................................


ИНСТРУКЦИЯ за безопасна работа

при електромонтажни работи
1. За електромонтьори (електротехници) се назначават правоспособни лица, навършили 18 години, психически и физически здрави.

2. Електромонтьорът трябва да бъде инструктиран и да спазва изискванията на Правилника по безопасността на труда при експлоатация на електрическите уредби и съоръжения.

3. При обхождането на обектите, работилниците и други, електромонтьорът трябва да контролира правилния режим на работа, състоянието и изправността на електрическите съоръжения, състоянието на сигналите и защитните средства и други.

4. При работа по разпределителни уредби и електрически съоръжения с напрежение до и над 1000 волта електромонтьорът е длъжен да ползва защитни средства като: указател за съответното напрежение, предпазни очила, изолиращи клещи, диелектрически боти и ръкавици за съответното напрежение; дървени изолационни скари; преносими заземления; ръчка за сваляне на високомощни предпазители до 1000 волта и изолираща щанга за напрежение над 1000 волта; временни ограждения и преносими табели. Електромонтьорът е длъжен да следи годността и редовното изпращане на защитните средства за периодично електроизпитване, съгласно изискваните срокове.

5. Използването на защитните средства на открито във влажно време (в дъжд, сняг, слана или скреж) се забранява.

6. Забранява се ползването на защитни средства с изтекъл срок на годност.

7. Към ремонтни работи на електрически съоръжения и уредби се пристъпва само след изключване на напрежението, сваляне на стопяемите вложки на предпазителите, поставяне на пусковите устройства, предупредителна табела „Не включвай – работят хора“ и след проверката за отсъствие на напрежение.

8. Забранена е употребата на некалибровани (подсилени) вложки.

9. Задължително е вложката на предпазителя да отговаря на мощността на захранващата машина.

10. Електроспециалистът е длъжен да познава схемата на заземяване, на зануляване и да спазва следните изисквания:

- да не се пускат в експлоатация незанулени и незаземени електрически съоръжения и електрически потребители;

- да следи и контролира годността на заземителните инсталации по отношение на механични повреди и за измерване на съпротивленията им, съгласно изискуемите срокове.

11. При работа с пълно или частично изключване на напрежението в електрическите уредби с напрежение до и над 1000 волта трябва да се изпълняват следните технически мероприятия в посочената последователност:

а) да се извършват необходимите изключвания и да се вземат допълнителни мерки, които да попречат на всяко погрешно (неволно) подаване на напрежение към мястото на работа;

б) да се окачат предупредителни табели и огради;

в) да се извърши проверка за отсъствие на напрежение;

г) веднага след проверката за отсъствие на напрежение да се поставят преносимите заземления.

12. Електромонтьорът (електротехникът) е длъжен да води следните дневници:

- за проверка на ръчните електрически инструменти, преносими осветителни тела и трансформатори и удължители за електрически инструменти.

13. Почистването на осветителните тела, подмяната на изгорелите лампи и ремонтът на инсталацията за осветление да се извършва при изключено напрежение.

14. Забранено е да се включва напрежение за електрическа уредба, електрическо съоръжение и електрическа инсталация, когато има попадащи под напрежение неоградени тоководещи части, когато има кабели и проводници с нарушена изолация, когато са неизправни, незанулени и незаземени и създават опасност от поражение на хора от електрически ток.

15. Забранено е да се правят ремонти, подменят предпазители и други операции в трафопостове, по електрически табла и останалите електрически уредби и съоръжения, когато са подложени на въздействието на лоши атмосферни влияния – дъжд, сняг, буря и гръмотевици.16. Задължително е поставянето на предупредителни табели с цел предотвратяване на погрешно включване.
Каталог: documents -> documenti -> vhod -> 5 Proizv razpr El energia
vhod -> Правила за оказване на пъра долекарска помощ
vhod -> Програма за прилагане на добри производствени и хигиенни практики при предлагане на храни за консумация
vhod -> Ръководство за прилагане на системата за безопасност на медицинските изделия
vhod -> Вещества, които могат да предизвикат професионални белодробни заболявания
5 Proizv razpr El energia -> Тридесет и пета
5 Proizv razpr El energia -> Кой? Какво прави /правят/? Как? Кога?
5 Proizv razpr El energia -> Наредба №3 от 06. 2004 г за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии
5 Proizv razpr El energia -> Инструкция за безопасна работа е ръчни електрически инструменти, преносими ел лампи и трансформатори
5 Proizv razpr El energia -> Инструкция за безопасна работа при експлоатация на дизел генератор


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница